Last news in Fakti

19 Август, 2022 13:04 5 656 11

Сърбия и Косово се споразумяха

  • косово-
  • сърбия-
  • балкани-
  • александър вучич-
  • албин курти-
  • нато-
  • русия

Двете държави се споразумяха за по-нататъшни преговори

Сърбия и Косово се споразумяха - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Лидерите на Сърбия и Косово проведоха разговори на високо равнище, които, както се надяват посредниците на ЕС, ще доведат до деескалация на нарастващото напрежение на Балканите, където Русия се опитва да увеличи влиянието си на фона на войната в Украйна, предаде БГНЕС, цитирайки "Евронюз".

Надеждите, че рядката среща на четири очи между сръбския президент Александър Вучич и косовския министър-председател Албин Курти, която се проведе в Брюксел, може да доведе до голям пробив, бяха малки. Официалните лица, които наблюдават десетилетната безизходица между двете съседни страни, обаче се надяваха, че срещата поне ще намали все по-войнствената реторика, която се чува и от двете страни.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел се изказа след тристранната среща и отделните срещи на четири очи с двамата лидери, като заяви, че разговорите са довели до съгласието на Вучич и Курти за по-нататъшни разговори, "за да се търсят решения в дух на добра воля". "Мисля, че и президентът Вучич, и министър-председателят Курти разбраха, че няма алтернатива на диалога, за да се реши този проблем", заяви Борел, като добави, че макар да има значителни различия относно окончателния статут на отношенията между двамата, "те се съгласиха да продължат дискусиите на редовна основа през следващия период".

Нито Вучич, нито Курти направиха някакви изявления, докато бяха в Брюксел, като офисът на първия обяви, че в петък ще проведе среща с представители на етническото сръбско малцинство в северната част на Косово. НАТО засилва присъствието си и иска намаляване на напрежението Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който в сряда се срещна с Вучич и Курти поотделно в Брюксел, заяви, че войските на НАТО, разположени в Косово, са засилили присъствието си на северната граница на Косово със Сърбия поради настоящото напрежение.

"Но, разбира се, ние ще действаме, когато е необходимо, и ще действаме по пропорционален начин, защото основната ни цел е да помогнем за намаляване на напрежението и да осигурим на всички общности [свобода на] движението, за безопасността на всички общности, включително, разбира се, на сърбите в Косово", каза Столтенберг. Той призова "всички страни да се включат положително и конструктивно в последния кръг от преговорите с ЕС утре".

Косово е бивша провинция на Сърбия, която отказва да признае обявената през 2008 г. независимост на страната след интервенцията на НАТО през 1999 г., проведена, с цел да се сложи край на кампанията за етническо прочистване, ръководена от тогавашния президент на Сърбия Слободан Милошевич. След изтеглянето на силите на Белград Косово е протекторат на ООН с голяма мироопазваща мисия на НАТО, KFOR, разположена на място, докато ЕС наблюдава години наред преговори за нормализиране на връзките между двете страни. Вучич заяви, че е "лъжа", че Сърбия иска да се намеси в Косово, но добави, че поколението от нови сръбски "деца", живеещи там, "не смята Косово за независима държава и го разглежда като част от Сърбия".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    3 2 Отговор
    Браво! Ще има глобализъм.

    Коментиран от #6

  • 2 да де

    8 3 Отговор
    Поредния фейк.
  • 3 Албанска подводница

    20 5 Отговор
    Косово не е държава, изтеглят ли се американците, спукана им е работата.

    Коментиран от #4

  • 4 Ганьо

    4 9 Отговор

    До коментар #3 от "Албанска подводница":

    По тази логика ние държава ли сме?

    Коментиран от #7

  • 5 Тед

    23 2 Отговор
    Ако Косово е държава, тогава и ДНР и ЛНР също са държави, които поискаха помощ от съюзника си РФ, точно както Косово разчита на НАТО. Нещо за двойните стандарти???
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Подводница музей

    11 7 Отговор

    До коментар #4 от "Ганьо":

    Бг е държава само по документи, съществува като член на НАТО и ЕС, иначе е тотал щета отдавна.
  • 8 пешо средния

    10 0 Отговор
    Споразумяха се ,че няма да променят позицията си.Ха-ха
  • 9 Нел

    13 2 Отговор
    Ти да видиш!!! Не са се споразумяли, но пишете че са! Може в тази медия и да са се оженили. Знам ли?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.