Тема: Украйна

6 916156

Немската журналистка Алина Лип: Европа вярва на телевизията, а за истината в Донбас получаваш присъда

 • русия-
 • украйна-
 • конфликт-
 • война-
 • алина лип-
 • германия-
 • журналист-
 • днр-
 • лнр-
 • медии-
 • донбас-
 • донецк

Мнението на Алина Лип е, че медиите в Германия лъжат, опитвайки се да очернят Русия в ситуацията с Украйна

Немската журналистка Алина Лип: Европа вярва на телевизията, а за истината в Донбас получаваш присъда - 1
Снимка: Telegram

Журналистката Алина Лип подробно разказва какво е видяла в Донбас.

Мнението на Алина Лип е, че медиите в Германия лъжат, опитвайки се да очернят Русия в ситуацията с Украйна

Коя е Алина Лип ?

Журналистът и кинодокументалист Алина Лип е родом от предградията на Хамбург. Баща ѝ е руснак, а майка ѝ е германка. През лятото на 2021 г. тя посети Донбас за първи път, за да разкаже и покаже в Германия всичко, което наистина се е случило и се случва в югоизточната част на Украйна. И тогава, и сега журналистката е възмутена, че германските медии премълчават фактите за геноцида, който украинците извършиха над жителите на ЛНР и ДНР.

АДВОКАТИТЕ НА ЗАПАДА

Всичко в света е уравновесено, затова още не се е сринало, не се е развалило, а се държи. И неслучайно от пролетта на 2014 г. в Донбас се появиха западни журналисти, които разказваха и снимаха една много неудобна за западната публика истина. Нарекох ги "адвокати на Запада": англичанинът Греъм Филипс "Гриша" или "Гремушка", американецът Патрик Ланкастър, италианецът Виторио Рангелони - "Витя" и накрая, преди няколко години, една германка Алина Лип дойде при нас. Отначало тя се появяваше тук за кратко, а след това си остана - тя беше оплетена в центростремителния "Руски свят". Не познавах Алина, но я разпознах веднага по бялата ѝ шапка с циничния надпис „Чуждестранен агент“. Разговорът започна с традиционния за Донецк въпрос:

Здравейте, има ли вода вкъщи?

Алина не беше изненадана, смеейки се, ясно даде правилния отговор на паролата:

- Стига да има. Два часа на ден, сутрин и вечер!

Алина говори много добре руски, без акцент, само от време на време омекотява съгласните си. Има нещо символично в произхода на Алина и в нейната съдба, това е проекция на новата ни история. При това и в Русия, и в Германия. Бащата на Алина се запознава с бъдещата си съпруга в разгара на „Горбачовото разведряване“ и нашето отчаяно, развълнувано приятелство със Запада. В края на 80-те години беше модерно да се разменят младежки делегации в името на мира. След това някак много бързо цялото това приятелство приключи, разбира се, между политици и държави. Това не засягаше обикновените хора. Алина е родена в Германия и преди десет години се завърна в Русия, в Санкт Петербург, на мястото, където родителите ѝ се срещнаха по време на екскурзия с лодка ...

Алина първа обясни защо Донбас толкова очарова европейците:

- Те разбират кое е най-важното в живота. И това не е нов модел телефон. Другите отношения между хората са по-дълбоки, по-духовни и това много ми харесва. Те се отнасят към мен много топло, с интерес.

Повечето вярват на телевизията

Като всички западни журналисти, които публикуват „политически незрял“, неудобен поток от новини от Донбас, Алина се сблъсква с цензурата в родината си от „обществото без информация“. Изглежда, че съм заклет медиен вълк, но въпреки това продължавам да се учудвам на лицемерието на европейските колеги:

Защо Германия безусловно взе страната на Украйна в този конфликт? Може би това не е така, може би германците имат различен поглед върху Донбас, просто ние не знаем за това?

- Вижте, Германия не е свободна. Много зависи от политиката на САЩ. Например САЩ дори не скриха, че не са доволни от "Северен поток 2". Въпреки че, първо, това е бизнес, и второ, същото важи само за Германия! Разбира се, в конфликта в Донбас Германия взе страната на САЩ.

Ами така наречените "обикновени хора"?

Алина е безпощадна:

- Мнозинството вярват на всичко, което им казва телевизията.

Какво им казва?

- Че Русия изтребва гражданите на Украйна и унищожава всичко тук. Но забелязах, че вече се появи недоверие към такава официална информация. Получавам писма, все повече и повече. Те пишат, че когато са видели материалите в моя канал, са били много изненадани. Те не очакваха това. Те пишат, че подкрепят Русия и искат да направят нещо, за да ѝ помогнат. Те питат как да се преместят да живеят в Донбас и в Русия ... Но, разбира се, повечето германци вярват на пропагандата.

Гледах материали от Телеграм канала на Алина, няма нищо свръхестествено, фантастично. Само факти и снимки от войната, но западната пропаганда не издържа. И никак не е случайно, че в Донбас няма и никога не е имало журналисти от „големите“ германски медии. Има само това усмихнато момиче и нейният Телеграм канал, където има двеста хиляди абонати. Както се оказа, дори този брой независими читатели е твърде много и опасен за Запада.

Всички западни журналисти в Донбас бяха подложени на репресии в родината си.

Греъм Филипс винаги е разпитван на летището, когато пристигне в Англия. Патрик обикновено се опитва да не се прибира вкъщи, отвъд океана. Срещу италианеца Виторио, от началото на войната, беше образувано наказателно дело, но той се пребори с мекото италианско правосъдие с помощта на адвокат. За Алина мрачната тевтонска съдебна практика наистина се зае едва наскоро. Преди това каналът ѝ в YouTube на немски беше затворен, но не можаха да направят нищо с рускоезичния канал. След това те блокираха финансовите потоци, изключвайки Алина от даренията на читателите. Но това не беше достатъчно, казва Алина съвсем спокойно, изглежда вече е свикнала с мисълта, че родината ѝ е ядосана на нея:

- Току що ми закриха банковата сметка. След това закриха сметката на баща ми. Преди месец забелязах, че от сметката ми изчезнаха всички пари - 1600 евро. Разбрах, че нещо се случва там, в Германия. И преди няколко дни получих известие от прокуратурата, срещу мен е образувано наказателно дело за подпомагане на спецоперацията.

Изненадан съм:

- Далечния край на Европа. Вие сте журналист, не страна в конфликта. Защо така?

В Германия спецоперацията се счита за престъпление, съответно и аз съм престъпница. Заплашва ме три години затвор или огромна глоба.

И тогава Алина разказва нещо, което не се побира в ума ми:

- Няма да ме канят на заседанията по делото ми в Германия, защото "ще попречи на разследването". Те просто искат да ме вкарат в затвора и никой не се интересува от моето мнение.

Според Алина читатели-юристи са ѝ писали, че е възможно да се разпадне делото срещу нея, те ще ѝ помогнат да се пребори. Намерен е адвокат и Алина забелязва, че в Европейския съд нейният случай в контекста на „свободата на словото“ ще изглежда много интересен и неочакван.

ГОРЕЩА ВОДА И ШОК

Има логично обяснение защо германските власти обърнаха внимание на Алина и се разтревожиха толкова много:

- Забелязах как германците промениха мнението си през тези месеци. В началото на спецоперацията имаше истинска русофобия: призоваха да не се ходи в руски ресторанти, дори болниците отказаха да приемат руски пациенти. Бях шокирана. Но сега това вече не е така. Сега дори има демонстрации в подкрепа на Русия. Но най-важното е, че изведнъж стана ясно, че антируските санкции са навредили повече на германците, отколкото на руснаците. И германците започват да питат своите политици: „Защо?! Защо унищожавате икономиката на страната ни?”.

Алина разказва как стандартът на живот в Германия значително е спаднал, как заводите се затварят, познатите продукти изчезват от магазините, всичко поскъпва, но основните проблеми тепърва предстоят:

- Енергийните компании започнаха да изпращат предупреждения до хората, че от края на лятото топла вода ще има само два пъти на ден. Нямате представа как германците реагират на това. Добре, ние в Донецк сме свикнали да нямаме вода, но в Германия… това е крахът на света.

С Алина се смеем в хор, признавам си, има малко злорадство в този смях, но кой ще ни съди? Алина казва:

- Зимата в Германия ще бъде студена и вероятно гладна. Без газ няма торове, няма земеделие.

Аз пояснявам:

- Руските торове попадали ли са под санкции? Брилянтна комбинация!

Според моя събеседник Германия има два варианта – да отмени санкциите, но това е фантастика. Вторият вариант, както казва Алина, е „малка гражданска война“, която ще завърши с оставка на правителството и промяна в германската политика.

"ЗИМАТА ЩЕ Е СТУДЕНА!

Говорим си кой къде е бил през последните месеци, какво е видял. Алина работи в Мариупол и в освободените земи близо до Запорожие и Херсон. Онзи ден е била на позиции близо до Авдиевка:

- Заснех техника, мъртви украински войници, оръжия на НАТО и дори австралийски оръжия. Говорих с местните. Завчера бях в Северодонецк. Най-често просто говоря с хората и превеждам думите им на немски.

Хората изненадани ли са? Германец, във военна зона?

- И сега много западни журналисти започнаха да идват в Донбас, така че ми се стори, че хората дори свикнаха с това.

Имаше ли нещо, което видяхте и разбрахте, че няма да можете да го забравите?

- В Мариупол, когато щурмът все още продължаваше, видях едно момче на десет години ... Той не изпитваше страх. Говореше много неутрално за конфликта, защото цял живот живееше върху него. Спокойно говореше за загиналите и обстрела. Той ми каза, че иска да бъде много силен, иска да стане генерал. Да живее в Русия и да кара танк. Това е дете на войната, той ме шокира.

Защо "азовците" взеха символите на "Третия райх" за себе си?

Алина отговаря много просто и точно:

- Понеже са нацисти, за тях това е най-добрият пример.

Не знаят ли за това в съвременна Германия? В Мариупол имаше толкова много от тази символика, че дори и да се опитате много, тя пак ще влезе в рамката ...

- Не. Не е показвано в Германия. Приема се следното мнение: „разбира се, в Украйна има нацисти, но те по никакъв начин не са свързани с държавата Украйна“.

Най-болезненият въпрос за Алина, оставих го „за десерт“, оказа се дълъг:

Веднъж формулирах за себе си една парадоксална, но ми се струва правилна идея. В Европа руснаците и германците са най-близките народи - вашите мъртви лежат в нашата земя, нашите лежат с вас. Германците винаги са живели в Русия без проблеми, в продължение на много поколения, те са влезли в нашата история - ние сме по-близо един до друг, отколкото изглежда. Видях как Путин се опита да подобри отношенията с Германия през 2000-та година. И всички в Русия разбраха, че тези два велики народа не трябва повече да воюват. Надявах се, че в Европа имаме съюзник, макар и само икономически. Сгреших. Има ли надежда отношенията ни да се променят? Струва ли си да вярваме?

Постигнах своето, Алина въздъхва тежко, може би за първи път в целия разговор:

- Надявам се. Надявам се, че в Германия ще разберат това и ще се замислят. Ще трябва да се замислят. И за това кой е виновен за провалените ни отношения. Кой замени отношенията на нашите народи с политика. Зимата ще е наистина студена! И гладена…

Източник: Комсомолская правда

Разговора води Дмитрий Стешин, Комсомолская правда


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 150 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 2 Сатана Z

  111 8 Отговор
  Днес Висшият окръжен съд на Дюселдорф ще бъде домакин на първото заседание по делото на офицера от резерва на Бундесвера Ралф Гьолерт, който е обвинен в шпионаж в полза на Русия.

  Според разследването 65-годишен мъж от 2014 до 2020г. поддържа връзка с хора от руското посолство в Германия, които германското контраразузнаване смята за служители на ГРУ, и им предава информация, включително от непублични източници. В същото време той не е искал пари за услугите си и не е крил връзката си с Русия.

  Z
 • 3 Бонго

  217 45 Отговор
  БРАВО Алина!!!Слава РУСИЯ!!!

  Коментиран от #27

 • 4 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 7 Имаме проблем

  245 27 Отговор
  Истината не харесва на Европа!

  Коментиран от #87

 • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 9 Чудно!

  220 24 Отговор
  Най-после една обективна статия.

  Коментиран от #99

 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 14 Запознат

  27 161 Отговор
  Руска агентка!

  Коментиран от #130, #156


 • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 18 от друг ъгъл

  148 10 Отговор
  Какъв по-добър поглед от друг ъгъл!
  Западната "истина" не е това, което е!

  Коментиран от #110

 • 19 Мария

  111 11 Отговор
  Командирът на 36-та бригада морска пехота на Въоръжените сили на Украйна Сергей Волински, който е в плен, поиска прошка от жителите на Донбас.
  Командирът на бригадата на въоръжените сили на Украйна отказа да общува с жителите на Мариупол от страх от тяхната негативна реакция. Според Волин в очите на жителите на Мариупол всички украински войници са чудовища.

  „Бих искал да се извиня от името на всички военни. От свое име ще кажа, че в никакъв случай не съм искал да загиват цивилни, за да се разшири трагедията и да има човешка скръб “, каза Волински.

  Коментиран от #40

 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 Дявола

  12 142 Отговор
  На едната баща и руснак , на друга русофил, на друга турчин, на друга арабин, на друга кюрд баща и после всички вярваме в руския империализъм който бил най добрия в света
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 ВЕЧЕ Е ЯСНО

  165 10 Отговор
  Сега пишете за Пинк Флойд, които са ходили в Донбас. Запознали са се с истината и неистово критикуват САЩ.
  Напишете за Стивън Сегал, който също е ходил в Донбас. Възмутен е как ги манипулират на Запад и решил да прави филм за периода 2014- 2022 г. за преживяванията и мъките на този изстрадал руски народ.
  Пишете, това вече излезе на Запад. Нека и тук да се пише и говори за това.

  Коментиран от #137

 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 25 Вижте сега

  25 155 Отговор
  Донбас е територия на Украйна, нормално е украинците да стрелят за да се опитат да си я върнат. Как мислите, просто така, добре Путин взимай, така ли? Ако ви вземат в България Кърджали, вие само ще стоите и гледате ли? Украйна нападнала ли е Русия? Не, нали? А знаете ли, че в Русия има много украинци? Трябва ли ли Украйна да напада Русия, защото там има много украинци? Руснаците, които бяха с Русия, можеха да се изместят, а не да правят войни. Но това беше тактиката на Путин, за да направи война и да завземе територии. Те казаха сами, че имат териториални претенции. Какво не ви е ясно, те сами си казват, че искат територия.

  Коментиран от #28, #52, #69, #72, #89

 • 26 Ксаниба

  28 1 Отговор

  До коментар #5 от "Последния Софиянец":

  Не си. Спукан грош
 • 27 Мдааа

  14 130 Отговор

  До коментар #3 от "Бонго":

  Бащата руснак. Спрях да чета.

  Коментиран от #30, #45

 • 28 Чудно!

  86 3 Отговор

  До коментар #25 от "Вижте сега":

  На теб нали всичко ти е ясно. Нас не ни мисли. Оставини да сме "заблудени".

  Коментиран от #31

 • 29 БАЙ КУРТИ

  74 2 Отговор

  До коментар #12 от "ИНТЕРЕСНО":

  Ако беше автора ДЖА.МБАЗ ОГЛУ/ той едва ли ще предаде джен...дърск..ите си възгледи. Веднага щеше да те изтрие

  Коментиран от #34, #56

 • 30 Бонго

  41 3 Отговор

  До коментар #27 от "Мдааа":

  Спри и не дишай за поне 5 минути. После щъ почерпа!!!
 • 31 Ами да

  5 30 Отговор

  До коментар #28 от "Чудно!":

  Аз съм ви оставил! Само пиша мнение.
 • 32 Нацистите са си нацисти

  80 2 Отговор
  Никога не са спирали да боготворят Хитлер.

  Коментиран от #38, #41

 • 33 Урюрвкос

  95 4 Отговор
  в Украйна има над 400 екипа журналисти които изпълняват редакционни задачи, но когато им гледате преките излъчвания фона зад тях е еднакъв и приказките им уж на различни езици но едни и същи. Прилича на театър със еднакъв реквизит на сцената но различни артисти работещи по един и същ сценарий на главния режисьор.

  Коментиран от #55

 • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 35 Майна

  124 7 Отговор
  Браво на Факти,че са публикували статията за Алина
  В Берлин имаше голям протест с плакати-,,Путин ,помогни ни!,,
  В Дрезден - всеки понеделник..
  Германците РАЗБРАХА ...
  Източна Германия е за Русия
  Ще видим..
  Днес САРА, евродепутат от Европарламента директно обвини германското правителство в слугинаж на САЩ ,водещ Германия към разруха..
  Идва ЗИМАТА на ,,човешкото недоволство,,..

  Коментиран от #49

 • 36 Мария

  92 3 Отговор
  а иначе по статията...е това се нарича западна свобода и демокрация,само да кажеш истината и на Запад са ти блокирали сметките,сочен си с пръст и правят всичко възможно да ти съсипят живота,та това и в Иран го няма,а онази клета руска журналистка отнесе само 30 хиляди рубли глоба
 • 37 КОЙТО ТЪРСИ НАМИРА

  112 4 Отговор

  До коментар #20 от "Тъмен субект":

  Българите имаме вроден инстинкт и веднага хващаме кога ни баламосват, защото много сме лъгани. От февруари ние се усетихме, че ни будалкат и знаехме, че е точно обратно на това което ни наливат в главите. Съмнително беше и като спряха руски медии. Дори и там да баламосват, поне да сравняваш от 2 източника. Но ние пак търсехме и намирахме и разбирахме.

  Коментиран от #43

 • 38 Така е

  12 103 Отговор

  До коментар #32 от "Нацистите са си нацисти":

  А Путин е едно към едно с Хитлер!

  Коментиран от #46

 • 39 Е няма

  11 88 Отговор
  Източник -Комсомолская правда . Какво повече да кажем. Фейк
 • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 41 Дявола

  9 68 Отговор

  До коментар #32 от "Нацистите са си нацисти":

  В Русия има най много про нацистки групировки на глава от населението, затова като дойде руснак в САЩ и си мисли само за демилитаризация на афроамерите

  Коментиран от #44

 • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 43 Хахахаха

  6 61 Отговор

  До коментар #37 от "КОЙТО ТЪРСИ НАМИРА":

  И какво разбра от кокошенко днес? В Крим всичко е точно, запалила се е трева, няма нищо унищожено! И ти викаш Урааааа! Хахахаха.

  Коментиран от #54, #80

 • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 46 Зеленото е Хитлер

  102 5 Отговор

  До коментар #38 от "Така е":

  Просто този път Русия не изчака да бъде нападната. Добре научен урок.
 • 47 Ама вие сериозно ли?

  9 73 Отговор
  Интервю от комсомолская правда !!! WTF е какво очаквате да каже с пистолет на главата , смях в залата
 • 48 Путинофил

  6 57 Отговор
  Тази журналистка с това руско име Алина е наше момиче.
 • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 50 Амдертлиев

  66 5 Отговор
  Зимата в Европа ще бъде стууу дена.И да се спазва една от последните директиви,да се ползва тоателетната хартия и от двата края,ще им препоръчам и българският метод,тип автобусно билетче.А който е любознателен и ползва чужди езици,да потърси информация за тези хора от статията на YT. Ако сте готови,рано или късно истината ще ви освободи.Каквото и да значи това.
 • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 55 Баш софиянец

  88 2 Отговор

  До коментар #33 от "Урюрвкос":

  От всеки военен конфликт досега е имало репортажи (с кадри, коментари и интервюта) от местата на кофликтите. Този път няма. Показват ни кадри, някои от които са от другаде и от няколко години по-рано. Българските журналисти в началото ги пускаха от някакви градски улици, където не се вижда нищо съществено. А отдавна изобщо не изпращат журналисти. Каквото прати Зеленски, това е.
 • 56 ИНТЕРЕСНО

  64 1 Отговор

  До коментар #29 от "БАЙ КУРТИ":

  Прав си. Ама все си мисля, че напоследък някак си през процеп пропускат и такива новини. Едва ли е без цел. Има нещо друго. И разбира се ще се разбере. На запад често почнаха да обръщат палачинката. Ха, ха, ха.
 • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 58 Фейк

  6 77 Отговор
  Не ви ли е срам да публикувате абсолютно фалшиви новини и откровена руска лъжа и пропаганда ? Дайте официален източник да видим!

  Коментиран от #93

 • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 60 Още един путинофил

  3 62 Отговор
  Сега германците масово гонят руските шпиони от Германия.
 • 61 хаха

  7 73 Отговор
  А какво очаквате от рускиня.Не знам Украина да е нападала русия някога.Руска пропаганда.

  Коментиран от #84, #85, #104

 • 62 гжцдь

  68 1 Отговор
  Браво, смело момиче и журналистка. Браво.
 • 63 що бе? ко не ти е удобно на поста ми

  6 56 Отговор
  Разговора води Дмитрий Стешин, Комсомолская правда
  А кажеш нещо грешно, а си заминал при оня с плаката
 • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 66 Трагично е

  8 57 Отговор
  Източник: Комсомолская правда

  Вие сериозно ли ? Това е руски таблоиден "вестник", които дори руснаците не считат за сносен. Толкова ниско паднахте значи.
 • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 68 4хилядници сър!

  9 56 Отговор
  Все едно чета волгин или кеворчо - доносник Димитър...
 • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 70 АУУУУУ

  6 55 Отговор
  Немска "джурналистка" която се казва Алена....... тя казва "правилната" истина....... СЛЕДВАЩАТА КАНДИДАТКА ЗА "ПУЛИЦЪР .......НАПРАВО СЕ ПРОСЪЛЗИХ ОТ УМИЛЕНИЕ !!!!
 • 71 Мнее

  7 52 Отговор

  До коментар #49 от "БОЗА":

  Ако ЕС загуби Украйна, загубите ще са много по-големи, от колкото сега. Но ЕС гледа по-надалеч, а не като теб до носа ти. Гледа се в дългосрочен план, а не само сега. Защо мислиш, че Путин не се предава даже и след толкова много загуби вече?

  Коментиран от #75, #86, #88, #146

 • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 73 Виж ся

  5 57 Отговор

  До коментар #69 от "Баш майстора":

  Не е окупация, защото ако не бяха американските бази, сега щеше да си на фронта "доброволец" да се биеш за Путин. Ти мислиш, че България може да се защитава сама ли? Сериозно ли го мислиш? Даже и със старата армия? Мислиш, че 6 милиона държава може да се защитава сама?
 • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 75 БОЗА

  31 1 Отговор

  До коментар #71 от "Мнее":

  Не,че нещо...но това,КАКВО ОБЩО има с коментара ми...верно жегите обострят определени състояния,амааа... ;-))))


  Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
 • 76 Реципрочни мерки

  12 17 Отговор
  В Русия влизаш в затвора ако споменеш война, в Германия ако рекламираш спецоперацията
 • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 84 Ха,ха

  60 1 Отговор

  До коментар #61 от "хаха":

  Елемент на изненада. Руското разузнаване е топ. Изпревариха ги с 2 дни. И на онез
  им увиснаха чейнетата. Уж и те имали разузнаване. Хи, хи, хи
 • 85 Хахаха

  55 2 Отговор

  До коментар #61 от "хаха":

  Украйна винаги е била Русия. Покрайнините и. Как Русия да напада Русия? Ето, излезе замалко от орбитата на Русия и сътвори беля. Все едно да оставиш тийнеджер да управлява живота си.
 • 86 Боже, боже

  59 2 Отговор

  До коментар #71 от "Мнее":

  И кой каза, че губи.Да си видяла украинската армия да си е върнала нещо. А руската 🐻 бавно и славно освободи територии равни на две Българии
 • 87 Ммм Даа

  28 1 Отговор

  До коментар #7 от "Имаме проблем":

  И най-вече на USA
 • 88 Чиче ти не разбра ли

  64 1 Отговор

  До коментар #71 от "Мнее":

  че ЕС никой не ги пита за нищо.
  Помниш ли Нюланд какво каза за ЕС, а?
  И тая война е доказателство.
  Ама с такива калинки като акушерката, дедо селския кмет Йоско и оня от помощното, който седна на стола при Едроган какво очакваш?
  ЕС трябваше да спре американците да не подкокоросват Украйна, Балтийските и Полша.
  Щото ЕС е до Русия.
  Обаче ЕС не направи нищо.
  Като резултат - война и мизерия. А американците потриват ръце, щото ще си пласират скъпия газ и щото ЕС вече няма да им е икономическа конкуренция.
 • 89 Руснаците в Украйна бяха добре

  58 3 Отговор

  До коментар #25 от "Вижте сега":

  докато не направиха Майдана.
  Започнаха да им зараняват езика, да ги тормозят.
  Украйна стана една американска колония. Американците управляват ане Зеленски или Порошенко или ония преди тях.
  И това не се хареса на донбасци.

  Коментиран от #95, #141

 • 90 1520

  38 2 Отговор
  ами то и в България информацията е едностранна не може въобще да й се вярва
 • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 92 това било от комсомолска правда

  60 2 Отговор
  я да видим в немските издания под новина за Русия кви са коментарите с преводач------Зелените американски поддръжници използват германския народ като примамка, за да навредят на Русия-----Западът все повече се врязва в собствената си плът, тази арогантност и глупост е без аналог.Русия е абсолютно права----Ако Германия и ЕС не танцуваха под дудката на САЩ, целият проблем изобщо нямаше да съществува. В крайна сметка всичко опира до осигуряване на надмощие на САЩ. И Германия е напълно ангажирана. И германското правителство умишлено работи срещу собствения си народ-----Ако бях Русия, целият този скапан ЕС нямаше да получи глътка газ от мен! освен през Северен поток 2, защото това щеше да премахне клоуна в Киев!----Русия е безупречна. Продължавате да назовавате отговорните. Много добре. Споделям информацията----Тази лъжлива политика винаги включва причини в игра, за да оправдае санкциите. Русия е честен, надежден търговски партньор. Тези подлизурски действия като васали на САЩ стават все по-нагли. Ние, хората, трябва да страдаме от това. !----хиляди коментари на немци и само няколко с някакъв антируски привкус,явно немците излизат от краварската кома
 • 93 Хахаха!

  50 2 Отговор

  До коментар #58 от "Фейк":

  Под официален източник имаш предвид украински. Само тогава чувството ти за правда ще е удовлетворено, а?
 • 94 Мдааа

  4 35 Отговор
  Има една поредица от видеа, от пленени руски войници в Украйна. Погледайте последното от днес е Тимашов Михаил Сергеевич/Интервью с Volodymyr Zolkin. Там ще чуете много истини за войната. Интересно видео.
 • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 96 Еххх

  6 44 Отговор
  Като слушам това момиче, направо мога да повярвам, че Донбас е руски, а "лошата" Украйна го е окупирала ! Само че нещо ми е криво.. !
 • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 98 пьешу

  33 2 Отговор
  редакцията, няма да обиждам никого, само ще попитам:
  как от "оценка 4.1 от 57 гласа", като гласуваш с 5, се показва резултат "оценка 4 от 58 гласа". за един приятел питам, инженерче.
 • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 101 говориш без да четеш

  52 5 Отговор

  До коментар #77 от "Виж ся":

  Как да не имало в Мариопул 2014 година . Пратиха Азовците да потушат бунтовете . Можеш и сам да провериш . В Одеса изгориха хората в профсъюзния дом . Николаев също . И още много други . Русия трябваше още тогава да се намеси .
 • 102 Само питам

  43 1 Отговор

  До коментар #99 от "Каква обективна статия бе?":

  А ти от дойче веле ли очакваш обективната истина ?
 • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 106 Слаба статия сдъвкана

  6 41 Отговор
  И каква е истината за Донбас от цялата тирада глупости на " Комсомольская правда"?Бозата,просто нищо не казват.А точно в Мариупол ,най голямо клане и разрушения ,едно дете да иска да кара " руски" танк вие луди ли сте?Защитниците на Маринопул били " нацисти " е що по какви причини,а тези които разрушиха " демократично" цял град за да превземат т.е .освободят от кого бе,,хората ги няма,останаха само тези които не са могли да избягат ,обречени на глад и мизерия.

  Коментиран от #123

 • 107 Измисляш си 105

  5 39 Отговор
  Партийния дом в Одеса го запалиха рушляците дошли отвън с поръчение.Стига вярвайте на пропаганда.
 • 108 Хайде сега

  8 28 Отговор
  " немска " журналистка на руска служба,намират се и такива.
 • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 110 Готин

  9 0 Отговор

  До коментар #18 от "от друг ъгъл":

  От ъгъла не се вижда, закрива гледката! Виждаш истината когато гледаш безпрепятствено, на открито, а не зад ъгъла!!! Сега разбираш ли разликата?
 • 111 Как не се намери един независим ....

  5 31 Отговор
  Журналист....или е с руски корени или е на заплата на Москва...
 • 112 Ариан

  10 35 Отговор
  Идиотска и наивна проруска пропаганда на една рускиния родена в германия. Фашизмът е за висшите раси, а не за тюркоезичните монголоиди.

  Коментиран от #143

 • 113 Мисирка

  10 42 Отговор
  Немската журналистка Алина Лип не е нищо ново...!!!

  Руската пропаганда винаги е търсила чужденци журналисти и им е заплащала добре, които да могат да дезинформират и лъжат за войната и военните престъпления в Украйна...!!!

  Русия, в рамките на всички и всякакви военни кампании, наследявайки традициите на Съветския съюз, винаги е използвала терор срещу цивилното население като тактически елемент от войната за всяване на страх. Това води до огромен брой военни престъпления, вината за които пред света трябваше да бъде оправдана или прехвърлена върху други с лъжливи фейкове ....!!!!

  Коментиран от #124

 • 114 Ами...

  4 10 Отговор
  Дано да не падне от някоя сграда 🏢..
 • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 119 падналия ангел

  24 2 Отговор

  До коментар #117 от "кирил":

  "Журналистът и кинодокументалист Алина Лип е родом от предградията на Хамбург. Баща ѝ е руснак, а майка ѝ е германка.". Плюй но преди това прочети!
 • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 122 Потребител

  16 4 Отговор
  Много красива журналистка.
 • 123 свирчо

  29 3 Отговор

  До коментар #106 от "Слаба статия сдъвкана":

  2014 година Мариупол също въстава и е в границите на Донецката република . Украинците пращат Азовците и след много боеве го превземат . Голяма част от рускоезичното население е изселена или заминава в чужбина ,а Мариупол става база на Азов .

  Коментиран от #134

 • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 125 Ха,ха

  5 27 Отговор
  Чакала ни студена зима!!!!Баба ми все на руска газ се е топлила.Руско платено мекере,какво друго да пише!?Истината е ,че ватенките нападнаха суверенна страна а не обратното.

  Коментиран от #126

 • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 129 Стефан Петров

  20 4 Отговор
  В Германия има 3 500 000 човека с руски корени. Около 2 милиона се преселиха там по времето на Горбачов. В момента се наблюдава обратна тенденция.В Ю Туб има доста филмчета за завръщащи се семейства. Основните причини за завръщането в Русия са емигранския натиск и половата и ЛБГТ просвета на децата. Тъй като са против това доста семейства са заплашени от изземване на децата им и бягат в Русия. В Ю ТУБ някои хора не искат да ги снимат или ги снимат в гръб, защото в Германия ги издирват, за да им вземат децата.
 • 130 Много Запознат!

  16 1 Отговор

  До коментар #14 от "Запознат":

  Клиширан етикет-,,Руска агентка"...!
 • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 134 А сега!

  17 3 Отговор

  До коментар #123 от "свирчо":

  Мариупол окончателно вече е БИВША база на Азов ...!
 • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 137 Ломчанин

  19 1 Отговор

  До коментар #23 от "ВЕЧЕ Е ЯСНО":

  И като ще пишат да напишат и: Кой минира дистанционно Донецк с забранени противопехотни мини?
  Вече са посеяни над 20 000 броя мини "Лепесток". В ГРАДСКИ КВАРТАЛИ !!!!!

  И после не били нацисти, фашисти, бандеровци и т.н.
  В тяхняма нищо човешко.
 • 138 Виж сега

  10 2 Отговор
  На територията на украйна жиеят 11 милиона руснаци. Това са хора малтретирани от много години системно. Обяснявам си факта, че расъждаваш така най-вероятно защото сме българи. При катастрофа в България с румънски граждани пострадалите бяха транспортирани с техни вертолети и лекувани в Румъния. Това може ли да се случи с някой от нас? НЕ!
 • 139 Наподмита козяшка подлога

  5 11 Отговор
  Тази путинова журналистка веднага да бъде осъдена от западногерманския демократичен съд!
 • 140 Вярваща в бъдещето

  11 2 Отговор
  Страхотно интервю. И разкриващо истината. А тя е, ако Русия и Германия са в конфликт Европа и Азия са слаби. От тази слабост печели само и единствено САЩ. Докато се позволява на чужди на кончината ни сили да решават съдбите на народите ни ще е така, война, мизерия, глад и студ. Крайно време е света да го осъзнае. И Русия и Германия да се обединят в един общ съюз, на който никой няма да смее да му направи дори забележка, камо ли да му се зъби или да воюва. Дано един ден това обединение се случи, по мирен и осъзнат начин.
 • 141 Империалисти

  11 2 Отговор

  До коментар #89 от "Руснаците в Украйна бяха добре":

  Са американците! За 10 месеца изкупиха 28% от земята в Украйна. Други 45% от земята са взети под наем за 49 години, но от догодина като арендатори имат право да я купят.
  А поляците имат право от един месец с полски паспорт да се ползват от всичко в Украйна: работа, като адвокати и чиновници, да купуват недвижимост.
  Украйна вече конгломерат от САЩ, ПОЛША и естествено Русия.
  Не става въпрос за пари а за МНОГО ПАРИ! “Голямото кльопане” върви с пълна сила.
 • 142 Виж сега

  7 2 Отговор
  На територията на украйна жиеят 11 милиона руснаци. Това са хора малтретирани от много години системно. Обяснявам си факта, че расъждаваш така най-вероятно защото сме българи. При катастрофа в България с румънски граждани пострадалите бяха транспортирани с техни вертолети и лекувани в Румъния. Това може ли да се случи с някой от нас? НЕ!
 • 143 Реалист

  8 4 Отговор

  До коментар #112 от "Ариан":

  Чудесно. Най-накрая в прав текст си каза, че запада и Зеленски са неонацисти при това ясно осъзнаващи какви са. Тогава защо твоите господари наричат Русия нацистка, а? Сега би ли обяснил ако Русия са нацита ти защо ги плюеш след като си "ариец и висша раса? Я се уточни. Или най-добре иди на психолог, даже направо на психиатър, ако схващаш разликата де!
 • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 146 Д-р Гълъбова

  4 1 Отговор

  До коментар #71 от "Мнее":

  Извинете ама как така ,ЕС да загуби Украйна???
 • 147 РУСКА ПАРЦАЛЕСА

  1 4 Отговор
  Всяка рускиня си е жрица по природа,нищо не става от тях,само лъжи пиене и нимфоманство за денги!!

  Коментиран от #150

 • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 149 Ха ха ха

  3 4 Отговор
  Е какво толкова ,някаква си платена руска работничка ,бръщолеви поредната зле скалъпена болшевишка пропаганда ....жалка работа .
 • 150 цитат

  4 1 Отговор

  До коментар #147 от "РУСКА ПАРЦАЛЕСА":

  Слава кокаинщине!
 • 151 Павел Николаев

  4 3 Отговор
  Браво на Алина и браво този път на Факти, че показват и така наречената друга гледна точка.
  Поздрави!
 • 152 статия

  4 3 Отговор
  мръсна руска пропаганда на войната за унищожаване на Украйна
 • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: