Last news in Fakti

23 Август, 2022 12:20 1 091 3

Турция не поставя предварителни условия за диалог с Дамаск

  • сирия-
  • турция-
  • мевлют чавушоглу-
  • реджеп ердоган-
  • кюрди-
  • пкк

Изказването му отразява смекчаването на публичната позиция на Анкара

Турция не поставя предварителни условия за диалог с Дамаск - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция не поставя предварителни условия за диалог с Дамаск и преговорите със сирийското правителство трябва да бъдат ориентирани към крайната цел, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Изказването му отразява смекчаването на публичната позиция на Анкара в последно време по отношение на правителството на Башар Асад след над десет години на война, в която Анкара подкрепя бунтовници, опитващи се да свалят сирийския президент от власт, отбелязва агенцията. Чавушоглу каза, че се води диалог между разузнавателните служби на Турция и Сирия, но опроверга информациите за предстояща среща на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган с Башар Асад, предаде турската телевизия Хабертюрк.

"Информациите не са верни. А Асад не е канен там", заяви турският министър в предаване на телевизия Хабер Глобал по повод на медийни съобщения, че е възможен разговор между президентите на Турция и Сирия покрай предстояща среща на Шанхайската организация за сътрудничество. По повод на Астанинския формат на преговори за уреждане на ситуацията в Сирия Чавушоглу каза, че това е "единственият останал процес, действащ понастоящем".

Министърът открои необходимостта от помирение между режима и опозицията в Сирия, за да може да се осигури нова конституция и да се отиде на спешни избори под наблюдението на ООН. "Единственото решение за бъдещето на страната е политическият процес и това трябва да бъде постигнато чрез помирение", каза Чавушоглу. Във връзка с отношенията на Турция с Израел министърът съобщи, че назначаването на посланик на Турция там предстои да се осъществи в следващите дни.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Овчар

    1 4 Отговор
    Туркия е от контингента на Израждане копейкин им е играл кючек на масата
  • 2 Сириец

    4 3 Отговор
    Кога ще изгоним Путин от Сирия, братя мюсюлмани?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: