Last news in Fakti

29 Август, 2022 17:01 684 1

Наводненията могат да струват на икономиката 5,6 трилиона долара до 2050 г.

  • наводнения-
  • суша-
  • дъждове-
  • икономика-
  • загуби

Сушите, бурите и проливните дъждове в някои от най-големите икономики в света може да причини 5,6 трилиона долара загуби на БВП

Наводненията могат да струват на икономиката 5,6 трилиона долара до 2050 г. - 1
Източник: Shutterstock

Сушите, бурите и проливните дъждове в някои от най-големите икономики в света може да причини 5,6 трилиона долара загуби на БВП до 2050 г., според доклад, публикуван в понеделник, предаде Ройтерс.

Тази година проливните дъждове предизвикаха наводнения, които наводниха градове в Китай и Южна Корея и прекъснаха водоснабдяването и електричеството в Индия, докато сушата изложи на риск реколтите на фермерите в цяла Европа.

Подобни бедствия струват на световната икономика стотици милиарди долари. Екстремните суши, наводнения и бури от миналата година доведоха до глобални загуби от над 224 милиарда долара, според базата данни за извънредни събития, поддържана от базирания в Брюксел Център за изследване на епидемиологията на бедствията.

Но тъй като изменението на климата подхранва по-интензивни валежи, наводнения и суша през следващите десетилетия, тези разходи ще скочат, предупреждава докладът на фирмата за инженерни и екологични консултации GHD.

Водата – когато има твърде много или твърде малко – може да бъде „най-разрушителната сила, която една общност може да изпита“, каза Дон Холанд, който ръководи програмата на GHD за канадския воден пазар.

GHD оцени водните рискове в седем държави, представляващи различни икономически и климатични условия: Съединените щати, Китай, Канада, Обединеното кралство, Филипините, Обединените арабски емирства и Австралия. Използвайки глобални застрахователни данни и научни изследвания за това как екстремните събития могат да повлияят на различни сектори, екипът оцени размера на загубите, пред които са изправени страните по отношение на непосредствените разходи, както и за цялата икономика.

В Съединените щати, най-голямата икономика в света, загубите може да достигнат общо 3,7 трилиона долара до 2050г., като брутният вътрешен продукт на САЩ се свива с около 0,5% всяка година дотогава. Китай, икономика номер 2 в света, е изправена пред кумулативни загуби от около 1,1 трилиона долара до средата на века.

От петте бизнес сектора, които са най-важни за глобалната икономика, производството и дистрибуцията ще бъдат най-силно засегнати от бедствия, струващи 4,2 трилиона долара, тъй като недостигът на вода прекъсва производството, докато бурите и наводненията унищожават инфраструктурата.

Земеделският сектор, уязвим както от суша, така и от екстремни валежи, може да претърпи загуби от 332 милиарда долара до 2050 г. Други сектори, изправени пред големи предизвикателства, са търговията на дребно, банкирането и енергетиката.

На тазгодишния Световен икономически форум в Давос, Швейцария, глобална група експерти стартира нова комисия за изследване на икономиката на водата, която има за цел да съветва политиците относно управлението на водите.

Трябва да „трансформираме начина, по който управляваме водата и климата заедно“, каза съпредседателят на комисията, Тарман Шанмугаратнам.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    0 0 Отговор
    Ще струват 5.6 трилиона, ако изобщо решат да платят обещетения на жертвите. Ама това ще изчезне като идея дотогава.
Новини по държави: