Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Август, 2022 15:07 5 321 112

Няма договор с "Газпром", който да си струва дори хартията, на която е написан

  • газпром-
  • христо панчугов-
  • газ-
  • договор-
  • русия-
  • българия-
  • украйна-
  • война-
  • доставки на газ

Всички маски и прикрития на политиците в България вече са паднали

Няма договор с "Газпром", който да си струва дори хартията, на която е написан - 1
Снимка: Shutterstock

Всички маски и прикрития на политиците в България вече са паднали. В момента дори не става дума за цивилизационен сблъсък, а за това дали искаме да запазим способността българските граждани да живеят свободно, да взимат самостоятелно своите решения и да ги преследват през всички механизми, с които разполага българската държава, или просто искаме да станем някакъв сателит на една ретроградна и живееща в самозаблуда, че е империя държава. Това каза политологът Христо Панчугов в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Ситуацията с отказа на българското правителство от доставката на газ от САЩ и заявлението, че от тук нататък преговорите с "Газпром" са неизбежни гостът коментира така: "Тази ситуация е доста показателна за състоянието на българската държавност и въобще за цялата институционална среда. Самият факт, че две седмици отне на българското служебно правителство, и на българското общество като цяло, да разбере дали има построен интерконектор с Гърция или не, показва безпомощността на институциите, но най-вече липсата на доверие на българските граждани в тях".

Още новини от Украйна

"Темата "енергетика" продължава да бъде повече митология, отколкото реален управленски сектор в България. Всеки има собствен разказ за темата и се предава от уста на уста, но истински мерки, които да гарантират енергийната сигурност на България за оставащите няколко месеца, към този момент липсват".

Това е доста тъжна ситуация и се опасявам, че тук е ред на българското гражданско общество да окаже необходимия натиск, за да се гарантира някаква нормалност, заяви Панчугов.

Необходимо е много повече политическо говорене, както и истинска журналистика, категоричен бе той. "Някой независим трябва да разплете тази ситуация, да се опита да намери истински данни и да ги представи на българското общество. Последните две седмици бяха наситени с хора, които говорят откровени лъжи в българските национални медии и очевидно са активирани от руското политическо влияние в България. Няма мек начин това да бъде казано".

"Очевидно залогът вече е изключително голям и нито служебното правителство, нито хората, които са се ангажирали да отстояват тази кауза, вече дори имитират някаква форма на обективност. Те дават разказ, който е толкова откъснат от реалността. А реалността е, че имаме нужда да гарантираме наличието на газ през оставащите няколко месеца или поне да започне да се съставя план за това".

За съжаление не става дума за бизнес разговор, а политически разговор, целящ да бъде тласната обратно България в лоното на Кремъл, съгласи се гостът. “Въпросът за цената на газа е второстепенен. Първата, и най-важна част, във всеки вид бизнес отношения, е дали имате доверие на партньора. В случая става въпрос за политически отношения, преди те да бъдат бизнес. В този смисъл е важно да има газ. Цената, за съжаление, е второстепенен въпрос. Разбирам опасенията на голяма част от българския бизнес. Разбирам и опасенията на голяма част от българските граждани. Но, за съжаление, обстоятелства, които не зависят от българската държава, обективно налагат покачване на цената на газа, независимо дали се доставя от Газпром, или от някъде другаде. Очевидно става, че сметката за газа, доставян от Газпром, не излиза по-евтина. Как да бъде по-евтин руският газ, когато е обвързан с борсовата цена? Как да бъде по-евтин от останалите? Елементарната логика не го позволява”.

През 2009 година България беше единствената държава, която до последно не беше намерила алтернативен източник на газ около кризата на взаимоотношенията между Руската федерация и Украйна. И сега се опитваме да се поставим в същата ситуация, подчерта събеседникът.

“Дори да допуснем, че този газ е по-евтин, това носи със себе си друга политическа цена. И служебно правителство, което се е поставило само в ситуация, в която ръцете му да бъдат извивани, отваряйки преговори с Газпром, без да има алтернативни източници за доставка на газ, е служебно правителство, което директно обслужва руските политически интереси в България. Нищо друго. Тук няма алтернативен прочит и това всъщност е част от проблема. Виждаме диалог, който за пореден път се води на някакво много конкретно ниво - цената, слотове, има ли налягане в тази тръба, няма ли”.

Това се прави целенасочено, за да бъде българският избирател "забаламосан", така че да не разбере нищо, да бъде обвит в мъгла на неяснота, за да може да бъде свършено нещо зад гърба му, потвърди Панчугов.

“Защото истинската тема е друга. Истинската тема е, и тя е много проста, и това всеки български гражданин може да го разбере - няма договор с Руската федерация, който да си струва дори хартията, на която е написан*. Няма договор, който да може да гарантира, каквито и да е доставки на руски газ”.

Опасявам се, че това е същата схема, която се разви около АЕЦ Белене - под огромен външно и вътрешно политически натиск този проект беше отворен, въпреки всички оценки за неговата нерентабилност, заяви политологът. “Той беше поддържан жив, в него бяха наливани пари, накрая бяхме принудени да си купим едни реактори, които ние няма да използваме и накрая се оказа, че платихме и неустойки в арбитраж, в който българската държава се отказа да участва доброволно. Опасявам се, че това е схемата, която наблюдаваме в момента - опитват се да ни заведат там, да платим цялата цена на това, че не получаваме газ”.

“Самият факт, че е сформиран кризисен щаб е за мен необясним. Потреблението на газ в България не е толкова високо, че истински да заплаши българската икономика и това също трябва да бъде казано в прав текст. Разбира се, че ще има последици, ако не се намери газ, но те няма да са толкова фатални, колкото се опитват да ни обяснят в момента”.

Нивото на българската енергийна сигурност показва невъзможността на българските политици да гледат в дългосрочна перспектива и да оценяват ситуацията, относно възможните рискове. Поне от 2014 година Русия е източник на несигурност и нестабилност в Черноморския регион. От анексацията на Крим и по-скоро още от конфликта в Грузия може да се говори за такова нещо, което е 2008 година, посочи политологът. "За този период българската национална стратегия, както в сферата на енергийната сигурност, така и в сферата на отбраната, би следвало да е напасната спрямо оценката на подобен риск и към адресиране на подобни рискове".

"Вече всички механизми, през които Руската федерация влияе на българската политика, са активирани. Няма какво да се губи. Всички чипове са на масата. Страховете на мислещите хора са основателни, защото българското общество бива разделено със съвсем нови политически проблеми. Има съвсем ново пренареждане на влиянието в българското общество. Това се случва пред очите ни и тази битка е изключително важна".

* Гостът прави препратка към изявлението на Ото фон Бисмарк (1815 – 1898): "Нито един договор с Русия не струва дори хартията, на която е написан" (бел. ред.)


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 115 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ротшилд

    121 24 Отговор
    Гладът изцелява роби мои! Гладни премръзнали и болни вие трябва да ми служите до край...
  • 6 От Космоса

    177 31 Отговор
    В този ред на мисли, дали има по скъпа хартия от документа за закупуване на самолети(хартиени) от Шащ

    Коментиран от #14

  • 7 Плашимир

    117 23 Отговор
    На дърва сме бате. А скоро и на каменни плочки ще пишем коментари.
  • 8 Евроатлантик

    70 17 Отговор
    Ако няма газ ще я караме на видело !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин

    46 123 Отговор
    Който ви говори в полза на Газпром значи ви е продал.Няма друга причина.

    Коментиран от #98

  • 11 Ние обожаваме Путин

    30 105 Отговор
    Той докара чудовищна инфлация, докара ни стотици хиляди "бежанки" /рускини от Одеса/ с украински паспорти и ни спря газа.

    Коментиран от #30, #35

  • 12 има!!!

    71 9 Отговор
    като видиш цените в магазин
  • 13 Да,бе

    148 20 Отговор
    Сигурно Газпром и Русия са ни виновни,че си избираме продажни политици и нито един не е в затвора.
  • 14 Плашимир

    37 6 Отговор

    До коментар #6 от "От Космоса":

    Мдаа. 🤣🤣🤣🤣🤣
    Пу един за мене. Да защитавам небесата на Каспичан и региона.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Рико

    32 98 Отговор
    Няма "Газпром"! Такова животно "Газпром" от което да зависи нещо не съществува. От "Газпром" абсолютно нищо не зависи. Решенията се вземат еднолично на друго място. Всички го знаят, но като продължават да повтарят "Газпром". Решава Путин и Путин трябва да бъде нашата мишена.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ще има и още

    95 15 Отговор
    Много неща в статията са вярни но не приемам внушението за Газпром. Договорите на Газпром с Унгария, Сърбия или Германия да речем си струват ама мнооого си струват хартията, на която са писани. Геополитиката промени много картинката но това няма нищо общо с договорите.
    Това че политиците ни и енергийната ни мафия са ниска топка и даже откровенни некадърници няма нищо общо с това какво и как можеш да си договориш не само с Газпром не само с Русия, а с когото и да е било по света - за справка най-скъпите самолетни чертежи......
  • 22 Престанете да лъжете населението

    105 23 Отговор
    с антируска пропаганда ,която лишава страната от надеждни енергоизтичници и води до повишаване на цените. ЕК никог няма да върне старите цени и точ е част от тов д се държи населението и страните в независимо дали газа идва от Норвегия , Великобритания , Азербайджан и т.н Тези ще подържат изкуствено завишени дени за да свият консумацията сред населението и захванат всички енергоизточници ,така че да контролират целия Светован пазар и да морят население с данъци ,такси, скъпи жилища , автомобили и т.н Газът който идва от ,прочутите танкери втеченен газ се пълнят от Русия . Тоест никаква американска газ не е пристигала ,освен руска такава.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Не позна!

    74 14 Отговор
    В момента изборът е дали българските граждани да живеят свободно, без имущество, храна и топлина или охолно, но не по принципите на евроатлантизма или либерастията.

    Коментиран от #42, #48

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Глупости

    59 11 Отговор
    Чиста пропаганда

    Коментиран от #51

  • 32 С.П.

    71 10 Отговор
    Щом вече и политолозите в България разбират от енергетика.....значи дъното е близо. Особено този политолог, учил в частния Централноевропейски университет в Будапеща, основан от Сорос. Поне да каже, че е соросоид, за да знаем чии тези и идеи защитава.

    Коментиран от #49, #63

  • 33 Мишел

    64 14 Отговор
    Ъхъ, затова Сърбия по договора с Газпром получава газ по цели 400 долара за 1000 кубика, а такива като България, без договор с Газпром , го плащат по борсови цени, в момента само по 3300 долара на 1000 кубика.
    През зимата газ ще пикаем, че нямаме договор с Газпром.

    Коментиран от #72

  • 34 ТаУмВзе

    52 7 Отговор
    Комисионката е по важна от хартията ей. Без Договор с Газпром Фалирация зимна и тва е целта явно.
  • 35 Ставри

    58 12 Отговор

    До коментар #11 от "Ние обожаваме Путин":

    Нали не продават газ русия?!Кой определя цените тогава ?Фащ да ни го докарат на най-ниска цена и нефта също.Те вдигат цените, а не Путин.Ако не са санкциите и има играч на пазара с ниска цена и Фащ ще продават на ниска цена.В момента за тях е здрава финансова жътва.Лошото е , че драматичният театър е сълза и смях.
  • 36 ГОЛЕМ СМЯХ

    59 10 Отговор
    усула сега ви с смее от някъде за дето я слушата и налагате санкций на самите си вас, гладни ижадни да седити що? щото урканкия ви клоун реве да сте съпречастни, после путин ви виновен, виновена е простатаГЛАВА дето я носите само за да ви познават капутиПРОСТИ

    СЪС КАКВО ТОЧНО ВИ Е ВИНОВЕН ПУТИН? ПЛАЩАШ ЛИ СИ ГАЗА В РУБЛИ ЩЕ ИМАШ ГАЗ НЕ ПЛАЩАШ ЛИ НИЩО НЯМА ДА ИМАШ , ТОЛКОВА Е ЯСНО, НЕ МОЖЕ СЕ ПРАВИМ НА ИНТЕРЕСНИ , НИЕ ДА ОПРЕДЕЛЯМЕ КАК ЩЕ ПЛАЩАМЕ, ВСЕ ЕДНО В КАУФЛАНД ВИЕ ДА КАЖЕТЕ КАК ЩЕ ПЛАЩАТЕ А МОЖЕ ЛИ?

    Коментиран от #53

  • 37 Сух

    59 7 Отговор
    Кой го твърди това? Някой спонсориран от Америка за България ли? Някак си е по демократично да купуваме скъпия втечнен американски газ от колкото евтината газ от тръбопровода на Кремъл..
  • 38 шогун

    13 46 Отговор
    Тук се прави внушение за редовно правителство . Нека се изяснят, че става въпрос за действията на служебно правителство на Радев . Радев е човека , който играе в полза на Путин . Другият е вярното му кученце Бойко Борисов .
  • 39 сноу

    24 7 Отговор
    Както се знае от далечни времена от пън не чакай нищо умно,, че дори и нищо не чакай..може ама нищото да е мно-ого голямо..
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ПЪН чугов

    12 2 Отговор
    Па язе от сичку му аба искам ши знайте,
  • 42 Кръпката

    46 12 Отговор

    До коментар #27 от "Не позна!":

    Точно така! И този Христо Панчугов трябва да е напълнил джоба след този пасквил. За разлика от него, аз се интересувам от цената, а не от политиката на доставчика на газ. Понеже азерският газ и този от швейцарците е руски, му препоръчвам да си изключи радиаторите на парното и да обяви бойкот. Панчугов, на дума ли ти плащат, на ред ли или си на твърда ставка от НПО, т.е. на представителите на другия доставчик САЩ.
    И после се чудим защо и как сме паднали под турско робство
  • 43 ПЪН чугов

    10 3 Отговор
    Па язе от сичку му абарисвам ши знайте,
  • 44 Мда

    10 44 Отговор
    “Самият факт, че е сформиран кризисен щаб е за мен необясним. Потреблението на газ в България не е толкова високо, че истински да заплаши българската икономика и това също трябва да бъде казано в прав текст. Разбира се, че ще има последици, ако не се намери газ, но те няма да са толкова фатални, колкото се опитват да ни обяснят в момента”.
    Четете руски подлоги и си затворете кресливите усти!

    Коментиран от #47, #83

  • 45 някой

    47 4 Отговор
    Когато от българска страна се провали проекта "Южен Поток" , от руската страна излязоха с декларация , че не си струва да се занимават с не-суверенна територия , която не може да взима сама своите важни решения . За това се обръщат към Турция . И явно там договорите надвишават стойността на хартията , и Турция се къпе в евтин газ . И сега ситуацията е горе-долу същата . Няма как не-суверенна ,колониална територия да определи своите национални интереси .
  • 46 ПЪН чугов

    32 7 Отговор
    Търговията с енергия, газ, петрол, електричество и въглища е пазарно и икономическо действие при пазарна икономика. Ограничаването на пазарните системи е чиста проба политическа диктатура и сриване на демокрацията.
  • 47 Мъдааа

    23 2 Отговор

    До коментар #44 от "Мда":

    Ти на кой облак витае?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Всъщност

    32 2 Отговор

    До коментар #32 от "С.П.":

    Дъното не е близо , а сме го прокопали надолу , като минна галерия.
  • 50 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    38 13 Отговор
    Болгария трябва да копува гас единствено от Гаспром, защото е най-ефтин, а Россия е братска страна!

