Last news in Fakti

27 Юли, 2022 20:23 3 143 20

Газ, инфлация и еврозона

  • газ-
  • инфлация-
  • рецесия-
  • газпром-
  • русия

Въпреки съкращенията, Москва настоява, че все още може да се разчита, че ще доставя газ за ЕС

Газ, инфлация и еврозона - 1
Снимка: Shutterstock

Войната на Русия в Украйна тласна цените на енергията и храните - които вече бяха във възходяща траектория поради силно търсене, недостиг на работна ръка и прекъсвания на веригата за доставки след COVID - още по-високо, пише "Евронюз".

Еврозоната не се отличава от другите с инфлацията, достигнала нов връх от 8,6% през юни.

Инфлацията, която измерва скоростта на нарастване на цените на основните стоки и услуги, принуди централните банки да затегнат паричната си политика в опит да провалят всяко по-нататъшно увеличение.

Това накара Европейската централна банка да направи първото си увеличение на лихвените проценти от 11 години през юли и да сигнализира, че предстоят още увеличения през следващите месеци.

И все пак несигурността относно това как ще се развие войната в Украйна и въздействието, което ще продължи да има върху пазарите по света, накараха ЕЦБ, чийто основен мандат е да поддържа инфлацията възможно най-близо до целта си от 2%, да повиши инфлационните си прогнози за годината до 6,8% и до 3,5% през 2023 г.

Европейските цени на газа скочиха в сряда, тъй като Москва допълнително ограничи потоците през газопровода "Северен поток" Русия-Германия, пише "Политико".

Спот цените на газа в холандския хъб TTF, европейският бенчмарк, достигнаха 228 евро за мегаватчас в 9:22 сутринта, повишавайки се за шести пореден ден. Това е в сравнение със затваряне във вторник от €199/MWh.

Преди година цената беше 22,97 евро/MWh.

Доставките по "Северен поток 1" спаднаха до едва 20 процента от капацитета си в сряда, според германските мрежи. Италианската Eni също каза, че очаква потоците да намалеят с около 7 милиона кубични метра (mcm), до 27 mcm.

Руският доставчик на газ "Газпром" първоначално уведоми за спада в понеделник, позовавайки се на забавеното връщане на газова турбина за компресорна станция.

Но комисарят по енергетиката на ЕС Кадри Симсон нарече спада на потоците "политически мотивирана стъпка" на среща на енергийните министри на ЕС във вторник.

Том Марзек-Мансър, ръководител на газовите анализи в консултантската компания ICIS, каза, че потоците са паднали до 32 милиона кубични метра на ден. "Ключовият въпрос сега е колко дълго? Ще бъде ли преинсталирана канадската турбина през следващите дни?"

Украинското правителство обвинява Русия, че използва газовите потоци като политическо оръжие срещу ЕС в отмъщение за подкрепата си за Киев.

"Тъй като на всички е ясно, че това е целенасочен руски ценови терор срещу европейците", каза украинският президент Володимир Зеленски във вторник. "Използвайки Газпром, Москва прави всичко възможно, за да направи предстоящата зима възможно най-сурова за европейските страни. "

Свиването на доставките от сряда допълнително подкопава и без това лошата репутация на "Газпром" като надежден доставчик на газ. Тя прекъсна или ограничи потоците към дузина страни от ЕС. ЕС се бори да намали зависимостта си от руския енергиен внос, но това отнема време, така че тази зима прави блока особено уязвим за изненади, свързани с доставките от Кремъл.

Износът на руски газ за ЕС е на около една трета от нивата от миналата година, намалявайки стабилно след нахлуването в Украйна на 24 февруари, според изследване на мозъчния тръст Bruegel в Брюксел.

Министрите на енергетиката на ЕС се съгласиха във вторник за задължително разпределение на газа в целия блок в случай на недостиг на доставки през зимата. Междувременно ограниченият износ на газ от Русия затруднява страните от ЕС да запълнят своите газови хранилища преди отоплителния сезон; целта на блока е те да бъдат запълнени на 80 процента до 1 ноември.

Европейските мрежи от оператори на газови мрежи, ENTSO-G, публикуваха доклад в сряда, в който се казва, че в случай на пълно спиране на руския газ, повечето европейски газови хранилища ще бъдат изчерпани през зимата и няма да могат да се напълнят до гарантирани нива през следващото лято без "незабавни" пазарни и политически действия.

"От съществено значение е всички европейски хранилища да продължат да инжектират газ колкото е възможно повече през лятото на 2022 г., за да можем да бъдем във възможно най-добрата позиция за предстоящите зими", каза генералният директор на групата Пьотр Куш в изявление.

Въпреки съкращенията, Москва настоява, че все още може да се разчита, че ще доставя газ за ЕС.

"Русия е отговорен доставчик на газ и независимо какво казва някой в ​​Европейската комисия, в европейските столици, в Съединените щати, Русия беше, е и ще продължи да бъде страната, която до голяма степен гарантира енергийната сигурност на Европа", коментира по-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Намаляването в сряда на доставките през "Северен поток 1" добавя допълнителни трудности към поредица от технически проблеми в съоръженията за втечнен природен газ (LNG) в световен мащаб, които изострят кризата в доставките, тъй като страните се стремят да се запасят преди зимата.

Прекъсванията "спират капацитет до 30 милиона тона годишно LNG през последните няколко седмици, или около 8% от глобалното производство", каза Антоан Халф, главен анализатор във фирмата за сателитно наблюдение Kayrros в Париж.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    42 5 Отговор
    КК "КККК и ко" (Коалиция на корупционерите "Кирчо,Кокорчо, Корнела, Корсарчо и красиви, кадърни калдъръмчета") красноречиво капитулираха в копнежите си за калоборация. Герб, граничните гласоподаватели и гръмогласните гюрултуджии си гугугат гальовно зад гърба на гробокопачите им. Време е за Възраждане, Възход и все въздишащи за всенародно въстание.Верваме всеотдайно на всите вкупом!
  • 2 Иван

    30 4 Отговор
    Гаубици, минохвъргачки и л..ай..ня...ни Байрактари.
  • 3 Така е

    39 5 Отговор
    САМИ СЕ НАСАДИХМЕ !
  • 4 Иван

    41 4 Отговор
    Гебрев, Соломон Паси и Ислям.ска Държава не могат ли да помогнат на ЕЦБ?
  • 5 Урсуса

    34 4 Отговор
    Толкова, Ви е акъла !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван

    28 4 Отговор
    Газта на снимката е пусната много силно.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Лопатар

    41 7 Отговор
    Пълен смях - кирчо ни го навря американският \чифутски\ много надълбоко - хем пак купуваме газ от Русия, хем кирчо и другите боклуци взимат 100% от цената като разлика. Браво на всички гласуващи за канадски свиркаджии

    Коментиран от #11

  • 10 Каниba

    24 5 Отговор
    Aми, нали такова, това са санкциите на фаш/нато и нашито кирчо и кокорчо срещу Русия!!!!
    НАЛИ БОРИМЕ Путя ДЬЕГЬЕ!!
  • 11 Иван

    39 5 Отговор

    До коментар #9 от "Лопатар":

    Никой не е гласувал за Простото Шиле Киро, боклука Байден го назначи (нали сме съюзници, суверенитета е вреден и ненужен---Елена Поптодорова).
  • 12 Запознат

    23 2 Отговор
    Като има нещо централно има и диктатура ше се сетите ама късно, че тоя ЕС е империалистичен фашиски и обслужва юн тесен кръг от свръх богати.
  • 13 ха ха

    7 21 Отговор
    Скъсахме шортите на рушмените. Никакви горива от тях. Веднъж завинаги Кирчо прекъсна корупционните пари на Русия. Свободата идва на нищожна цена.

    Коментиран от #18

  • 14 ХА ХА ХА

    28 2 Отговор
    АБЕ АЗ НЕ РАЗБРАХ ......КОЙ НА КОЙ НАЛАГА САНКЦИЙ И ЗАЩО ЕВРО СЪЮЗА И КРАВАРИТЕ РЕВЪТ ????
  • 15 Факт

    18 1 Отговор
    Боже, досега се притеснявах. Вече се забавлявам с евродж..... те
  • 16 ПАВКАТА ОТ ОРКЕСТЪРА

    10 0 Отговор
    БЪЛГАРИЯ , ИЗБОРИ ДО ДУПКА И ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ !!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️!!!.
  • 17 Към # коментар 11 иван

    15 0 Отговор
    Най-после някой откри "Америка на картата", а именно, че никой не е гласувал за цитирам " простото шиле Киро", тъй като той просто е бил назначен. В такъв случай, след като ни назначават отвън премиери, защо трябва да се дават милиони за нови избори? Каква е гаранцията, че и те няма да бъдат манипулирани, за да оставят на власт сегашните управляващи или да върнат предишните?
  • 18 1957

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "ха ха":

    И за това цялата европа реве,като биволица. Заради твойте скъсани шорти.
  • 19 Цитат

    2 0 Отговор
    Вчера $2100 а днес?
  • 20 Урсуса

    2 0 Отговор
    На Ви ЕС !