9 Август, 2022 20:50 4 364 4

Секс туризмът - твърде доходен, за да го забранят

  • проститутки-
  • проституция-
  • майорка-
  • публичен дом

Сексуалният туризъм е особено голям проблем, когато става дума за експлоатацията на непълнолетни, както се случва в много страни по света

Секс туризмът - твърде доходен, за да го забранят - 1
Снимка: Shutterstock

Много туристи търсят сексуални авантюри и са готови да платят за това. Техни жертви стават и малолетни. Популярните туристически дестинации обаче предпочитат да си затварят очите пред проблема.

Когато над Плая де Палма падне нощ, улиците на най-голямата туристическа зона на остров Майорка оживяват. Много жени, повечето от които от Нигерия, предлагат услугите си на по-малко от сто метра от плажа. Клиентите им са почти само туристи.

"Туристите със сигурност увеличават търсенето на сексуални услуги на Майорка", казва Росио Лопес от сдружение "Лекари на света", което провежда кампания за защита на проститутките на острова. По данни на сдружението през летните месеци броят на проституиращите се увеличава двойно.

"Червените фенери" в Амстердам са атракция

Експертите подчертават, че сексуалният туризъм е многообразно явление, което съществува във всички страни по света - независимо дали става дума за туристите на Майорка, шофьорите на камиони в САЩ, командированите в Берлин, Манила и Рио де Жанейро или пасажерите на круизни кораби в Доминиканската република. Феноменът обхваща и европейките, които търсят сексуални авантюри на плажа в Момбаса. "Еротиката и сексуалните приключения определено са мотив за пътуване", казва Антйе Монсхаузен от специализираното звено "Туристически наблюдател" на организацията за помощ "Хляб за света". "Неслучайно кварталите с червени фенери, като например в Амстердам, са туристическа атракция."

Само в Испания проституцията е бизнес с милиарден оборот - десетки хиляди жени припечелват по този начин. Никой не знае точния им брой, тъй като това е дейност, която не е регламентирана.

По данни на Асоциацията за превенция, реинтеграция и грижи за проституиращите жени, никъде в Европа не се използват повече сексуални услуги, отколкото в Испания. В световен мащаб страната е на трето място след Тайланд и Пуерто Рико. Туризмът вероятно играе немалка роля в това отношение, както показва Майорка.

Жените не избират проституцията доброволно

"По време на ваканцията на етичните норми често се обръща по-малко внимание", казва Монсхаузен. "Социалният контрол е по-слаб, хората пият алкохол и се отпускат." Точно това искат мнозина по време на почивката си: да се откъснат от ограниченията на ежедневието, да се освободят от условностите за известно време. "Точно в туризма има голяма разлика във финансовите възможности на пътуващите и местното население. И не е етично да се възползваш от произтичащите от това зависимости."

Формите, които те могат да приемат, станаха очевидни, когато преди време полицията в Майорка разкри машинациите на трафикантите на хора, контролиращи проституцията на Плая де Палма. С фалшиви обещания те вкарвали жените в страната, които принуждавали да проституират, за да изплатят дълговете си от няколко десетки хиляди евро. По данни на "Лекари на света" около 95 процента от всички проститутки в Испания са имигрантки, които нямат разрешение за пребиваване и поради това не могат да започнат редовна работа. "Мит е, че тези жени избират проституцията по своя воля - те просто нямат избор", казва Росио Лопес.

Рисковете за децата са повече

Сексуалният туризъм е особено голям проблем, когато става дума за експлоатацията на непълнолетни, както се случва в много страни по света. Според Жозефин Хаман от организацията в помощ на децата "ECPAT в никакъв случай не става дума само до педофили. "Има много туристи без такива трайни склонности, които обаче се възползват от анонимността в чужбина", казва тя.

Пандемията от Ковид-19 кара Хаман да очаква това явление да се увеличи. Икономическото положение на много семейства се влошава драстично през последните години. Натискът за генериране на доходи нараства. "В резултат на това рисковете за децата се увеличават", смята тя.

В туристическа индустрия чувствителността по въпроса вече е по-висока. "Но сексуалната експлоатация все още е проблем, за който много хора отказват да говорят", казва Хаман. "Ако става дума и за непълнолетни, мнозина предпочитат изобщо да не се занимават с това." Антйе Монсхаузен също вижда, че има какво да се наваксва. "Почти никоя държава и почти никоя туристическа дестинация не искат да се заемат с този проблем", отбелязва Монсхаузен. Никой не иска да се изложи на опасността да бъде заклеймен като дестинация за секс туризъм.

Испания ще налага глоби

На остров Майорка темата не се обсъжда публично. Баровете, в които клиенти и персонал ходят полуголи, както и други сродни заведения агресивно и без притеснения привличат клиенти на Плая де Палма. Полицията се ограничава с това да проверява отвреме навреме проституиращите на улицата. Скоро обаче нещо може да се промени из основи: испанското правителство планира да затегне законодателството, така че в бъдеще всеки, който използва услугите на секс труженички, да бъде глобяван с високи суми.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 докторче

    27 8 Отговор
    Хора, ако се занимавате с микробиология, никога няма да си поръчате проститутка, нито пък ще имате случайни връзки. Хеликобактер пилори може да се хване дори от целувка. А когато се размножи в стомаха до високи нива, този звяр предизвиква рак. Не искам да ви плаша повече. Изобщо сексът е опасно нещо. Не напразно хората са се женели някога девствени. Не за друго, ами направо си е опасно за живота да си разменяте бактериалните колонии с много хора.

    Коментиран от #4

  • 2 Така е

    11 11 Отговор
    укрите плъзнаха !
  • 3 Теодор Рузвелт

    20 6 Отговор
    рускинките са особено популярни в Турция там яко има секс туризъм а китайките ги исползват яко в индокитайски страни като Тайланд , Индонезия, Мианма , а индийките и ромките са особено популярни в хотелите на Кърджали
  • 4 Соваж бейби

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "докторче":

    Изобщо живота стана гнусен с извинение ,със страх да влезеш в обществена тоалетна ,по хотелите гнус фобия ,пия с пласмова чаша и хвърлям най вече в Ибиза ,свръталище меката на проститутки и жиголета.Изобщо не мисля че ако човек уважава себе си ,би си легнал с такова нещо един Бог го знае и дали се къпи .Ами сида ужас ,още няма лечение уж откриха лекарства ама не съм сигурна.
Новини по държави: