Last news in Fakti

4 Август, 2022 14:36 1 474 22

"Косово трябва да влезе в НАТО"

  • косово-
  • сърбия-
  • балкани-
  • нато-
  • конрад клeвинг

Сигурността на Косово може да бъде гарантирана само с членство в НАТО, смята Конрад Клeвинг

"Косово трябва да влезе в НАТО" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

ДВ: В края на миналата седмица отново се стигна до напрежение по сръбско-косовската граница, но ескалацията засега бе отложена поне с месец. Виждате ли сериозна заплаха за сигурността на Косово и за Западните Балкани като цяло?

К. Клевинг: В краткосрочен план особена заплаха няма, тъй като водената от НАТО военна мисия КейФОР е в състояние да стабилизира положението по отношение на сигурността. Но виждам голям проблем в това, че КейФОР няма за задача да отговаря за външната сигурност на Косово. Основната насока от 1999 г. е да бъде гарантирана мирна среда и свобода на движение в самото Косово. В дългосрочен план обаче тези две точки не са достатъчни за предотвратяване на потенциален конфликт между Сърбия и Косово. Затова трябва да се помисли как да се гарантира външната сигурност на Косово, което според мен би могло да се постигне единствено с перспективата за членство на страната в НАТО.

ДВ: Дали перспектива Западните Балкани да се присъединят към ЕС, която е свързана и с преодоляването на междусъседските конфликти, не би помогнала за намиране на трайно решение на проблемите между Сърбия и Косово?

К. Клевинг: За разлика от НАТО, ЕС не гарантира система за сигурност за своите членове. Координираният от ЕС диалог между Сърбия и Косово според мен не е подходящата мярка за приключване на спора между двете страни. Тъй като в случая става дума за въпрос от сферата на сигурността: дали Сърбия може да си позволи да отрича съществуването на Косово и да му се противопоставя? Или пък дали Косово може да си позволи да наложи граничен контрол, изисквайки от своите сръбски граждани приемането и използването на косовските документи в интеракция с косовската държава? Мисля, че това изискване е реалистично и не е погрешно.

ДВ: ЕС обаче иска тази мярка да се приложи след съгласуване със Сърбия. Дали това е реалистично?

К. Клевинг: Според мен е наивно. Този принципен въпрос не може да се разреши между Сърбия и Косово, докато Сърбия не е признала Косово. Като държава майка на косовските сърби и като тяхна защитничка Сърбия може да претендира за правото да следи дали косовските сърби и тяхното съществуване не е застрашено по някакъв начин от косовската държава. Това, което Косово иска да приложи, не представлява заплаха за съществуването, но Сърбия го представя така.

Трябва да имаме предвид, че в Сърбия от седмици се води голяма кампания в пресата. Мотото е, че Косово се готви да прогони косовските сърби. Това е гротескно обвинение и от него личи, че с пропагандата си Сърбия не се проявява като нормална демократична държава - по-скоро има сходства с Русия и начина, по който руската държава оперира с лъжи. По този начин се подклажда паника сред косовските сърби, за да бъдат те подчинени на сръбското правителство.

ДВ: Дали Западът не обръща твърде голямо внимание на интересите на Сърбия?

К. Клевинг: Германия и Западът като цяло са завладени от една пожелателно мислене, че ревизионистките претенции - в този случай на Сърбия спрямо Косово, в друг случай на Русия спрямо Украйна - не бива да се възприемат сериозно. Ако не друго, то те вероятно ще се ограничат върху малки части от страната като Крим в случая на Украйна и Северно Косово в случая на Косово. И точно на тази основа винаги се е действало така, като че ли на Сърбия ѝ се пада централна роля на Балканите. Според мен тази политика е наивна и трябва спешно да бъде променена.

ДВ: Членството на Косово в НАТО няма ли да доведе до това, че населението на Сърбия, чието мнозинство така или иначе е скептично към Запада, ще се обърне още повече към неофициалната си покровителка - Русия?

К. Клевинг: Не смятам, че тази опасност е толкова голяма, ако се запази сръбската песпектива за ЕС. В моя сценарий Косово ще се присъедини към НАТО и по този начин ще получи гаранция за сигурност спрямо Сърбия. При това положение няма да е необходимо Сърбия официално да признае Косово, което така и така е малко вероятно да се случи, тъй като в такъв случай Сърбия вече няма да може да предприеме нищо, което застрашава съществуването му. И ако на Сърбия и региона бъде предложена истинска европейска перспектива, не мисля, че ще бъде в интерес на Сърбия да избере еднозначно Русия.

Конрад Клeвинг е историк и експерт по балканските въпроси в Института за изследвания на Източна и Югоизточна Европа в Регенсбург.

Автор: Анила Шука


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    34 2 Отговор
    Косово отдавна е в НАТО!
    По-точно НАТО отдавна е в Косово!
    Още по-точно САЩ отдавна е в Косово ‼️‼️‼️
  • 2 От плажа

    8 22 Отговор
    Влизането на Косово в НАТО автоматично матира руснаците на Балканите.

    Коментиран от #5

  • 3 Криво кьораво и сакато в нато

    16 2 Отговор
    Нали Косово не трябва да е в конфликт с други държави ей уляхте се
  • 4 Продали съ

    21 7 Отговор
    България излиза, Косово влиза, всички са доволни!!
  • 5 Вреди на мисълта

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "От плажа":

    Слънцето пич, пази се 😉
  • 6 хъхъ

    20 1 Отговор
    Част от държавите в НАТО не признават Косово. Проверете кои и защо.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ха ха

    14 1 Отговор
    Куцо и сакато в НАТО
  • 9 Няма как

    15 0 Отговор
    несъществуваща държава да влиза в нато.
  • 10 За кожата на

    12 1 Отговор
    един терорист. В ОТАН ще влезе поредната държава на наркодилъри и търговци на човешки органи...
  • 11 сноу

    3 0 Отговор
    конрад -германистанското кречетало на курабийкина и апапката и нанситу дето не си знае годините..
  • 12 Нужни са НОВИ РЯПИ като в Бандеролите

    2 0 Отговор
    Албанците и Косоварите нищо неразбраха от мътните 1990тте години. Сега пак ги ЗАРИБЯВАТ ! Апосле ще почнат пак жално да ОПЯВАТ ! Народа е ОВЧА МАСА и сам си прави ТЕГЛОТО !
  • 13 Кризата на ЗАПАД винаги се РЕШАВА

    4 0 Отговор
    С ВОЙНА на ИЗТОК и Балканите !
  • 14 Taka така

    5 1 Отговор
    Вкарайтецял свят в нато така сащ ще поробят най лесно светът и без съпротива после ще си правят вируси, забулявания, дигитализация, ще се борят с вятърните нелници на климата, а дефакто ще го манипулират с харп и все хубави неща Но кой каквото си направи мдааа Парите убиват нормалният свят. Дори и спорта, който вече не е спорт а хазарт. Да ви ..... И западналите ценности и мироглед
  • 15 Линкълн

    0 1 Отговор
    Аз съм за
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 А чембери

    1 1 Отговор
    От Путин ядат ли ви се?
  • 19 Косово трябваше

    0 3 Отговор
    Отдавна да е в НАТО, долните сърби им въртят номера, каквото може да правят сърбите 10г, не може за косоварите, не им дават
  • 20 Американците

    0 2 Отговор
    Да признаят косовски език, по подобие на македонският език
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Що да влиза косово в нато

    0 0 Отговор
    то нато (разбирай уса) е в косово. Най-голямата военна щатска база в европа е там.