1 Септември, 2022 14:27 2 470 11

Масов протест в Прищина, иска се справедливост за 11-годишно изнасилено момиче

  • протест-
  • прищина-
  • насилие-
  • жени-
  • справедливост-
  • изнасилване-
  • власти

Граждани, активисти от гражданското общество, както и публични лица се обединиха в общ глас вчера в протест в Прищина срещу насилието над жени

Масов протест в Прищина, иска се справедливост за 11-годишно изнасилено момиче - 1
Източник: Shutterstock

Граждани, активисти от гражданското общество, както и публични лица се обединиха в общ глас вчера в протест в Прищина срещу насилието над жени. Протестът, който се организира от Колектива за феминистична мисъл и действие , се проведе след надигналото се масово възмущение във връзка с изнасилването на 11-годишно момиче от петима мъже, предава KoсоваПрес.

Под виковете "5 момчета, 7 часа, момиче на 11", "Стига вече", "Педофилите в затвора", "Искат се действия, не статуси", "Момичета и жени, заедно сме ръка за ръка", "Не се е провалила майката, провалила се е държавата", протестиращите настояваха за реакция, защита и сигурност за жените и момичетата в Косово.

От площад "Захир Паязити", откъдето започна протестът, множеството се отправи към Министерството на правосъдието, чиято сграда бе оцветена с червена боя в знак на протест.

С призива "Хванете го" протестиращите продължиха към сградите на главния прокурор на държавата и на косовската полиция, които също бяха уцелени с червена боя.

От полицията протестът се насочи към Събранието на Косово и се спря пред сградата на правителството, като двете институции също бяха боядисани в червено от участниците в протеста.

Протестиращите скандираха за оставки на прокурори, съдии и полицаи.

Активистката от Колектива за феминистична мисъл и действие Трина Бинаку съобщи, че за последните шест месеца са регистрирани 36 случая на изнасилване над жени. По нейни думи насилването на 11-годишното момиче е аларма за всички, особено за държавата, която по думите ѝ продължава да заема страната на насилниците.

"Само за първото шестмесечие на 2022 г. в полицията са регистрирани 36 случая на изнасилване, за да се разбере, че насилието не е само тъжна и грозна случка, както някои го окачествяват, то е повърхността на системното насилие, на което са подложени ежедневно косовските момичета и жени. Случаят с изнасилването на малолетното момиче е аларма за всички нас и на първо място за държавата, която и днес продължава да стои на страната на насилниците. Именно тази патриархална система е тази, която продължава да произвежда насилници... В тази държава малките момичета биват насилвани вкъщи, в училище, по улиците и площадите, те често са сами пред частни и публични институции и върху тях бива осъществявано насилие за втори път, когато държавата не им вярва и освен, че не им вярва, ги връща обратно в ръцете на насилниците", каза тя.

Трина Бинаку представи и три основни изисквания – създаване на ефективни механизми за правилно отношение към преживелите сексуално насилие и насилие над жени, заслужени наказания за насилниците, както и легализиране и употреба на сълзотворен газ при самозащита.

"Идва краят на нашето мирно търпение", "Стига вече", "Вече няма мирни протести"... И тъй като се проваляте в защитаването ни и вие сте нашият враг, ще се вдигнем срещу вас, ако не изпълните нашите искания, подчерта тя.

Изнасилването на 11-годишното момиче предизвика множество реакции и сред известни публични лица, които взеха участие в протеста като изпълнителката Дафина Зечири, която беше забелязана в компанията на бившата президентка на страната Атифете Яхяга, Шюхрете Бехлюли, депутат от Самоопределение, Арменд Муя, председател на Демократическата партия на Косово, както и известният общественик Мемли Красничи.

Протести с искания за справедливост, защита и сигурност за жените след изнасилването на 11-годишното момиче ще се проведат днес в Тирана и в Скопие.

Изнасилването на момичето се е случило в събота в парк "Арбърия", където косовската полиция е заловила петима души, срещу четирима от които е предприета мярката задържане за 30 дни, докато за петия днес предстои явяване пред съда.

След този случай вчера главният директор на косовската полиция Самедин Мехмети подаде оставка, последвана днес от тази на директора на Дирекцията по отношение към затворниците и малолетните при Поправителната служба на Косово Али Гаши.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теодор Рузвелт

    22 8 Отговор
    Проблемите на мюсюлманите и ориента е винаги какво ще се прави с бъдещето на децата които по неписан закон ги изнасилват за спорта
  • 2 Доротея

    13 3 Отговор
    Mьнгали!
  • 3 Хайл

    22 3 Отговор
    Какво протестират?Такава си им е културата!Да не говорим,че Косово е "държава" доста сериозен криминален контингент или казано по нашенски-Сите са айдуци!
  • 4 Косово-балканския талибан

    20 1 Отговор
    Вай вай вай аман аман аман! Албанците са същите, и Европа иска да ги приеме! А бе килии имате ли да ги настаните?
  • 5 Кензъл Уошингтън

    13 2 Отговор
    така се получава винаги, когато Америка ти стане приятел. Тъжно, но глупостта си е тяхна собствена

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 галфон със свалени панталони

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кензъл Уошингтън":

    Те затова ни пробутват в статията опорката: "Именно тази патриархална система е тази, която продължава да произвежда насилници". Май, май не е патриархалната ами ЛИБЕРАЛНАТА система!
  • 11 низшите съзнания се стремят,

    1 0 Отговор
    да властват над другите същества, и където намерят - се възползват! - това "мъжествено" поведение се толерира от много общества, но е жалко, и е ПСЕВДО МЪЖЕСТВО! - под една или друга форма, тези прояви на насилие от всякакъв вид, имат много лица, и се толерират, като социални и човешки отношения, да не влизаме в подробности за една или друга форма на власт на едно човешко същество над друго..... въпрос на време е да преживеем отново идеалите на хуманистите и философите от19 в. но в много по висога степен.... а сега имам чувството, че живеем в някаква пауза на човечността и цивилизацията, и културата, въпреки материалните блага с които сме обградени.....