Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Август, 2022 14:00 6 380 166

Клане, започнато от луди старци, които си мислят, че са велики геополитици - това е мръсната война на Путин

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • войник

Руските мъже, загинали във битки, оставят много семейства тъжни, гневни и мълчаливи

Клане, започнато от луди старци, които си мислят, че са велики геополитици - това е мръсната война на Путин - 1
Снимка: Unian

Когато Евгени Чубарин казва на майка си, че се присъединява към руската армия, за да се бие срещу Украйна, тя плаче и го моли да не заминава. Но радостта му си пролича. На 15 май той вече имал АК-47 и бил на път. 24-годишният работник в каменна фабрика е убит на следващия ден.

Истории като неговата са табу в Русия, където съкрушителната скръб на много семейства е погребана под триумфалната бомбастичност на държавните медии. Войната се представя като екзистенциална борба за оцеляване, както срещу "нацистите", така и срещу НАТО, а фактическото информационно затъмнение за кървавите жертви подчертава тревогата на Кремъл за трайността на произвежданата от него подкрепа.

И все пак някои истории се промъкват. Владимир Крот е 59-годишен пилот със съветско образование, пенсиониран ветеран от войната в Афганистан, който моли да служи в Украйна. Продължил да пита въпреки многократните откази и през юни, когато жертвите се увеличили, най-накрая му казали "да". Крот загива само няколко дни по-късно, когато самолетът му Су-25 пада по време на тренировъчен полет в Южна Русия. Той оставя съпруга и 8-годишна дъщеря.

Броят на загиналите във войната е държавна тайна. Поставянето на въпроси за инвазията или критикуването на военните е престъпление. Независими журналисти, които разговарят с опечалени роднини или отразяват погребения, са арестувани и им е казано, че показването на такива "сълзи и страдания" е вредно за обществения морал. Властите са наредили да бъдат закрити някои онлайн страници за възпоменания.

Приоритет на Кремъл е да попречи на гневните гласове на скърбящите семейства и антивоенните активисти да се обединят и да наберат сила. Информацията за загиналите във войната може да възпре все по-належащите усилия на Русия за набиране на военнослужещи, като издирва затворници с военен опит и предлага високоплатени договори за изпращане на военни части.

Агенти на вътрешната сигурност посетиха Дмитрий Шкребец това лято, след като той обвини руските власти, че лъжат за това

колко моряци са загинали при потапянето на черноморския флагман "Москва"

Още новини от Украйна

от украински ракети на 13 април. Синът му Егор, един от новобранците на борда, е обявен за "изчезнал". Агентите обвиняват Шкребец, че е отправял бомбени заплахи и конфискуват лаптопа му, както той подробно описва във ВКонтакте, руската версия на Facebook. Във вторник, 111 дни след смъртта на Егор, военните най-накрая издават смъртен акт на баща му.

"Никога няма да е по-лесно", пише Шкребец в публикация. "Никога няма да има истинска радост. Никога повече няма да бъдем същите. Станахме различни, станахме по-нещастни, но и по-силни, по-издръжливи. Вече не се страхуваме дори от тези, от които трябва да се страхуваме".

Независимият анализатор Бобо Ло от австралийския мозъчен тръст Lowy Institute обаче смята, че Кремъл до голяма степен е овладял риска от размирици заради големия брой жертви. Тъй като повечето хора са толкова предпазливи в изразяването на несъгласие, измерването на реалното ниво на подкрепа за войната е трудно. Социологическата компания VCIOM, която е близка до държавните власти, съобщи през юни, че 72% от руснаците подкрепят бойните действия.

От политическа гледна точка руският президент Владимир Путин "успя да защити това", казва Ло, бивш заместник-ръководител на мисията в австралийското посолство в Москва. "Отчасти чрез контролиране на информационния разказ, но също така и защото сега това се разглежда като война срещу Запада".

Тъй като много семейства се страхуват да говорят и няма достоверно преброяване на жертвите, независимите медии и правозащитните групи водят свои собствени сметки. Техните данни, основани само на потвърдени съобщения за смърт от открити източници, са скромни.

Независимата руска медия "Медиазона" и руската новинарска служба на Би Би Си преброиха 5185 загинали във войната към 29 юли, като най-големи са загубите в отдалечени и бедни райони като южната област Дагестан и сибирската област Бурятия. Богатите градове Москва и Санкт Петербург почти не са били засегнати, заключават двете медии. Москва с 12,5 млн. жители е загубила само 11 военнослужещи, а Санкт Петербург - 35.

За разлика от тях ЦРУ и британското разузнаване MI6 изчисляват, че от нахлуването на страната им в Украйна в края на февруари досега са загинали най-малко 15 000 руснаци - загуби, равни на продължилата десетилетие съветска война в Афганистан. И това е "вероятно консервативна оценка", заяви ръководителят на MI6 Ричард Мур на Аспенския форум по сигурността миналия месец.

Смъртта на Чубарин е зловещо отражение на отчаянието на руските военни. Бивш новобранец от Карелския регион, той подписал тримесечен договор и бил твърде развълнуван, за да попита колко ще му платят. Майка му, Нина Чубарина, смята, че той е искал да се докаже като мъж. Тя се чуди дали не се опитва да си върне бившата съпруга.

"Знаеше, че това е опасно", казва тя в едно скорошно интервю. Той заминава на 11 май, като след пристигането си в Белгород в Южна Русия изпраща весели съобщения и видеоклипове. През четирите си дни там е получил малко обучение, след което набързо се е обадил вкъщи. Бил е получил картечница и се е отправил към войната.

"Това беше всичко. Това беше последният път, когато говорихме", казва тя. Военните ѝ съобщават, че е бил намерен мъртъв близо до Мариупол на 16 май. "Той беше много смел човек, не се страхуваше от нищо. Беше толкова весел, открит и добър".

Чубарина, работничка в млечна ферма, не поставя под въпрос войната. Тя само препрочита стихотворението, което синът ѝ изпраща, докато е наборник през 2017 г., за това, че е пораснал и я е оставил: "Прости ми за цялата болка, която падна върху уморените ти рамене. Моля те, приеми моя войнишки поклон. Той е от дъното на сърцето ми."

Сергей Дъстин от Балтийск отказва да мълчи. Дъщеря му Александра се омъжва за морски пехотинец на име Максим и на 19 години става вдовица. Той излива гнева си във Фейсбук, като казва, че руснаците трябва да попитат защо умират синовете им.

Той описва войната като

"клане, започнато от луди старци, които си мислят, че са велики геополитици

и суперстратези, неспособни всъщност на нищо друго освен на разрушение, заплахи срещу света, надуване на бузи и безкрайни лъжи".

В някои отзиви той беше наречен предател. Зет му беше заминал през зимата на "тренировъчни учения" и се беше озовал в Украйна. Един стар приятел от Украйна се сражаваше на другата страна. Дъстин се надяваше, че никой от двамата няма да умре.

Той отказваше да чуе каквито и да било подробности за това как е загинал младият мъж, а дъщеря му се затвори в себе си от мъка. "За нея е много трудно да разбере и да признае, че съпругът ѝ е участвал в операция, която, меко казано, далеч не е била приятна", казва той. "Цялата тази история просто носи скръб и трагедия за всички".

Не са много скърбящите семейства, които публично поставят под въпрос военните усилия. Мълчанието служи за минимизиране на общественото разбиране за нейното въздействие на домашния фронт. Неотдавнашно проучване на независимия новинарски сайт "Люди Байкала" в град Улан-Уде в Източен Сибир установи, че малко жители знаят, че са загинали над 250 души от региона - брой, който сайтът е изчислил, използвайки открити източници.

Все пак се появиха пукнатини. В Бурятия група съпруги на руски войници заснеха видеоклип през юни, за да поискат от военните да върнат мъжете им у дома. Според Александра Гармажапова, основателка на фондация "Свободна Бурятия", стотици войници от региона са се свързали с група активисти там, за да получат информация как да прекратят договорите си. Жертвите на местната мемориална страница във ВКонтакте се увеличават ежедневно.

В понеделник беше потвърдена смъртта на местните баскетболисти Дмитрий Лагунов и Николай Багров. На страницата се отзова жена на име Раиса Дугарова. "Защо Бурятия трябва да погребва синовете си всеки ден?", попита тя. "Защо правим това?"

На следващия ден имало още един запис - за смъртта на Золто Чимитов, ефрейтор на около 30 години, роден в селцето Цакир. Той става шампион по бокс, а по-късно се обучава за лесовъд. Имал е три деца.

"О, боже, моля те, спри тази война. Колко наши момчета могат да умрат?" - пише жена на име Евгения Яковлева. "Душата ми е разкъсана от болка. Не знам как да приема това, да оцелея и да живея с него".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 129 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Приказки под шипковияъ храст

    178 54 Отговор
    Мара, Смотльо и Джем, трите остриета на фактическата пропаганда.

    Коментиран от #24, #96

  • 2 Точен

    215 73 Отговор
    Поредната ФАЩ-манипулация. 14 години укрофашистите убиваха деца и цивилни в Донбас. Възмездие ще има не само за укронацистите, но и за помагачите им от Запада.

    Коментиран от #27, #34

  • 3 "Втора армия в Света "

    81 106 Отговор
    Да си бе мирно седяло, да не бе груз.200 станало!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гттггтг

    105 17 Отговор
    тия вият на умрело...
  • 6 Българка

    78 164 Отговор
    Заглавието отразява истинската грозна картинка. Подкрепям съдържанието ,изводите и позициите на автора

    Коментиран от #19

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    168 47 Отговор
    НАТОвско оръжие, НАТОвски военни, НАТОвски данни от НАТОвски сателити, ама НАТО НЯМА участие във войната

    Коментиран от #91

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българка

    139 27 Отговор
    анатоли,Нитo кaтo журнaлиcт cтрувaш, нитo кaтo триeщ! Прoтивeн cи нa aудитoриятa, и ги дрaзниш и тe бъзикaт! Дaнo cлeд избoритe cи нaмeриш другaдe рaбoтa, зaщoтo тук явнo cъжитeлcтвoтo ти e труднo!

    Коментиран от #21, #61

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Далече виждащ

    100 24 Отговор
    Абе журналистът не всеки ден ще си в Стокхолм да водиш парад.Празнувай и нищо не публикувай, поне днес.
  • 12 Никой

    60 114 Отговор
    Страха е сковал хората в Русия.Българските Путинофили искат същото и в България. Ех, ако може ха и да пострелят. Искат нов 9ти.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Байдън

    104 31 Отговор
    Аз съм най-лудия старец
  • 15 Байденко

    79 37 Отговор
    В Русия деца стават военни и това е престъпление.
    В западните държави престъпници стават военни и това е изкупление.
    В Украйна и децата, и престъпниците стават дезертьори, защото
    нямат чувство за Родина към Украйна.
  • 16 Механик

    137 38 Отговор
    Я пак! Я пак!
    Колко кланета спретна Макейн? Колко такива спретна Байдън (напомням Югославия)?
    Да изреждам ли Обонго, Клинтънката и пр? Ами Чърчил, дето искаше да сади картофи в София? Ами атомната бомбардировка? Ами "ориндж-агент" и напалм? А оня, дето размаха епруведката с прах за пране и каза, че това е химическо оръжие, та разкостиха Ирак?
    Много лош опит за пропаганда! Изключително прозрачен и лесно оборим, при това с доказтелства.

    Коментиран от #31, #32, #38

  • 17 Ротшилд

    13 13 Отговор
    Четете гои.
  • 18 Снайперист

    24 28 Отговор
    ПАМЕТНИК. ЗА. ВЕЛИКИЯ. ФЮРЕР.
  • 19 Сорос

    43 27 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Браво. Затова ти плащам по 5 лв на ден.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Анатол

    44 16 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Ние охлювите имаме добре платена слуз.
  • 22 Пламен

    55 87 Отговор
    Ако не е Путин, щеше да е друг като него. Руското общество е генетично увредено от шовинистичен бяс. Те не са способни на нищо друго освен на войни.

    Коментиран от #26

  • 23 последния век е белязан

    33 63 Отговор
    от насилие, причинено от комунистически и други тоталитарни идеологии, написано е вече в историята...
  • 24 Офффф

    34 58 Отговор

    До коментар #1 от "Приказки под шипковияъ храст":

    Каква пропаганда бе льо...? Да не мислиш, че са отишли на почивка? Или мислиш, че рашките само мачкат в Украйна? Излезте малко на светло и вижте реалността.
  • 25 Чудо

    39 53 Отговор
    Ми това е.Могучий джуджак си полива егото със кръв.

    Коментиран от #53

  • 26 кирил

    45 56 Отговор

    До коментар #22 от "Пламен":

    И на войни не са способни. Убиват жени и деца. След разгрома, ще бъдат отучени да нападат други народи, както бяха отучени германците.

    Коментиран от #65, #83, #120

  • 27 Тцтцтцтц

    40 56 Отговор

    До коментар #2 от "Точен":

    Аре стига с тая пропаганда бе. За толкова години където пишеш, Донбас изобщо не е засегнат и няма никаква разрушена сграда. Рашките унищожиха няколко града до основи за няколко месеца.
  • 28 Муньо

    56 24 Отговор
    Само майките, жените и децата на Американските войници нямат проблем с войната. Там ги изпращат дори собствените им майки и съпруги, това е нормално, но за Русия не е нормално.
  • 29 Чудо

    29 46 Отговор
    Ми това е.Могучий джуджак си полива егото със кръв.
  • 30 Брояч на трупове

    68 26 Отговор
    На ден загиват над 1000 украински войници! Дали това също не е трагедия според автора, защото според Зеленски явно не е!
  • 31 Бухаха

    22 25 Отговор

    До коментар #16 от "Механик":

    Ти няма как да си като Байдън бе
    Много си съдран за тая работа..

    Коментиран от #113

  • 32 "Втора армия в Света"

    33 48 Отговор

    До коментар #16 от "Механик":

    А колко загинаха в сссера от 19 до 59г, другарю? Аз ще ти кажа, около 30 000 000! И това е без ВСВ! Колко са измрели от глад? Имало е плакати на който са молели гладуващите да не си ядат децата, другарю!

    Коментиран от #51, #74

  • 33 ЧУЙ ЧУЙ

    28 10 Отговор
    ....„той беше много весел и смел....получи картечница и ....ГО намериха в НЕ живо СЪСТОЯНИЕ в МАРИУПОЛ”....край😡
  • 34 Сссс

    35 37 Отговор

    До коментар #2 от "Точен":

    Да те попитам нещо някога чел ли си история на света и ще разбереш защо украинците мразят Русия. Само в Украйна и Казахстан има паметник на жена която държи срък пненица за това че по време на втората световна война Сталин е вземал всичкото зърно от Украйна и Казахстан за Русия и е обивал стотици хора който са криели пшеница от него.

    Коментиран от #60, #85, #100

  • 35 Диамантената ръка

    12 10 Отговор
    глупендери...
  • 36 Щерев

    34 42 Отговор
    Бяха тръгнали за три часа да взимат Киев....намериха им парадните униформи и командировъчни за 4 дена. Фейк армия от фейк оръжие

    Коментиран от #150

  • 37 пьешу

    25 12 Отговор
    рИва, съсипахте ми сърДцето!
    искам още! искам такива статУи за аВганистан, за сирия, за либия...!
  • 38 Братчет

    15 23 Отговор

    До коментар #16 от "Механик":

    Що не идеш да си ремонтираш каруца че утре за бостаня ще ти е нужна, остави мисленето на теб ама изобщо не ти се отдава.

    Коментиран от #58

  • 39 Урюрвкос

    36 16 Отговор
    лудия старец даде много оръжие. Само през 2021г. "Lockheed C-5M Super Galaxy" са направили 160 полета до Киев.
  • 40 Чочо

    31 45 Отговор
    Пълни клоуни. Молят Иран за дървени дронове ,,моджахур,, и ирански специалисти да ги обучавали. Влезли в украински село и питали къде е банята. Старец им казал, че във всеки дом има баня. Те го убили, защото помислили, че ги лъже.....как е възможно всеки да има баня, това било е мислимо за ватника
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Агресор е

    34 35 Отговор
    Руският народ е крайно време да стане и да изгони откачения диктатор, убиващ децата им.
  • 43 Александър

    14 9 Отговор
    Точно така, откачени старци и оръжейни лобита, както на изток, така и на запад
  • 44 Агресор е

    24 27 Отговор
    Руският народ е крайно време да стане и да изгони откачения диктатор, убиващ децата им.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Мисля

    30 15 Отговор
    На автора не му е тук силата.Мисля,че липсва много днес на някой в Стокхолм.
  • 47 Мечката

    28 29 Отговор
    Няма как, агресивните окраински фашисти трябва да бъдат спрени на вс цена.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Студопор

    38 29 Отговор
    Да, клането го започнаха Байдън и компания като насъскаха Украйна срещу Русия. На тази статия само заглавието й е вярно. Останалото са само лъжи.

    Коментиран от #84

  • 50 Психиатъра

    14 10 Отговор
    Побелялата брада Стайков е мн млад. Акъла Стайков ти е на 10 годишен
  • 51 Въпроса е

    7 9 Отговор

    До коментар #32 от ""Втора армия в Света"":

    Ти верно си се побъркал. Да не си човекоядец:)
  • 52 Навалний

    35 30 Отговор
    Когато СССР се срина, дори не можех да си представя, че този ужас ще започне да се съживява. Че в 21-ви век ще се появи ново влечуго, което да се равнява с мъртвите Хитлер и Сталин. Същото сатанинско изчадие - Путин. Съчетавайки чертите им?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 АноН

    25 23 Отговор
    Да, да. Поредната пропаганда от "Америка за България", Бойкот!
  • 55 БПФ

    32 24 Отговор
    Под луди старци разбирам отвpaтителното чучуло-узурпатор байдън на първо място. Дано американският народ по-скоро вдигне революция и разчeкне тоя изpoд. Защо по времето на Тръмп не само че не избухна война в Украйна, но дори обстрелите срещу Донбас реално бяха спрели?

    Иначе никой не обича близките му да загиват във война, но част от героизмът на руският народ е именно неговата готовност за саможертва в името на нещо по-висше от парите !!!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Богдан Филов

    27 28 Отговор
    Слава УКРАЙНА !!! 🇧🇬🇺🇦🇩🇪🇮🇹🇯🇵
  • 58 Братчет

    9 7 Отговор

    До коментар #38 от "Братчет":

    Той е механик на коня на буталото
  • 59 сорос интернационал

    19 18 Отговор
    Много ни се иска да четем всеки ден статии за руските загуби и страдания. И затова си ги пишем!
  • 60 Син на историк

    29 21 Отговор

    До коментар #34 от "Сссс":

    Случайно дали Украйна е съществувала по времето на Сталин, а? А дали пък поляците не мразят повече украинците от руснаците.....нещо Волинското клане да кажеш, за хилядите избити поляци от Бандера и Шукевич? Напоследък май и убийствата в Катинската гора се приписаха на украинските "партизани"!
    Ами чети историята цялата, не отделни изречения!

    Коментиран от #104

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 БАСАМАКА

    6 4 Отговор
    ТОЛЬО,КЕНЗАЛ ЛИ СИ БАКО НА ЛУНАТА
  • 64 карабас

    20 21 Отговор
    ДО МЕСЕЦ НА ФЮРЕРЧЕТ0 ЗЕ ЩЕ МУ СПРЕТНАТ ПОСТАНОВКА НА ЗАПАДА ИМ ПИСНА ОТ НЕГО,А И В УКРАЙНА ВЕЧЕ ЕДВАМ ГО ДАЯНЯТ
  • 65 БПФ

    25 20 Отговор

    До коментар #26 от "кирил":

    Укрoпочoвеците са тия, дето убиват жени и деца или поне се крият зад тях, защото не им стиска да воюват срещу мъже. Дори Амнести признаха това. А на мене много ми се ще такива като тебе, дето не са пипвали друго "оръжие" освен оная се работа, да ги издирим по IP-адрес и да ги пратим на фронта, та лично да "разгромят" руснаците. Знаеш ли как ще пискаш: "Ахмат - СИЛА !!!" на фалцет?
  • 66 Раша

    20 18 Отговор

    До коментар #56 от "Доростол":

    Поръчкова статейкиа със снимката на Unian-соровска пропаганда,личи му на факти.бг.
    Войната не минава без жертви.И тези войници тръгват да воюват съзнателно.Подписват контракт,-и тръгват,-а значи,че са мотивирани.
    За теб война-интригите на лудите старци.А за мъжаги от руски провинции-това е решително съпратива на украински фашизъм!
  • 67 Да,да

    31 20 Отговор
    Украйна се бори така, сякаш няма да отговаря за нищо – нито за военните престъпления, нито за терора. Нито за обстрела на мирните градове, нито за екзекуцията на бежанци, нито за използване на забранени видове боеприпаси. Нито за разправата и убийствата на военнопленниците.


    Украйна няма да отговаря за това само в два случая. Първият случай е, ако тя спечели. Но това вече не е възможно, дори западните партньори го осъзнаха. Вторият случай е, ако просто изчезне.

    Украйна отива на втория вариант.

    Киев и Вашингтон вероятно вече разбират това и умишлено оставят Украйна да върви към нищото. Пускат армията и населението да отидат на вятъра. Те разбират, че няма да могат да спечелят и просто искат накрая да затръшнат вратата по-силно. И каквото стане. За тях вече не е важно какво ще стане с държавата и хората, те няма да живеят в нея.

    Самите украинци вече никой не ги пита. Те просто биват карани на клане. И те, като стадо, отиват, където ги карат. Някои все още вярват в нещо, но тази вяра е придобила характер на мания.
    Фанатизъм.

    Коментиран от #76

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 !!!?

    19 11 Отговор
    Без коментар !!!?

  • 70 А50

    24 27 Отговор
    Война спонсорирана и провокирана от англосаксите. А Путин много търпя

    Коментиран от #73

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Даа

    20 23 Отговор
    Руският народ страда от тотално оглупяване. Щом се е оставил да го управляват възрастни психопати. Но... така трябва да бъде. Всеки народ си заслужава управниците. Жалко за десетки хилядите мъртви, отишли си заради мегаломанията на Путлер и компания ...
  • 73 Хихи

    22 20 Отговор

    До коментар #70 от "А50":

    Не знам какво е търпял Путлер, ама колко ли още ще го търпи народеца, докато последва съдбата на Чаушеску...
  • 74 8496

    21 20 Отговор

    До коментар #32 от ""Втора армия в Света"":

    След като получи независимост от Русия през 1991 г., Украйна така и не се научи да живее независимо. Защото не знаеше как да го направи. Никога дотогава не беше живяла сама и независима.

    Продължава след рекламата...
    След като получи независимост от Русия, Украйна веднага се предаде на Съединените щати и Европа - изпадна в нова зависимост, надявайки се, че това ще й донесе щастие. Украйна вярваше, че като е зависима от Европа и САЩ, ще живее по-добре от Русия - това беше основната й цел.

    Но да живее по-добре от Русия не се получи. А и просто нормален живот не се получи. Оказа се, че половината страна не иска да живее така, както реши Киев, а Киев не приема компромиси. Половината страна искаше да се върне в Русия. Половината искаха в Европа. В същото време самата Европа не искаше Украйна – нито изцяло, нито дори наполовина.

    Оказа се, че САЩ и Европа се нуждаят от Украйна само като буфер с Русия, под формата на отчуждена зона, територия на война и хаос. И затова животът в партньорство със Запада никога не би бил по-добър от живота в Русия. Самият Запад не би позволил това.

    Планът за живот "извън Русия и по-добре от Русия" се провали.

    Образът на бъдещето беше разрушен.

    Онова светло бъдеще в Европа, за което Украйна мечтаеше, не се случи. Само мрачното настояще на безкрайната и безнадеждна война и хаос в интерес на Запада.

    Няма бъдеще, в което Украйна да живее по-добре от Русия, отделно от Русия, което беше основната цел на отделянето през

    Коментиран от #80

  • 75 484

    11 11 Отговор
    Каменна фабрика, що ли това джъндърлисте ??
    Иначе блудкава пропаганда за третия свят или пол.

    ИНАЧЕ
  • 76 А бе, тавариш

    21 15 Отговор

    До коментар #67 от "Да,да":

    Какви болни фантазии си навървил? Украинецът умира заради свободата на родината си, а рашиста заради някоя и друга рубла. Затова единия е мотивиран за победа, а другия, ако оцелее, да вземе я пералня, я тоалетна чиния...
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Питащ

    14 18 Отговор
    Абе смотльо, що не те видях да пишеш за войните в Ирак, Либия, Сърбия....
    Аман от жалки продажни американски подлоги
  • 79 Украйна не започна,но ще завърши войната

    23 20 Отговор
    Суверенна и независима Украйна не започна войната ,а е вероломно нападната от рашистите и води отбранителна и мотивирана Отечествена война със всички сили и средства за да се защитава и за да успее да прогони от територията си неканените руски агресори и окупатори...!!!
  • 80 789

    20 20 Отговор

    До коментар #74 от "8496":

    Русофилските 0тпадъци, като теб които разпространяват руско пропаганда трябва да бъдат съдени като престъпници срещу националната сигурност в България.

    Коментиран от #108, #117

  • 81 Истината

    25 16 Отговор
    Психопата Путин започна войната за да поправи "най-голямата геостратегическа катастрофа на 20 век" а именно разпадането на СССР. Без да завземе Украйна тази маниакална мечта не може да бъде осъществена. Цената на тази авантюра досега са десетки хиляди човешки животи, но за психопата човешкият живот, дори този на собствените му войници не струва и пукната копейка.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 стоян

    21 20 Отговор

    До коментар #26 от "кирил":

    До 26 ком - много точен коментар - Браво - от 100 години русия е спечелила само втората световна и то с огромната помощ от САЩ - русия е победена в руско полско литовската война - русия е победена в кримската война -русия е победена в 5 руско турски войни - руско японската война - първата световна война русия е унижена с подписване на капитулация дори и пред България

    Коментиран от #105

  • 84 Искаш да кажеш, неумний

    16 11 Отговор

    До коментар #49 от "Студопор":

    Че чифтикопитния Лавров е много прав: Ние никога не сме нападали Украйна. Думи, предназначени за такива нищи хора като тебе...
  • 85 Георги

    1 4 Отговор

    До коментар #34 от "Сссс":

    Това от къде го измисли?
  • 86 Хзйьй

    18 19 Отговор
    Америка е опасна за света последните няколко седмци това се вижда

    Коментиран от #88

  • 87 бай пантелеймон наследникът на бай иуп

    9 5 Отговор
    идио.и ! кому е необходима тази касапница? каква им е файдата ? разорение и мъка ! ИДИО.И !
  • 88 Империята на Zлото

    19 13 Отговор

    До коментар #86 от "Хзйьй":

    Е заплаха за цялото човечество и трябва да бъде унищожена. А руснаците да се изолират и подложат на депутинизация. И едва когато се излекуват от имперския бацил и манията за величие и станат нормални хора да бъдат допуснати до цивилизования свят.
  • 89 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 16 Отговор
    Поведението на ЕС е двулично! След като са се загрижили толкова за Украйна, защо групово не прекъснат дипломатическите отношения с русия и изгонят от Европа ВСИЧКИ РУСНАЦИ? Те като се върнат обратно ще обесят Путин на Спаската кула на Кремъл....
  • 90 бай пантелеймон наследникът на бай иуп

    3 1 Отговор
    ПП. ЯЗЪК ЗА ВЕЛИКИТЕ ИМ УМОВЕ!
  • 91 Ти глей

    18 18 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    НАТО наистина да не влезе с цялата си мощ в Украйна. Че за седмица ще приема парада в мусква...

    Коментиран от #97, #98

  • 92 смях в залата

    13 10 Отговор
    Великите гео-политици написали статията , произхождат от един бивш т..... санджак , в момента със затихващи функции . И коментират държава която се е проснала като черга на два континента , и която не цепи басма на никой , нито им чете вестник . ако не беше много смешно , щеше да е драматично , и тъжно.
  • 93 Рушляк

    15 15 Отговор
    Москва с 12,5 млн. жители е загубила само 11 военнослужещи, а Санкт Петербург - 35.

