2 Август, 2022 09:53 1 139 5

Барикадите в Косово са премахнати

  • косово-
  • сърбия-
  • барикади-
  • балкани-
  • джелял свечля-
  • граница-
  • сърби-
  • албанци

Свободата на движение е възстановена

Барикадите в Косово са премахнати - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Възстановена е работата на ГКПП "Ярине" и "Бърняк" на границата между Косово и Сърбия, след като бяха премахнати барикадите по пътищата към тях, съобщи снощи в профила си във Фейсбук косовският министър на вътрешните работи Джелял Свечля.

Той уточни, че барикадите, поставени на девет различни места в северната част на Косово, вече са напълно премахнати. Свободата на движение е възстановена, граничните пунктове „Ярине“ и „Бърняк“ са отворени за граждани, написа Свечля, предаде БТА.

Той посочи, че както е обещало косовското правителство, за да "запази стабилността в страната и региона,“ след премахването на барикадите то отлага за първи септември прилагането на решенията си за личните документи и автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, а ползвани в Косово. Косовските сърби блокираха в неделя пътищата към двата гранични пункта със Сърбия в знак на протест срещу решението на косовското правителство от първи август да им се издава „входно-изходен документ“, заменящ на територията на Косово личните им карти, издадени в Сърбия. Също така от първи август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат сменени с косовски.

След среща с партньори от ЕС и САЩ косовското ръководство реши в неделя да отложи, планираните промени, ако косовските сърби премахнат блокадите. Преди вдигането на блокадите от 31 юли в полунощ косовските власти започнаха да издават на граничните пунктове, без Ярине и Бърняк, документи за влизане и излизане на всички, които имат сръбски лични карти. От неделя, 31 юли в полунощ до понеделник, 1 август на обяд, над 1500 такива документа са издадени на девет гранични пункта в Косово, съобщи министър Свечля, цитиран от сръбската секция на Радио Свободна Европа.

Говорителят на ЕС Петер Стано потвърди, че институциите на ЕС и страните членки следят "със загриженост" развитието на събитията в Косово. Той потвърди, че ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел е поканил косовския премиер Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич да продължат в Брюксел диалога между Косово и Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дипломат Чукча

    2 7 Отговор
    Щом няма барикади.Сега СРМ със своя глас ще пусне Косово в Европа.Напук на Сърбия-разбирай Путин
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Перо

    13 1 Отговор
    Косово не е призната държава от Сърбия и за влизане там,би следвало да имат сръбска регистрация и документи,защото тази “държава” не е призната от ООН,територията и е сръбска и нямат право на държавност! Подобно беше и положението с “макетата” в Гърция,където гърците задраскваха инициалите МК на номерата на колите и им слагаха лепенки на стъклата,че не са признати от Гърция и нямат право да влизат с незаконни опознавателни знаци и документи,наричаха ги скопианци и БЮРМ и изискваха документи,да са издадени от БЮРМ!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 5432

    3 1 Отговор
    Сърбите имат всички права в Косово, повече от всяка друга нация в Европа. Те са регламентирани от конституцията на страната.
    Северната част на Косово се контролира от сръбския престъпник Милан Радойчич. Той има силни връзки със сръбския президент Александър Вучич и двамата са близки с Владимир Путин.
    Кремъл, използвайки част от сръбските радикали, се стреми да започне нова война на Балканите, за да отклони вниманието от Украйна.