Last news in Fakti

16 Август, 2022 07:39 1 598 11

Пояс от екстремна горещина в централната част на САЩ

  • климатични промени-
  • горещина-
  • сащ-
  • жега-
  • време-
  • температури

До 30 години в САЩ ще се развие пояс на екстремна горещина

Пояс от екстремна горещина в централната част на САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

До 30 години в САЩ ще се развие пояс на екстремна горещина, който ще се простира от Луизиана, в южната част на страната, до езерото Мичиган, в северната част, прекосявайки Средния запад, предаде Франс прес, като се позова на изводите на нов доклад, предаде БТА.

Тази зона, в която живеят над 100 милиона американци и обхваща една четвърт от страната, ще преживява през 2053 г. най-малко един ден на екстремна горещина годишно, в който температурата ще се усеща като над 51 градуса по Целзий, се казва в доклада на организацията с нестопанска цел "Фърст стрийт фаундейшън".

Понастоящем това е в сила само за около 50 окръга в страната, в които живеят 8 милиона души. След 30 години това ще касае над 1000 окръга, по-специално в щатите Тексас, Луизиана, Арканзас, Мисури, Илинойс, Айова, Индиана и южните части на Уисконсин. За своите прогнози организацията се базирала на умерени сценарии на климатолозите в Междуправителствената комисия за климатични изменения към ООН, при които пикът на емисиите на парникови газове ще бъде достигнат през 40-те години, преди да започне спад.

Отвъд тези екстремни температури, цялата страна би трябвало да се затопли. Средно 7 дни от годината, които сега са най-топли на местно ниво ще нараснат до 18 дни годишно след 30 години. Броят на опасните дни, дефинирани като дни с температури, достигащи почти 38 градуса по Целзий, ще нараснат в южната част на страната. В района на Мексиканския залив много зони вече отчитат около 100 дни на година с тези температури, но през 2053 г. те ще станат над 120 дни. Горещите вълни в САЩ също ще се удължат. След 30 години големи райони на Тексас и Флорида ще преживяват до над 70 последователни дни с температури, усещани като 38 градуса по Целзий.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пешо

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Боруна Лом":

    "Нека продължава" демокрацията и отворената икономика "да развива" света. Важно е да хвърчат долари и екселките да са зелени. Да има банани целогодишно, да има перални но и памперси, за да е лесно на "изтерзаните " майки, бърза храна и коли еднодневки. Климатът е за часовете по екология и география.
    От 20г. Повтарям, че този западен модел на консуматорско общество е пагубен и рано или късно ще свърши. Времената Са били по-целесъобразни по време на занаятчийството. Ползвани са природни естествени материали като глинени съдове за храна, дърво като основен конструктивен материал, камъни и метал разбира се, но в минималистични количества спрямо днес. Ествествени памучни и вълнени платове, восък, животински продукти... няма петрол, пластмаса и какви ли не боклуци.
  • 5 Някой

    13 2 Отговор
    През 90-те слушахме и четохме как до 20 години нивото на световняи океан ще се вдигне с няколко метра, и държави като Вануату ще изчезнат, а Манхатън ще е под вода... Мнаха 30 години даже и нито Вануату, нито Манхатън са под вода.
    Но пък плашенето и насаждането на вина в хората продължава и трябва да се поддържа. А, да не забравя, и да се усвояват стотици милиарди долари от правилните хора...
    А, иначе, съвсем скоро излезе доклад на "The Heartland Institute" относно мрежата от датчици за наблюдение на метеорологичните компоненти, в който се казва, че за последните няколко десетилетия датчиците се разполагат неправилно (можи и умишлено да е така) в непосредствена близост до източници на топлина - климатични системи, асфалтови и бетонни паркинги и др. Други пък, разположени в планините, се преместват на други места, обикновено по-ниско, но в базите данни се запазва старото местоположение. Така данните за температурата отново се изкривяват. Ако на височина 2000 м температурата е била 15 градуса, то на новото място, разположено на 1500 м е 18 градуса.Това изкривява картинката, нали?

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пешо

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Дали е истина това обаче? Най- добре иди до някоя метереостанция на бан и се поинтересувай. Има такива бази по планините. Това са местата на тези "датчици" . В една такава в Рила хората едва ли биха се съгласили с теб.

    От друга страна, няма нужда да чета доклади на някакви псевдо драскачи на хил.км оттук. Нито през 90те или сега. Просто трябва да си спомня как през 90те зимата със снежна покривка в родното ми градче в България беше 6 месеца, сняг до "пояса" и да погледна сега зимите. Не знам причината, но разликата в климата се вижда осезаемо. Не твърдя от какво е тази разлика и дали е необратимо и т.н. просто казвам , че има разлика. Може след няколко десетилетия да се смени климатът пак както е бил преди и тогава ще казват.... "помня зимата с 1 месец сняг а сега има половин година. Ще замръзнем."
    Така че, може само да живеем разумно и да гледаме напред. Относно екологията мисля на всеки е ясно и то е логично дори, ако цапаш и замърсяваш , значи вредиш. Може да не изменяш климата, но изменяш нещо друго. Нали?!

    Коментиран от #8

  • 8 Някой

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пешо":

    Статията се отнасяше за САЩ. Това забравих да добавя.
    Няма защо да ходя до БАН. Там, където работя, си имаме метеорологични станции и са спазени всички изисквания за разполагането им.
    Та, ако се интересуваш от написаното по-горе, намери доклада, за който говоря. В него има доста факти и снимки, които доказват твърденията.
  • 9 Ъхъ

    4 0 Отговор
    Ако термометрите във Вашингтон покажат 6000 градуса, със сигурност има човешка намеса! Даже и името на човекът мога да ви кажа.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Студопор

    0 0 Отговор
    При условие, че американците не се интересуват от никой, не мисля, че трябва ние да се интересуваме от тях.