Last news in Fakti

23 Август, 2022 20:30 3 538 40

Лавров: Неоколониалният курс на Запада се проявява и в постсъветското пространство

  • сергей лавров-
  • русия-
  • нато-
  • сащ-
  • сирия

Ситуацията в света става все по-напрегната и сложна в резултат на курса на Запада, оглавен от САЩ, за установяване на еднополярен световен ред, заяви първият дипломат на Москва

Лавров: Неоколониалният курс на Запада се проявява и в постсъветското пространство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ситуацията в света става все по-сложна заради агресивния курс на Запада и установяването на еднополярен световен ред, който се проявява и в Близкия изток, и в ситуацията около Украйна, и в постсъветското пространство като цяло, заяви руският външен министър Сергей Лавров в началото на среща със сирийския си колега Фейсал Мекдад в Москва, цитиран от ТАСС.

"Ситуацията в света става все по-напрегната и сложна в резултат на курса на Запада, оглавен от САЩ, за установяване на еднополярен световен ред. Този агресивен и по същността си неоколониален курс се проявява в региона на Близкия изток и Северна Африка, както и в ситуацията във и около Украйна и в постсъветското пространство като цяло", каза Лавров.

Той отбеляза, че в почти всички части на света има противопоставяне между курса към хегемония и еднополюсен модел, от една страна, и позицията на държавите, които се застъпват за спазване на международното право, от друга. "И в тази връзка нараства значението на тясната ни координация по въпросите от дневния ред на ООН, в това число и за състава на неотдавна създадената група за защита на Устава на ООН", допълни руският външен министър.

Лавров каза още, че Москва цени подкрепата, която Сирия оказва на специалната военна операция в Украйна, а също и признаването на независимостта на Донецката и Луганската народна република от Дамаск. Той определи Сирия като една от страните, които последователно подкрепят международното право, уважението на принципите на Устава на ООН, както и принципа на суверенно равенство на държавите. "Тъкмо заради тази солидна международно-правова основа Русия проявява солидарност със Сирия в борбата с тероризма, в усилията ѝ да възстанови териториалната си цялост", посочи руският първи дипломат.

Той заяви, че Русия няма да допусне началото на нови военни действия в Северна Сирия в контекста на подготвяните от Турция операции в този район.

Лавров коментира и убийството на руската журналистка и политолог Даря Дугина. "Не мога да кажа дали това е акт, целящ сплашване, или за разчистване на сметки. Смятам, че това е варварско престъпление, за което няма да има никаква прошка", каза той.

Фейсал Мекдад от своя страна заяви: "Ние стоим рамо до рамо с Русия в справедливата ѝ и необходима борба против неонацизма, доколкото той застрашава цялото човечество".

Той подчерта, че Москва води борба с проявленията на екстремизма и нацизма в Украйна и в Европейския съюз. "Русия доказа на целия свят, че се отнася честно към всички страни в името на това да съхрани международното право и Устава на ООН. За съжаление обаче Западът като цяло използва както устава, така и международното право, за да изопачава световната картина и за да реализира тесните си интереси", допълни сирийският външен министър.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Танк

    57 32 Отговор
    Фащ и ЕС май не са поканени в новият световен ред.
  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    34 17 Отговор
    Руzка република ли ще ставаме? Служебното правителство ще ни извади ли от НАТО?

    Коментиран от #37

  • 4 Историк

    30 31 Отговор
    Дълго време се чудех защо в Нюрнберг са обесили Рибентроп, та той е бил само дипломат. Като видях и чух Лавров разбрах!
  • 5 Пич

    53 24 Отговор
    Прав е !!! Когато Урсула заяви , че няма да се къпе , изискват и от нас , да ме се къпем ! Когато Урсула няма да си вдига климатика , над 17 градуса , и ние трябва да мръзнем !!! А ние имаме ток , за разлика от Германия !!! Но явно ще искат да ни го вземат , а ние да мръзнем солидарно !!!

    Коментиран от #30

  • 6 Баба Ванга

    27 52 Отговор

    До коментар #1 от "ЗАВЕТА":

    Каквото стана със СССР това ще се случи и с Русия!
  • 7 Дългият

    26 36 Отговор
    Целият Свят е виновен,..но не и Русия...най лошото е че си вярват....

    Коментиран от #11, #12

  • 8 Кентавъра е набарал някаква реч

    21 30 Отговор
    На другаря Громико от преди 50 години. Само като му чуеш термините, веднага става ясно, че скоро не са му давали зоб. Бръщолеви едни...
  • 9 Хохо секса

    25 44 Отговор
    Тия нямат място на Запад!
    Забранете издаването на визи за индивиди от тази вражеска държава!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 МмммА

    49 11 Отговор

    До коментар #7 от "Дългият":

    Кой е тоя цял свят. Знаеш ли колко държави има в светът и колко подкрепят украйна. И ако си мислиш че европа е още световният лидер то значи не си ходил никаде другаде освен в БГ. Или до гърция на морето.
  • 12 Танк

    43 9 Отговор

    До коментар #7 от "Дългият":

    Какво разбираш под целият свят? Преброй страните наложили санкции срещу Русия и останалите. Или те не се броят за страни и народи?

    Коментиран от #33

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кики

    20 27 Отговор
    Хвърляй пешкира Лавров, падението е потресаващо.Срам за векове.

    Коментиран от #38

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 българин

    21 28 Отговор

    До коментар #1 от "ЗАВЕТА":

    Ми не, демократичния скалпел ще изреже рашисткия тумор.

    Коментиран от #28

  • 17 толупа

    4 11 Отговор
    какво казва тоя не разбирам питах томето нали е философ ама и тои не ми разнасни а да питам владко пък е излишно
  • 18 Дизел

    10 15 Отговор
    Иииияааа, ииаааа, пррррх, пппрррръх. Кон гил Дон. Ко да му чета глупостите на фашиста
  • 19 Академик

    20 9 Отговор
    Не са се разбрали за Сирия и Ердоган обърна палачинката. Днес Ердоган каза че Крим принадлежи на Украйна и Русия трябва да се оттегли.
  • 20 Ленин

    9 13 Отговор
    Какво означава посттсъветско пространство? Преди Урал или след Урал,накъдето бягат презглава витязите? Хахахаха
  • 21 Аре

    13 10 Отговор
    Лавров я пуснете някоя мини ядрена в Украйна да видим какво ще направят нато и сащ сигурен съм че ще си вземат от памперсите на байдън мухахах

    Коментиран от #34

  • 22 БСП на Бунището

    14 16 Отговор
    Пост съветското пространство са държавите,окупирани от Комунистическа Русия за половин век по време на ВСВ....Половин Европа и Азия е това Пространство....Не са Държави и Народи,а Пространство,моля ви се...И то било тяхно вече - на Русия....На руските Комунисти....Ама Сериозно ли...Без майтап,а...????

    Коментиран от #31

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Да бе да

    11 20 Отговор
    "Лавров: Неоколониалният курс на Запада се проявява и в постсъветското пространство"

    Стига бе конь, Запада ли води война за заграбване на територии?
    То бива гьонсурати но ватите направо са в друга реалност ! Убийците обвиняват други за вероломната си война срещу най близкия си съсед? Гнусни до край , нали ларва?👶
  • 25 Бартломео

    11 19 Отговор
    Тоя дърт и грозен рептил Лавъра докога ще фъфли измислените "тези" на нацистката шушумига Духин, дето му денацифицираха щерката - псевдо лидер и самозвана журналистка.
  • 26 Ти си обикновен

    8 11 Отговор

    До коментар #15 от "Един от многото":

    руски про.стак ...
  • 27 Павел пенев

    7 12 Отговор
    Кой ви караше да правите пост съветско пространство? Защо позволихте на предателите Горбачов и Елцин да разтурят СССР, а сега не правите нищо за неговото възстановяване. Това ще стане ясно в края на СВО в Украйна ако позволите на неонацистите да я запазят.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Чове

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Няма да ти вземе тока Урсула не се безпокой
    По съвсем друг начин цената на токът ще бъде висока че няма да можем да си позволим да се отопляваме с електричество
  • 31 Отборен играч

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "БСП на Бунището":

    Западните държави са окупирани от съединените щати в Германия и има над 35 хиляди американски военни казвам не НАТО военни от САЩ в Япония също 60000 американски войник има там и другите западни държави също има американски войник ненатовски ето това е окупация
    Еми кажете ние по време на втората световна война изпратихме войници в Македония ние окупирахме ли ги или не

    Коментиран от #35

  • 32 Абе

    2 5 Отговор
    ботуш!Що за наглост е точно вие да говорите за нарушаване на международно право,тероризъм,варварско нападение,законност и т.н.?!Що за гадни к.опилета сте това руснаците?!Злобни,нагли,безотговорни,майстори на мръсни номера,Примитиви!Стойте си в просторната кочина и оставете света на спокойствие!Имате суровини в изобилие!Поне ги използвайте за благоденствие на собствения си народ!А,пропо!Това,че сте си заплюли най-голямата територия в света,пълна с какво ли не,а живеете още в средновековието,нека не ви заблуждава!Ресурсите на планетата принадлежат на всички!Имате възможност да ги продавате и се облагодетелствувате!Ако ли не,ще се сбогувате с тях и територията си!Това е неизбежно!
  • 33 Баро

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Танк":

    Санкцийте се налагат от този който може а не от този който иска
  • 34 Баро

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Аре":

    Пуснат ама после добре препечено рашистко
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 БЛАГОДАРЕНИЕ НА САЩ

    0 0 Отговор
    Общо 306 887 цивилни са били убити по време на конфликта в Сирия от март 2011 г. насам, съобщава "Ройтерс".

    По данни на Службата на ООН за правата на човека това е най-високата цифра до момента.

    Върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет заяви, че анализът ще даде "по-ясно усещане за тежестта и мащаба на конфликта".

    Пояснява се, че в тази цифра са включени загиналите в пряк резултат от военни операции, а не жертвите вследствие на липса на здравни грижи или достъп до храна или чиста вода.
  • 40 Промити мозъци

    1 2 Отговор
    Изкукуригали Болшевики
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания