Last news in Fakti

9 Август, 2022 20:08 3 271 34

Европейски компании искат да търгуват с Русия през Турция

  • русия-
  • турция-
  • икономика-
  • санкции

Сред търговските си партньори Турция е увеличила износа си най-много за Русия през юли, като се очаква търсенето на турски продукти от Руската федерация да продължи да се засилва

Европейски компании искат да търгуват с Русия през Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейски компании, които не могат да участват пряко в търговски дейности с Русия поради наложените ѝ санкции, искат да продават продуктите си на руския пазар през Турция, съобщи "Хюриет дейли нюз", позовавайки се на представители на местни асоциации на износителите.

Сред търговските си партньори Турция е увеличила износа си най-много за Русия през юли, като се очаква търсенето на турски продукти от Русия да продължи да се засилва, тъй като тази страна все повече се обръща към Турция, за да купува стоки, които не може да достави от Европа, казват износители.

"Химикалите и пресните плодове и зеленчуци са основните стоки, които изнасяме за Русия. Търсенето от Русия се увеличи на фона на американските и европейските санкции, тъй като Русия търси алтернативни доставчици", заяви Мустафа Гюлтепе, ръководител на Събранието на турските износители (TIM).

Гюлтепе подчерта силните търговски връзки на Турция с Европа и заяви, че европейските компании вероятно ще пожелаят да се възползват от продължаващите търговски отношения на Турция с Русия.

Европейските компании искат да използват Турция като "склад, мост", за да правят бизнес с Русия, докато руските компании искат да купуват стоки от Турция, казва и Четин Текелиоглу от TIM, добавяйки, че това представлява възможност за турската индустрия и износ.

Според Казъм Тайджъ, ръководител на Истанбулската асоциация на износителите на зърнени храни, бобови растения, маслодайни семена и продукти (İHBİR), Турция се е превърнала във важен доставчик за Русия.

"Научихме, че някои европейски компании искат да използват Турция като база за продажба на продукти в Русия", добави Taйджъ.

Бурак Йондер от Асоциацията на индустриалците и износителите на домакински и кухненски уреди (EVSİD) потвърди, че след санкциите руското търсене се е насочило към Турция. Изглежда, че това търсене ще продължи да се увеличава, каза Йондер, като отбеляза, че Русия е огромен пазар с население от около 147 милиона души и годишен внос от 293 милиарда долара.

Неотдавна делегация на Истанбулската асоциация на износителите на черни и цветни метали (İDDMİB) и на Работната група на Турция и Русия в областта на промишлеността е заминала за Русия, а министерството на търговията работи по създаването на секретариат, който да се занимава с увеличаването на двустранната търговия, заявиха представители.

"Русия не иска да използва еврото в търговията. Тя няма много възможности, освен Турция и Китай", казва Гьокхан Туран от İDDMİB.

Износът на Турция за Русия се е увеличил от 417 млн. долара през юли 2021 г. до 730 млн. долара през миналия месец, което представлява 3,9 процента от целия износ на Турция. През първите седем месеца на 2022 г. турският износ за Русия е нараснал от 3,05 млрд. долара на 3,64 млрд. долара спрямо същия период на миналата година.

Вносът на Турция от Русия същевременно се е увеличил със 78 процента до 4,4 млрд. долара през юли, а вносът през периода януари-юли е нараснал със 113 процента до 32,1 млрд. долара.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теодор Рузвелт

    9 32 Отговор
    Ще бъдат санкционирани като заобикалят санкциите

    Коментиран от #5, #13

  • 2 Пич

    60 3 Отговор
    Европейският бизнес ме е прост , но европейските управници - много !!!
  • 3 Зеленски

    33 10 Отговор
    Европейски джендъри предатели.

    Коментиран от #11

  • 4 Турция има късмет

    69 4 Отговор
    Че не я приеха в ЕС. А на мястото на Турция можеше да е България, да прибираме милиардите от транзит газ, износ ток, а сега и финансов хъб комисионни. По-отчайващо проДажни от БГ политиците, управлявали 32 г. няма, проЗто, няма. А в Германия с 5000 евро, страдали от няколко процента повишение на вода, ток, газ. А тук вдигнаха ток с 300% от 2000, газ с 30%, вода с над 300% от 2000 г. И този народ се държи, сящаш минималната е ДЕСЕТ ХИЛЯДИ евро В България.

    Коментиран от #19, #22

  • 5 Асанчо

    32 1 Отговор

    До коментар #1 от "Теодор Рузвелт":

    Може да те изпратим в Едирне,да те "санкционират" комшиите.
  • 6 Някои

    56 4 Отговор
    пишеха, че турската икономика била в колапс да, да, ама не, да му мислим ние дали имаме икономика с тези продажници, които ни управляват толкова години.

    Коментиран от #21

  • 7 От Бай Дън да вие тамън!

    9 34 Отговор
    Китайците ги отрязаха не им трябват толкова рубли, и ги е страх от санкции. Турците имат акъл в главата също много не им се връзват, пък ако им дават на двойни цени. Турците си гледат алъш вериша с Европа, защото иначе ще останат само на вода.
  • 8 Урсуса

    22 0 Отговор
    А бе усетиха се !
  • 9 ЕСТЕСТВЕНО

    37 3 Отговор
    Повече от половината жители на водещи европейски страни са против новите антируски санкции

    Икономика

    Повече от половината жители на водещи европейски страни са против нови антируски санкции, ако те доведат до по-нататъшно влошаване на стандарта на живот в страната им.

    Най-много хора, които се противопоставят на въвеждането на допълнителни санкции, са във Франция (63%). На второ място е Италия (59% против по-нататъшни санкции). На трето място са жителите на Германия и Испания (срещу санкциите с 54%).

    Дори във Великобритания и Полша има повече противници на по-нататъшните антируски санкции, отколкото поддръжници.

    Коментиран от #23

  • 10 Охо-бохо

    25 0 Отговор
    Ние пък си купихме фабрика на 8 септември! Отново!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Анонимен

    26 0 Отговор
    Турция печели от войната, то се знаеше.
  • 13 Ще те санкционират

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Теодор Рузвелт":

    Комшиите откъм гръбчето
  • 14 сирене

    16 0 Отговор
    Че баче ви Реджеп да не е вчерашен?? Мноу ясно че ше бори хиперинфлацията с Рубли
  • 15 Всичко ще си дойде на мястото

    25 4 Отговор
    И РУСИЯ пак ще има място във световната икономика само изолирани май ще останат укрите и краварите😁😁😁

    Коментиран от #25

  • 16 защо

    18 4 Отговор
    През турция, да си търгувст директно Какво им пречи,
  • 17 ще я регистрира и после , КАКВО ?

    12 3 Отговор
    И ЯНЕВ ИСКА ЕС НАТО И ЕВРОТО .......... И ТОЙ Е КАТО ОСТАНАЛИТЕ - НИТО НИ ПИТА , НИТО МУ ПУКА ЗА ПЛЕБЕИТЕ - ПАК ЩЕ СМЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО В СВЕТА ПО ДОХОДИ И ВЪЗМОЖНОСТИ !
  • 18 Жорето

    16 1 Отговор
    То не е спирало да се продава и купува по тази схема.Посредник да си.Стока пари стока пари прим.
    Кучета....кервани....врява....точка на хоризонта.
  • 19 Под феса има Ум

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Турция има късмет":

    Той българина е богат! На работа ходи, ренти взима и тук таме някоя далаверка завърти и си живее като лорд! Да му мислят другите, дето нищо нямат! Тъй че, какво се оплаква......
  • 20 Осман

    27 1 Отговор
    Съсипах те България майка ви не сте никакви българи. Аз български гражданин от турски произход. След 2 ракии сте велики ама само след 2 ракии. Недей те да мислите за Турция си е била империя

    Коментиран от #31, #32

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Поручик Галицин

    12 3 Отговор

    До коментар #9 от "ЕСТЕСТВЕНО":

    Да, но вече няма Глас народен, глас Божий. Има Глас САЩ, глас ЕС.
  • 24 000000

    20 1 Отговор
    Бразилия намери надежден доставчик на гориво в Русия
    Президентът на страната Жаир Болсонаро обяви в понеделник намерението си да купува руски дизел за дълго време . По думите му първата доставка ще е след два месеца.

    "Русия продължава да прави бизнес с целия свят, изглежда, че икономическите санкции не са работили", каза Болсонаро.
  • 25 Гешо

    16 1 Отговор

    До коментар #15 от "Всичко ще си дойде на мястото":

    То Укрия няма да я има скоро!Какво да изолират.Краварите ще махнат Бай дрън и ще се оправят нещата.Скоро пак се загуби на пресконференция и се стрелна от трибуната неориентирано.Голям смях.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Зъл

    22 0 Отговор
    Евала на турците, а можеше да минава през нас, ама нема кой да се дупи на американците.
  • 28 Милен

    12 0 Отговор
    Ами търгуват си хората, не виждам какъв е проблемът.
  • 29 ежко

    10 1 Отговор
    Мисля,че турците доста хитро остъпват.Ще вземат газа от Кипър и гърците ще пият една студена вода.Ще станат регионален център и когато натрупат повече мощ -спукана ни е работата!Ще ни изтъргуват за нула време нащите "партньори".Не си мислете,че като сме в НАТО и можем да си въртим синджира.Те и гърците са там,ама реват всеки ден от Ердоган!Ха, сега къде си Фолксваген.Ще строим,нема да строим....Политиците искат едно, ама бизнеса иска съвсем друго.Първите ще ги изгонят много по-лесно от вторите.
    Изобщо, не вървят добре нещата.......

    Коментиран от #30

  • 30 Ежко

    6 4 Отговор

    До коментар #29 от "ежко":

    Тя стратегията на Англосаксия е прозрачна до болка. Ще направят сериозна регионална сила Турция, докато им е удобна. Русия спаси Ердоган, в отплата убиха руски дипломат Карлов, показно. Нали разбирате, че "Ислямска" Европа", по-лесно се атакува от Европа на Франция, Германия, Чехия, Унгария. Вижте, че ни вкарват в една виртуална реалност, спонсорират ИД, а после обявяват война срещу "теРоризма". Макрон гласно изрази мнение за "Европейски сили", веднага му спретнаха "жълтите жилетки". Единственият изход и спасение за Европа е силен Евразийски съюз, на който Англосаксия усилено се противопоставя. Живеем в Страшни времена, ни "интересни", а Страшни. Последно, вижте Тръмп как искат да го премахнат от президентската надпревара.
  • 31 Ами те

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Осман":

    преди 143 години 6 милиона, след 143 години пак са 6 милиона!? Това означава, че 143 години са мислили единствено и само за задника си! Какво очакваш от такова племе!? Могат да развиват само немотия, за друго не стават.
  • 32 Ф13

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Осман":

    Факт е че турците имат усет за трговия,а нашите наистина след две ракии почват с глупостите.
  • 33 Тъпан

    2 0 Отговор
    "Русия не иска да използва еврото в търговията. Тя няма много възможности, освен Турция и Китай", казва Гьокхан Туран от İDDMİB.
    Заверата е разпад на Еврозоната и отговорноста не на Русия.
  • 34 Анонимен

    0 0 Отговор
    Турчина е работлив. Ходи на работа, след работа си построи мохамеданина със сина къща, туркинята с мъжа също на земята, след работно време, и то 6 декара ли е, повече ли е, 2 души, над хиляда корена домати, картофи, всичко. Който се труди ще има. Те по тж жените на тютюна, мъжете в големите градове строители. Не се оплаквайте и се стягайте млади и стари. Няма унизителна работа.
Новини по държави: