19 Юли, 2022 13:53 4 543 13

"Газпром" подписа предварително споразумение за енергийно сътрудничество с Иран

  • иран-
  • газ-
  • газпром-
  • владимир путин

По силата на споразумението "Газпром" ще помага на иранската компания в разработването на газовите полета Киш и Северен Парс, както и шест петролни полета, твърди "Шана"

"Газпром" подписа предварително споразумение за енергийно сътрудничество с Иран - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Националната иранска петролна компания (NIOC) и руският газов монополист "Газпром" подписаха днес меморандум за сътрудничество на стойност 40 милиарда долара, съобщи агенцията на иранското петролно министерство "Шана", цитирана от Ройтерс.

Меморандумът е подписан на онлайн церемония от главните изпълнителни директори на двете компании в деня, когато руският президент Владимир Путин пристига в Техеран за среща с иранския и турския си колега.

По силата на споразумението "Газпром" ще помага на иранската компания в разработването на газовите полета Киш и Северен Парс, както и шест петролни полета, твърди "Шана". Руският гигант ще участва и в изграждането на терминали за втечнен газ, както и в строежа на тръбопроводи за износ на газ.

Иран има вторите най-големи залежи на газ в света след Русия, но наложените на страната американски санкции спъват достъпа до технологии за разработването на газовите находища, както и за износа на природен газ.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    54 7 Отговор
    Газпром едва ли ще възобнови доставките на газ по Северен поток за Германия.Ройтерс вече съобщи новината без да назовава държавата,която поради форс мажор ще и бъде спрян газа .
    Днес е паметен ден,провежда се срещата Техеран 22,след нея света няма да бъде същия.

    Z

    Коментиран от #6

  • 2 Адам Хилтън

    50 5 Отговор
    Иран "заслужава" санкции - как смеят те да свалят кралското семейство (дето даваше евтин петрол на САЩ), как смеят да предотвратяват контрапреврата на САЩ като плениха посолството им. Как смеят да бият Садам Хюсеин който по поръчка на САЩ се опитваше да "върне демокрацията в Иран" (въпреки че е диктатор на Ирак)? Мда - как смее Иран да се защитава от нападенията на САЩ - затова го санкционират, за дето не пада по гръб. хах
  • 3 Зевзека

    44 6 Отговор
    А така. Сега бетонираха Иран като приятел на Русия. Уникални са САЩ. В стремежа си да се сложат на Израел, им направиха сечено. Но пък ние Израел ги предупредихме, че деди ще обърне нещата против тях накрая, но те не, не слушат.
  • 4 МирО

    55 8 Отговор
    Браво, санкции, санкции - сега Рашаните и чаршафите
    като си направят едно “картелче“ - в Сащ и ЕС ще цъфнем и вържем.
    Ма ние трябва за един зелен наркоман и шайката му да си
    съсипем държавите.
  • 5 Бай Манчо

    46 3 Отговор
    Това е причината Путин да е там , дроновете ще са между другото ако въобще става въпрос тях . Такива мега контракти винаги са свързани и с военното обезопасяване :))))
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    А утре е Рамщайн "пак" 🤔🤔🤔
  • 7 Азиатските държави

    3 27 Отговор
    много, много не ни интересуват...

    Коментиран от #9

  • 8 Северноазиатска африка

    5 38 Отговор
    Това трябва да е някакъв виц. РФ собствените си находища не може да разработва самостоятелно, на други ще помага и то на страна, от която иска да си достави дронове, че и тях не може да произведе.
  • 9 Патето Яки

    19 2 Отговор

    До коментар #7 от "Азиатските държави":

    всичко идва от Азия
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Даааа

    0 9 Отговор
    ще изнасят за Иран по електромера и водомера!
  • 12 Историк

    0 19 Отговор
    Тоя "Техеран" е жалка пародия на оня "Техеран". Две икономически жабчета пръднали заедно.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.