    Ами то е ясно , джендърите от Масква не ходят да воюват.
    Цяла Раша се бие за побърканото джудже , били умирали Бурати ,Дагестанци и разни чукчета , пука ли му на някой в Масква . Той дъртия пие турски чай с Ердо . Всичко е точно

    Коментиран от #103

  • 94 Мнение

    13 18 Отговор
    А в статията защо не пише как преди това 8 г. са убивали хора в Донбас?А нещо за нашите бесарабски българи,които украинците убиха през 2015-та и погребаха с надпис "Хирургични останки"?
    Самата Украйна провокира войната после се тръшка.
    Ковид щеше да избие главните виновници на тези,които провокираха войната и си въобразяват как още е ВСВ,но взеха,че се спасиха с някакви ваксини.
  • 95 Перо

    14 13 Отговор
    Най-голямата цензура е в ционистките медии с национален ефир и разни джендърски сайтчета в БГ,величаещи превратаджииския режим на Зеленски!
  • 96 Само се смея 😀😁😃

    16 10 Отговор

    До коментар #1 от "Приказки под шипковияъ храст":



    Колко жалка пропагандна статия. Какво стана с обективната журналистика, при която в статиите не се пише лично мнение и недоказани клюки? 😀😁









    😀😁😃
  • 97 Само напомням

    15 12 Отговор

    До коментар #91 от "Ти глей":



    НАТО първо да се върне в Афганистан и да се пробва пак с козарите и овчарите 😀😁😃








    😉
  • 98 12345

    14 11 Отговор

    До коментар #91 от "Ти глей":

    НАТТО в момента участва с оръжие, специалисти, консултанти, учители - и какво - да не би да са минали границата..... Това е срам НАТОО участва тайно чрец нашмърканото зелено недоразумение..

    Коментиран от #112

  • 99 Холмс

    19 14 Отговор
    Стига сте писали небивалици.

    Единствените старци дето трепят хора, крадат и правят войни са в Америка и Европейския съюз.

    Путин може да се пусне в рукопашен бой срещу всичките 7 лидера на Г7 и да ги накара да заспят без да се изпоти.

    Дойче веле най-позорния източник на информация.
    В дойче веле мислят че правят новини за деца и хората ще ядат евтината пропаганда на Дйчи Вели.

    Дичи Вели да проверят каде са наследниците на Гебелс. Понеже той се справяше с пропагандата доста по-добре по време на нацистка Германия.
  • 100 Иво

    2 5 Отговор

    До коментар #34 от "Сссс":

    Сталин от какъв произход е ?
  • 101 Смерш

    7 15 Отговор
    Никакви загуби нямат руснаците. 15000 човека е смешно. Те толкова имат само в мирно време при усвояването на техниката. Могат да си позволят много повече без да го усетят.
  • 102 Юрий Шевчук

    13 11 Отговор
    "Загива младежта на Русия и Украйна, старци, жени и деца умират заради наполеоновите планове на поредния наш Цезар. Родината – това не е здникът на президента /Путин /, който през цялото време трябва да се опипва и целува. Бедната баба, която продава картофи на гарата - това е Родината".

    Коментиран от #106

  • 103 Правеха репортаж от Москва

    15 13 Отговор

    До коментар #93 от "Рушляк":

    Спираха мъже и ги питаха за войната. Да поддържаме! Так надо! Украйна ще си получи заслуженото! Когато ги питаха, бихте ли отишли да се биете? Разбира се, бодро отговаряха. Ами, вижте, ние тука сме затова, да записваме доброволци. Дайте си имената. Тогава всички до един мигом се обръщаха и едва ли не на бегом се изнасяха. Май само един се оправда, че не ставал, щото го боляло крака. Такива пишман герои са рушляците...

    Коментиран от #129, #162

  • 104 Левандовски

    10 6 Отговор

    До коментар #60 от "Син на историк":

    Ние затова приехме над 5 милиона , украински бежанци и затова им даваме полско оръжие , защото ги мразим . Тази омраза е по добра от братската любов която БГ получава от Раша . Братска Любов изодзадзе
  • 105 много гадно

    10 8 Отговор

    До коментар #83 от "стоян":

    Победена победена , обаче нещо много цяла седи , и голяма . Като я побеждаваха , колко територии и взеха ? Изключвам тези които германското протеже Ленин подари на германците след ПСВ , и после Сталин си ги върна. Любимата ви Турция уж непобедена в ПСВ , Кемал Ататюрк направо жив бог , а и остана един Босфор , и един Анадол ? И внимавайте следващият път , когато отново я побеждавате , да не останете без собствена територия .
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 БСП за България и Радев

    9 8 Отговор
    Нормално е другарят Путин от благородни подбуди да крие истинския брой на жертвите. Ако има брожения, печели запада, а никой не иска това, нали? Другарят Путин се доказа като баща на нацията
  • 108 ИСТИНАТА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОСЪДЕНА

    10 12 Отговор

    До коментар #80 от "789":

    | Зеленски е ядосан, защото усеща охлаждането към себе си от Запада

    „Киевските политици са като момчета, които са загубили ориентация и вече се оплакват от собствените си господари. В същото време той,
    Западът, разбира се, се чувства уморен от ръководството на Украйна. Започва да им писва от тези хора.

    „Западът вижда, че това правителство е несериозно, непоследователно и кръвожадно“, каза пред вестника Карасин, председател на комисията по международните въпроси на Съвета на федерацията.

    Най-вероятно Европейският съюз ще отговори на подобни твърдения на Киев очаквано учтиво, предполага сенаторът. „Западът е заинтересован да играе с украинските власти възможно най-дълго, за да извлече изгоден за себе си резултат. В същото време това, което Русия иска и подкрепя в ситуацията с Украйна, е много ясно. Но това, което Киев може и иска да получи, е напълно непонятно за мен “, добави Карасин.

    Западът започна да променя отношението си към Украйна, но това не е толкова умора, колкото корекция към по-голям реализъм, казва Кортунов, „САЩ и ЕС все по-трезво оценяват украинското правителство от гледна точка на неговия, да кажем, „потенциал за полезност“.

    Продължава след рекламата...
    Същото се случи и с характеристиките на въоръжените сили на Украйна - например през пролетта в Брюксел казваха, че още малко и Украйна ще си върне всичко, ще завземе Донбас, Крим. Сега оценките са се изместили в обратната посока“, каза той.

    Случаите с неправомерното изпол

    Коментиран от #111

  • 109 Иванушка  🇷🇺

    14 16 Отговор
    Не одобрявам войната, но укрите сами я започнаха с непремерени приказки и действия. Надали Щатите ще са търпеливи ако Демократично Мексико премахне границите си и започне да разправя как Щатите дескриминират, пребиват и съвсем недемократично репатрират свободолюбиви мексикански граждани извън територията си. Пък ако си поискат Тексас и започнат да го обстрелват ми е бедна фантазията какво ще им се случи. Въпреки зловещия пример с Украйна, гледам че Тайван, Литва, Латвия и Естония хич не се впечатляват и правят невъзможното и те да са поредните в списъка на изчезнилите имена.
  • 110 Мейд ин БГ

    10 7 Отговор
    Фобиите и Филиите са болестни състояния. Или платени състояния. Правят те пристрастен защото е болен мозъка. Или защото си на хранилка. Болестното състояние мога да го рабера. Мога и да го извиня. Платеното- не мога. Простуцията в журналистиката е добила невероятни размери. Стана един голям медиен бардак... Мен ме е грижа за България. И да не получа на зима по- голяма сметка за тока от минималната заплата. И на Путин да му е зле- на мен няма да ми стане по- добре. А колкото до това, кой за какво се бие... кой да ти каже, един ден ще излезе на яве. И знаете ли, че: "Например „Blackrock“ е фонд, който управлява активи на стойност над 10 трилиона долара, като „Vanguard“ контролира поне шест, а „Blackstone“ управлява до 1 трилион долара. Заедно трите големи американски мултинационални корпорации („Каргил“, „Дюпон“ и „Монсанто“) притежават над 17 милиона хектара обработваема земя в Украйна. За сравнение, цяла Италия има 16,7 милиона хектар земеделска земя... Цялата територия на Украйна е приблизително 600 000 квадратни километра. От тази площ 170 000 квадратни километра са придобити от чуждестранни корпорации, по-голямата част от западните, особено тези, базирани или финансирани от САЩ. Откакто новият закон за продажба на земеделска земя, приет от режима в Киев, влезе в пълна сила преди около една година, до днес трите големи мултинационални консорциума, финансирани с американски капитал, са придобили над една четвърт от украинската обработваема земя. В док

    Коментиран от #125, #142

  • 111 ИСТИНАТА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОСЪДЕНА

    7 7 Отговор

    До коментар #108 от "ИСТИНАТА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОСЪДЕНА":

    |








    Случаите с неправомерното използване на отпуснатите пари и препродажбата на оръжия също не са в полза на Киев - Западът започва на ГЛАС да насочва вниманието си към всичко, което преди няколко месеца се смяташе за политически некоректно да се говори по отношение на Украйна.
  • 112 пояснение

    11 10 Отговор

    До коментар #98 от "12345":

    Ако НАТО мине границата с армии , после не се знае къде Русия ще спре нейните армии . Войната става Отечествена . Мобилизира се всичко за фронта , и всичко за победата . И много европейски НАТО-вски държави просто ще обявят неутралитет , или дори военен съюз , и по този начин биха се спасили от руско-китайска окупация . През Атлантика е невъзможно да преминат толкова хора и техника, при глобално хвърчащи ракети. дори и да ги има .
  • 113 Аршлох

    8 5 Отговор

    До коментар #31 от "Бухаха":

    Що бе,кво му е лошо на Слийпи Джоу?Кара си колелото,здрависва се с призраци.
  • 114 Лудия старец всички знаем кой е.

    7 6 Отговор
    НЕма нужда да ни внушавате вашите глупости.
    Идете го питайте как е ковида, днес може и да е отрицателен.
  • 115 Дедо

    5 6 Отговор
    Що сте объркали Байдън с Путин или така ви е по-изгодно финансово?
  • 116 крокодил

    9 7 Отговор
    Стига стая USRAйна до кога ще измисляте глупости за да пречите на хората да разберат истината.Само лъжи,лъжи и пак ЛЪЖИ.
  • 117 Да,да

    8 8 Отговор

    До коментар #80 от "789":

    В демократичните общества за които уж се бориш нали не съдят така. Само в други фашизирани общества така работят, бе ей.
    Всичко почва да се показва вече. Днес и по френската телевизия, започнаха да разкриват на зрителите каква е Украйна и какъв е Зеленски!! Неприятни неща.И че Русия е постъпила правилно. Защо ли започнаха да казват на населението си ,това което всички знаят вече? Фалша е за осъждане , не истината, която и на Запад и Изток знаят. Само ти не схващаш. Започва вече нова реторика по техните медии. Но при нас ще дойде по- бавно. Но вече има някакви плахи наченки.
  • 118 Бай ганьо

    8 8 Отговор
    птичките ни запяха, че е сключена сделка за продажбата на РСЗО ХИМАРС на руската страна. Цената на емисията беше 880 хиляди долара. Освен това се решава въпросът за прехвърляне на боеприпаси за 330 хиляди долара. Избраният начин на предаване е изключително смешен: оставете пусковата установка в навес в сивата зона, така че руските военнослужещи „случайно“ да се натъкнат на нея по време на почистването. Украинските "имячи" определено намериха приложение на уменията си на линията на съприкосновение.

    Коментиран от #119, #121

  • 119 Хихи

    6 1 Отговор

    До коментар #118 от "Бай ганьо":

    На тия тъпотии хумор ли им викаш?
  • 120 Дивуй

    6 6 Отговор

    До коментар #26 от "кирил":

    Кирца,ти да видиш даже обстрелвали ЗАЦ която владеят и уж имали складове с оръжие и всичко наоколо е руско.Егати умните руснаци , само идиот русофоби може да пуска такива опорки.Ама огледайте се малко и ще разберете колко сте зле.

    Коментиран от #138

  • 121 чичо стамат шумов

    7 2 Отговор

    До коментар #118 от "Бай ганьо":

    САМО 10-ТЕ НАЙ РАЗВИТИ ДЪРЖАВИ ХАРЧАТ ОКОЛО 1,5 ТРИЛИОНА ДОЛАРА ГОДИШНО ЗА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИ СИЛИ,А МОЖЕ И ПОВЕЧЕ,И ТОВА Е НА ФОНА НА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ,ГЛАДА В НЯКОИ СТРАНИ,СВЕТА ОТИВА КЪМ САМОУНИЩОЖЕНИЕ.ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ,АКО 30-40% ОТ ТЕЗИ СРЕДСТВА БЪДАТ ПРЕНАСОЧЕНИ ЗА БОРБА С ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА СРЕЩУ ПРОБЛЕМИТЕ КОИТО ЗАПЛАШВАТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО

    Коментиран от #132

  • 122 лутред

    10 10 Отговор
    Сега лекичко ще опростим задачата и ще изобличим лъжата и лъжците. Кои е виновен за войната? През 2014 г. в осрайна се прави преврат/майдан/, организиран и платен от цирей ю. Идват на власт фашизирани платени марионетки на кравария, със задача да съсипят държавата и да я продадат на безценица. За целта е необходим някакъв вътрешен конфликт и почват да тероризират и избиват рускоговорещите. За да спре клането Русия се намеси и е на път да ликвидира краваро фашистката измет дето е инсталирана във властта. Та в основата на всичко са англия и кравария които където отидат сеят само смърт, грабеж и разруха. Колкото и да се опитвате да лъжете и да мажете няма да успеете, защото Христос нашия Бог като възкръсна от мъртвите, строши оковите на лукавия и го обрече на унищожение заедно с лъжливите му псета.

    Коментиран от #128

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 чичо стамат шумов

    8 5 Отговор

    До коментар #110 от "Мейд ин БГ":

    Не знам откъде имаш тази информация и дали е вярна .Ако е така аман ни е системата на всички европейци. Жалко,че в ЕВРОПА няма лидери които да се опълчат на САЩ и техните амбиции да властват в целият свят. ВРЕМЕ Е ЕВРОПА ДА РАЗБЕРЕ,ЧЕ МОЖЕ САМА ДА СЕ ЗАЩИТИ И НЕ И ТРЯБВА САЩ ДА Я ПАЗИ. Англия и Франция имат ядрено оръжие което да е гаранция срещу Русия.Просто щатите се оказаха като държава ,която може да прави каквото си пожелае в света и е много жалко че ЕВРОПА чрез НАТО ИМ Е ПРЪВ ПОМОЩНИК. ПАК ПОВТАРЯМ ВРЕМЕ Е ЕВРОПА ДА СЕ ОПЪЛЧИ НА САЩ И ДА ПРЕСЕЧЕ АМБИЦИИТЕ ИМ ЗА ГОСПОДСТВО НАД СВЕТА.
  • 126 Ами

    14 5 Отговор
    То Ако нямаше такива руснаци ,ние още щяхме да сме под турско робство,дали си е струвало саможертвата им ,сами преценете
  • 127 Статистик

    8 3 Отговор
    Жертви на САЩ само във Виетнам

    128 000 ранени
    213 убити от подчинени
    58 238 убити
    14 000 изчезнали по време на битка
    >50 000 самоубили се от 1975 г. насам

    Анатоли, нещо по въпроса?

    Коментиран от #145

  • 128 ПРИПОМНЯНЕ

    9 8 Отговор

    До коментар #122 от "лутред":

    1. Янукович дойде на власт защото в ПРЕДИЗБОРНАТА СИ ПРОГРАМА ОБЕЩА НА УКРАИНЦИТЕ ПРОЗАПАДЕН КУРС НА УПРАВЛЕНИЕ.
    2. Путин привика Янукович в Москва и след като даде обещание за 3 милиарда долара помощ на Украйна, притисна Янукович да се откаже от сближаването с Европа.
    3. Янукович обяви, че преговорите с ЕС се отлагат за в бъдеще.
    4. Волните и свободолюбиви Украинци разбраха, че са ИЗЛЪГАНИ И ПРОДАДЕНИ.
    5. Прогониха кремълския лакей.
    6. Путин реши да даде урок на новата власт в Киев и организира отцепването на п-в Крим от Украйна, въпреки че с меморандума от Будапеща, Русия заедно с Англия и САЩ, е ГАРАНТ ЗА суверинитета и ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА УКРАЙНА.
    7. "Крым-наш" - при положение, че повече от 20 ГОДИНИ след като Украйна отново става независима, след разпадането на СССР, никой не поставяше въпроса за отделянето на Крим.
    8. Този гаров жулик Янукович се подигра с казаците и те го натириха. Пак добре, че не го съсякоха, според обичаят им. Сега квичи като наритано псе, като нашите „путинофили“ му пригласяте.

    Коментиран от #143, #152

  • 129 ГЕРОЙ

    4 4 Отговор

    До коментар #103 от "Правеха репортаж от Москва":

    А тебе ако те извикат ще идеш ли доброволец на война. Или и ти ше си пишман герой. А може би като укрите или дезертьор или "е евакуиран"🤕. Не ми се прави на мъж от дивана.
  • 130 ВЪШКАР РУСОБЛИЗ ПОДЛОГОВ

    6 8 Отговор
    В Полша,Австрия и Белгия вече има издадени детски книжки в училищата описващи затъпяващата руска пропаганда,най фрапантно е обяснението за бг русфилтака показан на картинка с голяма глава с два пръста челце ,сложен поред след макара и точно преди лемура!!!!

    Коментиран от #161

  • 131 Чета и се чудя

    2 2 Отговор
    Примерите които дават за убитите руски воини в село ми ти на другия ден или най-много след два дни след встъпването им в служба

    Една обективна статия ще покаже поне един войник преживял десетина дни по една много такива помен няма
  • 132 Бай Ганьо

    4 3 Отговор

    До коментар #121 от "чичо стамат шумов":

    Дали си Шумов или Шумкуров ще те заболи гърлото от викане. Когато някои иска да манипулира някого започва с " Представете си" .
    Тези пари които си влагат във въоръжаване и ги взимат от страни като нашата.
    Съгласен съм за тези средства да бъдат насочвани към полезни неща.

    Можеш да си крещиш с главните букви, тук никой не те чува.
  • 133 бай пантелеймон наследникът на бай иуп

    9 8 Отговор
    руснаците никога не са били свободни хора ! винаги вождовете им са били ИДИО.И !
  • 134 Чета и се чуди

    3 2 Отговор
    Примерите които дават за убитите руски воини са все на другия ден или най-много след два дни след встъпването им в служба

    Една обективна статия ще покаже поне един войник преживял десетина дни по една много такива помен няма
  • 135 платен ром избирател

    4 10 Отговор
    Искам да живея бедно, да не мога да пътувам в чужбина, в информационно затъмнение.При нужда да се давам като пушечно месо, за каузи които не са мои. Бензинът да е още по-скъп, въпреки че от 140 долара, вече е близо 90. Газта и тя като бензина на лукойл да е още по-скъпа, въпреки, че и на нея скоро ще и падне цената, но ния ще я купуваме дълги години на най-високата. Съгласен съм на всичко това за да има пари за войната на путин и за комисианни на хората които му обслужват интересите в България защото животът поскъпна и имотите в чужбина и у нас също и една дори президентска заплата е нищо.
  • 136 Анатоли Стайков!! Фейкове от Украйна

    6 1 Отговор
    Фейкове от Украйна!!!
  • 137 Галина Колева,

    7 2 Отговор
    Да, за американците войните не са проблем. Генетично им е вече. Имат опита от садистично избитото коренно население-индианците.
  • 138 Дедо

    3 1 Отговор

    До коментар #120 от "Дивуй":

    Подобен мой коментар Факти=фитки го скриха.
  • 139 ОК!

    2 0 Отговор
    Прекрасно заглавие. Майсторско.

    Коментиран от #141

  • 140 Д-Р Живаго

    4 1 Отговор
    Лудите старци са болни от ковид 19 или с последни сили се качват в самолета,До месец,два ще ги карат тържествено на Арлингтън,
  • 141 дааа

    3 0 Отговор

    До коментар #139 от "ОК!":

    Само дето лудите старци са други.
  • 142 Д-Р Живаго

    1 1 Отговор

    До коментар #110 от "Мейд ин БГ":

    Това за земята, не го знаех.Благодаря.
  • 143 тредцс

    9 6 Отговор

    До коментар #128 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Той и дявола чете евангелието като теб. Само каквото му хареса. Само че Христос е пътя и истината и живота. Та за Крим ви е любимата опорка на козяшките лакей. 1 след като в Одеса изгориха живи 10ки души, кримчани веднага се организираха и направиха референдум за излизане от осрайна и присъединяване към Русия. 2 Плана на краварите беше да си направят база в Крим и от там да затворят излаза на Русия към Черно и Средиземно море. Та да те питам ти как мислиш руснаците нямат ли разузнавателни служби? И най важното никога в историята не е имало Украйна. Никога. Всичко това е Русия малко или много. Та да те питам като им вземат историческите земи на руснаците, от воювани през вековете с цената на много животи, от тях какво се очаква да посрещнат краварите и английските псета с хляб и сол ли? Какво да направят с краваро фашиския режим настанен и подреден от краварите? От собствената им земя ли ще ги гонят и те ще мълчат? Ще ограбват безнаказано това което си е тяхно ли? По скоро ще избият всички бандера фашисти, ще изгонят марионетките и които остане ще живее в мир. Много е вероятно осрайна да изчезне от картата на света и да се възроди историческата Русия. Такава каквато е била и ще бъде. Експеримента осрайна приключи. Няма такова животно и никога не е имало. А англо саксите е по добре да си обират крушите и да се махат, ако им е мил живота. Не успяха с опита си за грабеж, провалиха се.

    Коментиран от #151, #156, #160

  • 144 Рико

    1 6 Отговор
    Като чета за -попълненията- в съветската армия, се сещам за Ремарк. Летописецът на ПСВ, разказва че в бой 80% от загиналите са новобранци. Москва събира отту-оттам всякакви, загубите ще растат.
  • 145 Жертви на орките във ВСВ

    2 5 Отговор

    До коментар #127 от "Статистик":

    Над 25 милиона. От собствената глупост на людоедите Сталин, Жуков, Берия и тем подобни.
  • 146 СМЪРТ ЗА УКРОФАШИСТИТЕ!!!

    7 0 Отговор
    СКОРО. ЩЕ. БЪДАТ. ЗАЛИЧЕНИ. ЗАЕДНО С ПСЕВДОДЪРЖАВАТА. СИ!
  • 147 Стайков

    5 0 Отговор
    Защо с Джабазкас не сте още в Швеция на парада
  • 148 Джуджето

    6 1 Отговор
    В момента в Украина никой не вярва на Натовците и режима на Зеленко.
    Самите украинци не им вярват! Освен ако не са на заплата при тях.
    От два месеца държавата на Украина е фалирала и официално няма никакви свои средства.

    Запатите се плащат само на апаратчитците в Киев, държавни служители подкрепящи войната, войници и това е. Понеже заплатите ги плащат с нови заеми отпуснати от ЕС или САЩ. Последните 23 тона злато на Украинците бяха закарани в Полша в началото на тази година - завинаги!!!
    Украина е Купила!!! всички тези остарели американски и Натовски оръжия. Освен това Натовските клоуни сложени след 2014 година - Порошенко и Зеленско Крадяха Украина с двете ръце!!!

    Шоколодавия олигарх Порошенко преди да стане президент струваше няколко стотин милиона. Имаше само няколко завода получени чрез престъпни методи - рейдърство и рекет!
    След срока на президент излезе със състояние 3-5 милиарда. Вече имаше 100на завода, монопол, своя банка и тн. Зеленски и той краде с двете ръце.За него продължавам в след коментар.
  • 149 Джуджето

    6 1 Отговор
    Зеленски е просто актьор и няма предишни познания в правенето на пари чрез крадене като Порошенко.

    Затова Зеленски ползва "Боковски" схеми като слагане на всички познати , роднини, авери, приятели, колеги и техни близки на ключове постове. Естественно тия "тела" нямат познания в работата, която вършат и резултатите от това за държавата са много слаби.
    Давам пример Зеленски сложи един негов авер също актъор за шеф на Военното разузнаване. Тази структура ръководи всякакви специални военни операции.
    Познайте какво направи авера на Зе?
    Снима се в рекламен клип за да популяризира Военното разузнаване?! Нищо не можем да кажем прсви товс което може, но трябва ли да умират хора заради режима на Зеленски, САЩ и англосаксите?
  • 150 Щерев

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Щерев":

    И ти къде прочете че са тръгнали да превземат Киев за 3 часа? Я го докажи! Или както в Дир.бг и тук лъжеш поголовно. ЗАЩО не си публикуваш тука гадната поезия? Защото знаеш, че веднага ще те изтрият. Ти който се осмели да се подиграваш месеци наред с българската поезия, сега се домъкна и тук, ама това не ти Дира, ясно?
  • 151 ВЯРНО Е

    3 1 Отговор

    До коментар #143 от "тредцс":

    Точно в десятката БРАВО!
  • 152 ГРЕХОТА

    4 2 Отговор

    До коментар #128 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    По голяма лъжа не бях чел. Историята е съвсем друга, но явно не ти отърва да я кажеш или не я разбираш. Не си слагай грях на душата. Грях е да произнасяш лъжи, грях е да разпространяваш лъжи, грях е да скверниш истината. Навлез дълбоко в материята и ще разбереш колко си се заблудил
  • 153 НАТО е виновно

    1 2 Отговор
    И всички останали, само и само в Русия да няма свободно общество и един човек да се задържи на власт доживот.
  • 154 анонимен

    2 6 Отговор
    Много болка и смърт за Руснаци и Украйнци заради мръсната и варварска война на Путин всичките убити си имат майки и семейства който да плачат за тях
  • 155 миме

    3 0 Отговор
    ей гоуема си мисирка стайков, ама кво заглавие си избацал само. нараво ревеш с глас за пулицър. сериозно ти казвам и кво стана сега. геронтокрацията в говедарника и на мижавото островче е супер готина и сичко си е ок, щот е политкоректно. ама за русия сенилните давоски глобалисти не дават
  • 156 миме

    1 1 Отговор

    До коментар #143 от "тредцс":

    супер,браво,адмираций всичко е точно така като си го описал:)
  • 157 Психо Доктор

    3 2 Отговор
    Кои трябва да бъдат отговорни за жертвите в този конфликт и световната криза???
    - Джордж Сорос - Спонсор на разрушението
    - Всеки подписал доставка на оръжия и боеприпаси за военнопрестъпниците в Киев.
    - Джо Байдън
    - Виктория Нулънд
    - Урсула фон дер Лан....н и Со
    - Михаил Горбачов
    - Роналд Рейгън
    За непросветените: бедите на източна Европа с програмирани далеч преди 24.02.2022 и 20.02.2014.
  • 158 ОТВРАТИТЕЛНА ПРОПАГАНДА

    5 2 Отговор
    ВСЯКА ВОЙНА Е БЕЗУМИЕ. СВЕТЪТ МОЖЕШЕ ДА Я ИЗБЕГНЕ АКО НЕ СЕ БЕ ДОВЕРИЛ НА ЗАПАДНО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПОЛИТИЦИ НАЧЕЛО СЪС САЩ КОИТО СИ КУПИХА ПРАВИТЕЛСТВО В УКРАЙНА!!!!!! РЕЗУЛТАТА ОТ ВОЙНАТА В СЪРБИЯ ,АФГАНИСТАН, ЛИБИЯ НЕ Е ПО РАЗЛИЧЕН ОТ СЕГАШНИЯТ. И ТОГАВА УМИРАХА ХОРА НО ВСИЧКИ МЪЛЧАЛИВО ПРИЕМАХА ФАКТИТЕ ЗАЩОТО ТОВА БЯХА ВОЙНИ НА САЩ!
  • 159 Авлакауей

    1 2 Отговор
    Джуджето,което говори с бомбето на чепка си където и да е и при които и да е.
    Показва само,че не му е останало и парченце око да гледа света прав и в очите...
  • 160 Украинка

    2 1 Отговор

    До коментар #143 от "тредцс":

    Браво много добре написано
  • 161 Украинка

    1 1 Отговор

    До коментар #130 от "ВЪШКАР РУСОБЛИЗ ПОДЛОГОВ":

    Познах-това Мирчев от ДБ
  • 162 Украинка

    0 0 Отговор

    До коментар #103 от "Правеха репортаж от Москва":

    Правиш се на интересен, но не си.
  • 163 Написаното са глупости

    3 1 Отговор
    Руснаците се бият и загиват защото родината им е в опасност, тя е застрашена от нато и Сащ, те са дошли на прага им и трябва да бъдат изтласкани със сила колкото може по далеч

    Коментиран от #165

  • 164 Рико

    1 1 Отговор
    Можеш да направиш милитариста пацифист, ако го набиеш. Бой по Москва и ще видите какви миролюбци ще станат.
  • 165 Рико

    1 0 Отговор

    До коментар #163 от "Написаното са глупости":

    И коя им е "родината" на руснаците. Досега не сме видели карта на географските и етнически граници на Русия. Няма и да видим. Защо ли?
  • 166 реди

    2 0 Отговор
    Това е злонамерена пропаганда. Войната винаги е убиване на много хора и да подбереш няколко смъртни случая не е представителна извадка. Важното е какви са мотивите на воюващите страни и разбира се какъв е резултата. В случая обаче "факти" не на страната на фактите. Нито са на правилната страна.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания