Last news in Fakti

23 Август, 2022 06:31 1 926 3

Поискаха 12 години затвор за вицепрезидента на Аржентина

  • кристина фернандес де киршнер-
  • аржентина-
  • вицепрезидент-
  • процес-
  • затвор-
  • прокуратура-
  • корупция

Срещу Кристина Фернандес де Киршнер се води процес за предполагаема корупция

Поискаха 12 години затвор за вицепрезидента на Аржентина - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Аржентински федерален прокурор поиска 12 години затвор и доживотна забрана за заемане на държавни длъжности за бившата президентка и настояща вицепрезидентка на страната Кристина Фернандес де Киршнер по време на процес за предполагаема корупция, свързана с обществени поръчки, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Прокурор Диего Лучиани обвини Киршнер, която все още е влиятелна фигура в лявото крило на управляващата перонистка партия "Общ фронт", в измами, ощетили държавата, и в участие в схема за отклоняване на държавни средства по време на двата ѝ президентски мандата между 2007 г. и 2015 г.

Присъдата ще стане ясна до месеци, съобщиха местни медии. Въпреки това Киршнер може да обжалва в по-горни съдебни инстанции, което ще забави с години постановяването на окончателната присъда.

"Това е вероятно на-голямата корупционна схема, която някога е извършвана в страната", каза Лучиани като аргумент за исканата присъда.

Шестдесет и девет годишната Киршнер е съдена задочно по случай за предполагаеми корупционни схеми с обществени поръчки в избирателния ѝ район в провинция Санта Крус, в Патагония, докато е била президент. Тъй като сега тя е вицепрезидентка и председателка на Сената Киршнер се ползва със съдебен имунитет.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Територия БГ

    10 1 Отговор
    В най-бедните страни е най-голяма корупция, за справка територията.
  • 2 Богданска

    5 2 Отговор
    И ти, Кристина, усети вкуса на властта...
  • 3 Рошко

    10 4 Отговор
    Не плюйте жената, има запис в тубата където в оон директно пита краварите, намерихте ли химическо оръжие в Ирак та как няма да е разследвана
Новини по държави: