Last news in Fakti

27 Август, 2022 20:00 2 759 17

Мюнхен: кошмарът от септември 1972

  • мюнхен-
  • 1972-
  • израел-
  • палестина-
  • терористична атака-
  • терористи-
  • германия-
  • олимпиада-
  • история-
  • атентат-
  • кошмар

На 5 и 6 септември 1972 в Мюнхен се разиграва кошмарна трагедия

Мюнхен: кошмарът от септември 1972 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Чуе ли роторен шум, Ханс Фьолкл и днес изпитва тревога. Звукът му напомня за двата хеликоптера "Bell-UH 1". Спомен, който не го е напускал от нощта на 6 септември 1972 година.

Тогава Фьолкл е млад войник, служи на летище Фюрстенфелдбрук до Мюнхен. Въпросната нощ е на смяна в разпределителната кула. Там той се грижи за пилотите, които кацат. 21-годишният мъж цял ден е залепен за телевизора и гледа новините от драмата в Олимпийското село - само на 20 километра от него: там, в сутрешните часове на деня, палестински терористи нахлуват при израелския олимпийски отбор и застрелват щангиста Йосеф Романо и треньора по борба Моше Вайнберг, взимайки други девет души за заложници.

Вечерта осемте терористи се качват на два хеликоптера заедно с деветимата си заложници. Настояват да бъдат освободени няколко техни съюзници от затворите в Израел и Германия, но искането им не се увенчава с успех. След дълги преговори германският министър на вътрешните работи Ханс-Дитрих Геншер обещава на терористите безопасно придвижване до египетската столица Кайро. Той ги уверява, че хеликоптери ще ги отведат до летище Рием, където ги чака пътнически самолет.

Вместо това обаче пилотите от Федералната гранична охрана ги отвеждат във въздушната база на Бундесвера във Фюрстенфелдбрук. Там, спомня си Фьолкл, около 22:30 ч. той наблюдава как хеликоптерите излизат от мъглата и се приземяват точно пред прозореца на офиса му на първия етаж.

Фиаското във Фюрстенфелдбрук

Планът е снайперисти да убият терористите и да освободят заложниците. Той обаче се проваля. Похитителите отвръщат на огъня с автоматичните си оръжия, докато германските сили са зле организирани - спасяването на заложници не е било част от тренировките им. Толкова лоша е координацията между германските полицаи, че някои от тях дори попадат под приятелски огън.

Фьолкл и колегите му дори не са били уведомени, че терористите и заложниците им ще кацнат във Фюрстенфелдбрук. "Станахме част от случващото се, просто защото бяхме там", спомня си той. "Тъкмо бяхме пристигнали за нощната си смяна. Никой не ни беше казал нищо."

Престрелката на летището продължава до полунощ. След това избухва мощна експлозия. Един от терористите хвърля граната в хеликоптера, където все още са вързани заложниците. На сутринта става ясно, че петима от терористите са застреляни и убити, както и че никой от израелските заложници не е оцелял.

Олимпийските игри в Мюнхен трябва да покажат приятелското лице на Германия пред света. Трябва да са "тържество на мира", 27 години след края на Втората световна война и Холокоста, в който Германия убива шест милиона евреи. Вместо това на германска територия отново загиват евреи. А държавата не успява да го предотврати.

Десетилетия тишина

След кратко прекъсване от само един ден и траурна церемония, състезанията в Мюнхен са възобновени. За фиаското във Фюрстенфелдбрук не се извиняват нито политиците, нито полицията. Не започва разследване, никой не поема отговорност за провалилата се спасителна операция, нито пък за това, че предложенията на израелски специалисти да помогнат са били отхвърлени.

Роднините на жертвите са принудени да се борят в продължение на десетилетия, за да получат какъвто и да било достъп до съответните досиета и по-адекватно обезщетение. Сега те не възнамеряват да присъстват на тазгодишното събитие в Мюнхен, посветено на 50-годишнината от трагедията.

"Свидетелите, жертвите и техните семейства бяха третирани почти като някакви досадни роднини", казва Лудвиг Шпенле, баварският комисар по антисемитизма, който разследва отново събитията от 1972 година.

Според него Западна Германия се е провалила пред лицето на тероризма. "Но случилото се след това също е провал - драматичен държавен провал", казва Шпенле пред ДВ. "Хората искаха просто максимално бързо всичко това да се забрави и положиха огромни усилия за постигането на тази цел. Мълчаха си за случилото се. Нямаше публични възпоменания." Едва от десет години насам се правят опити за тематизиране на атентата - например с мемориал в Олимпийския парк в Мюнхен.

Ханс Фьолкл също си спомня, че навремето всичко наоколо бързо се върнало към обичайния делник. Летището във Фюрстенфелдбрук започва работа доста бързо след кошмарната нощ - дори останките от хеликоптерите още били на пистата. На очевидците не предложили никаква терапия - докторите им препоръчали да изпият чаша коняк, за да се справят с шока.

"Хората се опитваха да потиснат травмата", казва Анна Улрике Бергхайм, председателка на Историческото общество на Фюрстенфелдбрук. Тя прекарва години наред в търсене на свидетели и открива хора като Фолкл.

Травмата от видяното в кошмарната нощ

"Хората, които са били там, със сигурност не са преработили преживяното", коментира Бергхайм пред ДВ. "Много очевидци чак сега се обръщат към нас, защото сега е дошъл моментът, в който могат да говорят за това.".

Не само близките на жертвите са игнорирани дълго време, казва Бергхайм. "За 50 години не са положени никакви усилия от страна на държавата. Никой не е попитал онези, които са били там през онази кошмарна нощ - полицаите, военновъздушните сили, пожарникарите, по които е стреляно, докато са гасили пожари: Как сте? Как се справяте със спомените?"

Автор: Петер Хиле


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка  🇷🇺

    13 7 Отговор
    "....в Мюнхен се разиграва кошмарна трагедия..."

    В момента всеки ден буквално се Самоубиват стотици украинци насипвани яко от хиляди Ирански дронове, но това не е Трагедия за разглезения германец.
    "Трагедия" било осем умрели еврея.
    Така де, нас също не ни е зор и дори не коментираме 20-ната "Неутрализирани" от Турция бойци на ПКК.
    Нито ме вълнуват, нито ги знам къде са.
    Защо германвца, французина или американеца да се вълнува от някакви си там самоубили се украинци ? ))
  • 2 Ххххх

    33 5 Отговор
    Стига с тия евреи вече.

    Коментиран от #11

  • 3 Сталин

    37 4 Отговор
    Абе стига с тия евреи пак ,защо целия свят мрази евреите
  • 4 истина е

    9 2 Отговор
    Тогава германците нарочно обасралсе , и загинаха много хора
  • 5 Човека КоZа

    30 5 Отговор
    Така, а? Азовците са героите на Украйна, а палестинците на които им окупираха държат са терористи, а? Да ви ..... стандартите.


    💤

    Коментиран от #13

  • 6 Аман от евтина пропаганда

    26 4 Отговор
    Терористи са западняците в Сирия.
  • 7 И за слугите им

    16 3 Отговор
    Кр за евреите.
  • 8 Човека КоZа

    21 8 Отговор
    Хамас - Героите на Палестина
    Слава Палестине, Хамас слава!
    🤭


    💤
  • 9 царски офицер

    8 23 Отговор
    Няма да има милост за рашистките колаборатори в България!

    Коментиран от #14

  • 10 Ангел

    23 3 Отговор
    Когато палестинския народ от 100 години се бори за свободата си западните страни ги наричат терористи.
    И кой създаде еврейска държава по средата на арабския свят за да може да се поддържа непрекъснато напрежение и военни действия между арабите и всички останали? После арабите били терористи.
  • 11 Рошко

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ххххх":

    Няма стига, това е еврейското зеле под немско име. Трябва да се съжаляват нищо че цял свят им робува малко респект, де се обърнеш макдоналдс кока кола банки чии са
  • 12 чудо големо

    4 1 Отговор
    а кога Ханс трепеше в лагерите не му дремеше....
  • 13 Аповете

    1 7 Отговор

    До коментар #5 от "Човека КоZа":

    човеко козище....Я сега кажи на всеослушание кой е първия цар на Палестина или президент ?
  • 14 дончичо

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "царски офицер":

    Ех,не помните историята...после царот доагят руснаците,и Дека ке одиш бре офицерино сукин
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 1936

    5 0 Отговор
    И какви обезщетения са получили алчните роднини?
  • 17 Начо Крика

    4 0 Отговор
    Такава, айде сега пишете и колко милиона обезщетение получиха семействата и как преди месец реваха за още, и им дадоха още. Никой от тях не е игнориран финансово. За жертвите от Брайтшайтплатц в Берлин имаше само писмо, о ама те бяха германци, не от богопомазаната раса
Новини по държави: