Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Юли, 2022 14:50 11 760 73

Путин няма да позволи на ОПЕК да намали цените на петрола

  • петрол-
  • опек-
  • енергетика-
  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • сащ-
  • нефт

Русия стои на пътя на подобно решение

Путин няма да позволи на ОПЕК да намали цените на петрола - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Производителите на петрол от групата ОПЕК+ се срещат в сряда, за да се споразумеят за следващата стъпка в управлението на пазара. За първи път от една година насам няма ясна политика, която те да подкрепят. Това може да направи срещата интересна, пише Джулиан Лий в рубриката Bloomberg Opinion, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Групата на производителите вече възстанови цялото производство, което се съгласи да намали през април 2020 г. - поне на теория - като целта за август се върна на първоначалното базово ниво. На практика производството на групата изостава значително, като през май, последния месец, за който са налични пълни данни за производството, членовете на групата са изпомпвали с около 2,7 млн. барела на ден по-малко от планираното. Почти половината от недостига се дължи на Русия, чийто суров петрол и рафинирани продукти са отбягвани от някои европейски купувачи след нахлуването на войските ѝ в Украйна през февруари. Пренасочването на износа към Индия помогна на Русия да избегне пълното въздействие на забраните за покупка, но тя не успя да компенсира напълно загубата на голяма част от европейския си пазар.

Още новини от Украйна

ОПЕК+ се сблъсква с призиви за увеличаване на производството. По време на посещението си в Саудитска Арабия по-рано този месец президентът на САЩ Джо Байдън поиска от групата да увеличи изпомпването, за да помогне за намаляване на рязко покачващата се инфлация. Срещата тази седмица ще бъде първата възможност за всички членове да обсъдят това искане. Ако сериозно се замисли за ново увеличаване на добива - а няма гаранция, че това ще стане - групата може да увеличи целите на всички. Но това просто ще задълбочи разликата между планираното и действителното производство, като се има предвид, че малко страни ще могат да изпомпват повече, отколкото вече произвеждат. На практика само Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства разполагат със значителен свободен производствен капацитет, но дори и тогава все още има въпросителни относно това колко могат да извличат.

Другата алтернатива би била да се компенсира недостигът на някои членове на ОПЕК+, като се позволи на тези, които имат свободен капацитет, да изпомпват повече, преразпределяйки неизползваните части от съществуващите цели. Това може да е логичен подход, но досега групата не е показала желание да тръгне по този път. Всеки план за преразпределяне на неизползваните квоти вероятно ще срещне съпротива. Увеличаващата се разлика между целевия и реалния добив обаче подкопава доверието в ОПЕК+. Става несъстоятелно групата да твърди, че стабилизира петролния пазар, когато цените се покачват, а производствените им планове не съответстват на действителността.

Нищожна е вероятността Русия да се откаже от целевите си добиви в полза на други членове, дори и временно, освен ако не получи нещо в замяна. Страните от ОПЕК похарчиха много политически капитал, за да привлекат Москва в по-широката си група, и ще направят почти всичко необходимо, за да я задържат там. Те едва ли ще прекратят равнопоставеността на Русия и Саудитска Арабия по отношение на добива, а това би направило преразпределянето на неизползваните части от целите на други държави проблематично. Не може да се разчита, че Русия ще подкрепи нещо, което би намалило значително цените на петрола. За да убедят рафинериите в Индия да преработват техния суров петрол, руските продавачи са принудени да предлагат големи отстъпки. През април-май водещият експортен сорт на страната Urals се търгуваше с отстъпка от близо 35 долара за барел спрямо бенчмарковия суров петрол Brent. Въпреки че напоследък тази отстъпка намаля, през месеца до средата на юли Urals все още се търгуваше с 25 долара за барел под цената на Brent.

Това вероятно изключва голямо увеличение на целите за добив, тъй като Русия не иска още по-ниски цени на петрола. Кремъл трябва да продължи да пълни хазната си, за да плаща за войната в Украйна, и със сигурност се наслаждава на болката, която високите цени на енергията причиняват на тези, които му се противопоставят.

И все пак анализаторите на ОПЕК показват, че нуждата от нейния суров петрол нараства. През настоящото тримесечие светът ще се нуждае от почти 30,5 млн. барела дневно от тази по-малка група, за да балансира търсенето и предлагането. Това е с 1,74 млн. барела дневно повече, отколкото 13-те държави от ОПЕК са изпомпвали през юни. Потребителите изтеглят повече от 1 млн. барела дневно суров петрол и рафинирани продукти от извънредните запаси, но по-голямата част от тях трябва да приключи през октомври. Ако ОПЕК не запълни недостига, или цените ще се повишат, или търсенето ще трябва да намалее. Най-вероятно едното ще последва другото. Това ще бъде първата среща на ОПЕК+ от повече от година насам без предварително съгласуван план за добив. Това би трябвало да позволи на групата да направи правилна оценка на това, от което светът наистина се нуждае, но тежката ръка на Кремъл ще попречи на всеки смислен опит за намаляване на цените на петрола.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На практика

    43 100 Отговор
    Ще го давате и за без пари,и хоро ще играете!

    Коментиран от #4, #15, #19, #24, #40, #63

  • 2 Навалний

    25 45 Отговор
    Някой да го пита Окурока?

    Коментиран от #11

  • 3 Запознат

    39 84 Отговор
    жужака няма думата.

    Коментиран от #12, #70

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 уайтнoйз

    23 49 Отговор
    манете го путинката. бил в изолация в бункер. ше излезе само ако лена оъиде с погача и малко куче :)
  • 7 Много скоро когато дойда Ел колите и

    16 73 Отговор

    До коментар #5 от "Руснаците са нагли и долни":

    При по бедните ще има петрол но никой няма да го иска вече и за без пари

    Коментиран от #31, #50

  • 8 Българка

    44 84 Отговор
    Нека всички путинисти не просто да пишат опорките си под статията, но да я прочетат и разберат истината. А тя е че за високите цени на горивата трябва да благодарим на Кремъл

    Коментиран от #17, #26, #27, #42, #46, #48, #64

  • 9 уайтнoйз

    31 11 Отговор
    викат че вече са се опазарили с хуан гуайдо да им доставя... тихановска също е обещала
  • 10 СПОКО КОЗЯЧЕТА

    89 26 Отговор
    Путин си е Путин. Но вие сте никои и не ви питат абсолютно нищо.

    Коментиран от #35

  • 11 Бил Гет

    26 3 Отговор

    До коментар #2 от "Навалний":

    Е па да не са шашави бе .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Наистина ли

    85 24 Отговор
    но как така. Нали от Путин и от Русия нищо не зависеше. Америка и западът диктуваха всички условия и казаха че ще сложат мечката на колене. Вай вай каква стана тя. Санкции....а за кой няма сега петрол и газ и кой се смее последен. И да ви кажа не съм от лист а просто реалист
  • 14 Алхимик

    85 20 Отговор
    Европа спира да купува петрол от Русия и тръгва от някой друг. Другият преди това е продавал някъде другаде, сега се разбират с Русия да си менкат клиентите. От цялата работа най-много да се увеличат транспортните разходи, което естествено ще бъде калкулирано в крайната цена.
    Кипи безсмислен труд.
    А на фантазьорите дето мислят, че електричките ще направят петрола излишен им препоръчвам да почетат малко органична и индустриална химия и какви изделия са на петролна основа...
  • 15 Путин

    23 19 Отговор

    До коментар #1 от "На практика":

    Е Чаооооооо
  • 16 Голем смех

    27 66 Отговор
    Путлер вече е никой. Той е последния човек, с който ОПЕК ще се съобразява.

    Коментиран от #61

  • 17 т-па тролка соросоидна

    66 13 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Како ма, виж цената на петола, ма! Около 105-110 долара за барел. А руския казват ме върви и по-евтино. И предишни години цената е била такава. Обаче нафта и цензин не бяха повече от 2.5. Иди питай ся простите продажници къде отива поне едно левче от тази схема.
  • 18 Даа

    31 67 Отговор
    Изглежда Путлер не е разбрал, за какво Байдън посети Саудитска Арабия. Там е решено всичко. Количества, цени и прочее. Путя никой не го бръсне за слива...

    Коментиран от #20, #23, #28

  • 19 Папагал

    51 18 Отговор

    До коментар #1 от "На практика":

    Хоро ще играем, ама няма да даваме без пари.
    Ама нали принца му обясни на Джо , че ако увеличат количествата, се увеличават разходите. Следователно трябва да увеличат цената. А страните от сОПЕК си имат договор и не са съгласни с усилено замърсява на земите си в такъв кратък срок. Байдънчо забрави ли?

    Коментиран от #37

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Охо-бохо

    56 16 Отговор
    Арабите отказаха на Байдън да повишат добива, любезно естествено, нямали мощности. Иран и Саудитска Арабия са доставили по-малки количества петрол за Китай и Индия в полза на Русия. Фалшивата демокрация налагана от американски бази започва да се свива и ще остане в пределите на англосаксонците.
  • 22 Да се возим по петима в автомобил

    15 19 Отговор
    Трябва да се пести, аз не съм карал колата си 7 дни ,използвам градския транспорт. В иконо
  • 23 Изглежда ти

    52 14 Отговор

    До коментар #18 от "Даа":

    май не си разбрал че има един който не го бръснат за слива но не е Путлер.
    Да ти подскажа, ръкува се с невидими хора.
  • 24 Ако знаеш как да стане

    11 9 Отговор

    До коментар #1 от "На практика":

    се обади брЪже на Белиа дом и им кажи.
  • 25 Да се возим по петима в автомобил

    30 5 Отговор
    Един комшия спечели 590 000 лева от продажба на земя и си купи ,,RAM,, TRAVIS гори 30 на сто. По цял ден бръмчи пред входа, явно още пари са му останали . Давам му още една година за да похарчи парите от нивите.
  • 26 И ти какво си разбрала

    43 10 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    А ти какво разбра. Знаеш ли кой сабстраните от ОПЕК. Те са си отделен производител.Русия с руски петрол са друг производител с най ниска цена. И страните от ОПЕК+ не клякат на Запада. Отношението им към Байдън беше показателно.
    Пак се изцепваш неподготвена, ама критикуваш и приказваш глупости. Смени си името , че се излагаш всеки път

    Коментиран от #69

  • 27 Араб черен

    21 8 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Не говори без да знаеш.Не е за твоя капацитет
  • 28 Севда

    32 7 Отговор

    До коментар #18 от "Даа":

    По техни медии е излязло, че втори път не искат Байдън на посещение, защото обидил принца, което за тях е кръвна обида.Даже е излъчено в Турция

    Коментиран от #34, #62

  • 29 Грета

    27 1 Отговор
    Абе нали пишехте че петрола свършвал? Па като гледам как се помпи, няма май скоро да свърши само сте ни лъгали
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Олеее

    30 4 Отговор

    До коментар #7 от "Много скоро когато дойда Ел колите и":

    Какви ел коли сънуваш бе урко петрола не е само коли явно си някое лапе
  • 32 Аватар

    22 7 Отговор
    Че кой е луд да продава петрол срещу чекове без покритие???!
  • 33 Истината

    40 12 Отговор
    Русия смаза САЩ и ЕС и доказа, че могат и дори са по добре без краварите и евро джендърите, както и доказа, че ЕС и САЩ са живи умрели без Русия!
  • 34 Световната Банка

    16 0 Отговор

    До коментар #28 от "Севда":

    На Турция от къде мислиш са им заемите.....?!

    Коментиран от #38

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 То е ясно

    27 11 Отговор
    Арабеските ядоха дървото от САЩ,сега са приятели на Москва.
  • 37 Бай Яни

    24 6 Отговор

    До коментар #19 от "Папагал":

    Какви разходи увиличаваш бре нногознайко. Я обясни как изобщо се добива суров петрол. Само новината пе ще увеличат добива тез от ОПЕК на борсите веднага ще се усети намалението на цената му. Цената на петрола не зависи само от добива му,..

    Коментиран от #49

  • 38 Севда

    12 8 Отговор

    До коментар #34 от "Световната Банка":

    Говоря за Байдън и ОПЕК. Новината е излъчена по турската телевизия. за другото съм съгласна с теб. Спор няма.
  • 39 Ком

    31 5 Отговор
    Путин не определя цените на петрола. Но по-тъпо за "демократичния запад е че Байдън не го броят за нищо.
  • 40 Само напомням

    21 10 Отговор

    До коментар #1 от "На практика":



    ЕС и САЩ нали искат да са "зелени"? Дори "Зелени" сертификати въведоха насилствено. Защо реват за ПЕТРОЛ и ГАЗ? Не разбирам как ще са "зелени" с ПЕТРОЛ и ГАЗ... 😀😁







    😉
  • 41 стоян георгиев

    19 29 Отговор
    путин нямало да позволи????!!!!!че кои ще го пита?суадитска арабия и катар заедно с кувеит са страни ползващи американска протекция поне от 60 години.в сащ са им децата ,там им са парите от там им идват туристите,технологиите...американците ги пазят ама путин нямало да разреши....тук все повече заприличва на вестник стършел от вече далечния соц.

    Коментиран от #43, #67

  • 42 Само питам

    20 11 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":



    Кремъл ли въвеждаха глупавите санкции?


    ПС: ЕС и САЩ санкционират Русия от 2014-та, когато руските войски влязоха в Крим. Защо за тези 8 години на санкции не се "диверсифицирахме" и не намалихме доставките на руски газ? Защо през тези 8 години тъпите ни евроЛидери ни оставиха да сме "зависими" от Русия?❓






    😉
  • 43 Само напомням

    23 13 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":



    Нито една от тези държави не е въвела санкции срещу Русия. По западна логика това значи, че подкрепят Русия. А и да не забравяме, че ХРАНАТА им идва от Русия и Украйна, не от САЩ и ЕС. Ако нямаш ХРАНА, никаква технология не те интересува. На есен и ние ще го усетим.





    😉
  • 44 Дъ-Ге

    16 7 Отговор
    Абе това не ви ли прилича на картелно споразумение, а не на конкуренцията, която е един от главните икономически закони на конкуренцията???? За какъв капитализъм говорим изобщо не мога да разбера, щам ще се вдигат и свалят цените не заради конкуренцията, а защото трябва да унищожим някой или друг пък да забогатее грозно????

    Коментиран от #45

  • 45 Дъ-Ге

    6 7 Отговор

    До коментар #44 от "Дъ-Ге":

    Да добавя картелно споразумение и нелоялна конкуренция.
  • 46 Да да

    23 12 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    «Този човек ми се усмихва в лицето, а зад гърба ми ме обвинява в най-ужасните престъпления. Заклевам се, че никога повече няма да се ръкувам с Байдън и няма да правя бизнес с него. Нещо повече, аз ще наредя тази измет да не стъпва повече на наша земя”, цитира «Ал Джазира» думите на принца.
  • 47 Умен градев

    2 15 Отговор
    Аз пък няма да позволя на никой да изчеластри Еса, докато съм на инструкции при Хелеонора.

    Коментиран от #52

  • 48 Дъ-Ге

    19 13 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Четем, четем и пак четем, ма нищо не се разбира. Я ми обясни как една държавичка с регионолно значение, дето се изрази един американски президент може да диктува световните цени на енергоносителите, щото нещо не е ясно. Русия сега регионална държавица ли е или не???? А тази война я запалиха твоите американски приятели за да си намерят оправдание да грабят света повече и повече. Едно време мутрите го правиха. Първо идват и си предлагат услугите да те охраняват и като и кажеш, че няма проблеми, ти ги създават и пак идват, но вече с оферта да работиш за тях!!!

    Коментиран от #66

  • 49 Разбира се

    7 6 Отговор

    До коментар #37 от "Бай Яни":

    Така деликатно му отказаха етествено.Погледни коментар. 46
  • 50 Дъ-Ге

    22 2 Отговор

    До коментар #7 от "Много скоро когато дойда Ел колите и":

    Хич не са ти ясни нещата с ел колите изобщо. На теория е ок. На практика за да върви ел колата ти трябват едни батерии, дето са тягови, а не обикновени. Гоуеми кинти са и не държат много. Бързо КаПеДеТо пада на 70%, а после и под 50%. Което значи, че вместо да вървят 120 км, вървят 60 км. А като си купиш нови батерии, все едно почти си си купил нова кола. Да не говорим за качеството, което се предлага на пазара. А пък ел колите вместо да се продават на поне половината по-евтини от тия с вътрешно горене се продават два пъти по-скъпо. Изобщо, бизнеса няма да прави нищо добро за природата и хората ако няма парична изгода. А дали направата на акумулаторите са екологични пък е въпрос на който отговора е ясен. Та ел коли няма да са достъпни за масово ползване поне още 20 години - акумулаторите са проблема там.
  • 51 Джудже великан

    15 15 Отговор
    Джуджето се мисли за великан :)))Никой няма да го остави, да печели само росия- и Ирак и Саудитска арабия и ОАЕ!

    Коментиран от #53

  • 52 Украинка

    13 5 Отговор

    До коментар #47 от "Умен градев":

    Ходи при Мустафа
  • 53 Украинка

    14 10 Отговор

    До коментар #51 от "Джудже великан":

    Той си е великан, не реве, като другият и всички около него, даже и първата дама реве.
  • 54 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 6 Отговор
    Той петролът почна да губи центове.Започна плавно да отива надолу.Бензиностанциите ,вечеима намаление,но все още цената на литър А95 ви пауер на шел е висока 3,58лв.Предишна седмица 3,68лв.
  • 55 Макробиолог

    8 3 Отговор
    ОПЕК+ е картел ,но за това си има естествени причини....Путин не може да заповядва на арабите,може да се споразумява.Каква е била и е общата им изгода?Да държат предлагането спрямо потреблението на нива,даващи средно високи цени....Много високи--ще предизвикат икон криза т.е.свиване на пазара....Много ниски--ниски печалби....Очевидно е какво ще решат---нищо да не променят.Цените сега са високи не заради нарушена пропорция а по полит причини---санкции.
  • 56 бомбето

    7 7 Отговор
    Тоя ход на Путин затрудни руските тролове , но те са перфидно находчиви и е интересно какво ше родат перверзните им мозъчета
  • 57 Макробиолог

    8 2 Отговор
    Електричките можеха да ги произведат и преди 100 и кусур години,що не стана?Щото не е решен въпроса с съхранение на ел енергията.Сегашния бум в производството им е като да извикаш--хоп...преди да си скочил...евтини батерии от достъпни материали даващи пробег 300-400 км измислете и ше стане работата.
  • 58 Този

    5 2 Отговор
    не наред,пак се амбицира да се прави на фактор от световен мащаб!
  • 59 ха ха хааа

    6 3 Отговор
    И нашата крепостня се кефи и ръкопляска ... Що сипва гориво за 3 + кинта ..🤭
  • 60 Мишел

    6 3 Отговор
    Изглежда, че не си разбрал, че при посещението си в Саудитска Арабия, Байдън е заявил на крал Салман , че престолонаследникът принц Салман е убиец на журналиста Хашоги, защото е одобрил неговото убийство.
    След такова изявление , крал Салман не е искал да води никакви преговори с Байдън.
  • 61 Сигурно с теб

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Голем смех":

    Се съобразяват, кото слагаш газ на вектрата те питат "за 20 лв или за 25"
  • 62 Да не говорим

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Севда":

    Че принца сега се мота свободно из Европа, тия дни беше в Париж, а уж щеше да му се потърси отговорност за убийството на Хашоги. Каква перверзия, унижение и срам. Дори в Париж беше отседнал в хотел строен от архитект братовчед на Хашоги, демонстративно, че нищо не му пука защото с тия санкции запада си бръкна в окото
  • 63 Гладна кокошка

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "На практика":

    Просо сънува. Като си видиш стрелката на резервоара на Full обади ми се
  • 64 дончичо

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Фатма Гюль,когато нямаш нещо отиваш на пазара,а там каквото такова или такова е. Както ти харесва
  • 65 Престанете

    7 0 Отговор
    Не пишете глупости! Какъв Путин ви се привижда. Никой няма да си изпомпва ресурсите на макс за сваля цените им, ако може с по-малко изпомване да постигне същите приходи. Защо не написахте как Байдън бе деликатно напъден от СА когато отиде да се моли? Цени се свалят чрез конкуренция. Затова при Тръмп цените бяха ниски. САЩ тогава не купуваше а бе най-големия износител. А САЩ са най-големия консуматор.
  • 66 Абе гъбо

    3 6 Отговор

    До коментар #48 от "Дъ-Ге":

    плевенска. Как я запалиха войната? Като набутаха руските танкове в Украйна ли?
  • 67 стоян георгиев

    3 6 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    ти си от групата за развеселяване маи?русия щяла да храни арабските петролни монархии!хахахахахаха,хохоххохо!мужиците дето през 30 години изпадат в гладна смърт ще хранят тия дто не си знаят парите и като ги хранят саудитците и компанията ще се опълчат на сащ и няма да свалят цената на петрола.хахаххахахахаха хохохоххохох!та делфини единствената причина слабонаселените арабски петролни емиратства да не са глътнати от ирак,сирия или иран са сащ и местните много добре го осъзнават именно затова няма кво да стане друго освен волята на сащ там.забравихте маи кои освободи кувеит от садам чиито фенове сте до един.вие го забравяте ама кувеитската кралска фамилия не го е забравила.суадитската и катарската също.та правете смях то поне сте забавни.
  • 68 Питащия

    4 4 Отговор
    А кой пита " ТОВА"? "ОПЕК"!САМИ МОГАТ ДА СЕ ОПРАВЯТ! НЕ Е НУЖНО"НЕЩО" ДА ИМ ДАВА АКЪЛ И РАЗРЕШЕНИЕ! другарят се взе много на сериозно! ШУТ!
  • 69 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "И ти какво си разбрала":

    И Венесуельа
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания