30 Август, 2022 21:26 1 681 24

Цай Ингвен: Сдържаността на Тайван не означава, че той няма да се противопостави на Китай

  • цай ингвен-
  • тайван-
  • китай-
  • тайвански проток

Пекин, който възприема Тайван като своя провинция въпреки сериозните възражения по този въпрос на правителството в Тайпе, проведе този месец военни учения в близост до острова

Цай Ингвен: Сдържаността на Тайван не означава, че той няма да се противопостави на Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Колкото повече Китай ни провокира, толкова по-спокойни трябва да бъдем, но сдържаността ни не означава, че не можем да предприемем "сериозни контрамерки", ако това е необходимо, заяви днес тайванската президентка Цай Ингвен, предаде Ройтерс.

Тайванската лидерка каза това по време на свое посещение на голяма въздушна и военноморска база на архипелага Пънху в Тайванския проток.

Китай, който възприема Тайван като своя провинция въпреки сериозните възражения по този въпрос на правителството в Тайпе, проведе този месец военни учения в близост до острова, след като той бе посетен от председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси, припомня Ройтерс.

При посещението си в базата на Пънху Цай Ингвен похвали въоръжените сили за усилията, които полагат в името на защитата на Тайван и разкритикува Пекин заради заплахите му, отбелязва Ройтерс.

"Искам да кажа на всички, че колкото повече врагът ни провокира, толкова по-спокойни трябва да бъдем ние", каза Цай на офицери от военноморските сили. "Няма да ставаме причина за спорове и ще проявяваме самоконтрол, но това не означава, че няма да контрираме", каза още тя. "Наредих на министерството на националната отбрана своевременно да предприема необходимите контрамерки, за да гарантира сигурността на въздушното ни пространство", изтъкна тайванската президентка, без да дава повече подробности.

Военните кораби и изтребителите, базирани на Пънху, излизат на патрул подготвени за бой, откакто Китай започна този месец ученията си, заявиха тайвански офицери пред журналисти, придружаващи Цай Ингвен при посещението ѝ на базата.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    31 10 Отговор
    Цвайн Пингвин да погледне какво става в Украйна и да си помисли добре.

    Коментиран от #4, #16

  • 2 Адам Хилтън

    24 6 Отговор
    Ще вземат "контрамерки" срещу държавата с която водят 60% от търговията си. Айде да видим как?
  • 3 Танк

    23 6 Отговор
    Аве има много сладури по света. Украинците, тайванците.....

    Коментиран от #5

  • 4 Не може

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    нали ще я пречукат американците.
  • 5 Българин

    5 17 Отговор

    До коментар #3 от "Танк":

    Севернокорейците, крепостните, китайците, кубинците...

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Супа Прилеп

    10 8 Отговор
    Китай с малко помощ от Путин и еднапаница Чорба от прилеп ще победи!!!

    Коментиран от #22

  • 8 Китайска украйно

    18 5 Отговор
    бъди умна, ама не си.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТаУмВзе

    17 5 Отговор
    До година Тайван е Китайски, както окрайна е Отново Руска! Краварчето си го причини Само от улав Зор. Честито!
  • 11 На брега(2000)

    7 2 Отговор
    "След като китайската блокада на Тайван прераства в размяна на ядрени снаряди със Съединените щати, катастрофалното разрушение оставя незасегнати само малки късчета от цивилизицията, предимно в Австралия. В този завладяващ трилър за оцеляването участват Браян Браун, Арманд Асанте и Рейчъл Уорд. Американска подводница, чиято задача е да търси оцелели в северозападната част на Тихия океан, засяда край бреговете на Австралия. Очакванията са големи, но скоро никой няма да може да избегне стелещата се към южното полукълбо радиация."

    Коментиран от #12

  • 12 Дано не стане като във филма

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "На брега(2000)":

    ...тотален Армагедон...
  • 13 Танк 2

    2 9 Отговор

    До коментар #9 от "Танк":

    Ти със сигурност не си. В Тайван се правят чиповете за електрониката на половин свят. Ако китайците ги вземат ще захлебиш копейките от вестника.
  • 14 тия

    15 2 Отговор
    много да не ежат на Китай, защото са един малък остров и няма къде да бегат.
  • 15 Танк

    5 2 Отговор
    Изтрих ме. Явно и ФАКТИ са по-умни от 6 млр. хора

    Коментиран от #19

  • 16 Мито

    5 9 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Не може да се прави сравнение с Украйна. Тайван е остров на повече от 100 км от Китай. И Гьоринг на времето обеща да прецапа Англия за една седмица ама не стана. Уроците на историята са много важни.
  • 17 АЛО !!!!!

    6 2 Отговор
    ТОВА Е МИГ–29 БЕ !!!!
  • 18 "Сдържаността"...

    3 3 Отговор
    е функция на шубето.
  • 19 Фатките, знаят най-добре.

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Танк":

    Особено, когато демоничният Шорош им е "подшушнал".
  • 20 Механик

    7 4 Отговор
    Имам куче порода АСТ (амрикански питбул). Дружелюбен и обичлив е. Не напада. Обаче съм забелязал, че когато сме на разходка, малките породи се запенват да го лаят. А той дори не им обръща внимание.
    Същите са Тайван, Литва, Латвия и Естония. Много лаят, голЕмото куче не ги отразява. Ходи си спокойно, защото знае, че само да щракне с челюсти и пудела е на две.

    Коментиран от #24

  • 21 Кръпката

    2 2 Отговор
    Китай закъснява. Трябва да избърза с операцията "един Китай", защото ускорено се изнасят в САЩ заводи за чипове.
  • 22 дааа

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Супа Прилеп":

    Те китайските хлебарки само който не е започвал война срещу тях само той не ги е побеждавал.Японците и до днес не ги считат много много за хора.След като видяха какво прави по=глупавият и слаб брат в Украйна и ,че с дни химарси е на път да приключи втората армия в света,дали ще посмеят да хвърлят камък в обсега на американските самолетоносачи??Ххахаа и като се има в предвид ,че вече го няма стралилището унищожител на самолетоносачи гемията Москва хахаха
  • 23 иво

    1 3 Отговор
    Достатъчно е Китай да изпрати две " партизански отряда" всяка която е милиона армия и само за броени дни Тайван ще остане в историята като държава , че някога имало държава основа от Чанкайши и вече не съществува.
  • 24 Мито

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Механик":

    Тайван произвежда 90% от процесорите в света, имат БВП на глава от населението по-голям от Германия. Щом казваш че е малко пуделче.... ами добре 😁