Last news in Fakti

16 Август, 2022 15:40 1 553 35

Цената на газа в Европа се устремява към поредни върхове

  • русия-
  • газ-
  • газпром-
  • европа-
  • ес-
  • цена-
  • повишение

Цената на природния газ в Европа се повиши над 2500 долара за 1000 куб. м

Цената на газа в Европа се устремява към поредни върхове - 1
Снимка: Shutterstock

Цената на природния газ в Европа се повиши над 2500 долара за 1000 куб. м за първи път от 8 март насам. Данните са на лондонската борса ICE. Общото увеличение на цената на газа от началото на деня надхвърля 8%. Вчера цената на газа в Европа надхвърли 2400 долара за 100 куб.м., след като в неделя вечерта, 14 август, цените на газа също скочиха до 2350 долара за хиляда кубически метра.

Цената на септемврийските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се повиши до 2501,7 долара за 1 хил. куб. м, или 238,765 евро за MWh (на базата на текущия обменен курс евро/долар, цените на ICE са в евро за MWh).

Значителното увеличение на цените на природния газ идва на фона на съобщенията от "Газпром", че износът на руски газ за страни извън ОНД е бил намален с 34,7% от началото на 2022 г.

Едновременно с това руските медии съобщават за намаляване на добива от страна на "Газпром".

От началото на година руският концерн е добил 274,8 млрд. куб. м газ. Това е с 13,2% (41,7 млрд. куб. м) по-малко от миналата година, са съобщили от компанията, цитирани от "Интерфакс".

Търсенето на газ на компанията от газопреносната система на вътрешния пазар през този период намалява с 2,3% (3,6 млрд. куб. м). Износът за държави извън ОНД е 78,5 млрд. куб. м, което представлява спад от 36,2% (44,6 млрд. куб. м) спрямо същия период на 2021 г.

Компанията отбеляза увеличение на износа за Китай по тръбопровода "Силата на Сибир" в рамките на двустранен дългосрочен договор между Газпром и CNPC. "Доставките редовно надвишават дневните договорени количества", се казва в съобщението за пресата, без обаче да се посочват конкретни цифри.

По-рано "Газпром" не изключи, че цените на газа в Европа може да се повишат и над рекордните 4000 долара за 1000 куб. м през зимата. Два пъти в шеговит тон заместник председателя на руския съвет по сигурността Дмитрий Медведев направи коментар по темата.

В началото на август месец бяха разпространени снимки от финландската телевизия Yle с пламъци в небето в близост до разпределителна станция на руската енергийна компания "Газпром" близо до Портовая, където започва и газопроводът "Северен поток 1". Според информацията това е доказателство, че Русия гори непродадения и недоставен на Европа природен газ. Пламъкът се е появил за първи път, след като Кремъл значително ограничи доставките на газ за Европа.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аха

    6 15 Отговор
    и с 200% да се увеличи за Китай - пак това ще е по-малко от 5% които изнасят дори в момента за ЕС.
  • 2 ПростоМнение

    16 4 Отговор
    Като тръгне да пада вече ще е на зле... И ще има в изобилие за всички оцелели...

    Коментиран от #34

  • 3 Васил

    16 2 Отговор
    4000 долара ама едва ли ще има желаещи на тази цена да си кусат за закуска обяд и вечеря.
  • 4 Крум

    25 2 Отговор
    Кирчо ще я укроти!
  • 5 САНДОКАН

    40 4 Отговор
    Вече въпроса е до кога Евро@ейския съюз ще издържи,а не РУСИЯ
  • 6 Евроглупак

    37 3 Отговор
    Към 15-ят пакет санкции ше се оправим
  • 7 Евроренде

    25 0 Отговор
    Душа да ни е яка !
  • 8 Ази ти

    32 2 Отговор
    Всчки българи на улицата!!!?Стаеа страшно в този ваш ЕС газ газ газ ам ам ам е@ демокрацията !!!! Студ на кутйки и глад на филиики !?😢
  • 9 Зззз

    26 2 Отговор
    Какво става безбензиностанциите с ракети що реват.При толкоз фотоволтаици и ветропоказатели какъв е този смешен плач ? А идва З И М А !

    Коментиран от #11

  • 10 Пешо

    18 0 Отговор
    На Лондонската борса.?Той Борката се мота по Гръцките плажове и не му пука.Продаде апартамента в Лондон и аре в Гърция.Видя къде ходят Българите и си каза:Там ще да е най-добре.Вместо да оправи цената на борсата, нали дава акъл, разбра , че ще има евтин газ в Гърция , а и България ще купува от там и се присламчи.
  • 11 Пешо

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "Зззз":

    Кой и за какво реве.Те не реват?Грей се с ветро показател или чакай на фотоволтаик.

    Коментиран от #16

  • 12 Да се устремява

    4 25 Отговор
    където иска. Важно е руските складове да гърмят ежедневно.
  • 13 дядото

    21 2 Отговор
    ако я няма русия,кой ли ще е виновен на запада.пазарът определя цените,вкл.и на газа.а сащ да си спомнят времето,когато изхвърлят огромни количества зърно в океана,в опит да спасят цените му.
  • 14 антрашпиц

    20 2 Отговор
    Така трябва да бъде.5000 за хил.куб ще е супер. Ще се вие яко на умряло тая зима.

    Коментиран от #32

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Зззз

    15 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пешо":

    Ти нито коментарът ми ,нито статията си прочел или не си ги разбрал .Аз не съм от умнокрасивите ,нито подкрепям простотията на ЕС!
  • 17 Некой си

    14 0 Отговор
    Без да чета статията - десети пакет санкции, ВЕДНАГА!!!
  • 18 Енергетик

    5 12 Отговор
    Остават 2 дни за възможността Служебното Правителство да вземе евтин и най вече сигурен газ през пуснатия наскоро терминал в Гърция, който удвои капацитета.
    Цената на Газпром е обвързана с TTF , т.е. колкото по висока е там цената, толкова ще ние по скъпо .
    Втечнения газ е по друга формула и там няма такива колебания .
    За комисионните от Газпром на шепа продажни политици ще плащаме двойни цени !

    Коментиран от #21

  • 19 Чочо

    4 7 Отговор
    Външна и вътрешна изолация, пет камерна дограма и климатик.
    Газ, ползвам само за запалката

    Коментиран от #26

  • 20 Ха-ха

    14 1 Отговор
    Малко им е на т.н "европейци" . Сами си направете регулациите в сектора, иззеха ценообразуването от производители и търговци и ги дадоха на някакви измислени газови "борси", където основни търгуват финансови институции и сега цената там се определя на база слухове, а не на реално търсене и предлагане. ЕС е обречен. Както вървят нещата газът няма да бъде търсен енергиен източник на континента. С регулациите си убиха един надежден, прост, безопасен и екологичен източник на базова енергия. С перки у солари икономика не става. Остават въглищата. ЕС, с тирамису и въглища. Фарс.
  • 21 И по каква

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "Енергетик":

    "друга" формула е втечнения газ? По същата - TTF. А загубите от регазификация? А скъпият транспорт? Глупости говорите.

    Коментиран от #30

  • 22 Култура миянко

    15 0 Отговор
    Ко станаа.,бе нали Европа щеше да вкарва компресиран газ от луната?Да не би корабите на Мъск да стачкуват?
  • 23 Ха-ха

    14 0 Отговор
    Хитрата сврака с двата крака... Понеже са големи умници брюкселските зелки, сега "борсата" им фалира правителствените финанси. ЕЦБ ще печата евраци и ще блъска в баланса си държавни облигации. Европейска им работа.... Малко като циганската..
  • 24 Некой си

    12 0 Отговор
    Дудна си от 3 години и кусур, че най-дебилното нещо, което сътвори ЕС, е че принуди индустрията да купува газ и електроенергия на борсите.
    За целта бяха създадени нови борси, които ПЕЧЕЛЯТ от тази търговия.
    Но най-същественото е, че борсата, по презумпция, е спекулативен пазар, без никаква гаранция за стабилност и без никаква възможност за планиране на разходи/печалби/инвестиции.
    Дали е умишлено (така мисля) или заради малоумие, няма значение.
  • 25 Въпрос

    5 1 Отговор
    Някой наясно ли е какви обеми газови потоци минават въобще през тази т.н. "газова борса". Защото сериозните играчи в сектора надали купуват от борсата. Обикновени договорите за доставка са директно между производители и търговци или между търговци и търговци.
  • 26 Некой си

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "Чочо":

    Чочо, или си трол, или си функционално неграмотен.
    Природен газ се използва за производство на стъклата и ПВЦ-то на ПЕТКАМЕРНАТА ти дограма.
    Използва се за производството на ИЗОЛАЦИЯТА.
    Използва се за производството на бензин и дизел.
    Използва се за производството на торове, наклавиатурата, от която цъкаш, на парцалките, които обличаш и на хляба, който ядеш.
    Къде ви намират такива?
  • 27 Бай Манчо

    12 0 Отговор
    До къде ни докараха Кир4овците и кокор4овcите - вчера проверих с Овергаз на каква цена ще ми бъде газта за Август , като ми я казаха ми стана много неприятно - за Август цената за 1 кубик е 4,17 лв или ако се пресметне в Кw се получава 0.386 лв за 1 кw/h - дневната тарифа на тока е 0.25 , нощната е 0,14 - миналата година газта беше на 0.07лв за кW/h - Разбира се изключих незабавно газовият бойлер и включих електрическият . НЕ Е ЛИ НАЦОИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО ДА ПРЕКРАТИШ ДЕЙСТВАЩ ДОГОВОР С ЦЕНА ЗА ГАЗТА В ПЪТИ ПО ЕВТИНА ????

    Коментиран от #29

  • 28 Кюмюрът ще ви направи отново свободни

    10 0 Отговор
    Другарите от ЕС да стягат кирки и лопати и обратно към въглищните мини. Иначе потъват кат един титаник. Спасяването на планетата Земя ще трябва да се отложи, поне в следващите петдесет години. Зелените евро лунатици да се въдворяват в лечебни заведения и да им се помогне по един хуманен начин да преодолеят маниите и страховете си.
  • 29 Бай Манчо

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Манчо":

    Много си се разглезил. Газ, ток... комфорт. А климатът кой ще го спасява? Не виждаш ли, че постоянно се променя.. Ту дъжд вали, ту слънце напича, ту сняг зафаща. Има един телефон "справки" в Брюксел. Обади се и питай там кога предстои да ти либерализират тока, че да не се окажеш пак неподготвен и да се изненадаш неприятно. Пази засега котела на газ, щото тази новата цена дето са ти в казали около 4О стотинки за киловат, ще бъде изгодна като те изпратят на борсата за ток след година, максимум две.
  • 30 Енергетик

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "И по каква":

    Не позна . :)))
    Хенри Хъб е репер, където цената обвързана с цената на петрола , расте цената на петрола - расте цената на газът и обратно.
    Транспорт и регазификация е между 8 и 16 $ на mWh. ;)
    Да напиша ли колко е цената на Хенри Хъб и каква е на TTF или сам ще си я видиш. :)

    Коментиран от #31, #33

  • 31 И като е "репер"

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Енергетик":

    Как се отрази в цената на доставките за т.н. "Европа" ? Репер е за онзи, който изнася, като банкомат си е направо. А вноса е по измисления TTF. Иначе защо да изнасят въобще американците. Няма логика. Усетили са малоумието на т.н. "европейци" и си ги работят. Американците имат животински инстинкти за лесни и бързи печалби, а в зоната ЕС преобладава глупостта и има добри възможности за хищниците.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ОК......

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Енергетик":

    Напиши цената
  • 34 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ПростоМнение":

    Газпром прогнозира, че в Европа през зимата за 1000 куб.м. цената ще стигне до 4 хиляди долара.
  • 35 ДА ИЗМЭТЕМ харвардския ГАЛОSHHH

    2 0 Отговор
    "2500 долара за 1000 куб. м" - Браво на Европа!
    А Сърбия получава газ от Газпром на цена 8 пъти по-ниска...
Новини по държави: