27 Юли, 2022 20:44 1 941 25

Полша може да постигне пълна газова независимост тази година

  • полша-
  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • матеуш моравецки

Съгласно споразумението страните членки на ЕС се ангажираха да намалят потреблението на газ с 15 процента

Полша може да постигне пълна газова независимост тази година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

До края на годината Полша може да стане напълно суверенна при избора на газови доставки и вече да не зависи от Русия, предаде специално за БТА полската агенция ПАП, като цитира полския министър-председател Матеуш Моравецки.

Моравецки направи това изказване на съвместна пресконференция с испанския му колега Педро Санчес във Варшава в сряда.

„Разбирайки напълно предизвикателствата, свързани с политиката на Русия, Полша започна изграждането на балтийски тръбопровод от Норвегия, започна изграждането на няколко междусистемни връзки и реши да разшири капацитета за прием на газ в нашия терминал за втечнен природен газ в Свиноуйшче“, каза Моравецки.

Всички тези действия доведоха до ситуация, "в която до края на тази година можем да бъдем напълно и наистина суверенни по отношение на газа", каза премиерът.

"Така Русия вече не е в състояние да ни изнудва по начина, по който изнудва Германия, например", каза Моравецки.

„Съветваме нашите партньори да направят всичко възможно, за да станат независими от партньор, който използва газа като оръжие във война, която води не само срещу Украйна, но и срещу цяла Европа“, каза премиерът.

Моравецки коментира и газовата сделка, която ЕС постигна във вторник.

Съгласно споразумението страните членки се ангажираха да намалят потреблението на газ с 15 процента. Доброволните съкращения ще станат задължителни при спешна ситуация с доставките.

Моравецки каза: „променихме първоначалните предложения на Европейската комисия, така че да отразяват различните условия на страните-членки“.

Пьотр Мюлер, говорител на правителството, каза във вторник, че „Полша не е задължена, в съответствие с този проект, автоматично да намалява обемът на консумацията на газ“.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3.14К

    52 7 Отговор
    Като купуват руски газ от Германия, естествено че са независими от Газпром.
  • 2 Ксаниba

    37 6 Отговор
    пълна гъзъва независимост?!!!
    То е ясно, че на полша, то отдавна е независимо таковата, от столетия, ма чак толкова откровенноо...
  • 3 Сатана Z

    42 6 Отговор
    И Поляците почнаха да живеят ден за ден.Пълнеха хранилищата по риверса за сметка на Немците и затова са добре сега.А Укрооператорът Нафтогаз вчера обяви фалит.

    Z
  • 4 Доколкото разбирам

    39 5 Отговор
    Поляците основно ще разчитат на газ от Норвегия
    Има ли обаче газ Норвегия достатъчно това е много проблематично освен това Норвегия категорично не може да захрани цяла Европа

    Коментиран от #11, #17

  • 5 долу ЕС

    41 5 Отговор
    Полша купува от Германия.. лицемерни панове
  • 6 фкю

    28 3 Отговор
    Пълна независимост означава сам да си произвеждаш продукта. Ако го купуваш пак си независим при положение че спазваш контракта и си плащаш. Но ако се правиш на тарикат, не плащаш и се опитваш да диктуваш условията а и отгоре на това поддържаш врага на твоят доставчик, как тогава претендираш за каквото и да било.
  • 7 Източна ромелия

    31 5 Отговор
    Сега Полша ще си вкарва газ като нас с камили от Катар

    Коментиран от #13

  • 8 Решение

    17 2 Отговор
    Ако не вкарат газ, да вкарат видело !
  • 9 Иванушка  🇷🇺

    19 4 Отговор
    Да разбира се - Неолита / Каменния век никой не го е отменил. Две неща на тоя свят мразя най-много - укри и поляци 😆😆😆
  • 10 газист

    15 5 Отговор
    Ясно,всеки поляк пръдльо
  • 11 гост

    6 19 Отговор

    До коментар #4 от "Доколкото разбирам":

    Поляците основно разчитат на газ от САЩ , щото още преди 2 години си направиха терминал и имат договор за 20 (двадесет) години на цена под 250 долара !! Която тогава беше височка , но сега е без пари !! И още 2-3 години ще е без пари !! Газа от Германия , дето го връщаха по тръбата беше защото тръбата е 50% на Газпром и не можеха да пускат друг газ по нея докато им изтече договора , което е края на годината ! След което ще им духнат под опашката и повече Газпром няма да припари нито до Полша , нито до Германия !! Освен ако не им предложи да го купят за долар , щото други клиенти няма да има посмъртно !!
  • 12 Урюрвкос

    10 0 Отговор
    не само Полша всички ще станат независими от руското гориво защото Сименс е заплашена от щатите със силни санкции ако ремонтира турбините.
  • 13 гост

    2 13 Отговор

    До коментар #7 от "Източна ромелия":

    И сега и преди Полша ще си вкарва газ от САЩ и Норвегия и то на цена , дето любимите ви Орбан и Вучич само могат да мечтаят !! И ако си мислите , че другите са прости , погледнете първо себе си !!! Цената на борсата , дето толкова си примирате по нея е за ПО-МАЛКО от 10% от газа в ЕС !!! Иначе отдавна никой нямаше да купува никакъв газ , газ по 2000 долара е 6-7 ПЪТИ по-скъп от нафта и мазут !! Това са дребни количества за допълване на основното по дългосрочни договори , които са до 300 долара !!! Ако сте толкова заблудени отворете фуело и вижте ДНЕШНИТЕ цени на метана в Европа !!! Движат се от 1,2 до 2 евро на МЕТАНСТАНЦИЯ , което е поне два пъти цената на едро !!! НИКОЙ НИКОГА няма да купува газ на повече от 400-500 долара , сто пъти по-лесно и евтино ще е да я смени с нафта и мазут , които има колкото щеш на пазара и цената им пада !! Сори , ама това е положението !!
  • 14 Амдертлиев

    8 5 Отговор
    Полша може да стане независима още утре,ако поиска.Спират руския газ и са независими.А без газ какво ще правят?Каквото си поискат,те си знаят?Ще си повтарят клишето: свободата цена няма и това ще им дава сила.
  • 15 уайтнoйз

    3 0 Отговор
    на финала пак ще ги делят.. или за по-лесно 1 мегатона у варшава и гасат ламбите
  • 16 ВЕРНО БЕ !

    7 1 Отговор
    ПОЛША ЩЕ ПОСТИГНЕ ПЪЛНА НЕЗАВИСИМОСТ ОТ РУСКИ ГАЗ , САМО АКО РУСИЯ И СПРЕ ГАЗТТА !!!!!!
  • 17 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "Доколкото разбирам":

    Полша подписа със САЩ 24-годишен договор за доставка на втечнен газ
    Полша подписа със САЩ договор за доставка на втечнен природен газ за срок от 24 години. Това бе обявено от полската енергийна компания PGNiG. 8 / 11 / 2018 година !!!!!!!
    Беше сключено дългосрочно споразумение с „Cheniere Marketing International“. То предвижда получаването от Полша през 2019-2022 г. около 7,3 милиарда кубически метра газ след регазификация, а след това през 2023-2042 г. около 39 милиарда кубически метра газ след регазификация за целия период, което означава доставки в размер на около 19,5 милиарда кубически метра газ годишно.

    По-рано през октомври PGNiG подписа друг договор със САЩ за доставка на 2 милиона тона газ годишно в Полша в продължение на 20 години

    Коментиран от #20

  • 18 Змия

    5 1 Отговор
    поляците са лъжливи напълниха си подземните хранилища с руски газ и сега говорят глупости но напролет ще забравят за това дето го говорят и пак ще развъртят руски кран щото тка е евтино
  • 19 Боли ме Сакса

    1 2 Отговор
    И ние можем, ама ще стоим на тъмно
  • 20 Още едни преметнати от САЩ

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Един малък проблем, в момента САЩ си точи резерва за да продава газ който не достига в самите САЩ. Това безумно поведение моментално ще спре когато републиканците спечелят изборите след 2 години. А те ще спечелят защото американците вече не могат да понасят демократичните рептили. Подкрепата на демократите е ударила дъното.

    Коментиран от #22

  • 21 Памела Тодорова

    1 1 Отговор
    Полша може да стане газово независима от Москва, само по един начин:рязко увеличаване консумацията на бял боб!
  • 22 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Още едни преметнати от САЩ":

    Първо след 2 години Газпром ще е фалирал , хахахахха !! Той вече е фалирал , кара го на последни издихания !! Второ кога видиш "недостиг" на газ в САЩ , ела се обади !!! Само ще ти кажа , че до 2025 износа ще се УТРОИ !!! Повтарям утрои , а не удвои !! Проблема беше , че досега Европа не купуваше и трябваше да се състезава с Австралия и Катар само за Азия !! Последните две също ще удвоят износа до 2 години , че и отгоре !! Просто дела на ушанките в Европа ще бъде толкова бързо запълнен , че няма да имаш време да хлъцнеш , хахахах !! А за изборите в САЩ не се тревожи , повече руски подлоги там няма да видиш , колкото и да ти се ще !!

    Коментиран от #25

  • 23 Хан Аспарух

    0 0 Отговор
    Премиера Муравецки ви казва какво се строй в Полша и че ще взимат газ от Норвегия, а вие чебурашките повтаряте като папагали руска газ от Германия та руска газ. Толкова ли сте зомбирани от руската лъжлива пропаганда. Дори Германия в момента строй шест интерколектори едновременно.
  • 24 чичо стамат шумов

    0 0 Отговор
    Не ти разбрах коментара,През периода 2023-2о42 г Полша получава 39 милиарда куб .м газ общо и се получавало по 19,5 милиарда куб м.на година,Признавам си ,че съм учил до трето отделение .но ми се струва,че имаш грешка в изчисленията,Не занам неук съм и може аз да греша
  • 25 Час по математика

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Човече, удвои / утрои добри ги смяташ, но няма никаква връзка с реалността. Фалити? Може и това да се случи, ако купувачите налагат санкции и блокират активи! Но все ми е на ум, че реалността / времето ще покаже, че преговори с Русия и възстановяване на партньорството на база взаимно уважение и джентълменство (те това ще е трудно за европата, че много лгбт там шета), ще върне континента на основата на конкурентноспособност, растеж и просперитет. Другото е репчене и мерене - нямам интерес. Както винаге, най-малката пИ.ка най-силно скача.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания