Тема: Украйна

30 Август, 2022 11:25 1 662 9

Русия обвинява Украйна в опит за саботаж на мисията на МААЕ

  • украйна-
  • русия-
  • саботаж-
  • мисия-
  • маае

Украинските сили преднамерено се опитват да саботират посещението на мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Запорожката атомна електроцентрала

Русия обвинява Украйна в опит за саботаж на мисията на МААЕ - 1
Източник: БГНЕС

Украинските сили преднамерено се опитват да саботират посещението на мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Запорожката атомна електроцентрала. Това твърдят проруските власти на Енергодар.

Назначената от Русия военно-цивилна администрация на града съобщи в "Телеграм", че украинските войски за пореден път са открили огън с голямокалибрена артилерия в непосредствена близост до атомната електроцентрала, като са нанесли две поражения до сградата за съхранение на отработено ядрено гориво.

Посочва се, че обстрелът продължава.

По-рано генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси потвърди, че мисията на ядрения наблюдател на ООН ще се проведе тази седмица.

Руските власти пък призоваха международната общност да окаже натиск върху Украйна и да ѝ попречи занапред да атакува района.

Според Киев руската армия периодично обстрелва Запорожката АЕЦ, за да обвини Украйна за това и да провокира изключването на централата от украинските енергийни мрежи. Русия пък твърди, че Запорожката атомна електроцентрала е атакувана от въоръжените сили на Украйна.

По-рано през август генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за изтегляне на целия военен персонал и военно оборудване от атомната електроцентрала в Запорожие и "избягване на всяко друго разполагане на военни сили или военно оборудване на тази територия". Той също така заяви необходимостта да се спрат всички военни действия в района на АЕЦ и да не се атакуват съоръженията на централата и околностите.

На 18 август заместник-говорителят на руското външно министерство Иван Нечаев определи като "неприемливо" предложението на ООН за демилитаризация на района около атомната централа, цитира news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка  🇷🇺

    32 6 Отговор
    Зоната около руската ЗАЕЦ трябва да се ДеУкрайнизира, а след това и останалата територия на Украйна.
    Още не мога да повярвам че след ВВ2 ще сме свидетели на такъв Брутален Фашизъм и погазване на Човешките права и Демократични ценности от Украйна.
  • 2 Някой

    29 4 Отговор
    Всеки с малко повече от 200 грама мозък може да го види това. Кой има интерес от обстрелването на централата? Този, който я има контрол над нея, или този който няма?
    Правят се на слепи и тъпи всички европейци, ама накрая ще им излезе не само през носа... Като направят голямата беля укрите, няма да има къде да се покрият европейците.

    Коментиран от #9

  • 3 не лъжа

    20 3 Отговор
    Най-вервам за Зелената тиква . Той удари нашата направо в земята !!
  • 4 Линкълн

    11 3 Отговор
    АЕЦ Запорожие е контролирано от Русия за да няма достъп Украйна да създаде атомна бомба, а укрите зависят и енергийно от централата и едните си вкарват оръжията там другите ги обстрелват за да си я върнат, хем и двамата виновни хем двамата невинни
  • 5 Шумен

    14 4 Отговор
    То от проста Урка ко да очакваш
  • 6 Че то си е вЕрно

    14 3 Отговор
    Всячески укрофашистите се стремят да провалят мисията на МААЕ да не излязат наяве далаверите с отлрабатеното ядрено гориво в ЗАЕЦ
  • 7 Оди

    12 3 Отговор
    Под прикритието на полуумната Нанси Пелоси, призоваваща Конгреса на САЩ да признае Руската федерация за спонсор на тероризма, Пентагонът тихомълком снабдява бандата на Зеленски с ракети въздух-земя AGM-114 Hellfire.Ракетите AGM-114 Hellfire не фигурират в официалните изявления на служителите на Северноатлантическия алианс, Пентагона и други изключително миролюбиви западни организации, както и в свободно достъпните списъци от «помощ» на колективния Запад за привържениците на еврото -Атлантическа «свобода и демокрация».

    Но фрагментите, които неизбежно остават след взрива на всеки боеприпас, в преобладаващата част от случаите са подходящи за военно-технически и балистични експертизи, въз основа на резултатите от които се прави заключение за неговия вид, конструкция, характеристики и др.

    Електронни платки, открити от руските експерти на мястото на ракетните удари на територията на Запорожката АЕЦ, им позволиха да твърдят, че украинските въоръжени сили използват американските ракети AGM-114 Hellfire.

    Те също така установиха, че намерените фрагменти нямат нищо общо с рекламираната от британците самонасочваща се ракета Brimstone. Не можем да пренебрегнем факта, че базовата версия на ракетата AGM-114 Hellfire е изведена от американската армия в продължение на три десетилетия, а техният брой в арсеналите на Пентагона е доста значителен. Само до 2001 г. са произведени около 65 000 от тях. Засега остава открит въпросът от кои носители са изстреляни тези раке
  • 8 Емил Стефанов

    13 1 Отговор
    Укробандерастка ИЗМЕТ.
  • 9 Европеците

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Не се правят на тъпи. Те са си тъпи и за съжаление това е самата истина. Непрекъсната пропаганда да се изкарат някакви жертви, заложници и пионки на САЩ са твърде неубедителни и направо наивни. С целенасочени действия ЕС съвсем съзнателно предизвика преврата в Украйна през 2014 и после положи всички усилия конфликтът в Донбас да прерасне във въоръжен сблъсък, забавяйки и на следващ етап отхвърляйки Минските споразумения. Вместо това въоръжаваха и обучаваха украинската хунта и нейните фашистки бойни групи. Накрая категорично отказаха дори да обсъдят предложението на Руската федерация за демилитаризация на източна Европа под предлог, че всеки имал право да "членува" където си поиска. След началото на военните действия поставиха всички в ЕС в състояние на война, финансирайки и произвеждайки и снабдявайки с оръжие една от страните в конфликта. Всички страни в ЕС са фактически във война, без разбира се това да бъде консултирано с нито едно правителство, освен с германското и отчасти френското.
Новини по държави: