Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Юли, 2022 10:16 4 493 68

Москва разширява офанзивата си, а Зеленска призова САЩ да доставят на Киев повече оръжия, пишат световни медии

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • ракети-
  • донбас

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Русия използва газа като оръжие и предупреди, че Европа трябва да е готова за пълно спиране на доставките

Москва разширява офанзивата си, а Зеленска призова САЩ да доставят на Киев повече оръжия, пишат световни медии - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Москва разширява офанзивата си, а първата дама на Украйна Олена Зеленска призова Конгреса на САЩ да достави повече оръжия на Киев, пише френският в. "Монд".

В същото време руският външен министър Сергей Лавров заяви вчера, че руските цели вече не се ограничават само до източната част на Украйна, а обхващат и други територии, включително Херсонска и Запорожка област. Възможно е те да се разширят още, каза още той, като изтъкна, че преговорите с Киев в сегашната ситуация са безсмислени.

Още новини от Украйна

В отговор украинският външен министър Дмитро Кулеба призова международната общност да ускори доставките на оръжия и да въведе нови санкции срещу Русия. "Руснаците искат кръв, не преговори", подчерта Кулеба, цитиран от в. "Монд".

Западните кредитори решиха да дадат на Украйна повече време, за да уреди дълга си, пише френският в. "Либерасион". САЩ, Великобритания, Франция, Япония и Германия решиха да дадат отсрочка за плащанията по лихвите на украинските дългове и призоваха и други кредитори да направят същото.

ЕС одобри вчера и ембарго върху руския износ на злато и предлага план за намаляване на потреблението на газ в Европа с 15%, изтъква "Либерасион".

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Русия използва газа като оръжие и предупреди, че Европа трябва да е готова за "пълно спиране на доставките", отбелязва в. "Либерасион".

Изявлението на Лавров за разширяване на териториалните цели на Русия не е изненадващо, заяви американският министър на отбраната Лойд Остин, като обърна внимание на факта, че руски войски присъстват в Херсонска и Запорожка област, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Според Остин обаче изявлението на руския външен министър е индикация за "ефективността" на доставените от САЩ ракетни системи за залпов огън и на начина, по който украинците ги използват.

Вашингтон се готви да достави още четири такива системи на Киев, припомня британското издание.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс опроверга слуховете, че руският президент Владимир Путин е тежко болен. Според САЩ той е в добро здраве, заяви Бърнс, според когото руският лидер е станал по-склонен да поема рискове, пише в. "Вашингтон таймс".

Китай също изучава уроците на войната в Украйна, преди да предприеме действия по отношение на Тайван, предупреди Бърнс. Според него не трябва да бъде подценявана решимостта на китайския президент Си Цзинпин да установи контрол върху Тайван и евентуално нашествие може да започне през идните няколко години. Според оценките на анализатори от ЦРУ въпросът е не толкова дали ще започне нашествие срещу острова, а как и кога.

Важен урок, който Пекин извлича от действията на Путин в Украйна, е, че евентуална решителна победа ще изисква категорично превъзходство, отбеляза Бърнс. Освен това при евентуално нашествие Китай ще трябва да е готов да нападне Тайван и във виртуалното пространство, както и да е подготвил икономиката си да издържи на ефекта от евентуални санкции.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селския

    102 13 Отговор
    Чакай бе, нали бяха ужасени от химарс и бягаха руснаците, зельонски щеше да напада и Москва и Пекин, Ко стана??????

    Коментиран от #22, #41

  • 2 Българин

    86 11 Отговор
    А аз си мислех, че бандеровците вече на входа на Москва... :-)
  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    53 5 Отговор
    Ами като спрат доставките спирате и вие.......
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 А стига бе

    85 7 Отговор
    Преди 30 мин имаше статия че Русия не напредва вече.... Що реве зеленото бебе
  • 6 Гай Турий

    73 8 Отговор
    За сметка на отказа от руски газ с 15 % еврейският съюз плаинра да преяжда с боб и леща за да произвежда собствен райски гъсс за печки и парно. Урсулата ще даде пример, не случайно носи такава ароматна фамилия.
  • 7 Да ги довършват по бързо

    53 6 Отговор
    омръзна ми само за тези да слушам поцял ден
  • 8 Българин

    74 8 Отговор
    Стига сте искали вече оръжие,искайте МИР.Това е истината,приемете я.Махайте всички санкции към Русия,за да има отново газ за Европа.Путин така не би спрял газа.Сега цяла Европа страда заради Украйна.

    Коментиран от #34, #60

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Урсула

    48 4 Отговор
    Използвал газа, като оръжие, да не би случайно да е препълнил тръбите и да му е драснал клечката?
  • 11 Механик

    69 4 Отговор
    Ко стааа, бе? Пияните, деморализирани, дезертиращи, оставени без подкрепа войници на сваленият, смъртно-болен, скрил се в бункера Путин, принудиха зеления папагал да хленчи за оръжие?!
    Ми нали има джавелини, стингъри, байрактари, немски и канадски гаубици, хаймарси? Ко таковато иска още?
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    44 3 Отговор
    По цял Свят "Първите дами" се занимава с благотворителност ‼️

    Коментиран от #66

  • 13 Българка

    13 71 Отговор
    Изходът от това кръвопролитие ще се реши на бойното поле. Украинците не могат успешно да се защитават като развеят санкциите. Трябват им модерни и достатъчно оръжия, за да отблъснат варварския, кръвожаден агресор. Определено Русия не иска мир. Тя иска да заграби с кръв територии и природните ресурси на Украйна

    Коментиран от #23, #33, #55

  • 14 значи

    64 9 Отговор
    използват газа като оръжие, а европа не използва ли санкциите като оръжие, на това се вика шизофрени.
  • 15 Възрожденец

    12 44 Отговор
    Политици саботират купване на газ, наполовина по-евтин от руския.Газ на много изгодна цена предлага на България нигерийският принц Стенли. В момента той се намира в София, за да води преговори и евентуално сключване на дългосрочна сделка. Неясно защо присъствието му и предложението му се пазят в тайна от медиите. Вероятно, защото политици от висшия ешалон на държавата се опитват всячески да осуетят евентуален договор за евтин газ.Ако това се случи, българите ще плащат от джоба си за слугинажа на високопоставени политици към Кремъл

    Коментиран от #40

  • 16 Удар в десятката.

    51 9 Отговор
    Палеонтолози в Африка са открили непознато древно безгръбначно. Нарекли са на Зеленски.
  • 17 Подсрекавания от САЩ

    58 9 Отговор
    Заленски, е крайно време да бъде изправен пред международен трибунал за престъпленията в Украйна
  • 18 епилиран нежен ляв демократ

    60 10 Отговор
    Руснаците ще разкажат играта на краварите и цялото нато . Ес ще пати най много. Ще яде дървото цялото .
  • 19 на зелката му увисна моркова .

    48 6 Отговор
    На всички им втръдна от неговите вайкания . Украйна стана страна просяк .

    Коментиран от #24

  • 20 Гошо

    56 12 Отговор
    Украйна изгуби войната. Това е факт.

    Коментиран от #64

  • 21 Крайно време е

    50 9 Отговор
    Да приключва тази виенна операция. Спирайте да наливате пари и оръжия в Украйна. Няма шанс за победа, но за разпад на ЕС има голям.
  • 22 С последни силици

    10 53 Отговор

    До коментар #1 от "Селския":

    Украйна е костелив орех.Чупят си зъбите руснаците.

    Коментиран от #48, #52

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 макдоналдс тръмп

    47 7 Отговор

    До коментар #19 от "на зелката му увисна моркова .":

    НЕ Е ВЯРНО ,АМЕРИКАНЦИТЕ НИЩО БЕЗПЛАТНО НЕ ДАВАТ ,ВСИЧКИ ПОМОЩИ СА НА СМЕТКА ,ТЕЯ ИМА ДА ПЛАЩАТ ДО КРАЯ НА СВЕТА НО ТОВА ЩЕ ИМ СЕ ИЗЯСНИ ....ПО КЪСНО

    Коментиран от #30

  • 25 Спец008

    42 8 Отговор
    Световната история преминава към нов етап - без САЩ
  • 26 хихи

    31 8 Отговор
    На САЩ ще им излезне по на сметка да продават оръжията на Русия вместо през посредник Украйна. Ако свалят цена. Русия също ще е на сметка няма да воюва за да си доставя новите оръжия на САЩ
  • 27 Раковски

    7 35 Отговор
    Слава на Свободна Русия БЕЗ путин

    Коментиран от #36

  • 28 дипломация

    30 3 Отговор
    Дипломацията е най доброто оръжие за решаване на конфликта,
  • 29 Tърновец

    26 1 Отговор
    Украина - втори Израел
  • 30 Селския

    30 6 Отговор

    До коментар #24 от "макдоналдс тръмп":

    Нищо няма да плащат, щото няма да има крайна........
  • 31 Аз предлагам

    28 7 Отговор
    във всяка държава от ЕС 15% от населението да си направи сепуко. Така рязко ще намалее потреблението. Ако е успешна мярката - 30%.

    Коментиран от #63

  • 32 Преминаващ оттук

    33 5 Отговор
    Това, че руснаците настъпват що за новина е. По интереснотото което се случва е, че западните инвеститори ще изчакат Украйна да си плати дълговете. Обаче в този век ли ще си получат парите или в другия.
    Всичко покрай Украйна е една долна измама.

    Коментиран от #37

  • 33 Моряка

    28 7 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Тази уж е българка,но явно главата и е цементирана с китайски цемент.Всеки ден с най разбираеми думи и обяснявам,че Русия не заграбва,а си връща своето,откраднатото,но цимента не се размразява.Интересно,че нищо не е чела,но все пак може да пише.Къде ли ги кастрират тези мозъци.При толкова американски НПО-та,трудно можеш да се отървеш.

    Коментиран от #54

  • 34 Българин

    5 24 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Европа иска да се освободи от руския газ бе другарю.

    Коментиран от #45

  • 35 Абе ясно е

    25 6 Отговор
    Ако спешно няма бел байрак... ще следва Киев!!!
  • 36 Механик

    38 5 Отговор

    До коментар #27 от "Раковски":

    Вие не разбрахте ли, че ако го няма путин, ще дойде Сталин и тогава вече ревът ви ще е неистов. Путин е дипломат и пипа нежно, ама Сталин не си поплюва. Свърши се вашата надежда да гризкате руски ресурси. Горби и Елцин са минало, а вие от алчност така заръфахте русия тогава, че и на слепците стана ясно, че демокрацията е вид прикрита кражба. Руснаците си научиха урока, а вие не. В Русия повече никога няма да има Горби и Елцин!
    Така че се молете Путин дълго да е на тоя пост, защото следващият ще истински ястреб и ще ви цепне шушона.

    Коментиран от #39

  • 37 В.В.П.

    12 2 Отговор

    До коментар #32 от "Преминаващ оттук":

    Точно.. пичо!!.Последното изречение..,Всичко покрай Украйна е една долна измама!..
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Раковски

    5 21 Отговор

    До коментар #36 от "Механик":

    Путин е сталин и хитлер в едно не го ли разбрахте червени подръжници.

    Коментиран от #61

  • 40 Точен

    15 3 Отговор

    До коментар #15 от "Възрожденец":

    И тук ще го напиша, тролче, че аман от плоски манипулации. Нигерия е федеративна република, за какъв "нигерийски принц" бълнуваш. Този Стенли да не би да е българският певец и да е решил да доставя не газ, а г.з. Тролските диверсии на психо бесните русофоби падат под нивото на Марианската падина.
  • 41 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 29 Отговор

    До коментар #1 от "Селския":

    В момента има решение да бъдат изпратени на Украйна ракети с далекобойност да 300км.Не разбирате ли,че сте обречени???мостът на херсон ще бъде унищожен сега е непригоден за тежка техника,защото ще рухне,но в момента идат много по разрушителни ракети,които ще бъдат изстрелвани от ПВО-то на всу.....Дет не било за тази цел,според ......шизото с многото никове........Вчера един пост ми направи ,Много Добро впечатление.В момента Източват ежедневно русия.Целта е тя сама да рухне икономически.Нищо ни им пречи да им дадат и самолети и ракети със среден радиус и да бомбят и кремъл.Идеята на ротшилд е да не унищожава Русия и руснаците,а само да смени лудия с нормален Човек,уважаващ живота!

    Коментиран от #46, #47

  • 42 И в Москва не са у ред нещо

    12 5 Отговор
    Пусна им газа на тия, дето пращат оръжия в усраина да убиват руски войници, отново ......спрете да продавате газ, петрол у ядрени оръжие на евроатлантическите фашисти бе, алоууу, вие в Москва как си го представяте да свърши войната, като захранвате с газ и бензин и ядрени гориво ( т е ) ток противниците си бе ...алоуууу имате ли мозък в Москва!?;?

    Коментиран от #50

  • 43 В.В.П.

    7 3 Отговор
    Русия ,ако не е във война ,се подготвя за такава..Путин ,потърква ръце . Воеената индустрия работи яко .Горивата и металите са в небето..Зърното ,и то .. Всички са доволни.Укропъъъ ,също ,Трепе руски.Ураааа.Мечтите стават реалност.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Чорбара

    18 3 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    Защо бе пор?За да плащаме двойно и тройно демократичната краварска газ?Защо стабилните КРАВАРИ удължиха двойно за 2025 годи на доставката на на ф16 (модел 1973 г.)?

    Коментиран от #49

  • 46 Чоко.

    8 1 Отговор

    До коментар #41 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Слепия не вижда ,още по малко на дълбоко..Само чува.Това ,онова.
  • 47 А50

    15 2 Отговор

    До коментар #41 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    А пcихoдecните не разбрахте ли, че в ръкавите си руснаците крият още много изненади, минава ли ви мисълта само ако извадят бомбардировачите и започнат килимни бомбардировки, все още се въздържат да прекъсват мостовете и релсите на бивша Украйна. И това е така защото пазят живота на местното население, което считат за свое, а СВУ точно обратното, тероризираха и продължават да обстрелват жилищни райони всеки ден.
  • 48 1957

    10 2 Отговор

    До коментар #22 от "С последни силици":

    Зъби чупят руснаци,а реве зеленски. Какво става?
  • 49 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 13 Отговор

    До коментар #45 от "Чорбара":

    Толкова ли не разбра,защо се забавиха Самолетите?????При тази руска шпионска мрежа в бг ,как се опазва военна тайна??????За руснаците е много изгодно да плащат на хора ,а не да развиват наука,па била и за военни цели!

    Коментиран от #51

  • 50 А50

    7 3 Отговор

    До коментар #42 от "И в Москва не са у ред нещо":

    Трябва да им се спрат и редкоземните материали. Путин не действа със замах, много бавно се взимат решения в Русия. Има неща които запада няма от къде другаде да си ги доставя. и бързо могат да се кротнат. Всичко което можеха да спрат на Русия от запад го спряха, невиждам за какво ги бавят руснаците. Запада не ги е страх от стратегическите ядрени сили на Русия, защото това ще е краят за всички, страх ги е от прекъсване на доставките от Русия. Ако спрат урана за САЩ, ще им изгаснат реакторите на кpaварите

    Коментиран от #53

  • 51 А50

    14 3 Отговор

    До коментар #49 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Вие куxи лейки лигавoдecни не рабрахте, ли че обичаме Русия безплатно, защото това е и най-естествения и близък приятел на България в тежки моменти. И сме се докарвали до катастрофи заради русофобията на управляващите ни тeмepути.

    Коментиран от #58, #62

  • 52 Майор Деянов

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "С последни силици":

    Афганистан е костелив орех. САЩ и НАТО си счупиха и зъбите и чеенетата и ребрата и крайниците и все. Язък им за многотрилионния военен бюджет. С едни войници яздеше магарета и коне и носещи сандали не можаха да се справят.

    Коментиран от #57

  • 53 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 10 Отговор

    До коментар #50 от "А50":

    СССр вземаше уран от България......Явно не знаеш!
  • 54 7777777

    8 1 Отговор

    До коментар #33 от "Моряка":

    НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С НЕЯ, ТАЗИ Е МНОГО ОТНЕСЕНА И ЗАБЛУДЕНА, ГЛАВАТА И НЕ УВИРА, КАТО И ГЛЕДАМ ВСЕКИ ДЕН ПРОСТОТИИТЕ КОИТО ПИШЕ НАПРАВО СЕ УЖАСЯВАМ!
  • 55 Българка

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Но от Столипиново.
  • 56 Иосеб Бесарионис дзе Джугашвили

    1 10 Отговор
    Съветските тролове бълват постоянно фантазии в полза на ватниците,а истината е друга,но нека се надъхват ,щото идва края на съветския социализъм с кухите му подръжници
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 12 Отговор
    Да обичаш Русия не означава да помагаш на ,лудия!Трябва да не си човек,за да възхваляваш това,което направиха кремълските "оператори"в украйна!
  • 60 Адолф

    1 10 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Да искаш мир с руснаците е все едно да искаш доброволно да си роб на ватниците
  • 61 Ти си

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Раковски":

    Червен подръжник - интернационален . Същите които са финансирали болшевизма в Русия и нацизма в Германия Комузнизмът беше подържан от Рокфелерови .
  • 62 Хихи

    1 3 Отговор

    До коментар #51 от "А50":

    Русофил - обида на природата.
  • 63 Ам,чи

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Аз предлагам":

    Покажи как става. То и от вас копейкаджийте никой няма нужда.
  • 64 Факт

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гошо":

    За твоята куха глава.
  • 65 Към победата

    1 1 Отговор
    Да се разрушават всякакви руска военна техника и оръжия извън границите на руската федерация.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Кроун принцеса Марта Норвежка

    2 0 Отговор
    К и ф л о оо не ме копирай? През 1941-1945 година живях при Кръстника Рузвелт, дори му пуснах, обиколих САЩ да моля помощ за норвежката армия. А тази п и к л а мисли, че е измислила топлата вода. Мацко, Бай Дън не става. Поплачи на сина му. И белото ще уредиш за твоя наркоман.
  • 68 1520

    1 0 Отговор
    не ти трябва оръжие трябва ти бяло знаме и проблема е решен