Last news in Fakti

1 Септември, 2022 14:07 2 094 24

Русия: МКС е технически неизправна, ще изстреляме собствена космическа станция

  • русия-
  • мкс-
  • космическа-
  • станция-
  • космос

МКС беше рядка област на сътрудничество между Съединените щати и Русия, дори когато дипломатическите връзки се влошиха

Русия: МКС е технически неизправна, ще изстреляме собствена космическа станция - 1
Източник: Shutterstock

Международната космическа станция (МКС) е опасна и неподходяща за цели, заяви руският космически ръководител в четвъртък, докато Москва продължава плановете си да напусне проекта и да изстреля своя собствена станция, предаде Ройтерс.

Юрий Борисов, ръководител на агенция Роскосмос, каза, че масовите повреди на оборудването и стареещите части застрашават безопасността на екипажа на 24-годишната станция.

МКС беше рядка област на сътрудничество между Съединените щати и Русия, дори когато дипломатическите връзки се влошиха.

Но откакто Русия нахлу в Украйна през февруари и беше подложена на порой от западни санкции, тя стана по-решителна да напусне и да изстреля своя собствена космическа станция след 2024 г.

"Технически МКС е надхвърлила всичките си гаранционни срокове. Това е опасно", каза Борисов. „Започва лавинообразен процес на отказ на оборудването, появяват се пукнатини."

Той каза, че руската станция ще обикаля Земята около полюсите, което ще ѝ позволи да погледне отвисоко много повече от огромната територия на Русия и да събере нови данни за космическата радиация.

МКС беше изстреляна през 1998 г. и е заета непрекъснато от ноември 2000 г. в рамките на ръководено от Америка/Русия партньорство, което включва също Канада, Япония и 11 европейски държави.

Миналия месец Борисов разкри модел на планираната от Русия станция, като каза, че ще са отворени за сътрудничество с "приятелски страни".

Борисов, бивш вицепремиер с отбранителен опит, каза, че западните санкции срещу руската космическа индустрия са разрушили перспективите за по-нататъшно сътрудничество.

Сега Москва се взира в Китай и други „приятелски страни“, с които да си сътрудничи.

По-специално, Борисов каза, че Русия "търси как да взаимодейства с нашите най-близки колеги, преди всичко с Китай", за обединяване на усилията за изследване на Луната и дълбокия космос.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Примати

    29 50 Отговор
    Да се чудиш да се смееш ли да плачеш ли...русия вече е едно пошмешище...

    Коментиран от #3, #10, #20

  • 2 Иванушка  🇷🇺

    14 14 Отговор
    "...ще изстреляме собствена космическа станция..."

    Първо изстреляйте Зелето и Хунтата му на Марс.
    Нали били уж някакви древни, особени и с извънземен произход. По тяхната "логика" всяка маймуна в Африка трябва да е "Извънземна" ))

    Коментиран от #22

  • 3 Фърчило

    38 18 Отговор

    До коментар #1 от "Примати":

    Мхм, братушките може и да страдат ама наясно ли си че последните 10 години краварите ползват основно руски ракрти за транспорт до там и за извеждане на спътници? Сега такси ли ще ползват или рен-а-кар? На Мъск и Брансън фърчилата скоро няма да могат да свърат работа - само смучат кинти от НАСА по разни бъдещи проекти. Жълтурите от кога чакат да се отвори тая дупка. Сега ше се намърдат и за краваристан място няма да има скоро

    Коментиран от #9

  • 4 Теодор Рузвелт

    10 8 Отговор
    Най добре е всеки само да си изтрелва собсвена станция за да няма проблем
  • 5 Доколенков

    31 17 Отговор
    Благодарение на Съветският съюз България беше от водещите държави в космическите програми. Сега сме сведени до туземци благодарение на сащ.

    Коментиран от #7, #23

  • 6 ...

    14 15 Отговор
    Странно що само в руските сегменти. В европейските и американските проблеми няма.

    Коментиран от #11, #18

  • 7 ...

    19 19 Отговор

    До коментар #5 от "Доколенков":

    какво си водил бе? Това че са те качили на "автобуса" да те повозят, за смиренчеството ти 40 години не те прави нищо водещо. Ракети ли имахме? Совалки? Нещо? какво? Един завод за космически храни... ма той е от 92ра година. Та в какво сме водили? Аман от измишльотини. Били сме водеща държава в космически програми - промит мозък.

    Коментиран от #13, #16

  • 8 Ново МКС?

    10 8 Отговор
    Че нали корифея Рогозин е уволнен? Кой друг ще се нагърби с това велико дело?
  • 9 аха

    14 17 Отговор

    До коментар #3 от "Фърчило":

    да.. а знаеш ли защо? За да поддържат на руснаците някаква дейност - щото нещо друго ще ми кажеш ли каквото са направили на тая МКС. 80% е вдигната от совалките. Дори руски модули са вдигани с тях. А на руски модули слагаха логото на Пица Хът щото нямаха пари да си го изстрелят. По-евтино им беше - ползваха ги. Мъск дойде с още по-евтино - ползват го. Пазарна икономика. Сега видяха руснаците че вече няма какво да правят там и си бият камшика. Нормално. Хайде не ми хвали руските ракети. Американците са качили в космоса 70% повече хора отколкото руснаците въпреки тия 10 години. Сещай се.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Факт е,

    12 9 Отговор

    До коментар #6 от "...":

    Защото когато в американската част имаше проблем с използването на тоалетната, руснаците пуснали ги в своята част, но... впоследствие се разбира, че някой от тях имал секретна мисия, в следствие на което беше открито увреждане ...
    Май забрави за този инцидент ?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ами

    8 3 Отговор
    Куклите и парцалките! Ще се борим и в космоса! Властолюбието е безгранично, като глупостта!
  • 16 Бай Манчо

    17 6 Отговор

    До коментар #7 от "...":

    Освен храната имахме наш спътник " България 1300" който още е в околоземна орбита , правехме различни модули за съветските спътници като наша е апаратурата на повечето спътници и на Салют 7 за измерване на магнитното поле на земята , на космическата радиация , правеха се различни блокове като чат от съветската космическа апаратура , имаше и наш модул качен на един от спътниците за изследване на Луната - всичко това се правеше в лабораторията за космически изследвания която беше в студентски град , а калибрирането на повечето устройства се извършваше в "бараката" както и казваха - дървената сграда без никакви метални крепежни елементи - така че малко по смирено и с респект към нашите учени извършели всичко това , за съжаление глупаците след 10.11 унищожиха всичко това но за съжаление не създадоха нищо повече от това което виждаме днес - неграмотници и консуматори :((((((
  • 17 Всички знаят

    5 7 Отговор

    До коментар #13 от "Лфлцлцг":

    Водещи сме в космическата оптика! Е, разбира се, от територията на САЩ. Чети повече!

    Коментиран от #21

  • 18 бокоБРАВО КИРО

    9 7 Отговор

    До коментар #6 от "...":

    САМО ДА ТЕ СВЕТНА САМО РУСКИЯ СЕГМЕНТ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА САМОСТОЯТЕЛНО ..
  • 19 дет мароз

    6 6 Отговор
    Орбитална станция с ракети, отолкова от ушанките
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бай Манчо

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "Всички знаят":

    Петко Динев ли имаш предвид ? Изключителен учен , физик и инженер , не повярвах като разбрах , че той е създал чипа за камерите 16:9 , а след това и камерите за подводници и совалката - все пак е един от първите шампиони на олимпиадите по физика и ученик на Тео .
  • 22 Хаха

    13 6 Отговор

    До коментар #2 от "Иванушка  🇷🇺":

    Русия ще изстреля Москвич дванадесетка от огромна прашка !!!Със сменени уплътнения за да не духа на пияните космонавти които мислят че отиват да си допиват!!!

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Майтапа на страна

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Хаха":

    Всъщност НАСА и частни компании провеждат изследвания за възможността за изстрелване на спътници с помощта на прашки!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания