Last news in Fakti

11 Юли, 2022 22:13 1 059 12

От затвора Навални създава международна антикорупционна фондация

  • алексей навални-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

Критикът на Кремъл беше вкаран в затвора през 2020 г. за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция по друго съдебно дело срещу него, за което той казва, че е политически мотивирано

От затвора Навални създава международна антикорупционна фондация - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изпратеният в затвор руски опозиционер Алексей Навални днес постави началото на международна антикорупционна организация, година след като руската Фондация за борба с корупцията“ (ФБК) беше обявена за екстремистка организация от руските власти, съобщи Ройтерс.

В канала Телеграм, където се появяват съобщения, предавани на негови съмишленици чрез адвокати, на които е разрешен контакт с опозиционера, Навални заяви, че в консултативния съвет на новата организация за борба с корупцията ще участват бившият белгийски премиер Ги Верхофстат, политологът Франсис Фукуяма, носителката на наградата "Пулицър", журналистката и историчка Ан Епълбаум, както и съпругата на Навални - Юлия Навална.

Навални стана известен с това, че неговата фондация документира богатството на висши руски служители в поредица от широко гледани видеоклипове. Той стана и най-яростния критик на президента Владимир Путин, посочва Ройтерс.

Миналогодишното съдебно решение, с което фондацията на Навални беше обявена за незаконна, доведе до забрани за неговите съюзници да участват в избори и даде на властите правото да вкарват в затвора активисти на ФБК, да замразяват банковите им сметки, както и да ограничат възможността на организацията да получава дарения от поддръжници.

Днес в социалните медии Навални заяви, че новата Международна фондация за борба с корупцията ще бъде "напълно прозрачна и разбираема" и че първите ѝ средства ще бъдат от наградата "Сахаров" за свобода на словото в размер на 50 000 евро, която Европейският парламент му присъди миналата година. "Както винаги, ние разчитаме на вашата помощ и подкрепа и обещаваме, че ще работим добре", се казва в изявление на Навални.

Навални беше вкаран в затвора през 2020 г. за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция по друго съдебно дело срещу него, за което той казва, че е политически мотивирано. Той бе арестуван при завръщането си от Германия, където се възстановяваше от почти смъртоносно отравяне в Русия с нервнопаралитично вещество.

Тази година той беше осъден на още девет години затвор за измама и неуважение към съда - обвинения, които според него са били изфабрикувани, за да бъдат осуетени политическите му амбиции.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 го шо

    15 2 Отговор
    "политологът Франсис Фукуяма"
    това е оня титан, който "свърши" историята, ако някой е забравил. кано гледам, всички цитирани са подобни, бивши хорица. начело с нахалний.

    Коментиран от #8

  • 2 Ксаниба

    17 1 Отговор
    Все едно вълка да направи фондация в кошарата...
  • 3 хаос

    3 11 Отговор
    ще направя само един каментар

    ТЕРОРИСТАН

    Коментиран от #5

  • 4 Някой

    21 2 Отговор
    Направо се чудя, този на пионерски лагер ли е или в затвора? А уж в нечовешки условия бил...

    А и международна фондация... Мислех си, че господарите му са го харизали вече. Ама, явно още хляб има в него, преди да го думнат.
  • 5 иваило

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "хаос":

    америка нали няма по големи терористи от тях топ ,смучат от цял свят злото на 21 век
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Наглецо

    11 0 Отговор
    Тоя цел живот не е работил нищо,освен да плюе по Русия.Разкарваше се по разни островчета , докато щерка му учеше на Запад с парите на ЦРУ.Вовката трябваше да нареди да го застрелят за държавна измяна.
  • 8 Навални:

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "го шо":

    Путин ще ми бъде сервитьор Но ще носи само малките чашки защото е джудже
  • 9 И тоз кат наш Киро

    6 0 Отговор
    Този не го ли тикнаха в затвора защото преджобил парици? Крадец ще бори корупцията!
  • 10 Стар Корупционер

    5 0 Отговор
    Антикорупционната фондация ще събира пари за осигуряване на платената русофобия.
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    Русия е фашистка държава.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания