Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Септември, 2022 12:10 5 968 30

САЩ: Някои руски части се изтеглят

  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • херсонска област-
  • пентагона-
  • армия

Знаем за украински военни операции, които са постигнали известен напредък, обявиха от Пентагона

САЩ: Някои руски части се изтеглят - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Западната преса днес коментира началото на инспекцията на екип от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) на фона на опитите на украинската армия да започне настъпление срещу руските сили в Югоизточна Украйна. Посещението на екипа от експерти на ООН в Запорожката АЕЦ е кулминацията на мъчителни шестмесечни международни преговори, които имат за цел да предотвратят авария в съоръжението, пише в днешния си брой в. "Вашингтон пост“, предаде БТА.

Визитата на представители на МААЕ се провежда в момент, в който украинските сили започнаха офанзива около Херсон, като постигнатият напредък остава неясен, отчасти поради усилията до медиите да не достига информация от театъра на военните действия. Представител на украинските сухопътни сили е казал пред репортер от изданието, че "докато ситуацията на фронта не се стабилизира“, журналистите не бива да пътуват до Харков, Луганск, Донецк и някои части от Запорожка област. Пентагонът не определи атаката като пълномащабна контраофанзива. "Знаем за украински военни операции, които са постигнали известен напредък“, заяви на брифинг говорителят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър. "Имаме информация, че някои руски части се изтеглят“, допълни той, цитиран от "Вашингтон пост".

Още новини от Украйна

В. "Уолстрийт джърнъл” също поставя акцент върху опитите на Украйна да започне офанзива в завладените югоизточни територии.

Според изданието целта на Киев е да си върне контрола върху Херсон, за да си осигури изходна точка за атаки срещу Кримския полуостров, който Русия анексира през 2014 година. Украинските власти обаче предупредиха да не се проявява прекалено голям оптимизъм и обясниха, че офанзивата ще бъде бавна и изтощителна. Според Филипс О‘Брайън, който е преподавател по стратегически изследвания в шотландския университет "Сейнт Андрюс“, украинското настъпление не прилича толкова на опит за постигането на пробив – предизвикателство, при което украинските ще се изправят пред значителната отбранителна мощ на руската армия. Той смята, че украинската офанзива по-скоро има вид на операция, чиято цел е да бъде отслабен противникът, посочва изданието.

Мисията на МААЕ започва работа в момент, в който Украйна се опитва да си върне териториите, завладени от руските сили в началото на инвазията, основно в югозападните области Херсонск и Николаевск, съобщава днес в. "Ню Йорк таймс“.

Украинската армия вчера заяви, че е нанесла удари по руски командни пунктове и логистични обекти. В доклад на британското разузнаване се посочва, че "на места Украйна е изтласкала фронтовата линия на известно разстояние, възползвайки се от сравнително слабата защита, която руските войски поддържат". Руското министерство на отбраната обаче заяви, че силите му са отблъснали украинските части. Военните анализатори се питат дали Украйна разполага с ресурси за организиране и поддържане на голяма контраофанзива, допълва американското издание.

"Ню Йорк таймс" поставя акцент и върху началото на мисията на МААЕ.

Както Русия, чиито сили превзеха Запорожката АЕЦ малко след началото на инвазията, така и Украйна, чиито части са разположени на отсрещния бряг на река Днепър, заявяват, че подкрепят мисията на международните експерти. Двете страни обаче не са съгласни с начина, по който тя трябва да бъде проведена. Всяка от тях настояваше инспекторите да влязат в централата през контролираната от нея територията, а руските власти игнорираха призивите за изтегляне на военните части от централата и за създаването на демилитаризирана зона около нея, обобщава "Ню Йорк таймс". Вчера, при пристигането си в Украйна, ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че екипът му включва "много опитни хора, най-добрите и най-умните", които ще предоставят на света първата обективна картина на рисковете, свързани с бойните действия в района на шестте ядрени реактора на централата и местата за съхранение на радиоактивни отпадъци.

"Ще придобиете доста добра представа за това какво се случва", каза той, цитиран от "Ню Йорк таймс". Около посещението МААЕ витае несигурност, пише в днешния си брой британският в. "Гардиън”. В понеделник в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че се предвижда мисията, която включва представители на държави, считани за неутрални и от двете страни, да продължи четири дни. Но в вчера руските окупационни власти заявиха, че МААЕ ще получи достъп за един ден, отбелязва британският вестник.

Представител на назначената от Русия военно-гражданска администрация на Запорожка област заяви, че мисията няма да получи приоритет за влизане в областта и ще трябва да чака на опашка, за да премине фронтовата линия в окупираната част на Запорожие. "Мисията на МААЕ ще стои на опашка, за да стигне до освободената част на Запорожка област. Това се дължи на факта, че няма да им бъдат издадени специални пропуски", написа в "Телеграм" Владимир Рогов, който е член на главния съвет на назначената от Русия военно-гражданска администрация. Той посочи, че МААЕ ще може да получи по-лесен достъп до централата, ако дойде през Русия. Всичко това създава риск посещението на експертите от МААЕ да се забави или да бъде преустановено, предупреждава "Гардиън“.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ШОРОШ НЮС

    46 11 Отговор
    ВЯРВАЙТЕ МИ ЧЕДА МОЙ ХАХХАХАХХАХХАХАХАХ

    Коментиран от #25

  • 2 Бесен__- Язовец

    51 16 Отговор
    САШ нямат петрол бее... резерва им е на половина още за 3 месеца после банкрут бее... Няма да могат да ви плащат грантове бе соро.сня .

    Коментиран от #13

  • 3 Франтиш

    46 12 Отговор
    Дядката Джоузеф е клекнал пред Кремъл.

    Коментиран от #23

  • 4 ГОГИ

    55 12 Отговор
    САМО В ШОРОШКИТЕ МОЗЪЦИ СЪЩЕСТВУВА КОНТРА ОФАНЗИВА
  • 5 Време е

    41 8 Отговор
    Щатите да се изтеглят в стратегическа тишина, като щаба на ВСУ
  • 6 Сух

    47 5 Отговор
    Вижте новини от БТА, едностранчиво поднесена информация от запада.. Къде е другата гледна точка? Да смятаме ли, че държавни институции в момента служат на чужди сили? Нима БТА, която е на държавна поста, не служи на народа си и извършва манипулации..

    Коментиран от #9, #16

  • 7 Коки

    40 5 Отговор
    Изтеглят се, изтеглят се на запад към киев
  • 8 тикви американски

    47 6 Отговор
    Ня вярвах че по време на демокрацията се лъже толкова! И не разбирам,САЩ и НАТО ли водят военни действия използвайки украинците или така ми се струва. Русия май в момента воюва срещу украинци ръководени и въоръжавани от НАТО,САЩ и ЕС! Наближава натискането на копчето ако продължават така, но САЩ нали са си далече а и има подлоги за война!!!

    Коментиран от #19, #21, #26

  • 9 Коки

    29 3 Отговор

    До коментар #6 от "Сух":

    Че то има ли държава , че да има и държавни институциииии... Територия !!!

    Коментиран от #11

  • 10 Бесен __-Язовец

    19 4 Отговор
    Украйна е станала кат прическатана Усик едно дето там стърчи на голото това е Украйна
  • 11 Сух

    27 3 Отговор

    До коментар #9 от "Коки":

    Има едни хрантутници на държавна хранилка, къде им плащаме заплатите да ни лъжат..
  • 12 Равил Маганов

    6 10 Отговор
    ПРОЗОРЦИТЕ ПРИ ПУТИН НАЙ-СМЪРТОНОСНИТЕ ПРОЗОРЦИ
  • 13 Ротшилд

    12 6 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен__- Язовец":

    Не се притеснявай Чадо-печатниците ми печатат с пълна мощ и бълват милион след милион-ти само агитирай в моя полза и ще ти позволя да натопиш пръста си в кацата със мед!
  • 14 шааа

    25 3 Отговор
    Някои руски части се изтеглят ... към полската граница, водени от панически галопирашите укрохрътки.

    Коментиран от #29

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 3 Отговор
    Някъде видяхте ли вчера коментар по темата::
    САЩ завършиха изтеглянето на военните си от Афганистан и обявиха край на 20-годишната война
    /31 август 2021г/
    Толкова , за свободата на
    словото
    / МЪЛЧАНИЕТО/
  • 16 Ротшилд

    21 3 Отговор

    До коментар #6 от "Сух":

    Няма такова нещо като независими медии,изкупил съм ги навсякъде-как иначе ще ви промивам мозъците и ще формирам общественното мнение..Помислил съм за всичко!
  • 17 Иванушка  🇷🇺

    22 4 Отговор
    "...Някои руски части се изтеглят..."

    На Запад ? 😁😁😁

    "...журналистите не бива да пътуват до Харков, Луганск, Донецк и някои части от Запорожка област.."

    За да не се натъкнат на Купищата трупове оставени след отстъплението на ВСУ
  • 18 Експерт

    22 2 Отговор
    Журналистиката трябва да е безпристрастна.Свобода на словото.Без значение дали сте за Украйна или Русия , информацията трябва да се предава точно.Вие не пишете новини ,а пропаганда,обиждайки интелекта на читателите си.Не подкрепям никоя страна в конфликта!
  • 19 По добре

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "тикви американски":

    късно, отколкото никога. Най после си разбрал.
  • 20 БеГемот

    10 2 Отговор
    Толкова много букви...и нищо!
  • 21 Ами

    9 26 Отговор

    До коментар #8 от "тикви американски":

    Русия в момента нападна и окупира суверенна държава! Най-малкото което трябва да се направи е Русия да бъде демилитаризирана на украинска земя.
  • 22 пароле пароле пароле

    13 2 Отговор
    Самоопределящите се като УМНИЦИ от Магате ще дадат политическо а не техническо решение, което се знае. Знае се и че няма да бъде прието.
  • 23 Бай дъни яко.

    8 18 Отговор

    До коментар #3 от "Франтиш":

    Абе Франтиш.Още Маркс си мечтаеше капитализма да клекне.Ленинчо също обещаваше смърт на капитализма.Хрушчов също тропаше с чепика си по масата в О.О.Н и викаше че капитализма ще се разбие от комунизма като фекалия от гранит И после до края на живота си се питаташе---цял живот догонваме американците и не можем да ги стигнем.Така и ти.Лъжата е боклук.Напълниш ли си главата с боклук,имаш на раменете си боклучарник Съвет Не си завирай запалена руска пиратка отзаде.Защо?45 години седяхме върху такава.И тя гръмна 1989 година.И отнесе и Н.Р.Б и С С.С.Р. Мощен взрив.Пази си задната част.
  • 24 И ние знаем

    9 2 Отговор
    Не само пентагона. Голям срам -"някои операции", "известен успех". В крайна сметка, не давам прогнози, защото не съм експерт. Но от претендиращите за това, да са експерти, очаквам експертиза. Предполага се че за това им се плаща като на експерти, а не за "знаем, че може би има известни успехи...". Поне прогнозирайте до какъв резултат ще доведат тези "успехи".
  • 25 Ха ха ха

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "ШОРОШ НЮС":

    Вярваме, вярваме, скоро и ти ще повярваш!
  • 26 Бай дъни яко.

    6 17 Отговор

    До коментар #8 от "тикви американски":

    Ядреното копче ще натисне онзи който е по слаб и не може да победи с обикновенни оръжия.Путин обяви че подготвя ядрените ракети.Той официално се обяви за по слаб.Няма лошо.Той се наака.Време е за в къщи,да си смени памперса.Добрият комшия от Украйна ще му помогне.
  • 27 Само някои естествено

    5 0 Отговор
    На други дето са с по един крак или два по-малко им е трудно, а на тия под земята невъзможно
  • 28 Култура миянко

    11 1 Отговор
    Цитат :Той смята,че по скоро украинската офанзива има вид на стратегическо оттегляне в посока запад,възможно най близо до полската граница.Да ви имам, анализаторите,да ви имам и ук ро войните.Да свършва всичко ,че ни писна вече,споделям и мнението на западно европейци.Който не вярва да потърси ,където трябва и сам да се убеди.
  • 29 Бай дъни яко.

    5 10 Отговор

    До коментар #14 от "шааа":

    Абе,Шааа.Вярваш ли диктаторчето да стигне до Полша.И Хитлер стигна до Москва.И после си гръмна мръсният мозък.Така е с диктаторите Мусолини,обесен с краката нагоре.Сталин отровен.Чаушеску разстрелян край боклучарник.Кадафи разстрелян в пустинята криеш се в някаква газова тръба.Садам обесен.Бай Тошо, домашен арест Защо тия хора са наказани?.Чети!Образовай се.И препоръчай на Путин да си избере наказание Прошка няма.А ти не си завирай запалена руска пиратка.отзаде.Знаеш какво те чака.
  • 30 Мишел

    5 3 Отговор
    Изходът на контраофанзивата при Херсон е напълно ясен. Украинската армия опита да настъпва в 4 военни колони от обучавани от натовски инструктори в Полша и в Западна Украйна по над два месеца украински военни. Колоните бяха предвождани от по 20 танка( танков юмрук за пробива).
    Две от колоните бяха разбити и унищожени на фронта.
    На другите две позволиха да навлязат по 4- 6 км, спряха ги насред голо поле и започнаха показно денонощно да ги разстрелват с артилерия и авиация . Държат ги залепени за земята и ако не се предадат, ще бъдат избити.
    Такова е накратко положението днес с украинската контраофанзива при Херсон. До тук цената е 2000 убити и 5000 ранени обучени украински военни.