    Коментиран от #84

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Наблюдател

    33 1 Отговор
    Истината за енергетиката ще лъсне зимата. По най-неприятния начин! Никой обаче неповдига въпроса "Къде бях всички правителства последните над 30 години да се сетят за Енергетиката че да изготвят Енергиина Независима стратегия на страната?!", която да се реализира във времето! За което трябва Много Време!!! Сериозно ли си мислите че това можа де се изготви и реaлизира за няколко месеца ! Чак когатo "яйцето застана на G-za " тогава всички се разбалбукаха, а и продължават да лъжат,дори 2 думи за такава стратегия необелват!! Защото всички дето са на власт или "точат лиги" за нея мислят само за собствената си изгода а не за интересите на цял България!!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Бгг

    20 1 Отговор
    Лаков голям у-й лапни, голяма дума не казвай !!!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Сорос ме преследва!

    25 4 Отговор

    До коментар #32 от "С.П.":

    Щом народа повече вярва на форумни спецове, а не на доказани специалисти, значи наистина копаем дъното!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Събуди се

    41 2 Отговор
    " Как да бъде по-евтин руският газ, когато е обвързан с борсовата цена? Как да бъде по-евтин от останалите? "
    А може би трябва да си спомним КОЙ наложи това изискване на Газпром и да се откажем от дългосрочните договори ? Не бива чуждото слабоумие , некадърност и слабоволие да бъде оправдание за сегашната ситуация и най-после да се признаят грешките ?
    Стана модерно за всички проблеми да се обвинява само Русия, но Българите не са прости и знаят кой е виновен. Може би трябва най-после да се помисли и за държава България и нейния народ, а не само за лични облаги ?
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 МалкоЛогика

    35 4 Отговор
    Един продавач има право да си пази приходите от нагли крадци. РФ/Газпром направи това. Крадците да не мрънкат.
  • 71 С.П.

    42 3 Отговор
    Гостът хубаво прави препратка към изявлението на Бисмарк, но да бъде така добър да довърши по-нататък казаното...."Не се надявайте, че веднаж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдат, не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Затова с руснаците си струва да се играе или честно, или въобще да не се играе..."
  • 72 един

    5 29 Отговор

    До коментар #33 от "Мишел":

    Получава Сърбия газ по 400$ ама друг път!А питаш ли се защо наште продажници построиха Турски поток с наши пари,който обслужва Сърбия и Унгария,а "патреоте"? Значи в Кремъл нас ни имат за чираци на Сърбия и Унгария,с наши пари за тяхно удоволствие,удобно ли ти е така "патреоте"?Чест и достойнство имаш ли "патреоте"?Българин ли си изобщо "патреоте"?

    Коментиран от #78, #81

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 ХиХоХи

    18 1 Отговор
    Няма танкер, дето да е по евтин от слотовете
  • 75 четящ

    34 1 Отговор
    на много грешна позиция си авторе! света отдавна е глобален и няма начин никоя страна да бъде изолирана от останалите, още повече когато се касае за търговски връзки! освен това ти яко бъркаш икономиката с политиката, което е адски грешно и ако те послушат някои бъдещи управляващи ще се стигне до голяма бедност, отрязвайки доставки на енергия, която никой друг не може да достави! 1. дългосрочен договор за доставка на втечнен газ никоя американска компания не предлага преди 2027 г., защото нямат капацитет... 2. ние като държава нямаме терминал на своя територия за втечнен газ, няма и да имаме защото през босфора е забранено преминаване на танкери с втечнен газ 3. 20 % процента от гръцкия терминал/който сега се прави/ не стигат и за 1 млрд. куб.м., азерите повече от този 1 млрд. не могат да ни дадат, нямат капацитет, питам оставащите близо 1.5 млрд. откъде при това положение ще вземем, освен тръбен руски газ? ха отговори ми..

    Коментиран от #100

  • 76 Преминаващ оттук

    27 3 Отговор
    Лисицата погледнала нагоре, видяла узрелия грозд и си казала "а кисел е".
    Та така и тези от "Bloomberg"
  • 77 Гггг

    24 2 Отговор
    Кой е този независим анализатор ,дето ще обясни...то такъв няма.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Просто човек

    3 14 Отговор
    Това служебно правителство е вредно за България!!!
  • 81 ертъуи

    19 3 Отговор

    До коментар #72 от "един":

    Можеш и сам да си намериш ОФИЦИАЛНОТО изявление на сърбите съдържащо следните неща:

    2млрд. м3 газ на година и $800млн. платени за 1 година...

    Не знам по коя математика си учил да смяташ, но моята дава краен резултат от $400 за 1000м3 газ... Това за Сърбите, за Унгария е една идея по-скъпо, а Турция като входна точка плаща около $300 и получава огромни транзитни такси... Ако тръбътъ беше влязла у бг както се планираше не само щяхте да плащате сега по $300 и да прибирате огромни пари за транзит (реално да получавате газ безплатно), а и щяхте да сте изкарали пари за строежа на Белене с 4 вместо 2 реактора...

    Да обяснявам ли защо плащате в момента по над $2200 за газ, що получавате мизерни транзитни такси и що нямате Белене с площадка за 4 реактора?

    Коментиран от #93

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Потреблението на газ в България

    21 3 Отговор

    До коментар #44 от "Мда":

    не е толкова високо, но за мен и семейството ми е от жизненоважно значение. Справка - преди години, когато България имаше дългосрочен договор с Газпром, плащах през летните месеци /за топла вода и готвене/ - между 15 и 20 лева месечно. През юли т.г. за същото сметката ми е 67. Уточнявам - няма как да съм на твърдо гориво, просто сградата не позволява. и ОЩЕ ЕДИН ФАКТ - "НЕНАДЕЖДНИЯТ ИЗТОЧНИК" "ГАЗПРОМ" НЕ Е СПИРАЛ ГАЗА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 15 ГОДИНИ - ИМАШЕ ЕДНО СПИРАНЕ И ТО -ПО ВИНА НА УКРАЙНА.

    Коментиран от #92

  • 84 Как

    4 9 Отговор

    До коментар #50 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Русия каза че си неприятеска държава. Сега на тебе ли да вярвам или на нея?

    Коментиран от #87

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Война и мир

    17 3 Отговор
    Нито една дума на г-н Панчугов не струва хартията, на която е написана. Той не е политолог, а политик. При това - винаги лаком за власт и носенетие от нея благинки. Следователно, не може да прави реални анализи и прогнози.
    Ето ви спомен от 2014 г. за него:
    Христо Панчугов беше преизбран за председател на "Синьо единство" на първата национална конференция на партията. Други кандидатури за поста нямаше. Според Панчугов единствено обединена дясна партия може да върне политическата стабилност в страната и да гарантира европейския път на България...
  • 87 дрфтгъху

    12 3 Отговор

    До коментар #84 от "Как":

    Ти се моли да не влезете в списъка с вражески държави, че тогава ще му ближеш на Путин з@дник@ лично... Засега сте "неприятелска" държава на общо основание като член на ес- моли се, пали свещи и плати някоя литургия да не станете "враг", че тогава такива като теб първи ще ги провесват от уличните ламби да съхнат и децата ви ще висят на съседната ламба, не сме зверове и няма да разделяме семействата...
  • 88 шаа

    10 2 Отговор
    "Това каза политологът..."
    ---
    Политолог, това е професията, която ти остава, ако всяка друга професия е много над нивото ти.
  • 89 123

    8 3 Отговор

    До коментар #82 от "пламен":

    Докато има данък колониален наречен ФАЩ
  • 90 Гост

    7 2 Отговор
    Дори не си чел договора ама го коментираш.....
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Мда

    4 2 Отговор

    До коментар #83 от "Потреблението на газ в България":

    Защо си мислиш, че някой трябва да ти осигурява евтина газ? Ще плащаш и ще благодариш на Газпром за това, защото тоя път ти врътнаха кранчето! Свърши евтината газ, ама ще оцелееш, не се притеснявай!
  • 93 един

    4 11 Отговор

    До коментар #81 от "ертъуи":

    А с 3млрд. лв. за Турски Поток и над 1млрд$/равно на 2 млн.лв/ невзети такси от спрения Транс-Балкански газопровод,с колко щеше да ни поевтинее газа,смятай,нали можеш да смяташ!Ако си приключил,добави и 1,5млрд.лв от ръждясващите реактори за Белене,добави и 400млн.лв за дълбачката на Варненското езеро,назад за КТБ пр. няма да се връщам!Сметна ли колко солено ни излиза руския газ?Или си мислиш че руснаците са лоялни към нас и ни правят подаръци,не забравяй че те винаги са били със Сърбия и против нас,или забрави за Българо-Сръбската война и кой я подстрекаваше!Продължавай да си живееш с илюзиите за "добрия Дядо Иван",но не трови медийната среда с тия откровени глупости!
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 177

    5 4 Отговор
    До 81.
    Така като смяташ за сърбите цената следно за една година, за нас защо смяташ цената за момента. Дали няма разлика в цените в началото на годината и сега. Или така ти е по-лесно да си докажеш тезата.

    Коментиран от #104

  • 97 Джулиана Глигани

    14 2 Отговор
    За това ли Германия не е спирала да купува руски газ, лицемери гнъсни?
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 БМДТ

    0 7 Отговор

    До коментар #75 от "четящ":

    Четящ си, обаче 20% е СОБСТВЕНОСТТА на терминала, а не % количество за България.
    Дали има разлика, а?
    И да, ЗАВИСИМОСТТА ОТ ГАЗПРОМ Е ЗАГУБА НА СВОБОДА!
  • 101 Рико

    0 1 Отговор

    До коментар #99 от "Балканджия с ракия":

    250 литра?! Здрав корен, ти наш български! Да си жив и здрав да си я пиеш, добре изстудена ,с добра салата и с добри приятели
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 дядото

    4 0 Отговор
    боже,грешно е нашите си политици и управляващи да ни правят на глупаци.добре,нека да не е русия,да са западните ви покровители.но да държите хората с руски доходи,а с американци цени е най-малко цинично.

    Коментиран от #105

  • 104 Щото ти праи отстъпка

    3 0 Отговор

    До коментар #96 от "177":

    Има разлика я ...спотовите цени от 2200 отидоха на 3100 $ за 1000куб. М.

    Пак ли искаш да ти усреднява ?
  • 105 един

    2 1 Отговор

    До коментар #103 от "дядото":

    И кой е той дето ги държи доходите?Кой е виновен че газа и бензина поскъпнаха,кой е виновен че хляба,брашното и олиото поскъпнаха?Кой е виновен че след тях последваха сирене,мляко и месо?Кой е виновен че покрай тия стоки крак повлече и всичко друго,в т.ч. и заплати,което също помпа инфлация!Как да ти вдигнат доходите,като стоките стават все по-малко продаваеми,а на всичкото отгоре и ще повишат още цените,и така една спирала от която излизане няма?Или и ти реши да напишеш нещо!
  • 106 177

    0 2 Отговор
    Не, не искам да усреднява. Пак не искам и никога не съм искал. Напротив, искам да изчисли за момента цената в Сърбия и каква щеше да е пак за момента в България, ако руснаците на бяха спрели газта. И не разбрах какво отстъпка ми прави той на мен.
  • 107 Петьо Петров

    3 1 Отговор
    Целият цитат на Бисмарк:

    Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан. Не се надявайте, че веднаж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдат, не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Затова с руснаците си струва да се играе или честно, или въобще да не се играе.
  • 108 МАГ

    3 1 Отговор
    Странное заявление Панчугова,что цена на газ дело второстепенное.Можно подумать,что Болгария супербогатая страна и в ней живут только Ротшильды и Рокфеллеры.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 ИзперкалиРусофоби

    1 1 Отговор
    И как го разбра с продажната сиТиква след 60 и повече годиниРедовниДоставки от газпром 😆
  • 112 Наркос

    0 0 Отговор
    Ало колега дължиш ми процент ,)