Last news in Fakti

8 Август, 2022 22:51 1 361 2

Измерванията в Румъния показват нормални нива на радиация

  • радиация-
  • румъния-
  • нива-
  • измервания-
  • аец запорожие

Комисията за контрол на ядрените дейности напомня, че непрекъснато следи развитието на ситуацията чрез Оперативния център за извънредни ситуации

Националните измервания потвърждават нормални нива на радиация, съобщи днес румънската Национална комисия за контрол на ядрените дейности (НККЯД) в контекста на публичната информация за атомната електроцентрала в Запорожие, Украйна, предаде агенция Аджерпрес.

В прессъобщение комисията за контрол на ядрените дейности напомня, че непрекъснато следи развитието на ситуацията чрез Оперативния център за извънредни ситуации, предаде БТА.

Комисията уточнява, че системата за мониторинг на радиоактивността на околната среда на територията на Украйна функционира нормално и не показва превишаване на нормалните стойности.

В Румъния нивата на радиация се наблюдават непрекъснато от Националната мрежа за наблюдение на радиоактивността в околната среда, която е част от Националната агенция за опазване на околната среда. Специалисти от Националната референтна лаборатория по радиоактивност проверяват наблюдаваните данни 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата и ги предават на Международната агенция за атомна енергия, за да се осигури бърза информация за националните и международните органи, вземащи решения, и за населението, напомня Аджерпрес.

По-рано днес министърът на здравеопазването Александру Рафила призова румънците на възраст под 40 години да отидат "възможно най-скоро" до семейните си лекари или до аптеките, за да си вземат таблетки калиев йодид, съобщи телевизия Диджи 24.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поиска днес международните инспектори да получат достъп до атомната електроцентрала в Запорожие, след като Украйна и Русия се обвиниха взаимно, че са бомбардирали най-големия атомен обект в Европа през уикенда, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

"Всяко нападение срещу атомна електроцентрала е самоубийство", заяви Гутериш на пресконференция в Япония, където в събота присъства на церемония в памет на мира в Хирошима по повод 77-ата годишнина от първата атомна бомбардировка в света.

В събота Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) определи като "все по-тревожни" съобщенията от централата в Запорожие, където един от реакторите трябваше да бъде спрян след атака предишния ден.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво !

    6 0 Отговор
    Е как така бе? Нали руснаците обстрелваха Запорожката? Нали искаха да съсипят единния евро съюз? И сега какво? Напразно пих йод, така ли? Ама само ме плашите със смотани измислици, а след това никакви извинения. Що така бе другари от капитала?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: