Last news in Fakti

19 Юли, 2022 09:32 1 875 9

Германия може да удължи ползването на ядрена енергия

  • атомна енергетика-
  • германия-
  • аец-
  • атомни централи

Правителството обмисля да разреши на оставащите атомни електроцентрали да работят по-дълго

Германия може да удължи ползването на ядрена енергия - 1
Снимка: Shutterstock

Атомните електроцентрали трябва да бъдат спрени до края на годината, но войната на Русия в Украйна и газовата криза може да принудят Берлин да преосмисли плановете си, предаде БГНЕС, цитирайки "Политико".

Правителството обмисля да разреши на оставащите атомни електроцентрали да работят по-дълго. В рамките на "стрес тест" ще се анализира дали запазването на работата на германските ядрени електроцентрали като Kernkraftwerk Isar в Есенбах може да повиши енергийната ефективност.

В понеделник германското правителство посочи потенциална промяна относно спирането на трите оставащи атомни електроцентрали в страната до края на годината, като заяви, че Берлин ще анализира дали оставянето на тези съоръжения да работят по-дълго може да помогне за повишаване на енергийната сигурност.

Говорител на Министерството на икономиката и опазването на климата заяви пред репортери в Берлин, че правителството е възложило на доставчиците на енергия да проведат стрес тест за електрическата мрежа на Германия, за да се определи дали доставките на електроенергия могат да бъдат гарантирани тази зима, дори ако има сериозни смущения, като например Русия да спре доставките си на газ, който отчасти се използва за производство на енергия в Германия. Този стрес тест ще бъде проведен при по-строги предположения в сравнение с предишния тест през пролетта, каза говорителят и добави, че той ще бъде "финализиран през следващите седмици".

От решаващо значение е, че заместник-говорителят на правителството също така потвърди, че резултатите от стрес теста биха могли да оправдаят удължаването на използването на атомните електроцентрали. "От самото начало въпросът за атомните електроцентрали не е идеологически за германското правителство, а чисто технически, който е бил обект на експертни оценки и сега ще бъде подложен на такива отново при по-строги обстоятелства", заяви правителственият говорител.

Постепенното спиране на последните три атомни електроцентрали в Германия е изключително чувствителен въпрос за управляващата коалиция: Зелените, които управляват заедно със социалдемократите на канцлера Олаф Шолц и либералната Свободна демократическа партия (СвДП), настояват за прекратяване на използването на ядрена енергия до края на тази година и до понеделник това беше официалната позиция на правителството.

СвДП обаче силно се застъпва за разширяване на използването на ядрената енергия в условията на настоящата криза, като твърди, че това ще намали необходимостта от използване на газови електроцентрали за производство на енергия и по този начин ще спомогне за ограничаване на общата зависимост на Германия от руския газ. Икономистите обаче оспорват този аргумент.

Отделно от това в понеделник канцлерът Шолц обвини и руския президент Владимир Путин, че използваизноса на енергия на страната си като оръжие, както и износа на украинско зърно, чието излизане от Черно море Москва в момента блокира. "Москва не се притеснява да използва доставките на зърно и енергийните доставки като оръжие. Трябва да заемем твърда позиция срещу това", заяви Шолц на пресконференция в Берлин.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 квя

    18 1 Отговор
    А нашите ги затворихте.....

    Коментиран от #7, #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 0 Отговор
    Налагайте още санкции и ....
    Ще се върнете и към кюмюра ‼️
  • 4 въпросче

    20 0 Отговор
    И като закрият ядренните си електроцентрали откъде ще да взимат ток? Ще увеличат въглищните си централи май? Този канцлер Шолц е по-тъп и от бабето Меркел.
  • 5 Геша

    15 0 Отговор
    Що бе малоумници зелени? Затворете ги и останалите веднага. Нямам думи.
  • 6 Механик

    14 0 Отговор
    Не само, че може, но и ще удължи. И не само на атомните централи, но и на тези на въглища. Зелената сделка пропадна и остава само на думи.
    Същото се отнася за целият запад. А опит да бъде насилствено наложена, ще означава изобщо край на кукловодите.
  • 7 Хахаха

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "квя":

    Само, че от къде ще вземат гориво за тия централи трябва да се запита, че то и горивото идва от там от където и газта!
  • 8 Най-добре

    8 0 Отговор
    Даже най-добре да ги зареди с американско гориво, много е добро, работи на пълни обороти - пример Фукушима. само че в Германия май няма как да обвинят цунамито за смотаните си разработки.
  • 9 ЗЕЛЕН ФАШИЗЪМ

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "квя":



    СПИРАЙ! Германия и ЕС могат и без енергия. Важното е да са "Зелени"!







    😉😷🐑💉
Новини по държави: