Last news in Fakti

29 Юли, 2022 12:35 4 181 6

Петрол: По-високи цени за потребителите, рекордни печалби за концерните

  • петрол-
  • нефт-
  • газ-
  • енергетика-
  • цени-
  • концерни-
  • потребители-
  • горива

Цените на горивата стават все по-високи, а за международните петролни гиганти това е добре дошло

Петрол: По-високи цени за потребителите, рекордни печалби за концерните - 1
Снимка: Shutterstock

Европейските енергийни гиганти "Shell", "TotalEnergies" и "Repsol" постигнаха рекордни резултати през второто тримесечие на годината благодарение на по-високите цени на петрола. Печалбите им от предходната година са многократно увеличени през тази.

Най-голямата петролна компания в Европа, "Shell", е реализирала коригирана печалба от 11,5 млрд. долара през последното тримесечие. Това надхвърля дори рекордната печалба от 9,1 млрд. долара от първите три месеца на годината.

Рекордни печалби и за "TotalEnergies" и "Repsol"

"TotalEnergies" също е спечелила значително повече през второто тримесечие благодарение на резкия скок в цените на петрола и високите маржове в рафинирането. Печалбата се е увеличила със 158% до 5,7 млрд. долара въпреки поредното отписване на дялово участие в руски производител на газ. Преди година приходите на компанията са били едва 2,2 милиарда.

Испанската петролна компания "Repsol" също увеличи приходите си вследствие на голямото увеличение на цените на петрола. През първата половина на годината компанията реализира нетна печалба от малко над 2,5 млрд. евро. Това е повече от два пъти повече, отколкото година по-рано.

Като се вземе предвид и печалбата от 2,5 млрд. евро, които компанията отбелязва през миналата година, това би могло все повече да компенсира загубите от 2019-2020 година. По онова време пандемията и корекциите на активите с цел постигане на нулеви емисии са причинили загуби в размер на над седем милиарда евро.

Данъци за свръхпечалба

Очаква се енергийните гиганти "ExxonMobil", "Chevron" и "BP", които ще публикуват данните си през следващите дни, също да обявят рекордни резултати. Милиардните печалби на енергийните компании вероятно ще разпалят още повече дебата за въвеждането на данък върху свръхпечалбата. Такъв специален данък би намалил печалбите на компаниите, които в момента отбелязват рекордни приходи вследствие на високите цени на енергията.

Британското правителство вече въведе специален данък върху печалбите над средната стойност на петролната и газовата индустрия. Енергийният данък е в размер на 25%, а целта на британското правителство е да събере пет милиарда паунда за финансиране на социални разходи.

В страни като Белгия и Испания също се планира въвеждането на специален данък за енергийните компании. В Германия въвеждането на данък върху свръхпечалбата вече е обсъждано, но управляващата коалиция е разединена по въпроса.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    20 3 Отговор
    А тук Лукойл все реве , че е на загуба и данъци не плаща и никой за нищо не ги пита !!! !!!!
  • 2 Българка

    14 6 Отговор
    Докато държавата не влезе в ролята си да контролира мародерството,кражбите на руския Лукойл-Нефтохим, то от всички българи се дерат кожи безнаказано, а печалбата се вруща на Кремъл. Пазарната цена на горивата у нас е не повече ит 2- 2,20 лв. А по колко плащаме?

    Коментиран от #4

  • 3 Боруна Лом

    4 1 Отговор
    ДА ЖИВЕЯТ САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯТА!
    А НИЕ , АХ НИЕ ............
  • 4 Бари

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Простичка си малко .. ама лекичко така . В Гърция горивата като са по 2.15€ за литър , пак ли Лукойл са им виновни ?

    Коментиран от #6

  • 5 незнайко

    2 0 Отговор
    Докато цял свят играят по свирката на нефтените магнати така ще бъде !!! Следващите магнати ще са ЛИТИЕВИТЕ и така до края на СВЕТА !!! КАПИТАЛИЗЪМ Е ДУМАТА !!!
  • 6 незнайко

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бари":

    Отиди да живееш в Гърция с парите които получаваш в БЪЛГАРИЯ !!! Това ти пожелавам ОТВОРКО !!!