Last news in Fakti

10 Август, 2022 15:00 2 181 50

АЕЦ "Запорожие" - ще се повтори ли съдбата на "Чернобил"?

  • чернобил-
  • аец-
  • запорожие-
  • украйна-
  • централа-
  • взрив-
  • обстрел-
  • ядрена катастрофа

Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна беше подложена на обстрел през последните дни. Това повдига опасения за сериозна авария в съоръжението

АЕЦ "Запорожие" - ще се повтори ли съдбата на "Чернобил"? - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна беше подложена на обстрел през последните дни. Това повдига опасения за сериозна авария в съоръжението, разположено само на 500 километра от мястото на най-тежката ядрена авария в света - катастрофата в АЕЦ "Чернобил" през 1986 г., пише Ройтерс в анализ по темата.

АЕЦ "Запорожие"

Запорожката атомна електроцентрала разполага с шест съветски реактора от типа "VVER-1000 V-320" с водно охлаждане и воден модератор, съдържащи уран 235, чийто период на полуразпад е повече от 700 милиона години.

Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и една от най-големите в света. Строителството ѝ започва през 1980 г., а шестият ѝ реактор е свързан към електропреносната мрежа през 1995 година.

В производствения процес на АЕЦ "Запорожие" се използва вода под налягане за охлаждане на реакторите и за забавяне на неутроните (чрез многобройни сблъсъци с леки водородни атоми във водата - водно модериране), за да може уран 235 да продължи верижната си реакция.

Ако подаването на вода бъде прекъснато и спомагателните системи, като дизелови генератори, не успеят да поддържат реактора охладен поради атака, тогава ядрената реакция ще се забави, а реакторът ще се нагрее много бързо.

Достигането на високи температури при подобен развой може да освободи водорода от циркониевата обвивка и реакторът може да започне да се стопява.

Към момента поне два от шестте реактора все още функционират.

Какво ще се случи с отработеното ядрено гориво?

Освен реакторите на терена на централата има и сухи контейнери за съхранение на отработено ядрено гориво, както и водни басейни, в които то се охлажда на всяка реакторна площадка.

"Басейните с отработено гориво са просто големи басейни с уранови горивни пръти в тях", те обаче са наистина горещи в зависимост от това колко време прътите са престояли във водата, каза Кейт Браун, историк в екологичния отдел на Масачузетския технологичен институт, чиято книга "Наръчник за оцеляване" документира пълния мащаб на Чернобилската катастрофа.

При липса на зареждане с вода, наличната вода ще се изпари, а след това циркониевата обвивка ще се нагрее и може да се запали. Тогава имаме лоша ситуация – пожар от облъчен уран. Това много би наподобило на ситуацията с аварията в АЕЦ "Чернобил" и би освободило радиоактивни изотопи, предупреждава Браун.

Проблем при функционирането на басейн с отработено гориво причини експлозия в реактор при ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 година.

Според украински данни, подадени до Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) от 2017 г., тогава е имало 3354 касети с отработено гориво в съоръженията за сухо отработено гориво (сухи контейнери) и около 1984 касети с отработено гориво в басейни.

Общо това са над 2200 тона ядрено гориво, без в това число да се включва горивото, което е в реакторите, сочат украинските данни.

Кой контролира Запорожката АЕЦ?

След като Русия предприе инвазия в Украйна на 24 февруари, руските сили поеха контрола над централата в началото на март.

Въпреки това украинският персонал продължава да я управлява, но специални руски военни части охраняват съоръжението, а руски ядрени специалисти им дават съвети.

Ако бе станала ядрена авария, не е ясно кой ще се справи с нея в разгара на война, каза още Браун. "Не знаем какво се случва във военновременна ситуация, когато имаме ядрена авария", добави тя.

През 1986 г. (по време на аварията в АЕЦ "Чернобил") Съветският съюз успя да мобилизират десетки хиляди хора, оборудване и превозни средства за спешна помощ на мястото. "Кой би провел тази операция в момента?", пита се експертът от Масачузетския технологичен институт.

Какво се случи досега?

През март централата беше засегната от военните действия, което предизвика пожар на площадката, но нямаше изтичане на радиация и реакторите бяха непокътнати. Русия и Украйна взаимно се обвиниха за атаката.

През юли Русия заяви, че Украйна многократно е нанасяла удари по територията на електроцентралата с дронове и ракети. Проукраински социални медии съобщиха, че "дронове камикадзета" са ударили руски сили близо до АЕЦ-а.

Ройтерс не успя да провери достоверността на твърденията и на двете страни в конфликта.

На 5 август Запорожката ядрена централа бе обстрелвана два пъти. Повредени са електропроводи. Поразен е район в близост до реакторите.

Русия съобщи, че украинската 45-а артилерийска бригада също е ударила територията на централата със 152-милиметрови снаряди, изстреляни от срещуположния бряг на река Днепър. Украинската държавна ядрена енергийна компания "Енергоатом" заяви, че Русия е обстрелвала централата с гранатомети.

На 6 август украинската АЕЦ е отново атакувана, вероятно два пъти. Поразен е район до сухите контейнери за отработено ядрено гориво. Според "Енергоатом" руските сили са изстреляли ракети по централата. От руска страна бе съобщено, че Украйна е виновна за атаката, като е използвала 220-милиметрова самоходна ракетна установка "Ураган".

На 7 август имаше нови изстрели срещу Запорожката електроцентрала. Русия заяви, че 44-та украинска артилерийска бригада е ударила централата, като е повредила електрически далекопровод. Същевременно руското министерството на отбраната съобщи, че мощността на реактори 5 и 6 е намалена до 500 мегавата.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От кой

    26 6 Отговор
    Беше обстрелвана

    Коментиран от #24

  • 2 "Хорошо там, где нас нету"-

    16 25 Отговор
    "Хубаво е там, където нас ни няма", казал руснакът след като се завърнал от Виена, Прага и Берлин !
  • 3 ще последва

    34 13 Отговор
    само ако наркофашагата зелен пигмей ционист го взриви
  • 4 Пич

    31 12 Отговор
    Ако тъпите укри не бъдат напъдени своевременно - нищо чудно !!! Няма да е първата атомна централа , която взривяват !!!
  • 5 Владолф Путлер

    17 29 Отговор
    Русия да бъде обявена за терористична държава.
  • 6 Ето какво казва за своите сънародници

    17 29 Отговор
    Ф. Достоевски: "Народ, който блуждае по Европа и търси какво още може да разруши и унищожи само заради развлечението” .
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 1 Отговор
    ".... тогава ядрената реакция ще се забави, а реакторът ще се нагрее много бързо..." 🥸🥸🥸🥸🥸

    Коментиран от #40

  • 8 ТаУмВзе

    13 8 Отговор
    Що за Глупости бре! Въздушен поток е Към Европа.. Тва е План на окраинските нацисти, който е Спрян! Салам със алейкум Оля.

    Коментиран от #26

  • 9 ЯСНО КОЙ НЕ ИСКА

    18 8 Отговор
    Ако има авария на Запорожската АЕЦ, то замърсяваненето ще бъде за цяла Европа.

    Това е важен политически и обществен въпрос, на който трябва да се даде максимална гласност. На поведението на Киев като „маймуна с граната“, както се шегуват в социалните мрежи, трябва да бъде сложен край. Натискът срещу по този въпрос Киев е задължителен. Защото пропагандата няма да предотврати замърсяване.

    На 3 юни между руската страна и ръководството на секретариата на МААЕ беше напълно съгласуван маршрут и график на движението на международна мисия на агенцията на Запорожската АЕЦ.

    Руската страна съобщи, че с пълното взаимодействие с агенцията им се удало да решат всички сложни въпроси, свързани с организацията и провеждането на толкова сложни в днешните условия мероприятия. Обаче в последния момент, „червената лапичка“ е светната от департамента по сигурността към секретариата на ООН. Пътуването беше провалено.

    От това се възползваха властите в Киев за усилване на своите провокации и обстрели на атомната станция.

    Руската страна се надява, че в днешната ситуация генералният секретар на ООН ще осъзнае напълно своята отговорност и няма да стане така, че чрез подотчетния му департамент на Секретариата или друго звено от механизма на ООН, да възпрепятства провеждането на мисия на МААЕ (Международната агенция за атомна енергетика).

    Руската страна обещава максимално съдействие в решаването на всички организационни въпроси

    Коментиран от #11

  • 10 Руснаците...

    15 20 Отговор
    Ще взривят АЕЦа, за да може путин да избегне поражението което се очертава, ще спрат бойните действия, под предлог че ще спасяваме Европа от радиацията, ще започнат преговори с неясен край, а за хората, на кремълският садист не му пука за тях, пък за своите хич.

    Коментиран от #16, #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 горски

    19 10 Отговор
    Всички си мислят ,че армиите са под пълен политически контрол.Но това не е така.Особенно при украинската армия.Всякакви военни и паравоенни формирования,националистически групировки и вероятно нарушен команден контрол.Това е и една от причините ,заада да се страхува да достави далекобойни ракети на Украйна.Много бързо,някой насмъркан местен командир може а ескалира войната до ядрен отговор от странна на Русия.
    Положението хич,ама хич не е розово.И докато Путин контролира ситуацията с твърда ръка,отсреща безнадежна анархия пропива всичко.

    Коментиран от #14, #22

  • 13 Бесен _Язовец

    15 10 Отговор
    Отвличат вниманието соросите с пропаганда за
    АЕЦа, а реално руснаците в момента смазват фашистите и нищо не им помогна!

    Коментиран от #17

  • 14 Горският да си оди у гората !

    12 15 Отговор

    До коментар #12 от "горски":

    Тая работа не е за тебе. Интелектуалното ниво на украинската армия е много по-високо от пияните руснаци, които накрая ще се победят сами, пияни до козирката и пушещи на места, където има взрив да ги прати в космоса. Но това не е от сега, вижте какво казва Иван С. Шмельов – руски писател и публицист. Ето и неговото мнение: „Народ, който ненавижда свободата, обожава робството, обича веригите на своите ръце и нозе, мръсен физически и морално...е готов във всеки момент да гнети всичко и навсякъде”.

    Коментиран от #49

  • 15 Васил

    12 14 Отговор
    Ако бяха се намесили НАТО сега нямаше да се води тази тема.

    Коментиран от #21

  • 16 Въййййй

    1 10 Отговор

    До коментар #10 от "Руснаците...":

    Ти трябва да си ял от чернобилските домати и хляб!
  • 17 Днес фашистите

    13 13 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен _Язовец":

    са рашистите. Германия при Хитлер е демократичен рай в сравнение с азиатската орда на путин !

    Коментиран от #27

  • 18 Летописец

    11 9 Отговор
    Украинците имат опит да си взривяват атомни централи . Но този път и американците са видимо замесени . Никой не е зад кулисите , както при Чернобил .

    Коментиран от #31, #35

  • 19 миш

    3 7 Отговор

    До коментар #10 от "Руснаците...":

    Смени си дилъра,баце.
  • 20 ВЕС

    12 9 Отговор
    Навремето гръмнаха ядрената централа в Чернобил от немарливост и мързел , сега искат да предизвикат ядрена катастрофа и да обвинят Русия . Украинците в България се държат отвратително и настроиха хората срещу тях .

    Коментиран от #23, #25

  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 9 Отговор

    До коментар #15 от "Васил":

    Нещо не си разбрал !
    НАТО отдавна се намеси ‼️‼️‼️
    С разузнавателни данни,
    С въоръжение,
    С боеприпаси,
    С наемници,
    С инструктори,
    С дезинформация по медиите,
    С налагане на санкции,
    САЩ брани земята си , все пак 1/3 от земята на Украйна е изкупена от техни фирми ‼️‼️‼️

    Коментиран от #29, #30

  • 22 онзи

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "горски":

    Горски ,да не си пенсиониран фатмак от армията бре? Я се разбери с главата си??
  • 23 А неее бе

    9 8 Отговор

    До коментар #20 от "ВЕС":

    В цял свят комунетата са мразени и ненавиждани. Явно украинците са ви усетили!
  • 24 Пешо

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "От кой":

    Аз питам, защо им е на руснаците да обстрелват нещо , което е под техен контрол?! нещо няма много логика

    Коментиран от #47

  • 25 Дааааааа

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "ВЕС":

    Тогава беше СССР капацитете!!
  • 26 Ааааа не

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    Не стой на слънце бре?
  • 27 Бесен _Язовец

    2 10 Отговор

    До коментар #17 от "Днес фашистите":

    За рашисти съм ти казал само в наркокомуната на общите сбирки с психиатъра ще си обсъждате.

    Коментиран от #28

  • 28 селянин

    8 5 Отговор

    До коментар #27 от "Бесен _Язовец":

    Язкоооооо ......Не се пъни толкова, да не направиш белята!....... Твоята Русия е приключена!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ПОЗДРАВИ

    4 6 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И да им обясняваш, няма да те разберат. Нещастни и недоволни ще са винаги с тоз акъл. 🦋 около свещ.

    Коментиран от #33, #34

  • 31 Дааааааа

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Летописец":

    На такива летописци с изгубени страници и прекомерна фантазия, никой не вярва!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 неееееееее

    7 4 Отговор

    До коментар #30 от "ПОЗДРАВИ":

    Чупка комунета!!

    Коментиран от #37, #45

  • 34 Баууууу

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "ПОЗДРАВИ":

    По добре с акъл като този, отколкото без акъл!!

    Коментиран от #38, #41, #46

  • 35 Това не е ли

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Летописец":

    Кирил Милчев ?
  • 36 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 12 Отговор
    Ако стане авария......ще затрие цяла европа барабар с "Умовете създали ОПЕРАЦИЯТА".........както и да го мисля.........единствен изход е да се намири смелчага в кремъл......Другото е смъртно опасно за голяма част от света!

    Коментиран от #39

  • 37 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 5 Отговор

    До коментар #33 от "неееееееее":

    Странно чувство за свобода на словото имаш 🤔🤔🤔
  • 38 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 5 Отговор

    До коментар #34 от "Баууууу":

    Дяе категории хора не осъзнават колко мъка причиняват на другите - покойниците и тъпите ‼️‼️‼️
  • 39 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 6 Отговор

    До коментар #36 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    "Умовете" са зад Океана и се надяват пак да им се размине❗

    Коментиран от #42

  • 40 Енергодар

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Оля, Без да подценявам ситуацията с бойни действия в район на АЕЦ, не мога да подмина факта на много неграмотно отношение към физиката на ядрените реактори с вода под налягане:
    "...тогава ядрената реакция ще се забави, а реакторът ще се нагрее много бързо.
    Достигането на високи температури при подобен развой може да освободи водорода от циркониевата обвивка и реакторът може да започне да се стопява"
    "При липса на зареждане с вода, наличната вода ще се изпари, а след това циркониевата обвивка ще се нагрее и може да се запали. Тогава имаме лоша ситуация – пожар от облъчен уран. Това много би наподобило на ситуацията с аварията в АЕЦ "Чернобил" и би освободило радиоактивни изотопи, предупреждава Браун"
    И кажете на Кейт Браун, че в ЗАЕЦ работят ВВЕР, което тя би могла да провери сама ако се смята за специалист, и "пожар от облъчен уран" не може да стане. Ако стане авария поради липса на охлаждане, последствията ще са като на Три Майл Айлънд, а не като в Чернобил.
  • 41 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 5 Отговор

    До коментар #34 от "Баууууу":

    Ами то без акъл и с акъл само равновесие е едно и също , ама как да го проУМееш ‼️‼️‼️
  • 42 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 6 Отговор

    До коментар #39 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ти си забравил....вече....22.02..22г....лудия ги бе събрал и само един от събраните много внимателно му каза какво го чака.........Беше министъра на шпионите....Другите го заклеймиха,а лудия тропаше нервно и му изсъска......да ми кажеш кой почна "Операцията" и докъде я докара.........До АЕЦ Запорожие...сега излизам ще те чета,като се върна.Онези зад океана са по добри в мисленето от кремълските .....!днес бг-управници са се навели дълбоко на газпром..........
  • 43 Мнение

    5 7 Отговор
    Украинците ще гръмнат Украйна в опит да навредят на Русия.
    Има една поговорка:"Който копае гроб другиму сам пада в него".
    Няма кой знае колко да се отрази на Европа или Русия.Нещо като Чернобил ще си е.Мислят си,че това ще доведе до разпадане на РФ както едно време заради Чернобил се разпаднала СССР.
    Няма как да обвинят Русия ако го направят.На лъжата краката са къси и винаги истината излиза наяве.После техния народ ще ги линчува.
  • 44 Предложение

    4 5 Отговор
    Да слагат камери около АЕЦ да може после да има доказателства.
  • 45 То си личи

    2 6 Отговор

    До коментар #33 от "неееееееее":

    Ти семка на пребоядисано комуне
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Постоянно са

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Пешо":

    Пияни, за тва!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Нищо лично

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Горският да си оди у гората !":

    Да де,ама същите тези "пияници" разказаха играта на нафуканите украински "елитни" батальони.
  • 50 ОБЕКТИВНИЯ

    2 1 Отговор
    РУШНЯЦИТЕ ГО МОГАТ!
    ЩОМ Е ЗА БЕЛЯ СА ПЪРВИ!
    ИГРАЯТ СИ С ОГЪНЯ АМА ЩЕ ВИДИМ!
Новини по държави: