Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Юли, 2022 13:57 6 185 56

Китайски фирми снабдяват Русия, за да може армията ѝ да продължи да се бие в Украйна

  • китай-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • руска армия-
  • владимир путин-
  • си дзинпин

Китайски официални лица заявиха, че страната не продава оръжия на Русия

Китайски фирми снабдяват Русия, за да може армията ѝ да продължи да се бие в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китайският износ за Русия на микрочипове и други електронни компоненти и суровини, някои с военно приложение, се е увеличил след нахлуването на Москва в Украйна, усложнявайки усилията на САЩ и западните съюзници да изолират икономиката на страната и да осакатят нейната армия, пише The Wall Street Journal, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Доставките на чипове от Китай за Русия се удвоиха до около 50 милиона долара през първите пет месеца на 2022 г. в сравнение с година по-рано, показват данните на китайските митници, докато износът на други компоненти като печатни платки имаше двуцифрен процентен ръст. Обемите на износа на алуминиев оксид, който се използва за направата на метала алуминий, важен материал в производството на оръжия и космонавтиката, са 400 пъти по-високи от миналата година. Увеличението на отчетените стойности на износа може отчасти да се обясни с инфлацията. Но данните показват, че много китайски продавачи на технологии са продължили да правят бизнес с Русия въпреки щателния контрол от страна на САЩ.

Още новини от Украйна

Китайският износ, макар и само частица от общия износ на страната, е източник на безпокойство за американските служители. Министерството на търговията добави пет китайски компании за електроника към търговски черен списък миналия месец за предполагаема помощ на отбранителната индустрия на Русия, както преди инвазията, така и след нейното начало. „Нашето правителство и нашето национално ръководство бяха много ясни от 24 февруари, че Китай не трябва да предоставя материална, икономическа и военна подкрепа за Русия в тази война“, каза миналата седмица Никълъс Бърнс, американският посланик в Китай.

Министерството на търговията заяви в писмен отговор, че макар да не вярва, че Китай се е опитвал системно да избягва американския контрол върху износа на Русия, министерството следи отблизо търговията между страните и „няма да се поколебае да използва нашите пълни правни и регулаторни инструменти срещу партии, които оказват подкрепа на руската армия“. Китайско-руската търговия с чипове и други компоненти с потенциални военни приложения включва както малки, частни предприятия, така и огромни държавни предприятия. Непълните данни и сложните мрежи от филиали и посредници затрудняват проследяването на цялата дейност. Китайски официални лица заявиха, че страната не продава оръжия на Русия. И общият износ от Китай за Русия е намалял значително тази година, тъй като много китайски компании се опасяват, че ще се сблъскат със САЩ.

Подкрепата на Китай, най-общо казано, е критична за Москва. Приходите от нефт и газ представляват значителна част от икономиката на Русия. Докато европейски нации като Германия се стремят да намалят покупките на руска енергия, руският президент Владимир Путин подчерта важността на продажбата на много повече енергия на Китай и други в Азия в бъдеще. Китай също печели влияние в отношенията си с Русия. Докато Китай исторически е разчитал на Русия, а преди това на Съветския съюз, за ​​много напреднали технологии, това постепенно се променя, тъй като Китай затваря технологичната празнина и се очертава като износител на отбранителни технологии сам по себе си. Китайският лидер Си Дзинпин многократно потвърди подкрепата на Пекин за Русия, заявявайки, че двете страни споделят приятелство "без граници".

Споделеното недоволство от ръководената от САЩ международна система след Втората световна война постепенно сближи двете страни по време на десетилетието на власт на Си, въпреки дългата история на стратегическо недоверие. Изследователи от C4ADS, базирана във Вашингтон организация с нестопанска цел, която проследява заплахите за сигурността, са разглеждали търговията между руски отбранителни фирми и China Poly Group, конгломерат, контролиран от централното правителство на Китай. Дъщерните дружества на Poly включват ключов китайски производител на оръжия и износител на малки оръжия, ракетни технологии и, напоследък, антидронови лазерни технологии.

Между 2014 г. и януари 2022 г. изследователят на C4ADS Наоми Гарсия идентифицира 281 неразкрити преди това пратки на така наречените стоки с двойна употреба, които имат както граждански, така и военни цели, от дъщерни дружества на Poly до руски отбранителни организации, пише тя в доклад, публикуван в петък. В една от най-новите доставки, в края на януари, според проучването, Poly Technologies изпрати части за антена на санкционираната руска отбранителна компания "Алмаз-Антей". Гарсия каза, че не е открила пратки на Poly за руски отбранителни фирми от началото на инвазията в Украйна в края на февруари. Руските митнически записи, прегледани от C4ADS, казват, че частите на антената са били специално предназначени за използване в радар, който е част от руската усъвършенствана система за ракети земя-въздух С-400. Руските медии, цитирайки Министерството на отбраната на страната, съобщиха, че системата С-400 е била използвана във войната в Украйна.

„Poly Technologies безспорно улеснява придобиването от руското правителство на части за ракетна система“, каза Гарсия. Poly Technologies беше санкционирана от Държавния департамент през януари за участие в разпространението на ракетни технологии. Говорител на Държавния департамент каза, че санкциите са свързани с прехвърлянето от компанията на технология за балистични ракети на друга страна, но не назова коя страна. Poly не отговори на изпратено по факс искане от WSJ за коментар и служител в пресофиса ѝ затвори телефона, когато беше попитан за работата ѝ с Русия. "Алмаз-Антей", Министерството на икономическото развитие и Министерството на промишлеността и търговията на Русия, също не са отговорили за коментар на WSJ.

Освен радарни компоненти и полупроводници, китайските износители също помогнаха да се запълни празнината в основните материали, които Русия е ограничена да снабдява другаде. През март Австралия забрани износа на алуминиев оксид и няколко други сродни продукта, позовавайки се на използването им в разработването на оръжия. Оттогава китайският износ на алуминиев оксид за Русия се е увеличил, достигайки 153 000 метрични тона през май, според китайските митнически данни, в сравнение с 227 метрични тона през същия месец предходната година. За разлика от държавния конгломерат Poly, китайските компании, които бяха санкционирани най-скоро от Министерството на търговията, са малки, частни дистрибутори на хардуер от Хонконг и южната китайска провинция Гуангдонг. Въпреки че има сравнително малко информация за размера на бизнеса, който правят с Русия, някои от компаниите, посочени от САЩ, открито рекламират работата си в областта на отбраната.

Една от фирмите, Winninc Electronics Co., по-рано каза на уебсайта си, че е топ дистрибутор „за производители на индустриална, военна, космическа и потребителска електроника по целия свят“. Оттогава този език е премахнат. „Надявам се, че можем да преминем през това“, се казва сега на уебсайта. Друга от набелязаните компании, Sinno Electronics Co., също доскоро казваше на уебсайта си, че е „партньор за сътрудничество“ на публично търгувани производители на хардуер в САЩ, включително Texas Instruments Inc. и Analog Devices Inc. Texas Instruments не е отговорила на искания за коментар. Analog Devices каза, че не е партньор на Sinno. Тя добави, че е инструктирала своите дистрибутори да прекратят бизнеса си с компанията след решението на Министерството на търговията да я постави в черния списък.

Sinno не отговори на искане за коментар. Човек, който отговори на телефона в Winninc, каза, че компанията не е била информирана за решението на САЩ, преди да бъде публикувано, но отказа да коментира повече. Мария Шагина, експерт по санкциите срещу Русия в Международния институт за стратегически изследвания в Берлин, каза, че последните действия срещу китайските компании изглежда имат за цел да покажат, че заплахите на САЩ са достоверни, особено като се има предвид как по-малките компании могат да бъдат по-способни да заобиколят контрола върху износа от по-големите. „Докато САЩ и техните съюзници се провалиха във възпирането на Русия, важно е да се попречи на Китай достатъчно рано да помага систематично на Русия“, каза тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    70 32 Отговор
    Стига бе нали пишехте, че за да воюват що годе грабят електрониката от хладилниците и пералните на укрите.
  • 2 Пич

    50 28 Отговор
    Глобализма умира , и подритва.....

    Коментиран от #12

  • 3 Тошо

    29 11 Отговор
    Абсолютно резонно.
  • 4 Механик

    64 13 Отговор
    Че те, китайците снабдяват с микрочипове всички?! Американците, да би да не се снабдяват от там?

    Коментиран от #14

  • 5 Ицо

    54 16 Отговор
    Дреме им на китайците за краварите

    Коментиран от #16, #35

  • 6 Пародия

    23 48 Отговор
    Ква е тя армия дето внася най-важните си компоненти..защо са толкова скъсани тия циркаджии и къде отиват изобщо

    Коментиран от #11, #41, #54

  • 7 Хайде

    43 7 Отговор
    сега, къде изчезна пазарната икономика? Нали пазара регулираше цените!? И защо по дяволите се налагат санкции?
  • 8 Филип Ейджи

    44 10 Отговор
    Китай е естествен съюзник срещу САЩ!

    Коментиран от #18

  • 9 БРАВО!

    27 38 Отговор
    Маските най-сетне паднаха. Европа и САЩ ще са още по-обединени. Вече няма да си затваряме очите за Китай. Това беше!

    Коментиран от #15, #42

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 10 Отговор
    ТОВА е ЖЕСТОКОСТ

    Коментиран от #52

  • 11 гого

    33 11 Отговор

    До коментар #6 от "Пародия":

    някой внасят чипове други набират джендъри като теб скъпа
  • 12 не мисля

    27 7 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    че знае какво значи "Глобализъм", ама така е като си учил само до 8-ми клас

    Коментиран от #22

  • 13 Закривай

    14 42 Отговор
    Ушанките кво осигуряват..месото и барута..сега са зле след 20 години ще са на нивото на аборигените срещу капитан Кук

    Коментиран от #17

  • 14 проста проверка

    13 4 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Гугъл дава отгворо на въпроса ти и защо грешиш.
  • 15 иваило

    17 3 Отговор

    До коментар #9 от "БРАВО!":

    оле скъпа ама ти фактор ли си ?коя си ?всеки е свободен да прави и продава на който си иска демокрация .хайде в ляво и да си лакираш ноктите джендър искам да си красива муцка си
  • 16 така де

    13 20 Отговор

    До коментар #5 от "Ицо":

    руснаците им плащат скъпо и прескъпо и стават зависими от Китай завинаги,нали?И Сибир става китайски,а?

    Коментиран от #20

  • 17 мишо

    23 7 Отговор

    До коментар #13 от "Закривай":

    а ти след 30 години демокрация смени пола си сега си жена закривай мъжкото в теб бе мила .ако имаш нужда мога да пратя някой лев да си сложиш гърди че само с пипане на кожени автомати не става

    Коментиран от #19

  • 18 Ганьо

    23 6 Отговор

    До коментар #8 от "Филип Ейджи":

    Важното е, че светът вече няма да е еднополюсен. Евроамериканските игрички съм към края си ...

    Коментиран от #21

  • 19 Абе

    20 8 Отговор

    До коментар #17 от "мишо":

    Мишо, да не те е напънало някой Лджибити от София, че си толкоз узверел, бе? Хахаха
  • 20 виво

    14 7 Отговор

    До коментар #16 от "така де":

    става колкото ти отново ще си мъж така и Сибир ще е Китайски .защо на всички меки китки това ви е мечтата какво ви греее вас Сибир дали ще е Китай или Русия
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Иван

    15 4 Отговор
    Толкова Воня не бях чел скоро. Големи драскачи сте.
  • 24 Бла бла

    14 1 Отговор
    Пълни безсмислици.Дай да надраскаме нещо,колкото да не заспиме.
  • 25 Tутанкамон

    10 4 Отговор
    Русия, Китай и Индия са срещу останалия свят, накрая Китай ще спечели

    Коментиран от #26

  • 26 Нещо

    5 9 Отговор

    До коментар #25 от "Tутанкамон":

    се бъркаш за Индия, ама много
  • 27 Нормално е

    28 5 Отговор
    НАТО е отбранителен" съюз който досега не е осъществил нито една отбранителна операция. Единствено агресии- Ирак, Сърбия, Либия, Афганистан. Всяка държава опитваща се да води самостоятелна политика може да стане слерваща жертва. Обединението срещу Нато е въпрос на оцеляване.

    Коментиран от #37, #39

  • 28 Какъв

    8 19 Отговор
    Газ и петрол ще продават на Китай? Те внасят от 50 места и си имат достатъчно. Ще трябва да го кара само на идеология путя, ама тя нема да е вечна.
  • 29 Азиатските алкохолици не стават за нищо

    8 15 Отговор
    2рата световна радиостанциите и оптиката им ги подаряваха САЩ и Великобритания..сега Китай..каква е тая велика сила дето за 100 години не може да преодолее стратегическите си дефицити и къде отиват изобщо??
  • 30 Хан Аспарух

    9 17 Отговор
    Аман от простотия, невежество и чебурашки в България. Три държави произвеждат чипове за военната индустрия начело с родината на технологийте, ноу хауто САЩ Тайван и Китай. Да пишеш, че САЩ внасят чипове за военната си индустрия е направо се пука за пишещи тези лъжи. Русия въпреки наличието на природни богатства е гола вода по отношение на икономика и технологии. Наложените и санкции от Ес, САЩ, Канада, Австралия, Япония и останалите цивилизовани държави вече започнаха да дават резултати и тепърва ще се увеличават, руснаците вият на умрели от наложените им санкции, които ще се увеличават, особено ако се спазват всичките от всички страни.

    Коментиран от #47

  • 31 ГРИНГО

    11 2 Отговор
    Абе, шерифа не разрешава бе. Само да не ядоса. освен мечока и дракона, че тогава става тюрлюгювеч.
  • 32 сун дзъ

    6 1 Отговор
    Китай е империя, доста разнородна като етноси и религии, и такава е била от древноста, през цялата им история е било по важно да уреждат собствената си страна но не и да водят завоевателни войни, не че не са пробвали, помним нахлуването въ Виетнам, дано сега не се вдъхновят от икономическите си успехи, и не направят нещо беладжийско! но всяка държава има своите положителни и отрицателни страни.
  • 33 ДАСКАЛИЦА РАДА

    13 1 Отговор
    Моля не се обиждайте на интелект и образованост. Не всеки знае всичко. Всеки е силен в различна сфера. Най- вече , не се обиждайте на прост народ, прост българин, проста държава. Уважавайте мнението на съфорумците си. Пазете чист езика и душата. Не се гневете. Каквото има да става, ще стане. Ние българите да сме живи и здрави. Да се съхраним и увековечим. Не се омразявайте. ДА ЖИВЕЙ БЪЛГАРИЯ!🇧🇬
  • 34 Българин

    8 12 Отговор
    Великая могучая Россия чака доставки отвън за да може да се справя криво ляво с 30 пъти по-малка държава.
  • 35 1944

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ицо":

    дреме им щото им е най големия пазар. иначе китайската компартия умира от глад.
  • 36 Войводата

    6 8 Отговор
    От Китай и пластмасов леген ако вземеш и е с дефекти та камоли чипове за военни цели самотлети от ново поколение и друга техника. То не че руснаците после ще зглобят крайната техническа цел правилно но това друг въпрос. Ще им липсват много технически ресурси от Япония, и много други държави. Или както се казва ,, зделано в СССР и расияя не ти трябва ...
  • 37 и кво от това?

    4 13 Отговор

    До коментар #27 от "Нормално е":

    Всички мисии изброени от теб са със санкцията и по решение на ООН.Нато никъде не е нападал със "специална военна операция"!

    Коментиран от #38

  • 38 падналия ангел

    14 2 Отговор

    До коментар #37 от "и кво от това?":

    Можеш ли да четеш? " Войната започва на 20 март 2003, когато САЩ и Великобритания, под претекст че режимът създава оръжия за масово поразяване, атакуват Ирак по въздух, суша и море, подкрепени от Австралия, Дания, Полша и Испания. Започването на войната е силно критикувано от редица държави по света поради липсата на нужната декларация от страна на Съвета за сигурност на ООН, която да узакони инвазията на коалиционните сили. "
  • 39 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 4 Отговор

    До коментар #27 от "Нормално е":

    Прочети първо това, а после с опорките спуснати от кравария:))
    (USA Bombing list: The Democracy World Tour) Кореа и Китай-1950-53, Гватемала-1954, Индонезия-1958, Куба-1959-61, Гватемала-1960, Конго-1964, Лаос-1964-73, Виетнам-1961-73, Камбоджа-1969-70, Гватемала-1967-69, Гренада-1983, Ливан-1983-84, Либия-1986, Салвадор-1980, Никарагуа-1980, Иран-1987, Панама-1989, Ирак-1991, Кувейт-1991, Сомалия-1993, Босна-1994-1995, Судан-1998, Афганистан-1998, Югославия-1999, Йемен-2002, Ирак-1991-2003, Окупацията и разполагане на военни бази на САЩ и Англия: Ирак-2003-2015, Афганистан-2001-2015, Пакистан2007-2015, Сомалия2007-2008, Сомалия2011, Либия2011, Либия2015, Сирия2014-2015. САЩ имат в света 800 военни бази, разположени в 173 държави.
  • 40 Лудо Куче

    3 0 Отговор
    Не е така. Баба Пена го каза по-друг начин на пейката пред блока :). Дядо гошо каза , че не мже да го потвърди понеже баба Мара е в болницата с деменция
  • 41 Американската

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пародия":

    И българската имат заводи в Столипиново, прав си. Там хората на лека му пръст цар Киро не само чипове произвеждат Ами и атомни подводници даже
  • 42 Хайде да турнем

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "БРАВО!":

    Санкции и на Китай! И после да си прережем вените в името на евро атлантизма
  • 43 Въпрос

    12 2 Отговор
    A САЩ кога ще спрат да доставят оръжие в Украйна?
    И кой ще ги санкционира за това?
  • 44 Сапъ

    0 2 Отговор
    Мария Шагина- предател
  • 45 Украинка

    9 3 Отговор
    Китайци снабдяват не само Русия, а най много САЩ и ГЕРМАНИЯ, какво ли ще стане, ако няма Китай
  • 46 СВТ 40

    9 2 Отговор
    Сега пък Китайците виновни сащ си изчистиха старите оръжия, подклаждат войната и все някой трябва да им е крив.
  • 47 Украинка

    8 2 Отговор

    До коментар #30 от "Хан Аспарух":

    Подобре да си хан Зеленски, а не Хан Аспарух това ти по отива
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Хлъц

    9 3 Отговор
    Сега Мечока ще овършее всичко около бърлогата си.Вече е овършал 20% от територията.Остава му,да хапне и Одесса. Щом и Запорожка област ще прави Референдум през Септември, сглобете пъзела! Ще отрежат зеления от достъп до Черно море! И миража на сащисаните да се разпореждат в Черноморския регион,се изпарява. За сега Дракона изчаква.Да приключи Мечока.Следва Поднебесен сценарии в световната работилница за чипове.Но за разлика от Мечока,Дракона е безмилостен.Ще ги смачка за часове,а Мечока ще му пази гърба.Какво очакват някой? Да тръгнат на директен сблъсък с Дракона? Това ще бъде началото на края за англосаксите.Ще ги мачкат, като презрели мушмули- наред!
  • 50 Сиромах

    1 5 Отговор
    В скоро време ще видите и от ония с дръпнатите очички и не се очудвайте след като в момента на украинска територия се води война имаща за цел подготовка на запада воглаве със щатите за война срещу Русия и после с Китай!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 НЕРАЗБРАЛ

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    КОЕ?
  • 53 КАКА СИЙКА СЕ ОЖЕНИ

    1 0 Отговор
    "служител в пресофиса ѝ затвори телефона, когато беше попитан за работата ѝ с Русия. "
    Този цитат изчерпва отношението на Китай към американските претенции. Така отминава световната слава.
  • 54 От страни

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пародия":

    Що за тъпи въпроси - коя армия не внася електрониката а я прави? Ми тия китайски чипове са и във Джавелините...
  • 55 Есес

    0 0 Отговор
    Като преглеждам новините май в целият ЕС едни и същи новини. Един и същи май ви е правил.
  • 56 Матей

    1 0 Отговор
    Тия колкото пари дължат на Китай ако трябва да ги върнат ще трябва да продадат Тексас и Калифорния. За туй ли се репчат,за да не си върнат борчовете?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания