6 Август, 2022 20:11 1 660 14

Светът реагира на новата ескалация между Израел и палестинците

  • израел-
  • газа-
  • ивица газа-
  • ислямски джихад

Израелската армия заяви днес, че се подготвя за "едноседмични" атаки в ивицата Газа, където нанася все повече удари на въоръжената групировка "Ислямски джихад"

Светът реагира на новата ескалация между Израел и палестинците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз следи със "силна тревога" насилието в ивицата Газа и призовава всички страни в конфликта към максимална сдържаност, да са избегне нова ескалация, заяви днес говорител на шефа на европейската дипломация Жозеп Борел, предаде Франс прес.

"Израел има правото да защитава цивилното си население, но трябва да се направи всичко, за да се възпрепятства разрастване на конфликта, което би засегнало на първо място цивилното население от двете страни и би довел до нови жертви и още страдания", посочи в комюнике говорителят Петер Стано.

Той изтъкна, че насилието вече е взело "жертви, включително цивилни, сред които и петгодишно палестинско момиченце, а има и над 80 ранени".

Последните събития още веднъж подчертават необходимостта да се възстанови един политически хоризонт и да се гарантира трайно стабилна ситуация в Газа, каза Стано.

Израелската армия заяви днес, че се подготвя за "едноседмични" атаки в ивицата Газа, където нанася все повече удари на въоръжената групировка "Ислямски джихад".

Британската външна министърка Лиз Тръс подкрепи днес в Туитър правото на Израел "да се брани" и призова "бързо да се сложи край на насилието" след обстрела между израелската армия и палестинската организация "Ислямски джихад" в ивицата Газа.

"Осъждаме терористичните групировки, които откриват огън срещу цивилни, и насилието, което доведе до жертви и от двете страни", заяви тя, докато води кампания с цел да стане приемник на Борис Джонсън на премиерския пост в кралството.

Русия заяви днес, че е "дълбоко разтревожена" от взаимните обстрели в ивицата Газа, като прикани към сдържаност двете страни.

"Следим с дълбока тревога развитието на събитията, които може да предизвикат подновяване на мащабната военна конфронтация и да утежнят още повече бездруго достойната за съжаление хуманитарна ситуация в Газа", заяви в комюнике говорителката на руската дипломация Мария Захарова.

"Призоваваме всички замесени страни да проявят максимална сдържаност, да възпрепятстват (евентуална) ескалация на въоръжените операции и незабавно да установят трайно примирие", добави тя.

По думите на Захарова "нова ескалация бе предизвикана от изстрели на израелските военновъздушни сили в ивицата Газа на 5 август, на които палестински групировки отвърнаха с масирани и безразборни бомбардировки по израелска територия".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Койдозлу

    24 0 Отговор
    Може ли психически здрав човек да изгледа повече от 15 минути новини по националните БТВ и НОВА.Бомбардират ни като терористична организация.Днеска започнаха с новини за трупове и напоителна милиционерщина, под формата на репортаж, следва интервюта на туристи по плажа, за някаква си мина, която всъщност не се знае какво е.Заболели, наръгани, "протестиращи" срещу нещо си.Ако темите бяха представени като новини, айде ще се изтрае.Ама това не са новини.Всяка новина се прави като скучен и продължително скучен филм, от най долен тип като време и ровене в мръсотии.И нито една важна новина.Не, че няма.Има, обаче целта е да се държи населението неинформирано, в стресово състояние.
    Срам за тези зависими и некадърни редактори.

    Коментиран от #9

  • 2 Поручик Галицин

    17 0 Отговор
    Какво се случва с този свят тази година?
  • 3 Койдозлу

    19 0 Отговор
    Това война ли е или не.
    Руската операция война ли е или не
    Никой никому не е обявявал война
  • 4 И как реагира?

    11 0 Отговор
    постно , като в конфликта между Русия и Украйна...
  • 5 А бе

    4 2 Отговор
    тия да си се тепат, те и без това са на такова ниво
    на развитие - племеноо
  • 6 Нещо санкции ограничения

    14 1 Отговор
    Помощ военна по5 милиарда месечно. Ракети и други.
  • 7 хъхъ

    14 1 Отговор
    ЕС да наложи незабавно санкции. Най-малкото Германия да спре с вноските помощ за Израел, компенсации за някакъв си преувеличен Холокост.
  • 8 ГОРСКИ

    16 2 Отговор
    Защо няма санкции за Евреите , защо нямаше санкции за Украйна когато за 8 години убиха 16000 граждани!!!

    Коментиран от #13

  • 9 Рошко

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Койдозлу":

    Ами такива са повечето джурналя завършили сороския, пишат просто та да опростачват аудиторията, и в най гледаното време най големите глупостти като ергенът или бай брадър или някакво измислено кулинарно шоу. Това всичко е целенасочено
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Питай Катъра

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ГОРСКИ":

    Или шугърчето заща не туриха на Моше санкция.
  • 14 Петкан

    1 0 Отговор
    Турция е строител на новия световен ред ..многополюсен свят