Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Юли, 2022 22:05 2 500 57

"Ню Йорк таймс": Сенатът на САЩ прие резолюция, с която иска Русия да бъде обявена за спонсор на тероризма

  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски

Текстът на документа повтаря изказванията на украинския президент Володимир Зеленски по време на войната, а именно, че руските сили са извършвали прояви на жестокост срещу цивилни, включително изнасилвания, убийства и изтезания, които се равняват на тероризъм

"Ню Йорк таймс": Сенатът на САЩ прие резолюция, с която иска Русия да бъде обявена за спонсор на тероризма  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сенатът на Конгреса на САЩ одобри необвързваща резолюция, с която призовава държавния секретар Антъни Блинкън да определи Русия за държава спонсор на тероризма заради нейните действия в Чечения, Грузия, Сирия и Украйна, които са довели до смъртта на безброй невинни мъже, жени и деца, съобщава "Ню Йорк таймс".

Подобна мярка е била представена и в Камарата на представителите на Конгреса, където се очаква нейната председателка Нанси Пелоси да подкрепи силно нейното приемане.

Още новини от Украйна

Въпреки гласуванията в двете камари на американския Конгрес Държавният департамент на САЩ е този, който решава да определи някоя държава за спонсор на тероризма, припомня "Ню Йорк таймс".

Независимо от това приемането на резолюцията в Сената налага още по-голям натиск от страна на Конгреса върху администрацията на американския президент Джо Байдън за добавянето на Русия в списъка с държави спонсори на тероризма, сред които в момента са Куба, Северна Корея, Иран и Сирия.

Конгресът на САЩ одобри помощи за Украйна в размер на над 50 милиарда долара.

"Въоръжените сили на Руската федерация са извършили безброй екзекуции на невинни граждани и са опитвали да заличат следите от зверствата чрез масови гробове в Украйна", гласи текста на предложението, одобрено от Сената.

Текстът на документа повтаря изказванията на украинския президент Володимир Зеленски по време на войната, а именно, че руските сили са извършвали прояви на жестокост срещу цивилни, включително изнасилвания, убийства и изтезания, които се равняват на тероризъм.

Говорителят на Държавният департамент Нед Прайс по време на брифинг във вторник бе запитан какво мисли за натиска от страна на Конгреса и дали администрацията на Байдън е обезпокоена, че определяйки Русия за спонсор на тероризма, ще усложни всички бъдещи проговори за прекратяване на войната в Украйна. На този въпрос той отговори, че Държавният департамент има отговорността да взима предвид "критериите, които Конгресът е записал в закона" при определянето на това коя страна е спонсор на тероризма и съпоставянето на тези критерии с фактите на терен. Сега по отношение на Русия и войната ѝ в Украйна този процес е в ход, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това

    81 14 Отговор
    Нищо не значи. Може да си приемате квото си искате. Всяка държава може. Е. И.

    Коментиран от #4

  • 2 Дали

    83 6 Отговор
    Нещата си отиват просто на
    Тотална война навсякъде
  • 3 Баце

    92 14 Отговор
    2/3 от света не могат да ги гледат краварите и въобще не им фреме какво си гласуват, още повече сега, когато Полковника им разказва играта и им издърпва килимчето на хегемон. Това ще е продължителен и болезнен процес за нарцисите.

    Коментиран от #10, #34

  • 4 ХАХАХАХХАА

    96 11 Отговор

    До коментар #1 от "Това":

    ПЪК САЩ Е СПОНСОР НА ФАШИЗМА !ПРОСТО И ЛОГИЧНО!
  • 5 КОНТРАТА

    82 10 Отговор
    Спонсор на световния тероризъм е САЩ от Афганистан се почна спонсорираха муджахидините които превзеха Авганистан. Окупаторите на Маршалови острови, Панама, косовската сръбска провинция, окупаторите на части от Северма Сирия окупаторите на Ирак.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кака Гинка

    79 8 Отговор
    Нищо ново: Крадецът вика "дръжте крадеца!"
  • 8 Зззз

    77 8 Отговор
    Тези отвратиха наистина цивилизования свят с техните тъпизми! Кога избиваха хиляди иракчани ,кога убиха Садам и и Кадафи ,кога бомбандираха Югославия и избива а мирни жители ,не бяха терористи! Отвратителна сбирщина от престъпници!

    Коментиран от #55

  • 9 РИТОРИЧНО

    26 4 Отговор
    И В ТОВА ЧИСЛО ВСИЧКИ СТРАНИ ОРГАНИЗАЦИИ И ОТДЕЛНИ ИНТЕРНЕТ ПРОПАГАНДАТОРИ ДА СЕ СЧИТАТ ЗА ТЕРОРИСТИ👍И ЗАКОНА ЗА ТЕРОРИЗЪМ ДА СЕ ПРИЛАГА В ЦЯЛАТА СИ СТРОГОСТ!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БПФ

    74 7 Отговор
    Аха, ще вземат такова решение, само защото наркомaнът зеленски бил казал? Да не би да съм проспал, че Мpъсния потник е станал и президент на САЩ?

    Относно твърденията, те са абсолютно лъжа. Няма нито едно доказателство за "изнасилвания, убийства и изтезания", извършвани от руснаците в укропия, напротив - интернет е пълен с доказателства за УКРОПСКИ зверства както срещу пленени руски войници, така и срещу цивилни !!! УКРОПИЯ Е ДЪРЖАВА ТЕРОРИСТ !!! Още чакаме доказателства за т.нар. "руски зверства в Буча" например - ясно е, че няма и да ги дочакаме !!!
    Чечня защо е на страната на "терористите", които уж са ги мъчили? А Сирия? И в двете страни, ако си американец, по-добре хич да не ходиш !!! Единствената държава-терорист в световен мащаб, това е именно САЩ !!! Избиха милион цивилни само в Ирак - това не е ли тероризъм?
  • 12 Жуков

    10 57 Отговор
    И Хитлер не е бил спонсор на тероризма,той се биеше за народа си. А ватниците му откраднаха патентите и направиха Москвич,Калашник и т.н.Путин го надмина тотално

    Коментиран от #36

  • 13 Професора

    58 4 Отговор
    Всички майдани и цветни революции са си чист тероризъм и се знае кой ги поддържа дори не се крият от Вашингтон. 2007г в Република България също беше проведена операция на цереуто и упадъка на държавата почна с падането на правителството на Жан Виденов
    убийството на Андрей Луканов 1996г също не е руска работа както се опитаха да го изкарат седесарите шпиони.
  • 14 Тия в немоща си

    54 6 Отговор
    тотално се побъркаха! Все по жалко изглежда САЩ с простотиите и интригите си!
  • 15 Алко Балко

    44 3 Отговор
    Русия да бъде и осъдена,че ползва -много слънчева светлина!
  • 16 Иванушка  🇷🇺

    34 5 Отговор
    Някой във Факти го клати Деменцията.
    Това го бяхте пуснали преди 4-5 часа и направо ми настръхна косата от ужас кво ли ще правят руснаците от толкова прехвърляне от единия крачол в другия ))
  • 17 Баце

    34 7 Отговор

    До коментар #10 от "Втората армия в Света":

    В Окраина и двете страни си чистят старата 50-60 годишна скраб за това нещата се влачат, с тази разлика, че Русия има какво да извади ако се наложи и то не само да държи в шах целият свят, а да го нулира за минути, а Окраина няма вече нищо. В момента САЩ и Запада както и Русия изпробват еденични бройки ново оръжие за да си оправят настройките в реални действия на полигона Окраина и до тук

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 джон

    29 4 Отговор
    Крайно време е един посейдон да им затвори устата на тея примитивни престъпници
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Спонсор на тероризма?

    30 4 Отговор
    Що е това? Неква американска награда ли??
  • 22 Рамбо 666

    35 6 Отговор
    Тези хора спирка нямат ли бе? САЩ са измислили спонсорството и организирането на тероризма по света, от него печелят луди пари! Даже и кулите близнаци си разрушиха горките! Сега са го ударили на вируси и пандемии! Опитват се и биороботи да ни правят вече! Дано да не извадят картата със НЛО-то (както се говори) че тогава ще станат найстина за посмещише! Абе каквото и да си говорим войната е винаги актуална и печеливша за тази страна! Шок и ужас да има както се бяха изхвърлили за Ирак, но и там доста невинни души си заминаха за трупане на власт и финикииски знаци!
  • 23 Втората армия в Света

    6 33 Отговор

    До коментар #17 от "Баце":

    Ами има доста снимки на унищожени модерни мордорски машини! Т-90м, СУ-35, КА-52, Москва и още много такива!!! И да, рашите вадят много модерните Т-60... Явно са изчистили наличноста от Т-90!!!

    Коментиран от #28

  • 24 Крадецът

    22 4 Отговор
    Вика: “ Дръжте крадеца!”
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 САЩ -ФАШИСТКА ДЪРЖАВА

    25 7 Отговор
    Най големия терорист в света
  • 28 Жълтините са много забавни

    18 3 Отговор

    До коментар #23 от "Втората армия в Света":

    Но не за всеки! Само за мислещите хора! За останалите са вредни! Пази се!
  • 29 Преминаващ оттук

    24 3 Отговор
    Нечувана наглост. Крадеца вика дръжте крадеца.
  • 30 Дедо Ванго

    26 5 Отговор
    Зактснели сте аз пък отдавна съм приел че основен спонсор на тероризма от двеста години са САЩ
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Чоко. До измет.втората армия в света..

    26 5 Отговор
    От 2003 до 2011,янките и англичани воюват в Ирак.шаран!.През 2004,заловиха Саддам .Бомбиха с крилати ракети Багдад ,Мосул 120 дена .Разрушиха Багдад..Това ли искаш да стане в Киев !.Аахх ,садист украински..Може и да стане.

    Коментиран от #37

  • 34 уточнение

    2 10 Отговор

    До коментар #3 от "Баце":

    Две-трети от света според теб какво са?
    Територии, маймуни, дървета...-кво?
  • 35 Дедо

    26 2 Отговор
    Вашингтон е разположил 750 военни бази в 80 страни по света. 173 хиляди американски войници са разположени в 159 щата. САЩ трябва да бъдат признати за страна-агресор. Това е майката на агресията и международния тероризъм.
  • 36 уточнение

    5 17 Отговор

    До коментар #12 от "Жуков":

    Мда, откраднаха и заводите на симсон-аво.
    Авото го прекръстиха урал, а на братския източно - германски народ щедро разрешиха да правят симсончета. 😀
    И много такива такива братски работи.
  • 37 Втората армия в Света

    3 18 Отговор

    До коментар #33 от "Чоко. До измет.втората армия в света..":

    Войната почва на 19март 2003 и целия Ирак бива превзет на 30 април 2003!!! На 9 април Багдат пада!!! Не бъркай война с военно присъствие!

    Коментиран от #38, #53

  • 38 Когато

    20 1 Отговор

    До коментар #37 от "Втората армия в Света":

    не пазиш население и по бързо може! Ама кво ти дреме на теб! Нали е важно да си драскаш глупостите!

    Коментиран от #40

  • 39 Аз съм

    8 2 Отговор
    Ха ха ха ха ,Смешници....
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Тумбак

    9 0 Отговор
    Кои сте
    Залижници на затворници
    Кравари
    Убийци на живота който все пак тлее в нас
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 АМИ ,ХА,А .ХА

    12 0 Отговор
    НА ТЕЯ ,АМА ХИЧ НЕ ИМ ПУКА КАК ТОТАЛНО СЕ САМОКОМПРОМЕТИРАТ ..ЗА ПОСМЕШИЩЕ СТЕ ...НА НЯКОЙ ДРЕМЕ ЛИ МУ , КАКВО СТЕ ИЗФАБРИКУВАЛИ,ЕЛЕ ПА НА РУСИЯ!!!
    И ПРЕДСТАВЕТИ СИ ,КУБА Е СПОНСОР НА ТЕРОРИЗМА ..ТОВА НЕ ГО ЗНАЕХ...СТРАНА В КОЯТО ХОРЦАТА СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ОЦЕЛЯВАТ?????И Е ПОД САНКЦИИ ВЕЧЕ 50 ГОДИНИ ОТ САЩ????ДРУГИТЕ СТРАНИ СА СЕВЕРНА КУРЕЯ,ИРАН И СИРИЯ....А ДРУГИ ЩЕ СЪСТАВЯТ НОВ СПИСЪК АМА ИСТИНСКИ..
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Прах в очите

    11 0 Отговор
    Това е за заблуда на американския народ и на европейските унтерменши. Олигархичните рептили в САЩ просто не искат мир с Русия и затова Европа трябва да страда. Изтока като Индия и Китай въобще не се връзват на подобни глупости.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 САЩ имат право

    3 19 Отговор
    Русия е Агресор и ТЕРОРИСТ № 1 в Света ...!
    Със своята военна агресия към Украйна в нарушение на международните закони и право, Русия показа че не се съобразява с международното право на ООН и се доказа като терористична и фашистка държава , където руските терористи всекидневно извършват жестокости, разрушават градове и убиват цивилни граждани в Украйна...!!! Путин е военнопрестъпник и Руските военнопрестъпници по негова заповед отнемат невинни човешки животи и атакуват цивилни цели без никаква стратегическа военна стойност и руските удари по цивилни цели в Украйна са си чисти терористични атаки А ежедневие са и случаите на мародерства от страната на войниците на Путин, изпратени в Украйна за да убиват и разграбят каквото могат, а повече от 2000 деца са незаконно и насилствено отведени от територията на Украйна в Руската федерация.....
  • 49 лелееееее

    12 0 Отговор
    Ама тоя Путин да не е зафанал да спонсорира САЩ бе , та такава резолюция са му лепнали .
  • 50 Дядя

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "недпрайс":

    А добър ден!
  • 51 пътник

    3 7 Отговор
    Първият световен терорист е Ленин.Фашистите на 21 в. са в Кремъл!
  • 52 На Юса

    4 1 Отговор
    Не им трябва икономически силна и независима Европа и то в съюз с Русия. Трябва им напрежение и ВПК да върви. Другото са лакърдии.
  • 53 Нима

    6 1 Отговор

    До коментар #37 от "Втората армия в Света":

    Знаеш ли какво е " евфемизъм" ? Това, което правиш. Една война, продължила 15 г , ти наричаш " военно присъствие". А знаеш ли ,че според международен доклад от 2015г в резултатна това " военно присъствие" са загинали поне 2 милиона иракчани?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Дъ-Ге

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Зззз":

    След Втората световна на гърба и висят около 20 милиона избити, като 95% от тях невоенни. В Корейската война са избити над 5 милиона, като цели села /сламени колиби/ са изгаряни със запалителни бомби и хората са изгаряли повечето вътре. Във Виетнам са също над 5 милиона и т.н. Абстрахираме се дали тези войни са предизвикани или не са. Самия факт, че са избити невоенни е военно престъпление, дори да е случайно, а когато е доказано, че е нарочно си е тероризъм. Американски генерал и военни след години си развързаха езиците и за да и олекне може би разказваха за зверствата извършени от американската армия. Последствия нямаше. И как да има, след като дори някой да предложи подобно разследване в международните организации, ще бъде глас в пустиня!!!
  • 56 Неоспорими факти

    6 2 Отговор
    1.Сащ призна, че от 2014 подготвя Украйна с обучение и оръжие.
    2. Зеленски само преди няколко дни призова за тази обява.
    3. САЩ от съществуването си 246 години са водили 150 войни доказани на чужда територия.
    И сега съсипва Европа.
    Така погледнато е ясно кой е терорист.
  • 57 Българските турци

    2 1 Отговор
    Изкопаха една яма в Украйна...Примамиха Русия в нея...И сега ги засипват със своите мръсотии които извършиха от ВСВ насам... Ето това е западна демокрация и хуманизъм....така се пречистват дяволите от Греха и стават пухкави бели ангелчета на мира,доброто и любовта !!!