Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Август, 2022 23:30 5 063 88

Може ли Украйна някога да си върне Крим?

  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • херсон-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

Москва разглежда полуострова, който беше анексиран в нарушение на международното право, като своя собствена национална територия и след международно непризнат референдум, като част от Руската федерация

Може ли Украйна някога да си върне Крим? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Войната започна в Крим и ще свърши там". В своето седмично видео обръщение украинският президент Володимир Зеленски даде да се разбере много ясно, че не възнамерява да се откаже от полуострова, който Русия незаконно анексира през 2014 г., пише "Дойче веле".

Точно преди обръщението имаше няколко сериозни детонации в руска военновъздушна база близо до Новофедоровка в западната част на Крим. Изглежда вероятно това да е целенасочена атака от Украйна, въпреки че няма официално потвърждение, а Киев отрече да носи отговорност за взривовете.

Ако наистина се окаже, че е военна атака, тя ще бъде първата на полуострова след анексирането му преди осем години и ще има подобно символично значение като априлското потъване на "Москва", флагманът на руския Черноморски флот. Това може да е причината Русия да не определи взривовете в Крим като украинска атака. Според Москва това е просто случай на експлозия на боеприпаси поради лошо боравене.

Рискът от по-нататъшна ескалация

Бомбардирането на цели в Крим би имало различно значение за Русия от войната в Донбас и останалата част от Украйна. Москва разглежда полуострова, който беше анексиран в нарушение на международното право, като своя собствена национална територия и, след международно непризнат референдум, като част от Руската федерация.

Според руска интерпретация атаките срещу Крим биха означавали, че войната се е прехвърлила на руска територия - заплашвайки с по-нататъшна ескалация на войната.

Но Украйна продължава да смята Крим и за част от собствената си територия. "Ние ще освободим всички наши територии, всички, включително Крим", каза украинският министър на отбраната Олексий Резников пред американската телевизия СиЕнЕн в средата на юни - въпреки че неговият съветник Юрий Сак каза, че "най-важното нещо" е "да изтласкайте врага назад, за да постигнем изтеглянето на армията на агресора поне до нивото преди 24 февруари."

Дълга и противоречива история

За Москва Крим е дори по-важен от останалата част на Украйна. Той е бил под контрола на Русия повече от два века. Много етнически руснаци са заселени там от царете през 18-ти и 19-ти век, а съветският лидер Сталин продължава тази политика през 20-ти век. Днес по-голямата част от населението е проруски настроено.

В Съветския съюз Крим първоначално принадлежеше на Руската съветска социалистическа република (ССР). Едва през 1954 г. той е даден на Украинската ССР по заповед на наследника на Сталин Никита Хрушчов, при неизяснени и до днес обстоятелства. Една от причините може би е, че самият Хрушчов е роден украинец.

След разпадането на Съветския съюз Крим официално стана украинска територия, въпреки че Киев никога не успя да утвърди напълно своята власт и мнозинството от жителите бяха проруски настроени по отношение на своите възгледи. Киев предостави на полуострова статут на автономия - и сключи договори за наем с Русия - например за стратегически важното пристанище Севастопол.

Това е мястото, където е бил разположен съветският Черноморски флот и в момента е единственото голямо пристанище, използвано от Русия, което остава свободно от лед през цялата година. Договорът за наем даде на Русия военен достъп до Черно море и до важен икономически център.

До 2014 г. наемането на пристанището от Русия не беше проблем. Но тогава започнаха протестите на Евромайдана в Киев и проруският президент Виктор Янукович беше свален и избяга в Москва. Изведнъж Кремъл видя опасност да загуби Севастопол и целия Крим в полза на отбранителния военен съюз НАТО, ако Киев се обърне повече към Запада. Русия реши да анексира Крим в нарушение на международното право.

Крехка връзка

Част от целта на Русия в сегашната ѝ война с Украйна е да консолидира допълнително властта си над Крим. В допълнение към завладяването на Донбас, Кремъл обяви създаването на контролиран от Русия сухопътен коридор оттам до Крим като една от най-важните си цели.

С по-нататъшни завоевания в Южна Украйна Путин ще създаде допълнителни факти: връщането към статута преди анексията ще стане практически невъзможно.

Украйна ще бъде напълно отрязана от достъп до Азовско море и тъй като Крим се простира в Черно море като гигантски клин, Русия също ще може да контролира и блокира цялото корабоплаване към последното останало украинско черноморско пристанище на Одеса. Ожесточените боеве за малкия Змийски остров подсказват, че това е и една от военните цели на Русия.

Колко реалистична е връщане на Крим?

Не е ясно обаче докъде е готов да стигне Киев, за да върне Крим под свой контрол.

Връщането на полуострова е "въпрос, който трябва да бъде договорен по дипломатичен път", каза правителственият съветник Сак. И все пак засега е много неясно как може да се постигне връщане чрез преговори.

Предвид сегашния баланс на силите, стратегическото значение на Крим за Русия, както и лоялността на огромното мнозинство от жителите му към Москва, в момента изглежда много малко вероятно Крим скоро отново да стане украински.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даа

    39 158 Отговор
    Ще си върне Крим, разбира се. И то много скоро. Щото си е украински.

    Коментиран от #44, #50

  • 2 НАТО

    34 112 Отговор
    Удриии блатния москал!

    Коментиран от #51

  • 3 Иванушка  🇷🇺

    95 22 Отговор
    Украйна вече върна Крим, как да стане два пъти ?? ))
  • 4 Хахаха!

    112 21 Отговор
    Може, ако Русия не го иска.

    Коментиран от #52, #77

  • 5 възрожденец

    31 126 Отговор
    Русия се разпада.
    Крим сам ще направи своя избор
    - дали да се върне в Украйна..

    Коментиран от #66

  • 6 Аноним

    75 10 Отговор
    Колкото България върне Гърция
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 yaйтнойз

    93 13 Отговор
    Ако монито паси стане президент на РФ може и да разгледа въпроса... Друг начин май нема

    Коментиран от #75

  • 9 Сталин

    82 13 Отговор
    Може, като се върне в състава на СССР
  • 10 Трябва да се върне КРИМ

    16 94 Отговор
    На УКРАЙНА ! И това ще стане!
    СКОРО!

    Коментиран от #16

  • 11 Плюшкин и Катюшкин

    20 69 Отговор
    Разбирасе че ще си го върне, дори и моста ще взриви!
  • 12 Тодор

    87 14 Отговор
    Украйна ще си върне Крим,когато стане част от Русия.
  • 13 ДОСТ

    57 10 Отговор
    НЕ. НИКОГА.
  • 14 Ха,ха,ха

    96 16 Отговор
    Гладна кокошка ,просо сънува. Те са на път да загубят цяла Украйна, за Крим се замислили. Връщане назад няма. За какво умират руски войници,после да върнат Крим? Ха,ха.

    Коментиран от #42

  • 15 Бесен _Язовец

    62 6 Отговор
    Отговора е в сферата на фантастиката. Ако метеорит с размерите на Тексас щата удари,, Руската Федерация" може и да откраднат пак Крим.
  • 16 Хахаха!

    50 5 Отговор

    До коментар #10 от "Трябва да се върне КРИМ":

    Колко да е скоро, чакаме да видим 8 години.
  • 17 Засилва се

    18 73 Отговор
    Партизанското движение
    Руснаците няма да издържат дълго
    Навсякъде ги трепат,като гнусни хлебарки

    Коментиран от #26

  • 18 КОГАТО СИ ВЪРНЕМ БЯЛО МОРЕ

    47 8 Отговор
    И УКРАЙНА ЩЕ СИ ВЪРНЕ ЗАВЛАДЯНАТА ОТ АМЕРИКА ЗЕМЯ БЕЗ БОЙ
  • 19 Боклук

    45 8 Отговор
    Нас,Българите ни интересува дали Северна Македония ще си върне Пиринския край ?
    Крим не ни интересува защото и Радев каза ,че е Руски.
  • 20 Той

    61 9 Отговор
    Крим си е руски! Какво ще си връща? А преди да ръсите подобни безсмислици, Украйна ще трябва да се раздели с източна Украйна!
  • 21 Разбира се

    54 6 Отговор
    Когато цъфнат налъмите, тогава ще си го върне
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Спорно дали са проруски в Крим

    14 42 Отговор
    Винаги ми е било интересно гледната точка на Европа и оная, по на запад от Европа.Европа на Меркел, която позволи на Путин 2014 да се случи и последващите от това репресии и заселване с руснаци, които в момента бягат и задръстиха магистралите със 100 км. колона.
    "Стотици хиляди етнически украинци и кримски татари - местна етническа група на полуострова - се преместиха от Крим, след 2014 г. на фона на оплаквания от сплашване и лошо отношение при проруското правителство.
    Други, които се отказаха от руско гражданство, бяха класифицирани като чужди граждани и не им беше разрешено да прекарват повече от 180 дни годишно в Крим и бяха обект на строго миграционно законодателство, което означаваше, че могат да бъдат принудително депортирани."
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Лцлцлж

    49 10 Отговор
    Колкото и лъжи, колкото и пропаганда, Русия побеждава Америка в тази война

    Коментиран от #43

  • 28 Предупреждение!

    9 42 Отговор
    Към МОСКВА! Можем да треснем и Кремъл!
    Така, че....нали !?!
  • 29 Старите духове

    9 40 Отговор
    Крим ке бъде Украински, духовете на старите народи и викингите основали Великия Рус, бдят на украиския народ. Невидимата им ръка насчва с точност Американската стрела, белоглав орел на хоризонта! Зеления гняз ще спечели в четиринайстия месец!
  • 30 ШОГУН

    51 9 Отговор
    Как да си върнеш нещо, което не е твое. Крим от векове е руски.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Татарин от Крим

    10 42 Отговор
    Принадлежи на Украйна
    ТОВА не е тайна
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Хиляди руснаци

    11 39 Отговор
    Напускат Крим, бягайки през глава...
    Хаймерсите наближават....
  • 35 ВСУ вече е над милион

    5 39 Отговор
    И тръгват тотално за пълното освобождение
    на заграбените територии...

    Коментиран от #39

  • 36 Хаах

    10 35 Отговор
    Как се променят нещата.Тука преди шест месеца се говореха едни.2 часа, 24 часа, седмица, да прегазим Украйна, та стигнахме до днес, когато руснаците в Крим като им гръмнаха летището, едни се навирали във ваната, други пускали клипове със сълзи от колите, как им било мъчно да напуснат взетото по криминалин начин жилище, запалиха колите и задръстиха незаконно построения Кримски Мост.Днеска втори взривове в Крим.Отрязаха им пътя между Крим и Херсон.И ще си го върнат Крим, НАЧАЛОС връщането, защото няма кой да ги спре.Руската армия 80% даде фира.Симонян плаче.Било червена линия.Ами да зема пушката и да ходи във ваната в Крим.
  • 37 дърт трол

    8 39 Отговор
    Едно е сигурно!
    ПУТИН ГУБИ ВОЙНАТА!
  • 38 Сокоман

    33 6 Отговор
    До факти. Поздрави на вашия работодател Дойче велле. Да не си мечтаят повече.
  • 39 Хахаха!

    32 4 Отговор

    До коментар #35 от "ВСУ вече е над милион":

    Не вярвай на Арестович и сие, ще останеш разочарован. Тях ги интересуват само милиардите в помощи да не спират.
  • 40 Лудо куче

    31 6 Отговор
    Дойче велле защо не пита дали пък няма Американците да върнат Аляска срещу Украйна? Факти , Нали Дойче веле ви е началника
  • 41 Кико

    28 6 Отговор
    Хейй Дойче ….. не знам какво. Много сте се размечтали. То ако ставаше с мечти.
  • 42 Хихи

    10 32 Отговор

    До коментар #14 от "Ха,ха,ха":

    Рашистките солдати умират заради безумието на фашагата Путлер и неговата шайка.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 УКРАЙНА АКО НЕ ПОБЕДИ

    22 5 Отговор
    ЗНАЧИ ЧЕ РУСНАЦИТЕ СА ПОБЕДИЛИ АМЕРИКА

    Коментиран от #47

  • 46 Да разбира се

    8 26 Отговор
    Просто няма да вдигнат санкциите докато не върнат Крим. Ние също трябва да поискаме обезщетение за разходите и щетите които сме претърпели вследствие на войната.
  • 47 УКРАЙНА ЩЕ ПОБЕДИ НА

    28 8 Отговор

    До коментар #45 от "УКРАЙНА АКО НЕ ПОБЕДИ":

    КУКОВО ЛЯТО ,На върба в сряда или на куково лято цъфтят налъмите
  • 48 Селянин

    5 30 Отговор
    Грешен въпрос, не може ли а кога ще си го върне и колко валюта ще платят рашистите за компенсация!

    Коментиран от #60

  • 49 Матей

    24 4 Отговор
    Ама тия знаят ли какво пишат ? Първо референдума не бил истински, после казват болшинството е руско население проруски настроено..... абе що не взема и аз да му дръпна една линия като Зеленски и да си пожелая някой полуостров или остров ? :)))

    Коментиран от #54

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Няма нужда

    6 25 Отговор

    До коментар #2 от "НАТО":

    Нато победи Русия без да изгори един литър нафта хахаха
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ако руските солдати не спрат цигарите

    7 14 Отговор
    Ще си го върнат като нищо
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Руска орка пуши махорка

    7 20 Отговор
    Не само ще си го върнат ами и репарации ще наложат.
  • 58 Руска Мухоморка

    5 13 Отговор
    Репарации на цели кооперации и капитулации!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 май

    22 3 Отговор
    по-скоро обратно, Украйна да се присъедини към Крим.
  • 62 Перо

    24 4 Отговор
    Майдана направи невъзможното през 2014 г. Превратът и геноцида над руското население от превратаджииския ционистки режим провокираха Путин да вземе мерки!
  • 63 Перо

    21 3 Отговор
    А преврата през 2014 г.,беше ли международно признат?
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Времето, само във времето е ...

    6 0 Отговор
    ... отговорът. Живите ако четат писаните по-горе "желание, на едни така, на други иначе" след една или почече години, ще "умират" от смях ако имат възможност да прочетат написаното или от "едните, или от другите".
  • 68 Урюрвкос

    21 2 Отговор
    Украйна толкова много обича Крим че му отряза тока и водата цели 8 год. Не пише в статията колко училища, пътища, джамии са построени. Състоянието на полуострова за 30г под украинска власт и последните 5-6 год е небе и земя.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Изплашен

    7 11 Отговор
    "Москва разглежда Крим , който беше анексиран в нарушение на международното право, като своя собствена национална територия..."

    Малеее....Ами сега...?!!

    Има нещо много общо между създаването на Кримската губерния и на "Задунайската губерния на Русия...!!!

    Коментиран от #82

  • 71 Може и да може

    15 2 Отговор
    Ама няма как да стане,хи хи хи...
    По вероятно е Русия да си върне украина,те тогаз бандеропитеците ще пукат като бълхи на бавен огън
  • 72 Данчо

    13 2 Отговор
    НЕ! Никога, той не бил на укрите. Няма и да бъде.
  • 73 Жмуц

    16 4 Отговор
    Ко беше туй "украйна" ??????????
  • 74 Ицо

    13 4 Отговор
    Може в сънищата на наркомана
  • 75 Карлуково-Нюз...!

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "yaйтнойз":

    Другият начин е ако Монито Паси стане на мястото на Столтенберг....
  • 76 НАТО ВЕЦ

    9 3 Отговор
    Може ли Украйна някога да си върне Крим?
    Може бе. Влиза в състава на Руската федерация и готово.
  • 77 Седалгин Нео.

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха!":

    Ако Русия не го иска, Турция ще си го вземе.
    Крим става руски по Кичук Кайнарджийския мирен договор след Кримската война. В него има клауза, че ако някога Русия изгуби контрол над полуострова, Турция го получава обратно. Проверете си, инфото е достъпно на няколко езика. Между другото днес селото се казва само Канарджа, не Кичук Канарджа (Кичук на турски е малък). До Силистра се намира, но тогава е било турска територия. И още - флотът стоеше в Севастопол, за да минава Крим под руски контрол, да не си го поиска Турция.
  • 78 Амет

    4 2 Отговор
    Дойче веле да пише реални факти не може да бъде
  • 79 Титу

    3 8 Отговор
    Това ще стане Рашистите нямат никакъв шанс пред западните оръжия.
  • 80 Аршлох

    3 2 Отговор
    Хайли лайкли,тинтири минтири,единствено като цяла О ооооо крайне премине към РФ.
  • 81 Кико

    8 1 Отговор
    Може,ако се присъедини към Крим.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Иванчо

    5 0 Отговор
    Това е невъзможно. Путин "Защо ни е нужен такъв свят, ако няма Русия?"🙂
  • 84 Тиквата е нищожество

    4 2 Отговор
    Украинците като си искат Крим ,какво спаха до сега ,а чакаха да почне тази операция ,русите да си вземат и Донбас барабар с Донецк ,Луганск ,а като гледам и Одеса ще се присъедини към Русия .И сега чак ще си връщат Крим ,това вече е невъзможно.
  • 85 Ха Ха

    4 1 Отговор
    Да ....... но само като част от Русия и е с име......Киевска Народна Републека ! А Германия ще е ..джамахирия !
  • 86 краят на песента

    1 1 Отговор
    ,,Някога...някога......но не сега,,
  • 87 гошето

    1 2 Отговор
    Има вариант, ама ще стане когато Украйнската република се присъедини към Русия ... Дотогава - Йок ...
  • 88 ЕДИН НАШЕНСКИ

    1 0 Отговор
    ПСЕВДО-ПОЛИТИК СЕ БЕШЕ ИЗЦЕПИЛ , ЧЕ КРИМ БИЛ РУСКИ ! ТОВА МИ НАПОМНЯ ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРСКИ АРТИСТ /бог да го прости / , ГРИГОР ВАЧКОВ В ЕДНА ОТ СЕРИИТЕ НА "НА всеки километър " , ЗАЛЪГВАШЕ ГЕРМАНЦИТЕ С РЕПЛИКАТА : "П Е Т Е Л Ъ Т Е ЖЕНСКИ , ГОСПОДИНЕ " !
Новини по държави: