Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Юли, 2022 13:42 922 6

Турция: Преговорите с Украйна, Русия и ООН за т. нар. зърнен коридор вървят добре

  • турция-
  • украйна-
  • русия-
  • черно море-
  • пшеница-
  • зърно

Анкара вече заяви, че общо споразумение е било постигнато и иска то да бъде формулирано в писмен вид тази седмица

Турция: Преговорите с Украйна, Русия и ООН за т. нар. зърнен коридор вървят добре - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Разговорите между Турция, Русия, Украйна и ООН за възобновяване на износа на зърно от Украйна през Черно море вървят добре досега, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в четвъртък, добавяйки, че той е обнадежден, че споразумение ще бъде постигнато, предаде агенция Ройтерс.

Турция бе домакин миналата седмица на среща на представители на Русия, Украйна и ООН за обсъждане на детайли по плана. Анкара заяви, че принципно споразумение е било постигнато и иска то да бъде формулирано в писмен вид тази седмица. Пред ТРТ Хабер Чавушоглу каза, че се надява, че ще може да съобщи добри новини за разговорите в близките дни, но добави, че все още има малки проблеми, които се обсъждат от страните.

Още новини от Украйна

На 18 юли турският министър на отбраната Хулуси Акар съобщи, че е постигната принципна договореност за създаване на т. нар. зърнен коридор за износ на селскостопанска продукция през Черно море. Акар каза тогава, че среща на представители на Турция, Русия, Украйна и ООН, на която да бъде оформен съответният документ, може да се проведе тази седмица. Министърът на отбраната съобщи, че на срещата ще се говори за създаване на координационен център, за съвместен контрол при отплаването на корабите от пристанищата и на местата на пристигане, както и за обезпечаване на маршрутите на превоз на селскостопанската продукция.

Според официалния представител на министерството на отбраната на Русия генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от ТАСС, участниците в срещата на 13 юли в Турция като цяло са подкрепили предложенията на Русия, а в близко време ще бъде завършена работата по документа „Черноморска инициатива“.

Темата за създаване на т. нар. зърнен коридор бе обсъдена по-рано тази седмица и на среща в Техеран между президентите на Турция и Русия - Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, припомня ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трябва

    5 2 Отговор
    Ще вървят добре до края на войната, скоро свършва, за укрите е лошо!!!
  • 2 Фашисти

    3 2 Отговор
    Не няма да има износ, дълги ще са преговорите,много дълги!!!
  • 3 Последния Софиянец

    3 2 Отговор
    Горките укри!Ще гладуват зимъска
  • 4 Ихууууу

    4 1 Отговор
    В ръцете на турчина е ножа ,ще реже колкото си иска и ще дава на когото си иска парчета от украинската баница
  • 5 любопитен

    1 1 Отговор
    А как се разпределя печалбата?
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 1 Отговор
    Тия улево да ги пребарат за пищови!
Новини по държави: