Last news in Fakti

24 Август, 2022 13:52 1 688 13

Най-лошата суша от 500 години насам

  • климатични промени-
  • суша-
  • време-
  • ес-
  • селско стопанство-
  • климат-
  • реколта

Причината е климатичната криза, твърдят природозащитници

Най-лошата суша от 500 години насам - 1
Снимка: Shutterstock

Настоящата суша в Европа е най-лошата за последните 500 години, съобщават експерти от Европейския съюз. Това е първоначална оценка на Европейската обсерватория за сушата, която предстои да бъде потвърдена от окончателните данни в края на сезона, заяви говорител на Европейската комисия, където е базирана Обсерваторията за сушата.

В доклада си изследователите установяват, че почти половината от континента е застрашен от суша. Освен това състоянието на 17% от земята вече е тревожно. Това има отрицателно въздействие върху реколтата от летни култури. Царевицата, соята и слънчогледът са най-засегнати.

Липса на валежи и горещи вълни

В оценката се казва още, че тежката суша, която засегна много региони на Европа от началото на годината, се е разпространила и задълбочила през този месец. Това е свързано с трайния недостиг на валежи, съчетан с поредица от горещи вълни от май насам. Това се отразява и на реките. Намаленият обем на съхранена вода е довел до значително влошаване на състоянието на енергийния сектор, както за производство на електроенергия от водноелектрически централи, така и за охладителните системи на електроцентралите.

Рискът от суши се е увеличил значително в Италия, Испания, Португалия, Франция, Германия, Нидерландия, Белгия, Люксембург, Румъния, Унгария, северна Сърбия, Украйна, Молдова, Ирландия и Великобритания. В регионите, които бяха засегнати от засушавания още през пролетта, условията са се влошили най-много. В западния средиземноморски регион например, се очаква ноември месец да бъде по-топъл и по-сух от обичайното.

Реколтата е под средните стойности

Земеделските производители в Германия се оплакват от добив, който е под средното ниво. Председателят на земеделските производители Йоахим Руквид подчертава, че има големи регионални различия в баланса на реколтата поради неравномерното разпределение на валежите. Като цяло ситуацията с доставките остава "напрегната".

За тази година се очакват около 43 млн. тона зърно, което е малко повече, отколкото през 2021 г. Въпреки това реколтата отново е под средната за последните осем години, изчислява Асоциацията на фермерите въз основа на предварителни данни. Сухата 2018 г. не е взета предвид в тази статистика.

Според Руквид реколтата от ябълки изглежда добре - малко над средните стойности. По отношение на виното асоциацията дори очаква "отлична реколта 2022 г.".

"Човешкият фактор"

Експертът по земеделие от екологичната организация WWF Йохан Ратке подчертава, че за пореден път лошият баланс на реколтата е причинен от “човешкия фактор". "Екстремното засушаване е следствие от климатичната криза и трябва да убеди и последните противници на това най-сетне да направят ефективната защита на климата и околната среда неразделна част от селското стопанство. Това е единственият начин да се гарантира дългосрочна продоволствена сигурност".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    13 0 Отговор
    Европа е от Атлантика до Урал така, че това не се отнася за цяла Европа.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 златица

    7 0 Отговор
    Сега разбрахте ли за какво се бият руснаците. Като плъзнат маймуняците от Европа, да завземат нашето Черноморие а не техния Байкал или Далечния Изток.
  • 4 Само Така!

    1 0 Отговор
    Наказвай,мили Боже,наказвай!
  • 5 Само Така!

    2 0 Отговор
    Наказвай,мили Боже,наказвай!
  • 6 Дааа

    10 0 Отговор
    Добре де лято е нормално е да е суша ще дойде есента зимата и всичко ще се нареди къде е проблемс
  • 7 Механик

    4 0 Отговор
    Дайте сега, малко по-сериозно и логично да обсъдим заглавието "Най-лошата суша от 500 години насам"!
    Какво иска да ни внуши това заглавие:
    1) Глобално затопляне поради човешката дейност
    2) Зелена сделка
    3) Ако не искаш сделка, виж точка едно.
    А ако разсъдим, то какво се оказва? Щом тая суша е най-лошата от 500 години, значи е имало и други подобни, но малко по-малки суши. Нали така? Да ама преди 500 години, не е имало таква човешка дейност, а се оказва, че все пак е имало страшни суши (естествено, мааалко по-малко страшни от сегашната".
    Е, как ви се връзва логиката тогава, щото според моята логика, сегашната суша се оказва много слабо повлияна от човешката дейност (евентуално)?
  • 8 доктор филгууд

    3 0 Отговор
    айде бе от 500 години! не е ли от 100? проверявайте ги теа работи.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ел Греко

    0 0 Отговор
    Ква суша бе..тука ни удави на тия суша им сепривижда..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.