Last news in Fakti

21 Юли, 2022 15:15 1 996 3

Нетаняху за трагедията в Мерон: Невинен съм!

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • мерон

В момента Бенямин Нетаняху е лидер на опозицията и се надява да си върне премиерския пост, тъй като Израел се насочва към нови избори - пети в страната за малко по-малко от четири години

Нетаняху за трагедията в Мерон: Невинен съм! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият израелски премиер Бенямин Нетаняху днес даде показания пред независима комисия, пред която отрече да носи отговорност за пропуските в сигурността, довели до смъртоносно стълпотворение, при което миналата година загинаха 45 души, съобщи Асошиейтед прес.

Инцидентът, който е най-тежката подобна трагедия в историята на Израел, се случи в планината Мерон, в Северен Израел, по време на еврейски фестивал през април 2021 г. Около 100 000 поклонници, предимно ултраортодоксални евреи, присъстваха на празненствата въпреки разпоредбите заради коронавируса, ограничаващи събранията на открито на до 500 души, и въпреки дългогодишните предупреждения за безопасността на мястото.

„Не съм се занимавал с безопасността“, свидетелства Нетаняху пред независимата комисия, разследваща трагедията, визирайки безопасността по време на събитието.

Независимата анкетна комисия разследва основните пропуски в сигурността и защо е било допуснато на мястото да се струпат толкова много хора. Комисията препоръча ограничаване на посещаемостта на района и преразглеждане на протоколите за сигурност, както и проверка на инфраструктурата.

В показанията си пред комисията Нетаняху заяви, че обикновено премиерът не участва в подготовката на годишните тържества в Мерон, но миналата година е взел участие поради действащите по това време ограничения заради пандемията от коронавирус.

"Направих повече от моите предшественици, за да се справя с проблемите", каза Нетаняху в отговор на въпрос за пропуските в правилата за безопасност преди събитието.

При миналогодишния инцидент стотици хора се оказаха блокирани в тесен проход, спускащ се от планината, а на стъпалата там много хора се подхлъзнаха и паднаха, повличайки още поклонници със себе си. Образувалата се по този начин лавина от човешки тела погуби 45 души, а най-малко 150 бяха ранени.

Смята се, че на това място е погребан видният мъдрец от втори век, равин Шимон Бар Йохай. Ежегодните пролетни фестивали там се отбелязват със запалването на големи огньове, с песни и танци.

Миналата седмица началникът на регионалната полиция Шимон Лави подаде оставка, поемайки отговорност за трагедията, случила се там миналата година.

В момента Нетаняху е лидер на опозицията и се надява да си върне премиерския пост, тъй като Израел се насочва към нови избори - петите в страната за малко по-малко от четири години.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.