Last news in Fakti

30 Август, 2022 18:50 5 644 71

Германия предлага компромис по деликатния въпрос за европейските визи, издавани за руснаците

  • германия-
  • русия-
  • визи-
  • владимир путин

Ако тази седмица в Прага бъде прието пълно суспендиране, то ще се прилага за другите категории, предвидени в договора, а именно журналисти, спортисти, културни дейци, студенти, учени, за семейни визити

Германия предлага компромис по деликатния въпрос за европейските визи, издавани за руснаците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германското правителство е предложило днес компромис по деликатния въпрос за европейските визи, издавани за руснаците. Това заяви германската министърка на външните работи Аналена Бербок в кулоарите на среща на германската управляваща коалиция в Мезеберг, в германската провинция Бранденбург, предаде Франс прес.

Съгласно предложения от германското правителство компромис суспендирането на визовото споразумение между ЕС и Русия трябва да бъде ограничено до улеснените процедури за издаване на визите и до визите за многократни влизания в ЕС.

"Мисля, че можем да намерим добро решение в Прага", заяви Бербок, визирайки неформалното заседание на министрите на външните работи на страните членки на ЕС, на което ще се обсъжда днес и утре в чешката столица въпросът за визите за руснаците. Бербок ще присъства на форума.

"Мисля, че това може да бъде един много добър начин да кажем ясно, че ние суспендираме договорите относно улесненото издаване на визи, че не издаваме визи за многократно влизане или визи за няколко години", обясни Бербок.

Да се забрани на руски туристи да влизат в ЕС, или да се ограничи драстично достъпът им до ЕС, за да бъдат наказани те по този начин заради войната в Украйна - този дебат вълнува ЕС и поражда разделения в блока. Киев настоява за въвеждане на подобна санкция. Някои страни членки като Финландия, Полша и Нидерландия искат да не се издават повече визи за руските туристи заради руската атака срещу Украйна. Други правителства, сред които това на Германия се противопоставят на тази мярка, която ще накаже всички руснаци и ще направи труден приема на руски дисиденти и студенти, които искат да се обучават в чужбина или на хора, които са преследвани от режима на Владимир Путин.

"Тези хора не трябва да бъдат наказвани, защото са имали куража да се противопоставят срещу този режим", подчерта днес и Бербок. Според нея целта сега е да се съберат различните гледни точки по въпроса в ЕС и да се намери общо европейско решение.

26-те страни от Шенгенското пространство (22 държави от ЕС плюс Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн) през 2021 г. получиха три милиона молби за издаване на краткосрочни визи (90 дни) от всички категории, взети заедно (туризъм, обучение, бизнес пътувания). От този брой руските молби бяха най-много (536 000).

От началото на конфликта в Украйна ЕС суспендира частично облекчените процедури за издаване на краткосрочни визи в рамките на споразумението ЕС-Русия от 2007 г. за някои категории хора, свързани с режима (официални делегации, притежатели на дипломатически паспорти, шефове на компании).

Ако тази седмица в Прага бъде прието пълно суспендиране, то ще се прилага за другите категории, предвидени в договора, а именно журналисти, спортисти, културни дейци, студенти, учени, за семейни визити, отбелязва Франс прес.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Линкълн

    17 39 Отговор
    Герамания не може да се откъсне от руската зависимост, Турция ако направи съвременен геноцид в три страни , Германвия също няма да спре визите за турците само заради огромната турска общност в Германия, къса ми се сърцето че евро континента все още ще бъде място за русски граждани същите над 90% които открито подкрепят войната на Путин дори империалистичните амбиции кщъм всички свои съседи и други

    Коментиран от #46

  • 9 Путинофил

    18 16 Отговор
    Руските търговци продават в Германия това, което виждате на снимката - Путин.
  • 10 ТаУмВзе

    36 9 Отговор
    Са Деликатно Путин спира Газа за зимата! Бонус и суровините де. Бичи Още санкции и пращай оръжие. Не е проблем!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Анален Анаглев Аналков

    17 9 Отговор
    В нашия род вс сме скроени широко широко. Да живее ЕС!
  • 13 безпартиен

    27 8 Отговор
    Истинските германци свършиха на 9 май 1945 г.!!!

    Коментиран от #20

  • 14 Без Зеле

    37 6 Отговор
    Познайте, коя част от тялото още не си е гръмнала патицата Урсула?
  • 15 Демократа

    41 6 Отговор
    Ето това се казва демокрация - Очевидно дискриминация е синоним за който до скоро не знаехме.
  • 16 Стига са ходили

    23 21 Отговор
    в този загниващ Запад. В техните форуми постоянно го оплюват, а сега се оплакват. Да ходят в огромната си страна(опознай Родината за да я обикнеш), в С.Корея, Венецуела, Еритрея, Куба, Китай, Индия - стига в този ЕС са се мъчили. Само неприятелски страни които ни налагат ембарго, а ние им спираме газа.
  • 17 Реалист

    53 15 Отговор
    Нова желязна завеса. Супер е запада. Уникални са. И си мислят, че така нещо ще повлияят в поведението на Русия и руснаците. Ще ги бетонират и ще ги направят мега националисти. Освен това ще започнат да развиват всичко в Русия. Ще инвестират в туризъм в самата Русия и ще ги направите най-силната икономика, която няма нужда от никого и от нищо. Напълно самодостатъчни и оцеляващи. След 20 години Русия ще е господарят и запада ще сте виновен за това. Такаче Путин и руснаците може да благодарят предварително!

    Коментиран от #22, #25, #58, #60

  • 18 Байденко

    40 10 Отговор
    Сигурен съм, че в крайна сметка ЕС ще посегнат на българския ток.
    Откраднаха резервите на Русия, ще откраднат и нашия ток.
  • 19 Когата Русия е обявила война на Европа

    13 25 Отговор
    По време на война не се издават визи на врага.

    Коментиран от #26

  • 20 Линкълн

    7 12 Отговор

    До коментар #13 от "безпартиен":

    Абсолютно си прав, мога да кажа че дори и за България САЩ ЕС и Запада като цяло 1945г всичко свърши, въпреки победата всички загубихме, просто унищожихме погрешния враг
  • 21 Факти. Грешка, 5 милиона са

    5 20 Отговор
    руските роби, които бачкат в германските заводи.

    Коментиран от #54

  • 22 Това можеха

    8 7 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    да го направят отдавна и руснаците да не бягат оттам, а други да емигрират в Русия, както го правят в САЩ и ЕС. Путин беше този който изпусна този шанс за Русия.
  • 23 хи хи

    28 11 Отговор
    На пусите през 1945-а не им трябваха визи за дойчланд. Те просто отидоха с Т 34. Сега времената са по-модерни и ще отидат с Т 90. Отново без визи.

    Коментиран от #62

  • 24 Ленин

    6 30 Отговор
    Какъв деликатен въпрос,бе? За руснаците само глад,бой и е......н от мазните германци!!!
  • 25 Гост

    10 37 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    До 3 г. Русия ще е фалирала. Тя газ не може да транспортира без западни турбини, какво остава за други технологии. Скоро ще паднат окончателно в ръцете китайците.

    Коментиран от #30, #35, #48, #50, #68

  • 26 Питай тях

    13 3 Отговор

    До коментар #19 от "Когата Русия е обявила война на Европа":

    Цялото НАТО им е обявило война ако ги чуеш какво говорят.
  • 27 ПУТИН ЩЕ СУСПЕНДИРА ПЪРВО ПОЛША , А И НА

    16 8 Отговор
    ГЕРМАНИЯ ЩЕ И ДОЙДЕ РЕДА !

    Коментиран от #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Реалист

    38 10 Отговор
    Путин трябва да ви благодари. Това знаете ли какво значи? Че младите им интелигентни хора няма да напуснат страната и ще остнат да работят в Русия. Ама нямало да има западни стоки. Ще си ги произведат сами, т.е. ще имат работа, ще им работи икономиката и то с млади хора, които не напускат държавата им. Русия има всичко, метали, химически вещества, минерали, газ, природа в няколко часови зони и няколко географски ширини, вода в изобилие. Имаха проблем само с изтичането на мозъци и на млади хора, които да поддържат прираста на населението. Е, благодарение на запада вече нямат този проблем. Путин ще ви напише едно огромно Спасибо и ще ви го пусне да обикаля от космоса, така че да се вижда от всички! Кой би предположил, че точно запада с наказанията си ще възстанови и възроди стария съюз около Русия? Ако някой ми го беше казал преди години, щях да падна от смях. Но... невидими са пътищата господни!

    Коментиран от #34, #63, #69

  • 30 Реалист

    19 4 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    А сигурен ли си че не може или просто ползва номера с турбините за да покаже на Германия какво я чака без Русия?
  • 31 Нещо

    5 6 Отговор

    До коментар #27 от "ПУТИН ЩЕ СУСПЕНДИРА ПЪРВО ПОЛША , А И НА":

    бавно напредва засега.
  • 32 Ърм

    25 5 Отговор
    Откога някакви киевски нацисти определят политиката на ЕС? Досега еврогeйците изпълнявахс само заповедите от Вашингтон, сега вече и от Киев ли? Няма такова падение !!!
  • 33 Танк

    20 3 Отговор
    Какъв е проблема на модераторите? По какви критерии изтриват коментари? Боклука ЕС ли им плаща?
  • 34 Това беше

    6 16 Отговор

    До коментар #29 от "Реалист":

    задача за СССР, но не успя нищо да направи. Да, имат суровини, но Япония е трета икономическа сила без да има никакви. Разликата е от "Темп-714" до "Сони".

    Коментиран от #36, #38

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 БПФ

    18 5 Отговор

    До коментар #34 от "Това беше":

    И кой ти каза, че Япония е трета? Затова ли имат дълг 309% от фалшивия им БВП?
  • 37 Она с косата

    19 6 Отговор
    Не след дълго, ЕС ще започне да получава безплатни визи на килограм към оня свят за радост на господарите им Сащ, които ги смятат за тор.
  • 38 Реалист

    24 6 Отговор

    До коментар #34 от "Това беше":

    Япония беше станала велика, но незнайно как изведнъж се появи едно цунами и им разказа играта. Срина ги и ги върна 30 год назад. Нещо като с Европа сега, само дето нашето цунами се казва Украйна. А руснаците не ги мисли, както вече казах от 10 год се чудят как да стопират излизането на младите навън и ето, запада им го даде на тепсия.
  • 39 хаха

    23 6 Отговор
    ЕС ще се превърне в гетото на Сащ, именно защото точно това е политиката на Задокеанските им "приятели", които са решили да направят от Запада това, което направиха и с България – потребители бе почти никаква икономика, за да се развиват Сащ, понеже вече са бита карта и единствените които могат да използват като роби са тези 54 държави, гласували против Русия преди дни в ООН.
    Останалите държави показаха среден пръст на англосаксонците, като така съкратиха живота на голяма част от управляващият им боклук.

    Коментиран от #53

  • 40 Жестокост направо

    27 4 Отговор
    Леле каква загуба за Русия. Въх. Младежите им няма да учат в западни университети като Харвард и няма да стават умни като наше Кире! Ауууу, жестока загуба! Няма да се учат как да тичкат под дъгата и няма да внасят тези западни брагинки в Русия. Бързо всички руснаци да си посипят главата с пепел.
  • 41 Баста

    8 11 Отговор
    26-те страни от Шенгенското пространство (22 държави от ЕС плюс Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн) през 2021 г. получиха три милиона молби за издаване на краткосрочни визи (90 дни) от всички категории, взети заедно (туризъм, обучение, бизнес пътувания). От този брой РУСКИТЕ МОЛБИ бяха най-много (536 000). >ЛОШ ЕС МНОГО ГНИЛ ДДЖЕНДЪРСКИ И ЛОШ!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ваксьр

    18 3 Отговор
    Хора защо не подкрепяте умно красивите джендъри соросоиди от Америка против България,бяха 10човека на кръст
  • 44 Кирца и Кокора

    13 3 Отговор
    Краднали 11 милиарда лева
  • 45 бобо

    17 4 Отговор
    Каква демагогия и двоен аршин! Нима това са "европейските ценности"?
  • 46 Ежко Бежко

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Линкълн":

    Къса ти се сърцето казваш? А дано.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ко каза ко

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Газта за къде се транспортира с тези турбини ???
  • 49 Смешници

    18 4 Отговор
    Имаше ли санкции и забрана за американски и английски граждани заради лъжите и войната в Ирак където погубиха живота на над 1 милион души? Двойните стандарти на големите демократи работят здраво.
  • 50 Смешник

    16 7 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    А западната Европа няма да дочака 3 години,още тази зима ще е фалирала и разпаднала се.
  • 51 бацо

    7 11 Отговор
    СЛАВА НА УКРАЙНА
    путин на боклука
  • 52 Агитпроп

    8 3 Отговор
    Не им трябва достъп до западна Европа. Какво ще търсят там?Само се развалят идеологически .Напълно одобрявам .
  • 53 Кресна

    14 5 Отговор

    До коментар #39 от "хаха":

    Напълно си прав,аз като чух за санкциите март месец го написах ,че ЕС се превръща е латинска Америка .Който е запознат с тази част на света знае какво го очаква ЕС.
  • 54 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Факти. Грешка, 5 милиона са":

    А колко са българските роби ?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 нещастници

    13 2 Отговор
    най хубавото е че германия се деиндустриализира трайно!!!!! азия е бъдещето което европа им подари под командването на юдеите от сащ
  • 57 българина

    12 3 Отговор
    пари се печатат ресурси не. сега ще стане ясно коя валута колко струва. времвто работи в тази посока
  • 58 ЕВАЛА

    7 6 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    ДА ВИДЯ НЕЩО ИМНО ТУК ИМА САМО ДРАСКАЧИ И ПЛАТЕНИ ОТ ПП ,ГЕРБ И БСП ЛИЗАЧИ ДА РУСНАЦИТЕ СА СИ САМОДОСТАТЪЧНИ ТЕ САМИТЕ ОЩЕ НЕ ЗНАЯТ С КАКЪВ ПРИРОДЕНРЕСЪРС РАЗПОЛАГАТ САМО ПЕДПОЛАГАТ ЕВРОПА ЩЕ СЕ ОЗЪБИ С ТОВА КОЕТО САМИ ЩЕ СИ СТОРЯТ КАТО ПОЛИТИКА А САЩ СА ДАЛЕКО И СА СЛАБОУМНИ ВИДЯЛ ЖИВЯЛ 27 ГОДИНИ
  • 59 Сибирски комар блатен

    6 10 Отговор
    Сложете мрежи по границите ,даже и комар да не може да прелити ,да си стоят по блатата ватниците и да пият ГАЗ
  • 60 Да питам

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    И това на колко бутилки водка ще го направят тоз разцвет
  • 61 Влади-Мир

    11 3 Отговор
    Спокойно скоро ще се въведе безвизов режим....за танкисти;)))
  • 62 Ама

    7 6 Отговор

    До коментар #23 от "хи хи":

    С куполи или без куполи ще са са тез Т90 и дали ще ги произведат до тогава
  • 63 А аа

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "Реалист":

    Яйца киндер сюрприз ще има ли или само дървени влакчета
  • 64 Тити

    7 7 Отговор
    Никакъв компромис а дали Рашистите правят компромис когато убиват невинни.
  • 65 Визи НЕТ

    7 4 Отговор
    ЕС ще мине и без руските туристи. Те в музеи не ходят. Най - много да загуби алкохолният бранш, но пък държавите ще си спестят хулиганските последствия от алкохолният туризъм.

    Коментиран от #67

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Бил Гет

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Чекай да фалира . Нали щеше да фалира още първата седмица на войната а турбини си имат и то по добри от швабските .
  • 69 Андро

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Реалист":

    Не си реалист а идеалист.интелигенцията от Русия отдавна емигрира в Грузия. За това и руското правителство призова на младите им специалисти да останат с обещания за добро заплащане. Но както каза един руски ИТ в "Русия пари няма" досвидания...
  • 70 Болярин

    1 2 Отговор
    Никаква забрана за визи ! Просто държавите от ЕС обявяват БЕЗСРОЧНА КАРАНТИНА за руски бацили !!!
  • 71 Нещо за новия дрон Байрактар?

    0 1 Отговор
    А кога и във факта ще напишете новината за новия дрон на Байрактар която е навсякъде?????
    Кога??
Новини по държави: