Last news in Fakti

27 Август, 2022 21:16 2 337 17

Косово и Сърбия са постигнали договореност

  • косово-
  • ес-
  • сърбия-
  • жозеп борел-
  • лични документи

Имаме сделка, обяви Борел

Косово и Сърбия са постигнали договореност - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел изненадващо обяви тази вечер, че Косово и Сърбия са постигнали договореност по проблема за личните документи, съобщи информационният портал "Албениън дейли нюз", предаде БТА.

"Имаме сделка. В рамките на подкрепяния от ЕС диалог Сърбия се съгласи да премахне изискването за (специални) документи за влизане и излизане за държателите на косовски документи за самоличност, а Косово се съгласи да не ги въвежда за държателите на сръбски документи за самоличност", обяви Борел.

Косовските сърби, както и всички останали граждани, ще имат право да пътуват свободно между Косово и Сърбия, като използват собствените си документи за самоличност. "ЕС току що получи гаранции от (косовския) премиер Албин Курти за това. Това е едно европейско решение. Поздравяваме и двамата лидери (Курти и сръбския президент Александър Вучич - б.ред.) за това решение и за лидерството им", заяви Борел.

Във видеопослание, публикувано в Туитър, Борел призова Курти и Вучич да продължат да показват прагматизъм и конструктивност и да решат проблема и за регистрационните номера на автомобилите.

Върховният представител на ЕС за външната политика заяви още, че във времена на война в Украйна ЕС не се нуждае от още проблеми, а от решения, и днес е било намерено едно решение за Западните Балкани.

Напрежението в населената със сърби северна част на Косово се повиши в края на юли заради решението на правителството в Прищина да замени личните документи, издадени от сръбските власти, с такива, издадени от властите на Косово. Освен това властите на Косово бяха обявили, че ще заменят регистрационните табели на автомобилите на сърбите, които са издадени от сръбските власти, с табели, издадени от косовските власти. По-късно косовското правителство реши да отложи прилагането на мярката с един месец, но разговорите между Вучич и Курти на 18 август в Брюксел не дадоха резултат.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разбирач

    12 16 Отговор
    Пак им извиха ръцете на сърбите....но няма да е задълго
  • 2 ххх El chochone ххх

    19 9 Отговор
    Ето, че е възможно! Сега Русия и Украйне да се напънат да се помирят вече няма да е зле! :)
  • 3 Последния Софиянец

    22 10 Отговор
    Ето така трябва да се решават нещата между цивилизованите хора.Зеленски да гледа и да се учи.

    Коментиран от #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Помак

    16 9 Отговор
    ...Косове е Сърбия !!!...а който терорис не му иснася да ходи в сашт ,турсиа, албаниа и на ...и ... Си !

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Иванушка  🇷🇺

    12 10 Отговор
    Сърбия се превърна в държава Пън без излаз до Адриатическо море след като загуби Черна Гора и Хърватия. Тъжна картинка.
    Има някакъв шанс ако подпише договор с България като Съюзна република, Македонците също.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Помак до 7

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Помак":

    ..номер 7 не сам та питал ..не се меси че ша ти тегля ена наина...не си поплувам ...секи пише мнение. ..ако не даржиш на пиени си легни !
  • 9 Хихи

    14 6 Отговор
    Както винаги. Западните изверги създават проблеми след това се фукат как се опитват да ги решават.
  • 10 Вова

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "Иванушка  🇷🇺":

    Сърбия не може да е съюзна с недружествена, по критериите на Кремъл страна. Даже и идея нямаш за какви наляти за руска пропаганда в Сърбия става въпрос.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Вова

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Вова":

    Пари, пропуснал съм думата.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Маки

    11 6 Отговор

    До коментар #12 от "Иванушка  🇷🇺":

    Когато на главата ви падат бомби като на българското малцинство дето все забравяте че живее в Сърбия тогава може да ги разберете сърбите.Както беше на тях така и на нас.Виждала съм ги касетъчните как падат докато зубрих социология от прозореца,не зная как оцелях след бомбардировките по пазара а след това бях близко и до моргата дето е уцелиха.Така че разбирам защо мразят НАТО и Америка,Русия не ги е бомбила и на тях това им стига.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Иванушка  🇷🇺

    7 6 Отговор

    До коментар #13 от "Маки":

    Всяка Война и насилие е ужасно Престъпление, което не трябва да се случва и няма място в съвременния 21 век Така и не разбрах защо на Бандеровците им трябваше тази война в Укеайна и какво очакваха да се случи. Какво очакват да се случи Тайван, Гърция, Литва, Латвия, Естония - кое не им е наред че непрекъснато и злонамерено дразнят мощните си комшии ?

    Коментиран от #16

  • 16 Вова

    1 6 Отговор

    До коментар #15 от "Иванушка  🇷🇺":

    Сам си си отговорил. Не е наред, когато комшията ти те брои за васал. А мощен. Колко да е мощен. При вътрешен разпад външната мощ става равна на нула.
  • 17 100

    1 6 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Путин трябва да се учи.