31 Август, 2022 16:53 3 126 10

Куба преговаря за повече доставки на електроенергия, произведена от турски кораби

  • турция-
  • куба-
  • електричество-
  • ток

Страната трябва да генерира повече от 3000 мегавата електроенергия, за да отговори на търсенето, като сега произвежда между 2000 и 2500 мегавата

Куба преговаря за повече доставки на електроенергия, произведена от турски кораби - 1
Снимка: Karpowership

Куба, която е засегната от тежка енергийна криза, довела до чести спирания на електрозахранването, преговаря с турска компания за удвояване на електроенергията, която в момента произвежда за карибската страна от генератори, разположени на борда на кораби. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на два източника, запознати с преговорния процес.

По думите им кубински държави служители водят преговори с "Карпауършип" (Karpowership), един от най-големите световни оператори на плаващи електроцентрали, и част от базираната в Истанбул енергийна корпорация "Карадениз Холдинг" (Karadeniz Holding), заявиха източниците. Към момента пет кораба на компанията генерират електроенергия край бреговете на Куба, с капацитет около 250 мегавата всеки.

Страната трябва да генерира повече от 3000 мегавата електроенергия, за да отговори на търсенето, като сега произвежда между 2000 и 2500 мегавата.

Източниците, пожелали анонимност поради деликатността на въпроса, казаха, че разговорите са били съсредоточени върху това как да се гарантират лизингови плащания за енергията.

"Търговското ембарго (наложено от страна на САЩ) сериозно затруднява западните трансакции и Куба изпитва недостиг на средства и изостава в плащанията към много доставчици и партньори", каза един от източниците.

Турската компания ще трябва да увеличи флота си край кубинските брегове, за да произведе необходимото количество енергия, твърдят експерти. Корабите, оборудвани с генератори, които работят на гориво или газ, биват закотвени близо до брега, след което се свързват към местната електрическа мрежа.

Ако се осъществи, сделката бързо би осигурила така необходимо облекчение за изпадналото в затруднение кубинско правителство, тъй като прекъсванията на електроподаването засегнаха целия остров, а продължителността им се увеличи.

Куба отчаяно се нуждае от повече електрическа енергия.

Прекъсванията на тока обикновено са за периоди от по 4 до 6 часа по два пъти на денонощие в по-голямата част от страната. Това може би представлява най-болезнения симптом на по-дълбока финансова криза, причинена от външни фактори, каквито са американските санкции, пандемията от коронавирус и лошо управление на икономическите процеси, посочва Ройтерс.

Кубинците живеят при недостиг на храна, лекарства и горива, което ги принуждава да се редят на дълги опашки за основни продукти.

Друг проблем са остарелите местни електроцентрали. Средната им възраст е около 35 години, а резервната система от стотици по-малки генератори е на поне 15 години. Само 5 процента от кубинската енергия е генерирана от алтернативни енергийни източници.

Правителството обяснява с липса на средства неспособността си да осъвремени остарялата си мрежа, като посочва авариите, а не недостигът на гориво, за основна причина за прекъсванията на електроподаването.

Миналата седмица министърът на енергетиката и минното дело Ливан Аронте Крус съобщи, че страната се надява да елиминира всички прекъсвания на тока до края на годината, отчасти чрез добавяне на 531 мегавата към производствения си капацитет чрез нови инвестиции.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бушприт

    19 8 Отговор
    "Карадениз карибски пирати Холдинг"
  • 2 Вашингтон

    7 22 Отговор
    Теодор Рузвелт ги присъедини, Куба отказа да е в съства на САЩ и се върна под руския ботуш, на който енергийните му запас да сплашва света свършват след 200 години, дотогава може и да се разпаднат още три пъти

    Коментиран от #10

  • 3 Иска замах

    11 0 Отговор
    На острова има вятър!
  • 4 оня с магарето

    14 1 Отговор
    Там където пречат американци или руснаци нещата не вървят
  • 5 Решение

    12 2 Отговор
    Имаме закупени едни железа, даже едното още не е доставено - да им ги подарим и братята им московци да им построят една централа , че и при нас да спрат течовете по този корупционен проект БелЯНЕ
  • 6 Рошко

    6 2 Отговор
    Тцтцтц и тва го пише Ана толи, да не повярва човек има недостиг на храна лекарства и енергия, ама в Куба например детскатс смъртност е по малка отколкото в обора и като измсилят някоя пандемия или има такава че търсите кубинските лекари, ама то това не е важно
  • 7 Хасан

    12 3 Отговор
    каде са китаиците ве,руснаците,европа,що ги няма тука ааа,от Турция купуват,завземаме все повече територияв света,станали сме супер сила
  • 8 Пешо

    3 2 Отговор
    И колко юнаци коментират тази просто.ия?Вече ни се подиграват.Хора не се потдавайте на глу.ости.
  • 9 Бай Иван от Каспичан

    5 5 Отговор
    ХА ХА ХА, до какво води великия комунизъм
  • 10 т-п трол соросоиден

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вашингтон":

    Тоя пък, сорос те е присъединил тебе. Кубинците се борят за независимост от краварите още от края на 19-ти век. Ако живееха много добре при краварските робовладелци, нямаше да се борят да си създадат държава.