Last news in Fakti

19 Юли, 2022 17:08 1 103 2

Инвестициите в ядрения синтез достигнаха 2,8 милиарда долара за година

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • атомни централи-
  • ядрен синтез-
  • чиста енергия-
  • енергетика

В продължение на десетилетия учените се опитват да използват ядрения синтез за производство на електроенергия

Инвестициите в ядрения синтез достигнаха 2,8 милиарда долара за година - 1
Снимка: Shutterstock

През последните 12 месеца в ядрения синтез са вложени повече средства, отколкото за предишните 10 години. Това дава надежда, че в международен план скоро ще има пробив в технологията за екологично чиста енергия. Според най-новите данни през 2021 година в сектора в целия свят са инвестирани 2,8 милиарда долара, в сравнение с около 2 милиарда за изминалото десетилетие.

Асоциацията Fusion Industry съобщи, че над 93% от компаниите, участващи в нейно проучване смятат, че до 2030 година термоядрената енергетика ще подава електроенергия в мрежата. Изпълнителният ѝ директор Андрю Холанд е убеден, че ядреният синтез „е напът да бъде комерсиализиран във времена, в които светът отчаяно се нуждае от нови варианти за екологично чиста енергия“.

В продължение на десетилетия учените се опитват да използват ядрения синтез за производство на електроенергия. Процесът захранва Слънцето и теоретично може да осигури чиста енергия и на Земята. За това обаче е необходимо огромно количество топлина и налягане, предаде британският Telegraph.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уса

    12 2 Отговор
    За войната в Украйна бяха похарчени повече от 40 милиарда за 3 месеца.После чакайте по евтин ток и бензин ама друг път
  • 2 Макробиолог

    1 0 Отговор
    А направете едно поне реакторче,опитно-експериментално,полупромишлено...дето да поддържа реакцията ,тва са 50 години вече,пък тогава промишленото би.