Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Август, 2022 13:50 3 600 54

Как ще завърши войната в Украйна?

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • киев-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • москва-
  • кремъл-
  • харков-
  • херсон-
  • днр-
  • лнр

Киев разбираемо разглежда оцеляването на Украйна като свободна, независима, суверенна екзистенциална държава

Как ще завърши войната в Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС

Как ще завърши войната в Украйна? Киев разбираемо разглежда оцеляването на Украйна като свободна, независима, суверенна екзистенциална държава. Това накара президента Володимир Зеленски да си постави максимални цели като връщането на голяма част или всичките почти 20 процента от страната му, окупирани от Русия, заедно с репарациите от Москва като неподлежащи на обсъждане, пише авторът на американската военна доктрина Харлан Улман, старши съветник в Атлантическия съвет и автор на военно-политически трудове. Представяме позицията му, публикувана в американския вестник The Hill без редакторска намеса.

Целите на Зеленски са непостижими, освен при смяна на режима в Русия или масов бунт на руските военни. Подкрепата на САЩ и Запада често се самовъзпира, за да не се провокира руска ескалация. Това доведе до военна безизходица, която може да се превърне в постоянна или конфликтът да бъде замразен. Малко вероятно е Украйна да получи необходимите средства, за да създаде ефективен, комбиниран оръжеен, нападателен капацитет, с помощта на който да си върне цялата изгубена територия.

Целите на Москва са малко по-неясни. Някои твърдят, че руският президент Владимир Путин се стреми към споразумение чрез преговори, което вероятно да позволи на Русия да запази пълния контрол над Крим и окупирания Донбас. Указът от миналата седмица за увеличаване на размера на руската армия със 137 000 има за цел да укрепи позицията на Москва. Сигнализирането на неясен ангажимент за бойни цели може да направи преговорите по-приемлив вариант за Киев. Събирането и обучението на по-голяма армия обаче отнема време и увеличаването на набора няма да бъде прието добре от много руснаци.

Освен това руската военна доктрина предполага използването на ядрено оръжие за защита от екзистенциална заплаха за държавата (тоест режима). Дали "поражението" в Украйна (което означава значителна загуба на окупираните в момента територии) ще предизвика ядрен удар в стил "шок и ужас", който ще доведе до капитулация на Киев или ще му наложи мир? Това е един от онези горещи въпроси, които не могат нито да бъдат отхвърлени, нито да им се даде недвусмислен отговор.

Като се има предвид, че всички войни свършват рано или късно, каква е стратегията на САЩ и Запада да прекратят военните действия при благоприятни или приемливи за Украйна условия? Изглежда, че изобщо няма такава. Стремежът да се убият достатъчно руски войници и да се наложат разходи на Москва, които биха я принудили да преговаря или поне да приеме прекратяване на огъня при условията на Зеленски, е не само глупав, но и безразсъден. Разбира се, една от неизказаните цели все още може да бъде да се обезкърви Русия колкото е възможно повече (точно както Съединените щати се опитаха да отслабят СССР в Афганистан и в крайна сметка да го принудят да напусне).

Тъй като войната навлиза в седмия си месец (или осмата година, ако се смята, че анексирането на Крим през 2014 г. е началото й) и наближава зимата, енергийните доставки ще окажат по-голямо политическо въздействие върху отношенията на Европа и НАТО с Русия. Путин ще използва енергийното оръжие, за да отслаби коалицията. В помощ на Путин идва и високата инфлация и политическата нестабилност на Запада.

Американската и италианската политика са капризни и непредвидими. Обединеното кралство ще бъде ръководено от своя четвърти министър-председател само за няколко години - като трима от неговите предшественици бяха безцеремонно изгонени. Горещият въпрос е колко дълго ще продължи западното единство и последователност в подкрепа на Украйна, особено ако боевете ескалират или има продължителна безизходица?

Докато Китай и Русия се сближиха в стратегическо партньорство, Китай очевидно е старшият партньор. Малко вероятно е Пекин да се противопостави на преговори или прекратяване на огъня. Но Пекин със сигурност ще се противопостави на всяка ескалация, която би била разрушителна за и без това болната му икономика.

Следователно единственият разумен изход са преговори под една или друга форма, а те ще започнат с прекратяване на огъня при изпълними условия. Но във всеки военен конфликт здравият разум и рационалното мислене са първите жертви. Изглежда, че най-добрият начин е да убедите Путин и Зеленски, че е в техен собствен интерес да търсят споразумение. Путин може да се съгласи с това, но Зеленски определено не. Следователно съдбата на по-нататъшно споразумение не може да зависи само от Зеленски. Той трябва да разбере, че битките трябва да се прекратят, ако Украйна иска да оцелее като независима държава.

В миналото САЩ и НАТО вече се опитаха да наложат волята си на лидери и да ги принудят да прекратят конфликта. САЩ го направиха във Виетнам, Афганистан и Ирак - но и трите опита завършиха зле. От друга страна НАТО постигна известни успехи на Балканите. Следователно има известен риск.

Как да се постигне прекратяване на тази война е сизифов въпрос. Тъй като президентът Байдън определи Путин като военнопрестъпник, може би президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган може да е най-добрият посредник с Москва. За Украйна това трябва да са САЩ, а Западът трябва да гарантира достатъчно дългосрочна подкрепа и помощ за Украйна, за да осигури своята независимост. Стартирането на този процес сега не гарантира успех. Но каква е алтернативата?

Източник: американския вестник The Hill


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    22 50 Отговор
    Благодарение на успешната политика на президента Путин винаги ще имаме пълни хладилници..
    Каза директора на маргата в Ростов
  • 2 Муахаххаха

    39 12 Отговор
    оцеляването на Украйна като свободна, независима, суверенна екзистенциална държава.
  • 3 Последния Софиянец

    54 8 Отговор
    То на снимките се вижда как ще завърши.
  • 4 КАК ЩЕ СВЪРШИ

    56 9 Отговор
    ЗНАЯТ САМО РУСНАЦИТЕ.А КАК ИМ СЕ ИСКА ДА СВЪРШИ НА АМЕРИКАНЦИТЕ Е СЪВСЕМ ДРУГА РАБОТА.
  • 5 Линкълн

    40 7 Отговор
    Ще завърши, когато се задържи 20 % окупацията и се до окупира останалта част, Кадиров и неговите хора ще убият ръковоството на Зеленски, и вместо той Запада ще подпише капитулацията в Черно морския град Сочи, а Путин Си, Ким, Лукашенко, Мадъро и други световни лидери от БРИКС и ШОС ще се наслаждават на хубавата гледка от черно морския регион
  • 6 студент

    37 9 Отговор
    Чел съм само , че Русия война не е губила !! Само в Афганистан малко се изтърва !

    Коментиран от #10, #25, #40, #48, #51

  • 7 АХА

    45 6 Отговор
    "освен при смяна на режима в Русия" - е те това е целта на занятието. Надяват се следващият пак да разреши да се ограбва Русия . По всички данни обаче следващия ще е още по безкомпромисенд от Путин.
  • 8 Дмитро

    40 6 Отговор
    Зеления трябва да разбере, че битките трябва да се прекратят, ако Украйна иска да оцелее като независима държава.
  • 9 Психотерапия

    9 33 Отговор
    Фкати е соцялна платформа която предоставя възможност. На нормалните хора да се позабавляват като се подиграват на луди русофили. А на русофилите дава възможност да общуват с нормални хора.
  • 10 Линкълн

    7 20 Отговор

    До коментар #6 от "студент":

    И за така четох че освен Афганистан Хитлер и Наполеон са загубили студента война, направиха си гражданска война после еден път се разпаднаха , после застана начело Путин и вече миротворците на Кремъл се увеличиха в Юж Осетия, Абхазия, Армения ,Казахстан, Крим сега има миротворци ив Донбас

    Коментиран от #26

  • 11 Е не е ли така бе унуфри

    10 29 Отговор
    Русия е предателя на всички съветски народи. Скоро всички те ще се обединят за да я накажат.
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 5 Отговор
    Кой е казал , че ще завърши в Украйна ‼️‼️‼️
  • 13 Псевдоним

    20 8 Отговор
    Путин държи реч в Киев, тук представят новината като реч от бункера в Москва, докато украинците напредват да я превземат, Зеленски го наемат в Холивуд и обира всичките оскари, Бойко го спонсорира с бяло да поддържа форма за продукциите, служебното правителство в България още търси газ.

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 вчерашната атака

    34 9 Отговор
    завърши трагично за стотици укр войници. Зеленият уруд ги изпраща на сигурна смърт, хвърлете оръжие и се предайте, другото е безсмислено самоубийство.

    Коментиран от #18, #19, #20

  • 16 ИмамОчи

    34 7 Отговор
    "независима, суверенна" --- това кога е било ?
    Когато Нюланд обяви, че Яценюк ще е премиер ?
    Или когато Байдън каза "главният прокурор Шокин да бъде уволнен, имате 4 часа" ?
    Или когато има закон висшите съдии на Украйна да се назначават само със съгласието (подпис и печат) на Запада ?

    Коментиран от #49

  • 17 Психотерапия

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Псевдоним":

    Ето примерно този човек си е в ШОК
  • 18 Линкълн

    7 4 Отговор

    До коментар #15 от "вчерашната атака":

    Защо искаш укрите да се предадат като европейски народ, сам Виетнам не се предаде пред 1000 г война с Китай, две войни една с Франция другата с САЩ и после още една с Китай
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Психотерапия

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "вчерашната атака":

    Ето пък този си мисли,че арестува войници. Пак шок шизофреничен безналаогов.
  • 21 Путлер

    8 12 Отговор
    Ще завърши като Мусолини.

    Коментиран от #24

  • 22 Колко много

    27 6 Отговор
    Думи а отговорът всъщност много кратък
    Войната ще завърши с поражение на обединеният Запад

    Коментиран от #41

  • 23 Иванушка  🇷🇺

    23 5 Отговор
    "...Целите на Москва са малко по-неясни..."

    За момента са две :

    1. Анексиране на Украйна или по-голямата част.
    2. Изтегляне на НАТО от бившия Източен блок.

    Последната точка обещава дълъг конфликт на изтощение, но не с Украйна а с Европа.
    Което е логично - след като си почнал "ремонта", направи го наведнъж, наместо да чистиш и после цапаш втори път.

    Коментиран от #27

  • 24 Линкълн

    16 6 Отговор

    До коментар #21 от "Путлер":

    Елцин разпродаде и засипа и СССР и Русия едновременно а Путин няма да свърши като Мусолини , а по скоро като новия Петър Велики

    Коментиран от #28

  • 25 Аз пък съм чул,

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "студент":

    че загуби Студената война и Сесерето отиде в историята.
  • 26 Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾

    10 14 Отговор

    До коментар #10 от "Линкълн":

    Четете по руски учебници, затова си мислите, че руската🚾 е непобедима. Ще напомня 1905 година, когато Япония е победител, войната с Полша от 1920, след която Русия губи територии и плаща репарации. Войната в Афганистан и Студената война след, което СССР се разпадна!

    Коментиран от #29, #30

  • 27 Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾

    10 15 Отговор

    До коментар #23 от "Иванушка  🇷🇺":

    Точка 3. Разпад на фашистка Русия!
  • 28 Истината

    9 15 Отговор

    До коментар #24 от "Линкълн":

    Путин се нареди до кървавите диктатори Хитлер и Сталин и ще свърши като тях. Или сам ще глътне цианкалий в бункера като Хитлер или като Сталин ще пукне в локва от собствената си урина от инсулт причинен от приближените му.
    След това ще има период на депутинизация, която ще засегне и доста симпатизантите на диктатора в страните от ЕС.
  • 29 Българин

    8 7 Отговор

    До коментар #26 от "Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾":

    забравяш Кримската война

    Коментиран от #36

  • 30 Линкълн

    5 15 Отговор

    До коментар #26 от "Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾":

    Като играя играта Метро и като чуя английски език с руския диалект и направо да повърне човек от руския език, един тнолкова жалък за запомняне език
  • 31 Наблюдател

    10 5 Отговор
    Отровното трио Оля Александър и Денис днес са неудържими...

    Коментиран от #39

  • 32 Коки

    14 4 Отговор
    Как ще завърши войната в Украйна? Ами как, без окраина!!!
  • 33 Реалист

    8 4 Отговор
    Три са възможностите за излизане от тоя конфликт, но и 3те се нереалистични с президент като Зеленски. Не казвам Путин защото там е бетон. Всеки опит за сваляне на Путин от власт ще усложни ситуацията за Украйна и ЕС. Ще ме извините, но не ми пука за САЩ. Искам спокойствие за Европа, а това значи край на войната в Украйна и стабилизиране на икономиките, в т.ч. и на британската, нищо че не са част от ЕС, понеже влияят на политиката. Всичко е скачени съдове и е адски трудно да се балансира така, че да има минимум поражения. Но има начини. 3 са. Трябва ми още инфо за да ги проиграя, но такова намирам трудно заради забрани. Все пак намирам, така че като имам по-ясни идеи ще ги споделя с вас. Тук има мислещи хора, което е супер.

    Коментиран от #45

  • 34 2 Варианта

    9 4 Отговор
    1. Капитулация на Ус-райна.
    2. Ядрена зима на Земята.

    Коментиран от #37

  • 35 Преминаващ оттук

    3 4 Отговор
    Една по различна статия от целият бълвоч с който всекидневно ни заливат.
    Благодаря.
  • 36 Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾

    3 8 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    Става въпрос само за 20 век.
  • 37 Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾

    7 15 Отговор

    До коментар #34 от "2 Варианта":

    Варианта е само 1 РАЗПАД НА ФАШИСТКА РУСИЯ И ПЕТАТА И КОЛОНА В БЪЛГАРИЯ!
  • 38 зъб

    8 3 Отговор
    абе нещо за украинското контранастъпление на юг което афиширахте че е започнало....няма и смисъл....
  • 39 Иванушка  🇷🇺

    5 4 Отговор

    До коментар #31 от "Наблюдател":

    "...Отровното трио Оля Александър и Денис днес са неудържими..."

    Споко, това са нашите Конюктурни хора
    Утре като дойдат Братушките със същия еротичен ентусиазъм ще хранят Американците и "съюзниците" им и ще възпяват Украйна колко мъдро се е присъединила към Руската Федерация ))

    Коментиран от #42

  • 40 Русофоб Антисемит

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "студент":

    Добре е и да се чете освен да се предполага. Дори България е побеждавала Русия. Справка брест-литовския договор.
  • 41 Хихи

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Колко много":

    Майтапиш ли се?
  • 42 Твоите братушки

    4 9 Отговор

    До коментар #39 от "Иванушка  🇷🇺":

    Ако дойдат, най-много да им дадем да чистят нужниците...
  • 43 НЯКОЙ

    8 0 Отговор
    Противоречива статия - уж е добре да има преговори и примирие, в същото време опитът досега показва, че това не е добре, защото не секват вълненията и мигрантските потоци от държавите, където това е направено! Изводът е, че някой трябва да бъде смачкан и да кротува! И това е предсказано преди 100 години! Може да вярвате, може да не вярвате!
  • 44 Мнение

    9 1 Отговор
    "Източник: американския вестник The Hill"
    Ето виждате ли...там по-нормални статии има,а тук в България са си главно украинска пропаганда и толкова са нелогични,че чак се чудя някой път тези хора дали не са се разболяли от нещо и им трябва медицинска помощ.
    Ако са свикнали украинците сляпо да им вярват да си знаят,че ние не сме така.
  • 45 Бетонът е

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Реалист":

    в главътъ ти...
  • 46 И аз да кажа

    2 10 Отговор

    До коментар #14 от "сноу":

    Точно така- и аз мисля, че руснаците трябва да изядат много бой, докато им избият идеите за владеене на чужди земи и народи, за специалната руска душа, за доминация на православието, изобщо всички имперски и месиански претенции. И да се научат да са благодарни, на онези които вече три пъти ги спасяват от глад и човекоядство! А те ги смятат за слаби и изродени и пак се зъбят и заканват- Полша щяли да завземат, до Атлантика да стигнат! Ритници до Сибир и после желязна завеса 200 години!

    Коментиран от #53

  • 47 хахаха

    7 0 Отговор
    интересно какво ли е неекзистенциална държава? Щом Украйна ще е екзистенциална...:))))
  • 48 ами

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "студент":

    как точно се изтърва? Свърши си работата и остави действащо правителство, което се задържа цели 4 години след изтеглянето на СССР...
  • 49 Точно

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "ИмамОчи":

    Ако коментарът, на който отговарям, го четете и не го проумявате, е необходимо още много да се образовате по въпроса с причините за войната в Украйна и на база на това - как да се търси изход от този ужас.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Реалист

    2 0 Отговор
    Положението в момента във данни ин факти е:
    30% от угарта в Украйна вече е собственост на американците, поляците масово изкупуват земята и заводите в западна Украйна. Житото го изкупуват на половин цена и го препродават на тройна в Европа! Златния запас на Украйна още зимата беше прехвърлен в Полша! Всички парични преводи и помощи за Украйна минават през полски банки и финансови институции. Суверенна Украйна в цялост вече не съществува!
    Поляците винаги са смятали украинците за крепостни селяни и сега дойде време да вземат и Украйна!
    30% от плодородната угар в Украйна, от миналата година, е собственост на американци!
    На авторът на американската военна доктрина Харлан Улман, старши съветник в Атлантическия съвет и автор на военно-политически трудове му липсва акъла, защото не отчита факторите в момента които движат нещата!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ПРЕДЛАГАМ

    1 2 Отговор
    РУШНЯЦИТЕ ДА НАМЕРЯТ НЯКАКЪВ ИНТЕЛИГЕНТЕН НАЧИН ДА ПОДВИЯТ ОПАШКА! ЯСНО Е, ЧЕ ЩЕ ИМ Е ТРУДНО, НО ТЕ ЗАПОЧНАХА ТОВА ЛАКОМО БЕЗУМСТВО ВОЙНАТА!
Новини по държави: