Last news in Fakti

11 Август, 2022 17:47 727 9

ООН започва да проверява случаи на расовата дискриминация в САЩ

  • оон-
  • комитет-
  • дискриминация-
  • расова-
  • сащ

В продължение на два дни комитетът ще изслуша американски ръководни служители, правозащитници и  представители на неправителствени организации

ООН започва да проверява случаи на расовата дискриминация в САЩ - 1
Източник: Shutterstock

Комитетът на ООН за премахване на расовата дискриминация започва днес проверка на ситуацията в Съединените щати, където жалбите за обезщетения нарастват след продължили векове на прояви на расизъм - проблем, за който от Вашингтон признават, че е системен, предаде Франс прес.

В продължение на два дни комитетът ще изслуша американски ръководни служители, правозащитници и представители на неправителствени организации, за да установи дали Вашингтон спазва международните си задължения в борбата срещу расовата дискриминация.

Комитетът на ООН включва осемнадесет независими експерти, натоварени редовно да следят за прилагането на Международната конвенция на ООН за премахване на всички форми на расова дискриминация от страните членки, документ, ратифициран от САЩ през 1994 г.

Осем години след последната проверка на ситуацията в Съединените щати, защитници на човешките права изразяват съжаление, че американското правителство така и не е подходило адекватно спрямо нарушенията на правата срещу чернокожото население по време на робството и периода след него, белязан от експлоатация, сегрегация и насилие.

Според тях, това наследство продължава да се проявява, особено в жилищната политика, здравеопазването и образованието.

В Женева, представители на гражданското общество възнамеряват да се посветят на "въпроса за признаването и изплащането на обезщетения", заяви пред АФП Винс Уорън, изпълнителен директор на НПО "Център за конституционни права".

Вашингтон изпраща делегация от двадесет и трима души, които ще отговарят на въпроси на експертите, преди да публикуването на заключенията на 30 август.

В свое изявление, от американската администрация декларираха своята "дълбока ангажираност за разкриване на предизвикателствата, до които води системният расизъм на национално и международно ниво". Вашингтон организира четири кръга консултации с представители на американското гражданско общество в рамките на проверката, един от които се проведе вчера в Женева.

"Приветстваме и подкрепяме участието на представители на гражданското общество в този процес", обяви говорител на американската делегация в Женева. Някои от пристигналите в града правозащитници се обединиха около позицията, че администрацията на Джо Байдън е отишла по-далеч от своите предшественици в признаването на проблемите, свързани със съществуващия структурен расизъм.

"Администрацията на президента Байдън показа, че е в състояние да идентифицира проблемa, нo е дошло време за сериозни мерки", заяви Жамил Дакуар, който ръководи отделa по правата на човека в неправителствената организация "Американски съюз за граждански свободи".

Тази голяма американска организация за защита на човешките права, заедно с неправителствената организация "Хюман райтс уоч", посочиха в доклад през тази седмица, че в наши дни едно средностатистическо бяло семейство в Щатите е около осем пъти по-богато от едно чернокожо семейство. Броят на чернокожите затворници е три пъти по-голям от този на белите затворници, като за афроамериканците и други малцинства съществува 350% по-голям риск да бъдат убити от полицията.

Активистите, участващи в срещите се опитват да разкрият също така формите на расизъм, свързани с околната среда, като "Алеята на рака" в щата Луизиана, където в рамките на само 140 км са разположени около 200 завода, най-вече свързани с нефтохимичната индустрия.

Местното население е предимно от афроамерикански произход в район, където индустриалното замърсяване е довело до увеличаване на риска от ракови заболявания с повече от 50 пъти спрямо средните стойности за Съединените щати, според американската Агенция за опазване на околната среда.

Активистите твърдят, че исторически населени с чернокожи общности в страната, където живеят наследници на робите, които са работили на полетата със захарна тръстика, са жертвани, за да се освободи място за заводите, които замърсяват околната среда и водят до опасност за здравето. Джой Банър, жителка и активистка, която води борба срещу строителен проект за огромен зърнен силоз в близост до фамилната ѝ къща в град Уолъс, Луизиана, настоява за мораториум върху разширяването на индустриалната зона и строежа на тази нова инсталация там. "Те продължават да издават разрешения за нови заводи. А ние продължаваме да умираме", заяви тя пред АФП.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    16 0 Отговор
    Само ей така да ги прегледа за по формални причини, а не защото ще си помисли да санкционира кукловода си чичо Сам дето е ежегоден шампион по расизъм.
  • 2 Майна

    5 1 Отговор
    Понякога се събуждам и чувствам,че...като Нео в Матрицата мога да видя кода за света, който ТЕ представят за нас..
    Има гореща нужда, мания, ако щете, да намерим път от тъмния свят, в който живеем днес. Историите са навсякъде около нас. В тях е записано безпокойството, което всички изпитваме. Ето защо културните епохи са толкова важни. Духът на времето ни казва какво чувстваме и какво искаме.

    Това е, което ме държи на целта, а даването и вземането от онези, които съм вдъхновил, ме вдъхновяват да продължа курса, дори когато би било много по-лесно да се откажа, да изпия едно питие и да се отдръпна. Но в това пътуване няма движение по инерция, а само презареждане...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Майна

    12 0 Отговор
    Има расова дискриминация - към ЧОВЕШКАТА РАСА ,към унищожаването на заложеното в нея и тя е от векове.., погледнете до къде стигнахме, докарани от провокирано невежество на хората .
    Време е за ПРОБУЖДАНЕ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 явертъ

    2 1 Отговор
    преди 10г една тъмна леля-водач на мпс щеше да ме съди за диакриминация, защото съм минавал с количката и детето на зелено без да я пусна: от мен толкова за дискриминацията
  • 7 Да,да

    2 0 Отговор
    Големи демократи, бейййй
  • 8 Хахаха..

    3 0 Отговор
    Кравария е страната с най-голям потеншъл за расова дискриминация... Скоро белите ще да малцинство...
  • 9 Линкълн

    0 0 Отговор
    Тази голяма американска организация за защита на човешките права, заедно с неправителствената организация "Хюман райтс уоч", посочиха в доклад през тази седмица, че в наши дни едно средностатистическо бяло семейство в Щатите е около осем пъти по-богато от едно чернокожо семейство. Броят на чернокожите затворници е три пъти по-голям от този на белите затворници, като за афроамериканците и други малцинства съществува 350% по-голям риск да бъдат убити от полицията. Това са факти и не расизъм дами и господа, показва и доказва че тъмнокожите просто не могат да си намерят работа и не им се работи и имат по голяма престъпна наклонност