Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Август, 2022 17:45 8 120 213

Русия се готви за дълга война в Украйна

  • военни престъпления-
  • война-
  • жертви-
  • руска армия-
  • украйна-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • армия

Това е първата промяна в числеността на руската армия през последните пет години

Русия се готви за дълга война в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Путин нареди увеличаване на числеността на руската армия със 137 000 души. Според експерти това показва поне три неща за войната в Украйна. Първо, загубите на Русия са по-големи, отколкото признава. Второ, Кремъл се подготвя за дълга война. И трето, Путин не е склонен да обяви всеобща мобилизация, пише "Свободна Европа".

Шест месеца след като започна пълномащабна война срещу Украйна, Русия иска да увеличи числеността на армията си. На 24 август руският президент Владимир Путин издаде указ, с който нареди броя на активните военнослужещи в руската армия да се увеличи със 137 000 души до 1,15 милиона. Това е първата промяна в числеността на руската армия през последните пет години. Нито Путин, нито някой от правителството обясни какво я налага. Тя идва шест месеца след началото на руската инвазия в Украйна и на фона на твърденията на западните разузнавателни агенции, че руската армия е загубила десетки хиляди военни във войната, която Москва нарича “специална военна операция”.

Според експерти, интервюирани от Радио Свободна Европа, указът на Путин показва поне три неща за войната в Украйна. Първо, загубите на войници на Русия са по-големи, отколкото тя признава. Второ, Кремъл се подготвя за дълга война. И трето, Путин не е склонен да обяви всеобща мобилизация. “Най-големият проблем на Кремъл във войната в Украйна в момента е човешкия фактор“, каза Оскар Йонсон, изследовател в Шведския университет по отбрана в Стокхолм. “Това изглежда е начин да се направи настоящата смесица от различни методи за набиране на още войници по-скоро постоянна, отколкото временна, а също така е още един начин за избягване на обща мобилизация.”

“Указът на Путин и увеличаването на войските предполагат, че Кремъл се стяга за дълга война в Украйна”, каза Тор Буквол, дългогодишен военен експерт по Русия в Норвежкия институт за отбранителни изследвания. В същото време британското разузнаване се усъмни дали увеличаването на числеността на руската армия изобщо може да повлияе на войната в Украйна.

Как Русия се опитва да компенсира загубите

Не е известно колко точно войници е загубила Русия в Украйна, защото самата тя не публикува данни. За последен път през март руското Министерство на отбраната съобщи за 1351 загинали войници. Оттогава не е публикувана никаква статистика. Представители на САЩ говорят за между 70 000 и 80 000 убити и ранени руски войници на фронта. Подобна оценка се споделя от британското и други западни разузнавания.

На този фон от месеци руската армия набира хора с кампании по телевизиите и в социалните мрежи. Държавните медии показват телефонни номера, на които желаещите могат да се обадят и да получат информация за това как могат да се включат в “специалната военна операция”. В това време парламентът премахна горната граница във възрастта за желаещите да служат в армията на договор. Редица сайтове показват обяви работа за наемни войници с примамливи заплати и социални придобивки.

Досега обаче нито Кремъл, нито военното министерство са допуснали възможността да обявят обща мобилизация. Смята се, че подобен ход ще разбие мълчаливото приемане на войната от руското общество. На този фон решението на Путин да обяви увеличаване на числеността на руската армия изглежда като опит да се компенсират загубите, без да се обявява мобилизация. В същото време руската офанзива в Украйна се забави през последните месеци, а украинската армия премина в контраофанзива на юг. Според експерти западните оръжия, които Украйна получава от партньорите си, ѝ дават преимущество. Руската армия от своя страна изпитва трудности. Появиха се свидетелства за лошата организация и лошите условия, при които се бият руските войници.

Защо му е на Путин да увеличава армията

Анализаторите предлагат няколко обяснения за това какво цели Путин с решението да увеличи числеността на украинската армия. Първото е, че той се надява така да компенсира загубите, без да се налага да обявява обща мобилизация.

“Впечатлението ми досега е, че той наистина не харесва идеята официално да кара хората да ходят на война”, каза пред Радио Свободна Европа Тор Буквол. “Да им оказва натиск под различни форми или да ги изкушава с пари - да, но да обяви, че цялото население вече няма друг избор - не.” По думите му инфраструктурата на Русия за набиране на военни и тяхното обучаване - което включва и екипиране, и транспортиране на десетки хиляди хора, вероятно не би могла да поеме обща мобилизация.

“Устойчиво увеличаване на военните в рамките на съществуващите военни части вероятно би било по-лесно за организиране”, каза още експертът от Норвежкия институт за отбранителни изследвания. Друго възможно обяснение е, че с указа Кремъл се опитва да вкара в правна рамка всички хаотични усилия за набиране на войници за руската армия, каза Ник Рейнолдс, изследовател в Института на кралските обединени сили в Лондон.

“Според мен той [указът] просто обслужва сегашните им усилия да привлекат нови хора и да ги изпратят на война като осигурява юридическо прикритие и допълнителен бюджет за целта”, каза Рейнолдс. “Русия очевидно отчаяно се опитва да увеличи човешката си сила и продължава да разчита на ветерани и резервисти с някакъв военен опит.”

Усилията за попълване на руската армия в Украйна включват и въвеждане на военна служба в окупираните области на Донецк и Луганск. Освен това има данни, че частната военна компания “Вагнер”, свързвана с близкия до Путин олигарх Евгений Пригожин, е започнала да набира хора от руските затвори.

Ще промени ли набирането на войници хода на войната

Въпросът е дали опитите на Русия да набере повече войници ще повлияят на хода на войната в Украйна. Министерството на отбраната на Великобритания изрази съмнения дали изобщо Москва ще успее да увеличи числеността на армията си и дори ако това стане, дали ще повлияе на хода на войната. В редовния си бюлетин за хода на войната в Украйна, военното министерство посочи, че не е ясно дали се очаква това да атане чрез набиране на доброволци или чрез увеличаване на обхвата на задължителната военна служба.

Министерството посочи също, че евентуално увеличаване на броя на войниците в руската армия вероятно няма да има ефект върху войната в Украйна. “Русия е загубила десетки хиляди военни, много малко нови хора сключват договори за военна служба, а наборниците технически не са задължени да служат извън руска територия”, написа институцията в Туитър на 28 август. Не е ясно колко точно руски военни се бият в Украйна. Преди началото на инвазията през февруари според западните разузнавателни служби край границите на Украйна бяха струпани около 170 000 военни. Преди войната западни анализатори определяха числеността на руската армия между 850 000 и 900 000 души. Русия твърдеше, че тя е над 1 милион.

Автор: Майк Екел

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Войната спокойно

    100 59 Отговор
    Може да продължи 10-15 години. Но си струва. Русия да си върне територията и да държи по далече от руската федерация натовските оръжия!

    Коментиран от #11, #23, #27, #62, #153, #154

  • 3 Ужас

    42 57 Отговор
    Гледам един клип се върти в Тубата от петък.След удар с ХИМАРС по моста в Нова Каховка.Един руски камион с войници се случил точно на мястото на удара.Грозна гледка.

    Коментиран от #26, #109

  • 4 Пацо

    46 56 Отговор
    Ама как,....нали за три дни Киев....

    Коментиран от #7, #115

  • 5 Върви ли пропагандата

    81 32 Отговор
    за глупаците? Ползват 1/10 от армията си, но я увеличават, че имат зор в Украйна! Да кажем беее освен! Дори още са на военна операция и не са почнали война!

    Коментиран от #61, #87

  • 6 Истина

    52 24 Отговор
    На Путин дъщеря му си живее в Мюнхен.Който си няма друга работа да ходи да воюва.

    Коментиран от #12, #83, #85

  • 7 Хаха

    16 5 Отговор

    До коментар #4 от "Пацо":

    Но друг път
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кики

    43 64 Отговор
    Срам резил и позор втората по сила армия в Украйна потъна здраво в блатото на безсилието.Наемници , чеченци буряти и каква ли не сбирщина от неудачници .Срам Вова мястото ти е вече до Ленин.

    Коментиран от #179

  • 10 ТЪОТКА ХОХОЛНЯ

    5 26 Отговор
    Z ет като семената бяла мъжка течност ,по едно семе посято в всяка една хубава жена 😪😁😁😁
  • 11 ха ха

    25 37 Отговор

    До коментар #2 от "Войната спокойно":

    Ами, ако не си ги върне? Ами, ако оръжията станат по-съвършени и територията няма значение? Ами, ако и двете се случат? Солта и боя... Не им е за пръв път на русите да се правят на световна сила. По-лесно е да сменят Батюшката...
  • 12 Аз съм на Юпитер

    36 18 Отговор

    До коментар #6 от "Истина":

    Не го вярвам, че дъщеря му е там. Какво стана с дъщерята на приближеният до Путин? Пишеш пълни глупости.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Русия

    44 33 Отговор
    Ще преключи Украйна по план.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 50 милиарда евро

    11 10 Отговор
    Много ми се иска да излезна и да се разхождам по Витошка но съм на работа в бултартратс газ.
  • 18 Да не се чете от патриоти

    8 7 Отговор
    Е, пак няма да се спи тази вечер.!
  • 19 Ще отиде в блатото на историята

    31 37 Отговор
    Дори и едно z не могат да напишат красиво алкохолиците с цироза на черния дроб.
  • 20 хазната е празна

    22 27 Отговор
    Джудже води се шизофрения
  • 21 Карай направо

    3 7 Отговор
    Започва да ми се спи. Толкова много
  • 22 Любомир

    40 20 Отговор
    Русия се готви за дълга война.Докато стигне Кале и от там до Сейнт Дейвис.После през Норт фолк до Сан франциско.Накрая прес Беринговият проток се прибират.

    Коментиран от #33, #43

  • 23 Историка

    21 17 Отговор

    До коментар #2 от "Войната спокойно":

    Територията на Украйна не е руска бре?

    Царска имперска Русия не допуска да има държава Украйна, има губернии, има киевско генералгубернаторство. Както и Финландия, Грузия и бивши съветски републики, са били губернии при царя. Но болшевишка Русия допуска Украйна като отделна държава и се съюзява с нея. Украинска народна република се появява през 1917 г., която се присъединява към СССР и през 1920 г. става Украинска съветска социалистическа република (дребна подробност – актът е подписан и от българина Кръстю Раковски, като един от членовете на президиума на конгреса на съветите, написал конституция на УССР).
  • 24 Мамалигаря

    33 22 Отговор

    До коментар #1 от "Хехе":

    Да си му мислят украинците които останаха без армия, загубите са около 200 000!

    Коментиран от #147

  • 25 Жената на балтов към балтов

    25 20 Отговор
    Гледам в инстаграм руските жени не ги интересува войната а обувките на прада. Но ще отворят хладилника и ще видят че е празен откъм съдържание

    Коментиран от #38

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 второкласник

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Войната спокойно":

    В колко епохи назад живееш?
  • 28 Ще видите

    14 12 Отговор
    Китай е дал ултиматум на Путин да не напада Шанхай че ставало мазало

    Коментиран от #32, #36

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Рашъните прехвърлят

    21 33 Отговор
    военни части от Сирия включително и 7-8 ракетни установки С-300 преработени за земни цели.Имат недостиг на далекобойни ракети.На корабите им в Черно море са останали около 42-46% от ефективното въоръжение.От Сирия,всичко отива в Крим и Донбас.Използва се времето много интензивно,преди очакваната атака на керченския мост.После,предвижване директно от и към РФ ще бъде невъзможно.Ще бъде ударена тази част от моста,която е на кримска територия.

    Коментиран от #39

  • 32 Ставри

    6 6 Отговор

    До коментар #28 от "Ще видите":

    Този Путин и там ли се навърта?Да, той е навсякъде тоз.
  • 33 Папуняк

    16 7 Отговор

    До коментар #22 от "Любомир":

    И като се събуди установи че си се обосрал, точно като любимците ти.
  • 34 С малката подробност, че влакът е бил

    23 21 Отговор

    До коментар #26 от "Друг Ужас!":

    пътнически. И са загинали над 25 цивилни, жени и деца. Поредното рашистко престъпление.

    Коментиран от #45

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ставри

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ще видите":

    + е от мен.
  • 37 Иван

    15 17 Отговор
    Увеличението на руската армия не е за Покрайна, а за Япония, Полска, Германия, Румъния, Северна Африка.

    Коментиран от #46, #48

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 След

    13 9 Отговор

    До коментар #31 от "Рашъните прехвърлят":

    15 дена ще почваш училище! Пази приказките за деца за там!

    Коментиран от #49, #68

  • 40 Рашка в колапс

    11 11 Отговор
    SkyRange ще позволи на Министерството на отбраната за прецизно насочване на хиперзвукови системи“, каза Джордж Ръмфорд, изпълняващ длъжността директор и главен заместник, TRMC. „RangeHawk на Northrop Grumman е идеално пригоден за събиране на данни чрез осигуряване на постоянно време на станция, разположено по-близо до траекторията на полета, и гъвкавост, за да се адаптира към динамиката на хипер звуковите оръжия – мултипликатор на сила, докато развиваме критични способности за националната отбрана
    SkyRange е на базата на GlobalHawk ,външно е 1 към 1 ,но тук ще изпълнява други задачи .
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Смях

    21 23 Отговор
    В първите гръмнати до Киев танкове се намериха офицерски парадни костюми. Путлер трябваше да приема парада в Киев на третия ден. Само това стига, за да видим, как спецобасрацията се развива по предварително изготвения план. Смешна рашистка армия...
  • 43 Ангеларий

    15 6 Отговор

    До коментар #22 от "Любомир":

    СЪНОВИДЕНИЯ.........БЪЛНУВАНИЯ,,,,,,,ПОДСКАЧАНЕ НА СЪН.......ХАЛЮЦИНИРАНЕ.............НАПРАЗНИ МЕЧТИ и нищо друго!!!

    Коментиран от #58

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Така пише в нашите платени медии!

    12 16 Отговор

    До коментар #34 от "С малката подробност, че влакът е бил":

    А ако знаеш английски език,виж какво пише в независимите медии...!А там пише и показват ,че истината е съвсем друга...!

    Коментиран от #50, #69

  • 46 до иван

    10 4 Отговор

    До коментар #37 от "Иван":

    Ванка, пак си прекалил с алкохола и имаш халюцинации.
  • 47 Пешо кореняк Софиянец

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Ти българин ли си?":

    Ти пък се оля.Хайде няма нужда.Чети си го този там, но не е хубаво да обиждаш и да ни налагаш един с съмнителен произход.
  • 48 Хихи, стига бе, zомби.

    17 14 Отговор

    До коментар #37 от "Иван":

    2 града и 20 села превземате от 5 месеца, за целия свят мечтаете. Я се лекувай по-сериозно.

    Коментиран от #56, #57

  • 49 Баууууу

    6 2 Отговор

    До коментар #39 от "След":

    Найде опровергай го?!? А не да даваш само кухи съвети?!?

    Коментиран от #54

  • 50 Папуняк

    10 4 Отговор

    До коментар #45 от "Така пише в нашите платени медии!":

    И кои са тези "независими" медии. Цитирай поне една! С какво са ви заменили мозъците, че кълвете толкова лесно?
  • 51 алфамАймун

    9 12 Отговор
    ако русия прегази великите укъри, неизбежно трябва да последва нормализиране на отношенията с аврупата, в една или друга степен. дори на ввп ще му е трудно да обоснове обратното. а ако операцията продължи... прочетете скорошното изказване на вучич, който в прав текст каза, че още година война ще довърши старата б.лу.дница. чисто и просто, както се казва. ;)
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 шаа

    17 14 Отговор
    Украинска подлога, а не българска медия.
  • 56 Всъщност!

    15 11 Отговор

    До коментар #48 от "Хихи, стига бе, zомби.":

    Не си прав!Тези ,,2 града и 20 села" се равняват на 20% от територията на Украйна...!
  • 57 Иван

    11 10 Отговор

    До коментар #48 от "Хихи, стига бе, zомби.":

    Овце, дайте си заплатите на Хунтата.
  • 58 Любомир

    2 6 Отговор

    До коментар #43 от "Ангеларий":

    Може да си гледате работата.Аз следвам директивата и начина на поднасяне на новините от журналята.Те пишат небивалици, защо и аз да не ги конкурирам?Дори моите са поднесени успоредно с екватора.Проследете на картата , колко съм последователен, но накрая изневерявам малко да има усукване.Да не праволинейно много.
    Те да не ви поднасят нещо по-добро от мен?
  • 59 Иван

    9 7 Отговор

    До коментар #53 от "Мдааа":

    Само че не бяха деца, а резервисти........Децата бяха в Ирак и Сърбия.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Само лай си...!

    21 11 Отговор

    До коментар #5 от "Върви ли пропагандата":

    Днес Руснаците унищожиха завод за ремонт на хеликоптери в Запорожие...
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Гъди Гъц

    13 11 Отговор
    Пак трябва да обяснявам. На Русия и трябва още войска та като завземе Украйна да има свои поделения на новата територия.

    Коментиран от #66, #106

  • 64 Война и мир

    16 12 Отговор
    Първо, загубите на Русия са по-големи, отколкото признава. Сигурно е така - на война всички лъжат. Но не това е причината за увеличаването на армията им. По западни оценки само за окупирането на Украйна им трябват около поне 950 000 човека, а освен това трябват и за останалите части на страната и други театри на военните действия (напр. Сирия).

    Второ, Кремъл се подготвя за дълга война. Не, Кремъл по начало е замислил войната като продължителна, иначе нямаше да я започне със 160 000 човека, докато въоръжените сили на Украйна бяха доста повече - армия - 250 000, ВМС, ВВС, граничната служба, силите на СБУ, полицията, териториалната отбрана и останалите общо възлизаха на около 800 000. Защото това не е война само срещу Украйна. Това е раждането на новия световен ред на мястото на стария еднополюсен свят доминиран единствено от САЩ.

    И трето, Путин не е склонен да обяви всеобща мобилизация. Не му и трябва. Русия няма да окупира Украйна. Тя ще я доунищожава. По украински оценки, в момента в Украйна е останало население около 26-27 млн. човека. И бързо намалява. В остатъчна Украйна ще има население от няколко милиона човека.

    Коментиран от #70

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Хапването на края на масура

    10 15 Отговор

    До коментар #39 от "След":

    е вече във ход,кое толкова не ти хареса....че русите почти израсходваха ресурса....че крият корабите си далеко от Нептуните....че базите им в Крим,са обречени....че бягат от Крим в росиа....че никой вече не взема Путин на сериозно....че никой вече не ви иска никъде по света....че РФ е пред колапс и разпад.....!?Е,направих тренировка за първия учебен ден!Ама ти за къде си тръгнал...и ти вече не си сигурен!

    Коментиран от #77

  • 69 Лазар

    7 7 Отговор

    До коментар #45 от "Така пише в нашите платени медии!":

    Приятелю, всичко е режисирано с медиите на запад.Едни показаха истината за зверствата на Укрите и какво, нахокаха ги и да си чул нещо за тях?Всичко е париииии.Ние нищо не виждаме и усещаме от това, а само се нервим.Има и испански медии.Има френски.А и без да знаеш англииски има гугъл преводач и що годе ще го разберш.
  • 70 ТАКА Е!

    10 10 Отговор

    До коментар #64 от "Война и мир":

    ,,По украински оценки, в момента в Украйна е останало население около 26-27 млн. човека. И бързо намалява"
    Изтеглят се на плажа на нашето черноморие...

    Коментиран от #75

  • 71 Ами сега

    7 11 Отговор
    Чудо голямо!
    Сега в Европа се закриват предприятията, защото използвайки газ на тази цена реално работят на загуба. Ще се присъединят и доста други...
    С една дума освобождават доста хора от работа , а последствията... ще има доста хора които ще отнесат не едно правителство ! Жътвата на ???... наближава.
    И после всички съборени некадърници ще се съберат в хор и изпеят ода "Русия е виновна..."
  • 72 Швейцария

    11 14 Отговор
    Ако сащ им пуснат на руците майката на всички бомби и от Москва ще остане само мавзолея на ленина
  • 73 Война и мир

    11 8 Отговор

    До коментар #65 от "Пуяк":

    Кои Мински споразумения? Тези ли: Минск-1, което Порошенко заяви, че е подписал само за да спечели време, но не и да го изпълнява? Или Минск-2, която Зеленски официално още преди повече от година заяви, че никога няма да изпълни?

    Коментиран от #86

  • 74 лазо

    2 6 Отговор

    До коментар #66 от "Папуняк":

    Твоят ник олицетворява ли те?По списването 100%.

    Коментиран от #88

  • 75 Ганю

    1 6 Отговор

    До коментар #70 от "ТАКА Е!":

    5 милиона заедно с възрастни хора
  • 76 Пешо Софиянец

    2 6 Отговор

    До коментар #16 от "Жоро":

    С този преразказ ще ти пише даскалицата 2.
  • 77 Не ми харесва

    3 6 Отговор

    До коментар #68 от "Хапването на края на масура":

    глупави деца да ми драскат детска простотия, вместо да прочетат някоя книжка и да не изглеждат толкова смешно!

    Коментиран от #119

  • 78 Иван

    5 10 Отговор

    До коментар #65 от "Пуяк":

    Еврейските гнусни сп.ер.ми нарушаваха Минските Споразумения......Боклука Меган Кели не се е прознесла по въпроса, защото Синагогата не разрешава.
  • 79 ПУТИН В ШОК

    10 10 Отговор
    Хитлер за шест месеца стигна до Москва, аз за шест месеца се мъча в източна Украйна.

    Коментиран от #208

  • 80 Папуняк

    8 9 Отговор

    До коментар #65 от "Пуяк":

    А кой изобщо не ги изпълни? Точка 10-та гласи "Изтегляне на всички чуждестранни въоръжени формирования, военна техника и наемници.
    А Руснаците отричаха да имат военни там (их там нет, нали?). Съответно нищо не изтеглиха и наемниците и останаха. Та въпросните споразумения реално стартираха с неизпълнение на договореностите и то не от Украинска страна.
  • 81 Много е смешно

    12 9 Отговор
    Русия готвела дълга война хахаха. Русия е жертва на обстоятелствата. Тази дълга война не е по нейна инициатива. Русия изгуби инициатива и може би вече изгуби войната.

    Коментиран от #96, #152

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Жената на балтов към балтов

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Истина":

    34 градуса наближава зимата
  • 84 Здрасти дай пари за пасти

    3 2 Отговор
    Но всичко върви по план!
  • 85 Защо така се случва

    10 6 Отговор

    До коментар #6 от "Истина":

    Путин е най добтия американски агент. Но още е разно да го знаете.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 хаххаха

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Върви ли пропагандата":

    Вие не сте добре с главата приятелю.

    Коментиран от #91

  • 88 Папуняк

    5 1 Отговор

    До коментар #74 от "лазо":

    Защо? Лазо има ли нещо общо с Лизо?
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 ЧЕ КВО ТЪРСЯТ АМЕРИКАНЦИТЕ

    14 10 Отговор

    До коментар #82 от "ЧЕ КВО ТЪРСЯТ РУСНАЦИТЕ":

    Във Виетнам,Югославия,Ирак,Либия,Афганистан,Сирия...!А сега си точат зъбите и за Тайван...!
    Май изпуснах няколко държави...

    Коментиран от #98, #133

  • 91 И щооо

    1 3 Отговор

    До коментар #87 от "хаххаха":

    Нямам вина, че ви мъчи мисленето! Но пробвайте! не е трудно!

    Коментиран от #102

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 манталитет

    6 7 Отговор

    До коментар #86 от "Или":

    Питам един защо е клекнал и прави такова на Русия. Тоя се обърна избърса се и ми кресна. Защото не обичам америка.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 аааааааа

    5 6 Отговор
    бай дрън също се готви за дълга война
  • 96 ,,Може би"

    1 6 Отговор

    До коментар #81 от "Много е смешно":

    Бъдеще-гадателно време ...

    Коментиран от #105

  • 97 Така е

    4 7 Отговор

    До коментар #94 от "Папуняк":

    Дано го имаш някой ден, преди САЩ, да е "спасила" Европа! :)))))
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 аааааааа

    5 6 Отговор

    До коментар #94 от "Папуняк":

    как я спасява - като и дига цената на газа - neftwithme защото руския газ не е демократичен
  • 100 Мишел

    10 13 Отговор
    Ъхъ, Русия се готви за смяна на темпа в Украйна и ще скъси войната.
    Днес музикантите и милициите, с подкрепата на руската авиация и артилерия, взеха Кодима.
    Това е ключът към последната година украинска укрепена линия в Донецк. След падането на тази линия ВСУ няма готови позиции, за да се закрепи до Одеса, до Киев, до Лвов.

    Коментиран от #116

  • 101 Дълга ли

    6 4 Отговор
    Колко да е дълга, санкциите действат и не може да си позволи.
  • 102 хахахахах яко тука е цирк пълен днес

    3 1 Отговор

    До коментар #91 от "И щооо":

    Какво да мисля бе хаха. Ти хах
    Абе ти сериозно ли си решил,че всичко дето дрънкаш си го измислил ти хаха/ Абе това си го чул прочел изманипулирали са те и си просто облъчен. То това дето страдаш от него не е болест дето ходи по нормалните мислещи хора.

    Коментиран от #107

  • 103 Страничен

    7 3 Отговор
    Човешкият живот за руската върхушка е с нулева стойност! При украинците не е много по различно! Така че до като има жива сила,ще си воюват!
  • 104 Крайно време

    4 2 Отговор
    Крайно време е Путин да излезе на балкона.
  • 105 Още по смешно стана.

    11 3 Отговор

    До коментар #96 от ",,Може би"":

    Абе Русия не правеше ли военна операция,а не дълга война.

    Коментиран от #108

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 И все още

    4 7 Отговор

    До коментар #105 от "Още по смешно стана.":

    е военна операция!

    Коментиран от #111

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Папуняк

    10 11 Отговор
    Интересно ми е ако утре кажат, че всички Българи трябва да напуснат територията но имат право на избор. На запад или на изток да тръгнат какво ще изберат. Съдейки по мнозинството тук би трябвало над половината да тръгнат към Матушката. Обаче реалните миграционни тенденции са точно в обратна посока. Та се чудя аборигените от територията дали не страдат от някаква дълбока форма на шизофрения? Какво мислите русофилите? Чемодан, вокзал, Москва или Германия, Франция, Италия?

    Коментиран от #113, #209

  • 111 Хапчета им давам

    6 1 Отговор

    До коментар #108 от "И все още":

    Добре добре както кажете господине. Вземете само тези бонбонки и ги глътнете. За да порасне голяма Русия

    Коментиран от #117

  • 112 Престанете

    14 10 Отговор
    Увеличението на руската армия е за това- ако НАТО се намеси след като окончателно приключи операцията успешно. Престанете манипулативно да използвате думите "руска армия" Армията на РФ не е в Украйна. А в Украйна войската която се бие срещу Зеленски е предимно изцяло от местни -Донецк и Хесон и..... Само малко руски специални части им помагат. Но не и цялата армия на РФ, както пропагандата манипулира.

    Коментиран от #121, #123

  • 113 Ъъъъъ

    2 6 Отговор

    До коментар #110 от "Папуняк":

    Моиш ли се сята туй ко общо има с истината в случая? Зарежи! Давай от тия!
  • 114 Мишел

    12 9 Отговор

    До коментар #94 от "Папуняк":

    Досега САЩ са излизали от икономическа криза с голяма война в Европа. И сега опитват да изиграят същия номер.
    Паралелно САЩ в момента унищожават ЕС, който е основен техен икономически конкурент.

    Коментиран от #118

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Папуняк

    8 3 Отговор

    До коментар #100 от "Мишел":

    Каква Кодима бе, ти поглеждал ли си картата? Конопашенков да не ти говори директно в главата?
  • 117 И ко

    0 3 Отговор

    До коментар #111 от "Хапчета им давам":

    общо имат апчетата? Сложно! давай за апчетата! По лесно е от ползването от онова на раменете по предназначение! :))))
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Някой е чел

    3 1 Отговор

    До коментар #77 от "Не ми харесва":

    добре информиран....друг е спрял с последното издание на в.Работническо Дело,или в най добрия случай със Литературен Фронт!Винаги съм казвал:Четете...учете чужди езици....и така информацията ще стига по лесно до вас!🏖

    Коментиран от #124

  • 120 Говорещия с кукувици

    2 0 Отговор

    До коментар #107 от "Не бе":

    Ами нищо спецялно не станЪ.Пиша си тука с разни зомбоини и си се забавлявам :D

    Коментиран от #125

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Папуняк

    6 4 Отговор

    До коментар #112 от "Престанете":

    Отде намериха сред месните хиляди танкисти, пилоти, артилеристи и прочие. Абе поне малко самокритичност и мисъл не влагате ли към помията с която ви заливат. Но пък я кльопате с настървение.

    Коментиран от #136

  • 124 А аз

    2 0 Отговор

    До коментар #119 от "Някой е чел":

    винаги казвам, мислете! Всичко е пред вас! Иначе жълтините са много забавни, но само ако се ползва онуй на рамената по предназначение! Иначе мноо детска бозъ праят! :))))

    Коментиран от #139

  • 125 И аз тъй

    0 1 Отговор

    До коментар #120 от "Говорещия с кукувици":

    Мноо мъ веселят тия с гладките!

    Коментиран от #126

  • 126 Оп те

    0 1 Отговор

    До коментар #125 от "И аз тъй":

    Тоя са бъгна и заби. Толкова е умен

    Коментиран от #127

  • 127 По рождение

    0 2 Отговор

    До коментар #126 от "Оп те":

    е бъгнат! Но иначе кък шъ съ веселим! И такива трябват! :))))
  • 128 Васил

    5 2 Отговор
    Да не би да са докарали нови високо точни телевизори?
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Йордан Захариев

    1 5 Отговор
    Голямата тъпня
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 САЩ...... НАЙ МОГЪЩИТЕ

    4 6 Отговор

    До коментар #90 от "ЧЕ КВО ТЪРСЯТ АМЕРИКАНЦИТЕ":

    ТЕПАТ тия дето колят християни....или защитават тия дето се ТРЕПАТ заради комунизъма на Милошевич.

    Коментиран от #134

  • 134 Така

    2 4 Отговор

    До коментар #133 от "САЩ...... НАЙ МОГЪЩИТЕ":

    казват на глупаците! Умните не чакат да им казват, а мислят! И тогава не става бозъ!

    Коментиран от #137

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Престанете

    7 6 Отговор

    До коментар #123 от "Папуняк":

    Пак повтарям това от предния си пост. Войските срещу Зеленски са предимно местни. Да- има и помощ от специалнни части и инструктори от РФ. И доброволци и наемници от къде ли не. Също както и при войските на Зеленски само че от НАТО и обучават артилеристи и танкисти и т.н.. Но да се твърди че РФ е пратила армията си в Украйна е долна манипулация. От друга страна Зеленски е мобилизал всичко наред и е пратил цялата си войска в месомелачката. И "побеждава" ли "побеждава"

    Коментиран от #196

  • 137 ТО ЕДИН МИСЛИЛ, МИСЛИЛ,

    3 0 Отговор

    До коментар #134 от "Така":

    Па зел че умрел.....

    Коментиран от #142, #149

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Много оригинално...

    2 1 Отговор

    До коментар #124 от "А аз":

    предавам се!🏳 Някой беше споменал за в.Работническо Дело....и той беше жълт вестник,нали така🎈🎈🎈

    Коментиран от #141

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Ъъъъ

    1 1 Отговор

    До коментар #139 от "Много оригинално...":

    ко общо имна този вестник? Остави! Сложен въпрос! Давай по опорки! Лукчита да има за дитету!

    Коментиран от #212

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Герги

    4 3 Отговор
    Ами като няма акъла и уменията да я направи къса...,така ще е докато накрая я загуби....
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 проста

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "Мамалигаря":

    Мисля ,че са над 300000 хил.
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 русия

    5 6 Отговор

    До коментар #81 от "Много е смешно":

    РУСИЯ още не я обявила ВОЙНА на УКРАЙНА???

    Коментиран от #155, #175

  • 153 След 10-15 години

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "Войната спокойно":

    тези които мислят за война в РФ ще са изядени от червеите отдавна, оптимисте........
  • 154 Нито имат толкова пари, нито толкова

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Войната спокойно":

    пушечно месо. За муниции, да не говорим
  • 155 Защо?Защото просто....

    5 4 Отговор

    До коментар #152 от "русия":

    .....не може да си го позволи

    Коментиран от #157

  • 156 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #131 от "ЕРДО":

    Ти можеш ли да настъпиш мотиката.....

    Коментиран от #167

  • 157 Ъхъ

    1 3 Отговор

    До коментар #155 от "Защо?Защото просто....":

    Амъ дегтската простотия, не е като истината! Иначе забавляваш! Но без книжки, все ще си от къди забавната страна!

    Коментиран от #168

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Сащ

    4 7 Отговор
    Сащ искаха война с Русия и си я получиха

    Коментиран от #162, #165, #166, #169

  • 160 Кримската война 21-ви век

    11 3 Отговор
    И тотален разпад на руската държава.Мужиции,има да нямате па руския като втори език в различните сибирски държави и да правите поклон на японци,китайци,южнокорейци.Това ви чака мужиции!
  • 161 стоян георгиев

    8 4 Отговор
    Няма увеличение на руската армия .путин е засекрегил загубите и тези новите са именно за компенсация на убити,ранени и отказали се.
  • 162 И русия я загуби

    6 1 Отговор

    До коментар #159 от "Сащ":

    как ти се види?

    Коментиран от #164

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Като гледам

    2 6 Отговор

    До коментар #162 от "И русия я загуби":

    с колко нова територия се сдоби, яка загуба шъ дъ е!

    Коментиран от #198

  • 165 БАЙДЪН РАЗПОРЕДИ

    1 4 Отговор

    До коментар #159 от "Сащ":

    Война в Украйна...Путин изпълни чинно...
  • 166 БАЙДЪН

    6 1 Отговор

    До коментар #159 от "Сащ":

    Само че се лее руска кръв, а не американска....
  • 167 ЕРДО

    2 2 Отговор

    До коментар #156 от "Гост":

    България си е 500 годишен турски вилает.....и с мотика и с без мотика, може да си я поиска....Ердо.

    Коментиран от #171

  • 168 АААА хахахах

    3 0 Отговор

    До коментар #157 от "Ъхъ":

    Те го пак тоя дето сам се е излъгал че е умен
  • 169 Хихи

    4 0 Отговор

    До коментар #159 от "Сащ":

    Само това ли ти роди пилешкото мозъче?
  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #167 от "ЕРДО":

    Така ако продължаваш,...ще я настъпиш...гаранция...

    Коментиран от #182

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 лунатици сър

    5 1 Отговор

    До коментар #152 от "русия":

    Е като и обяви война какво ще стане бе лунатик. Ще излязат от гробищата елитните десантни части дето ги погребаха под Киев ли. Или ще се възродят всички крилати ракети дето изстреляха руснаците. О не чакай ахахаха забравих тя Русия е съветския съюз и има неизчерпаеми ресурси и оръжия. О не чакай то и съветския съюз пропадна въпреки това. Ей вие станахте палячовците на цяла България. Добре че има други кукувици поклониици пък на американците та да има с кого нещо да си говорите. Всички други просто ви се смеем.И ви подиграваме.

    Коментиран от #191

  • 176 От всичко по много

    0 3 Отговор
    Защо се занимавате с дреболии?
  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 От всичко по много

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "Кики":

    Много сте ми смешни с такива коментарчета. Вижте си разпадащата държава - не е достатъчно, ама никак, да си облечете народната носия на някой събор веднъж в годината, за да си докажете колко сте българи. Тръгнали международните дела да оправят, разясняват и побеждават.

    Коментиран от #184

  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 Да,бе

    3 7 Отговор
    Русия се готви за вечно ползване на Украйна...
  • 182 Опааа

    4 1 Отговор

    До коментар #171 от "Гост":

    Пак ли ни плашиш....другарю
  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Изчей е

    2 0 Отговор

    До коментар #179 от "От всичко по много":

    Мизернянин. You are one of a dying kind. Dont you know it yet?
  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Русия ще загуби войната !

    8 4 Отговор
    Русия се готви за дълга и продължителна война в Украйна, защото вече се усеща че ще загуби войната от украинците и че руските окупатори ще трябва да подписват капитулацията си , затова ще се стремят да удължават максимално войната ...!!!

    В Афганистан по същия начин войната на Русия беше дълга и продължителна 10 години и после какво стана..??? Набързо руснаците си събраха парцалите и се прибраха тихо и по тъмно, като бити пе-..сове !!!!
  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Лъжеш

    3 0 Отговор

    До коментар #136 от "Престанете":

    Войските са руски, предимно от бурятци и туванци, приманени за пари. Ония от лнаирска и другата република реват и се крият от мобилизация.
  • 197 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 198 И с колко територия се сдоби???

    5 3 Отговор

    До коментар #164 от "Като гледам":

    Преди 24 февруари беше окупирала 10% от територията на Украйна, сега владее 20%, и не се знае до кога, какво пишехте?, най силната и непобедима армия, с най модерното оръжие, за три часа в Киев, за три дена в Берлин, за пет дена в Лисабон, ядрени удари в Европа и САЩ, и какво стана??, с няколко HIMARS, модерни оръдия и ракетни установки, джавелини и стингъри, великата и непобедима руска армия яде бой при Киев като магаре на чужди снопи, сега е зациклила по всички фронтове, и си подмиват нас@ра.ни@те зад@.ни.@.ци по Антоновският мост, и си събират фасовете в Крим и по дъното на Черно море още чакат да изплува крайцера-подводница Москва.

    Коментиран от #199, #206

  • 199 Бат Кольо

    4 2 Отговор

    До коментар #198 от "И с колко територия се сдоби???":

    я стига, с 10 % от мирновремената си армия разпра едномилионата урко армия обучавана 8 години от нато и до такава степен финансирана,че целият ленд лийз от ВСВ е едва 20% от налетите пари в уркия,за няколко месеца ликвидира,т.е. денацифицира 1/3 от тази едномилионна армия,без да си дава много зор

    Коментиран от #205

  • 200 ТаУмВзе

    2 2 Отговор
    Дълго дълго, колко да е дълго то до зимата нема да има ни рашия ни пусияр
  • 201 Аааа

    2 1 Отговор
    Ми хубуу. Да си се бият. Ако сме независима държава нас защо трябва да ни засяга. Щото щели да сме следващите. Айде по сериозно.
  • 202 Пешо

    3 3 Отговор
    шепа миньори маат натовската армия та я скъсват,явно са взели пример от ония 1000 талибани които наскоро подгониха с лъкове 100 хиляден краварски контингент в афганистан,та требеше завалиите по колесниците на самолетите да се накичат,за да отърват кожляка,е ония 100 милиарда изоставено въоръжение не го броим
  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 205 Трагедия

    4 1 Отговор

    До коментар #199 от "Бат Кольо":

    Те бяха в без аналогов шок лъскачите на руски ботуши. СЕГА СА НАПРАВО В ГЪРЧ.
  • 206 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 207 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #110 от "Папуняк":

    ...пуняк...пуняк...пуняк ще си останем тука момко,или ,моме,или как там се определяш
  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 211 Иван

    3 1 Отговор
    Ако Русия загуби войната, ще видите как българските предатели копейковци ще се скрият в дупките и България ще тръгне с по-бързи темпове в развитието си. Българите са нямали нищо общо с културата и манталитета на руснаците до 1944г. Ние българите сме били работливи със западни ценности с афинитет към новото и модерното, но тъпите руснаци ни спираха години наред.
  • 212 Прос,ама със "З"

    0 0 Отговор

    До коментар #141 от "Ъъъъ":

    Нали така беше казал оня ритнитопковец...голямата гордост....😀
  • 213 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: