Last news in Fakti

14 Август, 2022 11:19 1 305 6

Нает от ООН кораб ще отпътува от Украйна към Африка

  • кораб-
  • оон-
  • украйна-
  • африка-
  • пшеница-
  • хуманитарна-
  • помощ

Корабът ще отплава към Етиопия от намиращото се близо до Одеса пристанище по коридор през Черно море

Нает от ООН кораб ще отпътува от Украйна към Африка - 1
Източник: БГНЕС

Наетият от ООН кораб "Брейв къмандър" ще отпътува от Украйна към Африка през идните дни, след като натовари повече от 23 000 тона пшеница в украинското пристанище Пивденний, предаде Ройтерс, позовавайки се на служител от ООН.

Корабът ще отплава към Етиопия от намиращото се близо до Одеса пристанище по коридор през Черно море, договорен с посредничеството на ООН и Турция в края на юли. Това ще бъде първият превоз на хуманитарна хранителна помощ за Африка от началото на руската инвазия в Украйна. Товарът е финансиран с дарения от Световната продоволствена програма на ООН, Агенцията за международно развитие на САЩ и от частни донори.

Общо 16 кораба вече отпътуваха от Украйна след сключването на сделката с Русия, която позволи подновяване на износа на зърно от украинските черноморски пристанища, след като това беше невъзможно в продължение на пет месеца заради войната. Споразумението беше сключено миналия месец на фона на опасения, че загубата на доставките от Украйна ще доведе до тежък недостиг на храна или дори до глад в части от света.

В Украйна има около 20 милиона тона зърно, останали от миналогодишната реколта и се смята, че тазгодишната реколта също ще бъде 20 милиона тона. Досега повечето от доставките, превозени в рамките на споразумението, бяха на товари от зърно за фураж или за гориво. Като част от сделката всички кораби се инспектират в Истанбул от специално създадения Съвместен център за координация, в който участват служители от Русия, Украйна, Турция и ООН.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Булпсихопат

    2 2 Отговор
    Ето кораба! Ей корабееее. А я те чекам ,душо.
    Фуража иде. Ша зобаме корнфлек с фураж и ГМО.
  • 2 Пешо

    3 0 Отговор
    Тези се сетиха, че ги хванаха в лъжа и най-после ще свършат някаква полезна работа.Корабът има определен тонаж.23 000 тона или повече, 23 008 по-точно.
  • 3 Лавренти

    3 1 Отговор
    Руснаците са пратили хуманитарна помощ на сорос.нята кораб натоварен със зелки!
  • 4 А50

    6 0 Отговор
    4 кораба за Запада, 1 за Африка. Асен Василев какво беше казал...
  • 5 свидетел

    4 1 Отговор
    докато дойде ред и на Африка, половината малки негърчета ще измрат ! ама, най-после !
  • 6 Добре,

    10 0 Отговор
    в статията пише:"Общо 16 кораба вече отпътуваха от Украйна след сключването на сделката с Русия". И още: "Това ще бъде първият превоз на хуманитарна хранителна помощ за Африка". Въпрос: за къде са отпътували първите 15 кораба? Доколкото разбрах, първия напуснал кораб е акостирал в Италия.
    Токоз за приказките , че ще се помага на Африка да бори глада, пак кукловодите обират житото.
Новини по държави: