Last news in Fakti

12 Юли, 2022 15:53 1 823 21

За Путин сирийците са оръжие срещу ЕС

  • башар асад-
  • ес-
  • русия-
  • оръжие-
  • владимир путин-
  • путин-
  • война

Путин обрече четири милиона сирийци на мизерия и страдания

За Путин сирийците са оръжие срещу ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Вече е официално: Русия няма да допуска повече хуманитарни помощи за Сирия. От неделя в разтърсваната от гражданска война Сирия вече няма да могат да влизат конвои с помощи, които досега имаха само един възможен маршрут: през граничния пункт Баб ал-Хава. До момента около четири милиона души се ползваха от международните помощи, за да си набавят най-необходимото. Сега тези хора ще трябва да се оправят сами. Никой не знае по какъв начин. Но Путин не проявява интерес - той е зает с Украйна.

Тези четири милиона сирийци са обречени на мизерия и страдания. Официалната руска позиция гласи, че помощи могат да влизат в страната единствено след проверка от правителството на Асад. Но тази позиция е крайно цинична, защото тъкмо режимът на Асад носи вината за стотиците хиляди убити във войната през последните 11 години, за милионите прокудени, за изтезанията, довели мнозина до смърт.

Путин не проявява почти никакъв интерес. Той много си прилича със сирийския президент тъкмо по това, че се бои от свободата и демокрацията като алтернатива на авторитарното управление. И така единият военнопрестъпник поддържа другия. Асад вече се отблагодари за досегашната помощ: в началото на март в Общото събрание на ООН Сирия гласува против искането Русия да прекрати нападението си срещу Украйна.

Провокира ли Путин масово бягство към ЕС?

Досега никой в Кремъл не го е изрекъл на глас, но предположението е близо до ума: Путин може би спира хуманитарните помощи за Сирия, за да постави под натиск както ЕС, така и Турция. Защото как постъпват хората, над които е надвиснала опасността от гладна смърт? Те бягат, и то натам, откъдето могат да очакват помощ. Т.е. на първо време към Турция, а после и към държавите от ЕС.

Още милиони бежанци от Сирия! За изнемогващата под тежката инфлация Турция и за държавите от ЕС, на които войната на Русия срещу Украйна също им струва много, това би бил истински ужас. От 2015-а година нататък приемът на бежанци някак сработи, но една нова вълна би имала опустошителни политически последици. На първо място тя ще даде импулс на различните дясно-популистки партии, които демократичните сили до момента успяват донякъде да обуздават. Възходът на тези партии в Европа би бил истински подарък за Путин. Защото лидерите им обикновено са истински запленени от безцеремонната политика на силата - както показват почти неприкритите им послания, изпращани към Москва.

Блокирайки хуманитарните помощи през Баб ал-Хава, Русия в най-добрия случай отправя предупредителна заплаха към Европа. Защото Москва може да стори подобни неща и другаде. Например в Либия, където - стига да пожелае - Русия също може да предизвика размирици и несигурност, които дори могат да се разпространят отвъд границите на тази страна. Европейците са подложени на миграционен натиск по-сериозно, отколкото преди и откъм Северна Африка.

Кървавото насилие на Путин води до катастрофални последствия. Катастрофални последствия, които разтърсват дори дипломатическата сфера, както виждаме сега в Съвета за сигурност на ООН. И правовите държави стигат до един и същи неизбежен извод: Съветът за сигурност трябва да бъде реформиран. Защото е недопустимо един тиранин и насилник да налага на целия свят своята политика, своята воля и своя цинизъм.

Автор: Керстен Книп


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сириец

    19 17 Отговор
    Мисля , че вината не е само на Путин ......
  • 2 Некой си

    35 7 Отговор
    Спомням си репортажа на една турска журналистка с "хуманитарната помощ" за СДС (сирийските).
    Камионите бяха пълни с хуманитарни гранатомети, ПЗРК, картечници и муниции.
    Та, те така.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Баце

    39 9 Отговор
    Кой запали Сирия, хайде стига Путин да е виновен за всичко в целия свят . Не съм русофил, но цензурата в бг ще ме направи. Некадърни политици в Европа от сащ си мият ръцете с Путин заради техните грешки. Аман вече
  • 6 Анализатор

    12 35 Отговор
    Мисля, че вече целият свят разбра, че Путлер е ИЗРОД и неговата партия в Бг се нарича ИЗРАЖДАНЕ.

    Коментиран от #10, #16

  • 7 Чичо

    5 9 Отговор
    Напред към ЕС.
  • 8 Васал

    20 3 Отговор
    Няма спиране на помощите! След проверка, защото половината от товарите се оказа оръжие от щатите!
    А тоя, Керстен Книп откъде го изръсихтеа?
  • 9 Българин

    7 17 Отговор
    Тогава да се забрани на всички руснаци да пътуват в ЕС, САЩ и Канада. Проблема "путин" е предимно техен, да си го решат !
  • 10 Теле

    12 6 Отговор

    До коментар #6 от "Анализатор":

    Анал... Лизатор краварски
  • 11 Заглавие

    16 4 Отговор
    За САЩ: Украйна е оръжие срещу Русия
  • 12 Dеutsсhе W-С

    19 2 Отговор
    Ауу, Асад бил виновен за убитите във войната. А кой им даде оръжия на тия брадати борци за демокрация, човешки права и свободна търговия, режещи глави в името на борбата?!
  • 13 Дедо

    10 1 Отговор
    А за САЩ и колонии /НАТО/ украинците до последния глупак.
  • 14 КОЧО

    10 3 Отговор
    Стига с тази Сирия, стига с тези сирийци, стига с тези афганистанци, стига с тези иракчани, стига с тези африканци, стига с тези клети бежанци, стига с тези измислени мигранти, дето имали право на по-добър живот, че и с които Сталинка Георгиева обяви, че щяла да подобрява гено фонда на България, стига и с измислените и климатични мигранти, достатъчно! Скапаният руснак и изуменият турчин, дето се чуди с какво да залъже турците догодина на изборите си разиграват коня, и прибират парите на тарикатите-бежанци, като ги пращат право на безплатната ЕС софра! Къде се е скрило онова говедо, ексканцлерката, дето лянкаше безспирно и неуморно, как нямало ограничение на броя прием на бежанци, колкото искали, толкова да идвали? Ами оная вувузела, шевчето на евросоциалистите? Да отиват в Саудитска Арабия, там да гонят по площадите жените и дъщерите на арабите, както в Кьолн. Там им е мястото. За нас петролът е с пари, това между другото.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ЮФКА

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Анализатор":

    Капацитета на мисленето ти се е изчерпал. Недей се напряга, кометарите ти те издават.
  • 17 Дуай Липа

    8 1 Отговор
    удобно премълчаваме кой подплати финансово тази "гражданска" война. Западно лицемерие, нищо ново
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Име

    7 0 Отговор
    Какви ужаси и какви престъпления са вършели наглосаксонците в Сирия бедна ви е фантазията. Ама като няма непрекъснато поръчани статии по медиите не ви пука какви yбийци са евроатлантическите ви приятели. Няма нещо което Сирийците да мразят повече от Фащ
  • 20 Кики

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Сериожа":

    Що буташ другите.Ако имаш метал пробвай!
  • 21 Лицемер

    0 0 Отговор
    Разплакали се дойчетата за своите чада в Сирия и Либия. Асад носи вината единствено за това, че се забави в търсенето на помощ от Русия срещу батальоните от терористи спонсорирани от западните атлантици в борбата им за дестабилизиране и последващо подчинение на Сирия. Целият свят видя кой срина и дестабилизира Либия. Ако Русия благоволи да се намеси, това ше е за стабилизиране на Либия, същото каквото постигна в Сирия. Вървете, направете си ново ООН - така само ще доближите световния апокалипсис
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания