Last news in Fakti

1 Септември, 2022 15:43 2 083 20

Валенса: Горбачов изигра положителна роля, но по принуда

  • комунизъм-
  • горбачов-
  • русия-
  • лех валенса-
  • разпад

Тъй като комунизмът вече се разпадаше

Валенса: Горбачов изигра положителна роля, но по принуда - 1
Източник: БГНЕС

Михаил Горбачов, последният съветски лидер, изигра положителна роля за прекратяването на Студената война, но го направи "по принуда", тъй като комунизмът вече се разпадаше, бившият полски президент и профсъюзен лидер на "Солидарност" Лех Валенса каза в четвъртък, предаде Ройтерс.

Горбачов почина на 91 години в московска болница във вторник. Той беше почетен на Запад като извисяващ се държавник, помогнал за свалянето на Желязната завеса, но смъртта му получи хладен отговор в Русия.

За шест бурни години между 1985 и 1991 г. той изкова оръжейни договори със Съединените щати и партньорства със западните сили, за да премахне Желязната завеса, която разделя Европа след Втората световна война и да доведе до обединението на Германия.

Валенса, носител на Нобелова награда за мир „за ненасилствена борба за свободни синдикати и права на човека“ през 80-те години на миналия век и първият свободно избран президент на Полша след Втората световна война, каза, че Горбачов е оказал положително въздействие, но има съмнения относно мотивите му.

„Разбира се, трябва да го оценяваме положително, той изигра положителна роля, но беше под принуда“, каза Валенса пред Ройтерс. „Не че той не искаше да го направи, но беше принуден от ситуацията“, каза той.

„Комунизмът се разпадаше, имаше все повече и повече проблеми с това и той търсеше начин да спаси комунизма. И честно казано, не съм сигурен дали не ни измами накрая, защото знаеше, че СССР не можеше да бъде спасен.“


Поставете оценка:
Оценка 4 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    13 18 Отговор
    Тоя па,кой беше?

    Коментиран от #5, #13

  • 2 ГДР

    23 14 Отговор
    Полша и България бяха са окупирани държави от краварите след 1990г
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Те тоя на снимката бутна комунизма

    17 8 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    а не Горбачов.

    Коментиран от #6, #14

  • 6 Русофоб Антисемит

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "Те тоя на снимката бутна комунизма":

    Прав си ама преди това сме събирали храни за Полша, ако помниш. Беше 82а или 83а.
  • 7 някой

    17 2 Отговор
    Валенса на кого беше таен агент , и доносник? На същите тези комунистически служби. Тези комунистически служби си подготвиха щателно опозиция , докато зад завесите преразпределиха националното богатство , за да станат те новите капиталисти . Също с вещата помощ на Горбачов, и проводници , и мюрета , като Валенса.

    Коментиран от #8

  • 8 Русофоб Антисемит

    10 11 Отговор

    До коментар #7 от "някой":

    Замислял ли си се някога, че ако ги нямаше тия двамата никога нямаше да имаш правото да напишеш каквото и да било, където и да било. Нещо като в северномонголската империя в момента.

    Коментиран от #9, #15

  • 9 не е за изпускане

    19 0 Отговор

    До коментар #8 от "Русофоб Антисемит":

    Никой сам не може да демонтира една система , ако политическият и елит не го пожелае. Да обясня просто . Политическият елит владее достъпа , до средствата за оказване на пряк, и косвен натиск . Армия, полиция , съд , затвор .психиатрични клиники , до биячите , и изнасилвачите по затворите . Той определя , кой ще дава книги в библиотеката , и кой ще го е.ат в затвора. Надявам се да съм бил разбран. Пред политическият елит на бившите соц - държави се появи рядък шанс , да направят своите деца мулти-милионери . При това зорко закриляни , и охранявани лично от САЩ , и западният свят. Условието е било само да са малко-повече наведени , от обикновеното.

    Коментиран от #10

  • 10 Русофоб Антисемит

    5 8 Отговор

    До коментар #9 от "не е за изпускане":

    Аз съм с идеите на Аугусто Пиночет. Под строй всички червени отпадъци на стадиона и....

    Коментиран от #19

  • 11 Щото

    3 0 Отговор
    Ти я изигра по друга причина
  • 12 Смешник

    8 1 Отговор
    Точно тоя да съди или прави характеристика на някого е мерзост.От 8 деца има ли едно с възпитание и най вече да е човек??? Не е нормално от 8 деца да няма един съвестен и да не успееш да възпиташ поне едно и да го направиш човек и да укоряваш и критикуваш винаги някой.Но това е ценностната система която ни набива и факти винаги давайки трибуна на хора като този.
  • 13 Кресна

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Тоя е един полски алкохолик с 8 деца "недооценени" и повечето от тях също алкохолици
  • 14 Смешник

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Те тоя на снимката бутна комунизма":

    Ти добре ли си? Един алкохолик който и децата му са същите е бутнал комунизма дето го е нямало ,имаше див социализъм ,а не комунизъм както е сега див капитализъм а не капитализъм.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Така мисля

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Русофоб Антисемит":

    На една маса , и на един лист хартия , във формат А-4 , и в свободен текст - работил ли си за родината , или си крал от нея . Ако компетентните органи установят , че си крал - в Белене да храниш прасетата. Кой като какъв ще се маскира маоист , или бахаец няма значение .
  • 20 Журналист

    2 1 Отговор
    Лехчо нали беше агент на полските служби?! Много бързо забравяте! Всичко пишем за пари, дреме ни!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания