Last news in Fakti

31 Август, 2022 16:15 3 292 36

Китайски стоки заместиха в Русия напусналите западни марки

  • русия-
  • китай-
  • заместване на вноса -
  • санкции-
  • стоки-
  • потребление-
  • марки-
  • внос-
  • износ

Конфликтът в Украйна и санкциите ускориха обръщането на Русия към Азия

Китайски стоки заместиха в Русия напусналите западни марки - 1
Снимка: Shutterstock

Конфликтът в Украйна и санкциите ускориха обръщането на Русия към Азия. Западните марки напускат пазара, но на тяхно място вече се е появил претендент от Далечния изток, пише Bloomberg. Китайските автомобили, телевизори и смартфони постепенно изместват германския и южнокорейския внос в Русия, докато пазарът на страната се възстановява поради санкциите и масовото напускане на марки след началото на конфликта в Украйна.

В резултат на това търговската карта се преначертава и Русия се опитва да се изолира от по-нататъшни прекъсвания, като преминава към страни, които не са подкрепили санкциите на САЩ и техните съюзници. Освен това Москва пренаписва собствените си правила, за да позволи на своя суверенен фонд да инвестира във валутите на Китай, Индия и Турция, тъй като покупките в евро и долари бяха елиминирани поради санкциите.

"Освен китайски коли, няма нищо друго", коментира Владимир от Москва, топ мениджър в металургичната индустрия, който този месец купи нов SUV Tiggo от Chery Automobile. Той отказа да назове фамилията си.

"Но изборът е приличен и, изненадващо, колите са много добри", добави той.

Конфликтът ускори завоя на Русия към Азия и промени, които преди отнемаха години, се случват за броени месеци. Тази трансформация тегли черта под процес, който започна в самото начало на двадесетгодишното управление на Путин и тези промени завладяха цялата икономика от банковия сектор до енергетиката.

Продажбите на автомобили на Great Wall Motor и Geely Automobile Holdings останаха стабилни през юли, въпреки че автомобилният пазар се срина със 75% на годишна база. Така тези марки са сред най-продаваните. Според аналитичната агенция "АВТОСТАТ" през последното тримесечие 81% от вноса на нови автомобили идва от Китай (срещу едва 28% през първото тримесечие).

Руската централна банка заяви в доклад от 24 август, че има причина за оптимизъм в търговията с автомобили за първи път от началото на войната през февруари, тъй като пазарът се измести от европейските производители към Азия.

Пазарът на смартфони също се промени - и също в полза на Китай, тъй като Apple и Samsung спряха доставките. Техните продукти все още се предлагат чрез паралелен или "сив" внос, но се внасят без "благословията" на производителя, което от своя страна плаши някои потребители - по-скъпи са и нямат гаранция.

Xiaomi стана най-продаваната марка смартфони в Русия през второто тримесечие, детронирайки Samsung. Като цяло от петте водещи марки три се оказаха китайски, според най-големия руски мобилен оператор МТС.

"Пазарът се преразпределя", обяснява Алексей Зайцев, ръководител на телекомуникационния отдел на Ozon. "Виждаме повишено търсене на смартфони с Android от китайски марки."

Търсенето на китайски телевизори също почти се удвои от началото на нападението, тъй като японски и корейски компании спряха доставките, съобщи вестник Известия миналия месец, цитирайки онлайн търговци на дребно.

Бумът беше предшестван от най-силния спад на продажбите на дребно след пандемията от коронавирус: през април-юни той беше почти 10% на месец. Разходите на домакинствата в Русия представляват повече от половината от БВП.

Търговията с Пекин растеше дори преди конфликта в Украйна, миналата година Китай представляваше до 25% от целия руски внос. В същото време има ясна асиметрия: Русия представлява само 2,3% от китайския износ.

Москва се нуждае от доставки както никога досега, а потребителският избор ще се свие още повече. Русия купи стоки на стойност 6,7 милиарда долара от Китай миналия месец, което е с 20% повече от по-миналия месец. На фона на високите цени на енергията двустранната търговия може да нарасне с повече от една трета до 190 милиарда долара през 2022 г., съобщи агенция ТАСС на 17 август, цитирайки руски официален представител.

Тъй като Китай става все по-важен партньор, обемът на търговията в юани на Московската борса е нараснал повече от 40 пъти тази година, каза Иван Чакъров, главен икономист за Русия в Citigroup.

Според Борис Копейкин, анализатор в базирания в Москва Център за стратегически изследвания, китайските компании постепенно измислят как да внасят стоки в Русия, без да нарушават санкциите.

"Темповете нарастват и до края на годината гамата от китайски стоки ще се разшири още повече", заключи Копейкин.

Източник: Bloomberg


Поставете оценка:
Оценка 4 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лавренти

    82 8 Отговор
    То западни стоки няма вс е произведено в Китай.

    Коментиран от #13

  • 2 Тя и

    16 75 Отговор
    там си и принадлежи. Рашистан е 50 години назад и 30 в страни от нормалния свят. Сигурно китайците са по-близо до Европа.

    Коментиран от #21

  • 3 Хахаха

    83 5 Отговор
    Западните стоки в самия запад са китайски, на праКтика.
  • 4 Вашингтон

    25 13 Отговор
    Скоро и маден ин Туркиш и маде ин Северна Корея
  • 5 123

    70 3 Отговор
    В България отдавна китайските стоки са изместили западните...

    Коментиран от #12

  • 6 1302

    26 1 Отговор
    Святое место пусто не бьiвает.
  • 7 Да да

    58 5 Отговор
    „Доставчиците на ток вдигат цените си 10-12 пъти. Малките предприятия вече са на ръба на колапса, а домакинствата и големите корпорации вероятно ще ги последват през следващите месеци. СИГУРНИ ЛИ СТЕ, ЧЕ ПЕЧЕЛИМ?" ЕВРОПЕЙЦИТЕ ЗАПОЧВАТ ДА УСЕЩАТ ИЗМАМА И ЛЪЖА. Тоумас Малинен, ръководител на финландската консултантска компания за глобални икономически прогнози и анализ на риска.
  • 8 Голем смех

    11 70 Отговор
    Рушляците толкова са изтънели, че и китайските боклуци са им безумно скъпи.
  • 9 КОТарАК

    7 42 Отговор
    раzията , вместо сурвинен придатък на ЕС сега ще стане на Китай-ще им липсват яхтите само ,
  • 10 За сравнение

    52 6 Отговор
    Кйтайското производство на коли e 1.5 пъти по-голямо от това на ЕС, и Китай има газ, електричество и електроника колкото си иска. Ще успее да задели нещо и за съседите си.
  • 11 Дъ Крава 🐄

    67 6 Отговор
    Това го знае всяко дете от детската градина. Очаквайте скоро немска кола за 200 000 срещу китайски кола за 30 000 едно и също качество. Да живеят санкциите и новите бедняците от ЕС
  • 12 Вашингтон

    8 19 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    За което сега силно съжаляваме но правителстовто и безнеса са виновни че внасяме от Китай които работят мръсните северно корейци които са немити

    Коментиран от #20

  • 13 коментарче

    42 5 Отговор

    До коментар #1 от "Лавренти":

    Да, всичко е произвеждано в Китай. Само досега имаше разни евродерибей, лапачи, притежатели на разни марки и търговци, които сега само ще зяпат с празни усти.

    Коментиран от #26

  • 14 браво

    34 6 Отговор
    на руснаците,,,, но защо само от китай. индийците също правят супер коли и дрехи

    Коментиран от #17

  • 15 Урюрвкос

    23 6 Отговор
    важното е че американските фирми продължават да работят с Русия като частично са променили пътя на логистиката през Дубай и Турция и дори имат на 4млрд дол растеж
  • 16 Сатана Z

    29 4 Отговор
    В БГ поради високата покупателна способност на населението 99% от конфекцията се продава в бутици брандирани като нови дрехи-втора употреба.
  • 17 да да

    7 14 Отговор

    До коментар #14 от "браво":

    от сирийците чалми, а от турците фисове и шалвари
  • 18 Механик

    46 3 Отговор
    "Китайски стоки заместиха в Русия напусналите западни марки"
    Че те и "запдните марки" се правят в Китай. Не виждам къде е промяната!
  • 19 В.В.П.

    28 2 Отговор
    Самсунг и ЛГ се продават в Русия .Даже и Украински хладилници .Германски телевизори няма .телефони немски също няма .нитои френски такива.
  • 20 Механик

    26 5 Отговор

    До коментар #12 от "Вашингтон":

    Немитите днес, мой човек са европейците. Тях ги заставят да се къпят по веднъж седмично. При това ОФИЦИАЛНО от пртавителството им налагат некъпане и студ.
    Друг път мисли какво пишеш, че лесно ставаш за смях.
    п.п.
    Нещо за Баба Ванга няма ли да кажеш? Ти обичаш да се позоваваш на нея.
  • 21 а ние

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тя и":

    сме напред викаш, ние сме още по назад.
  • 22 роденджендърсоросоид

    25 3 Отговор
    вече от седмица не се къпя, за просперитета на европа и около мен не се трай, мирише на скункс...
  • 23 Баста

    11 22 Отговор
    Конфликтът ускори завоя на Русия към Азия->мислехме как Русия ще стане китайска провинция - ето така. Азиатско блато!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Рити

    6 23 Отговор
    Къв пазар са Рашистите нация мизерници

    Коментиран от #28

  • 26 ртгъухйи

    24 3 Отговор

    До коментар #13 от "коментарче":

    Примерче за дерибей дето няма повече да лапа:

    100% от продукцията на икеа се произвеждаше от руски заводи- не завод на икеа базиран в Русия, а чисто руски фирми работеха за икеа. И тези фирми бяха добре известни защото те си имат и собствени марки мебели... В момента всякакви модели мебели "на икеа" могат да бъдат открити в магазините на тези производители на 40% по-ниска цена отколкото с логото "икеа". И производителя казва, показва и доказва, че дори и тези с 40% по-ниски цени са по-високи от това което са им плащали от икеа за производството и доставката...

    Тоест до вчера без никаква инвестиция (освен в магазини) икеа правеше ОГРОМНА печалба на чужд гръб... Сега онзи "чужд гръб" изкарва по-добра печалба от труда си и инвестициите си... Кой ли печели и кой ли губи накрая?

    Най-забавното- тези които избягаха МНОГО ТРУДНО ще се върнат на руския пазар някога...
  • 27 Отчето

    14 1 Отговор
    Новият световен ред да почива в мир!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Фгхх

    12 0 Отговор
    Само се чудя как хамериканците не си преместили и военното производство заедно с Пентагона в Чайнатаун, за по- голямо удобство , близо до границата с Русия, че и без това Запада си подари технологиите, производството на жълтурите, после се чудат откъде са им парите...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания