Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Септември, 2022 07:47 1 257 18

ЕС откри евакуационен медицински център за украинци

  • украйна-
  • медицински център-
  • украинци-
  • русия-
  • полша-
  • ес-
  • война

Броят на ранените в Украйна расте с всеки изминал ден

ЕС откри евакуационен медицински център за украинци - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейският съюз откри в Полша медицински център за прием на ранени и болни украинци, преди те да бъдат евакуирани със самолет към други европейски държави, съобщи вчера Европейската комисия, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Еврокомисарят за управление на кризи Янез Ленарчич откри заедно с здравните министри на Полша и Украйна медицинския център, разположен до летището на югоизточния град Жешув, на около 80 километра от границата с Украйна. Пациентите, цивилни или военни, ще получават медицински грижи, ще могат да се ваксинират, ще им бъде правен скрининг на заболяването и ще получават психологическа помощ. Норвегия осигурява по два полета седмично за евакуация към други европейски държави, за да бъде облекчен натискът върху Полша, Молдова и Словакия, които граничат с Украйна.

Още новини от Украйна

Броят на ранените в Украйна расте с всеки изминал ден, а в болниците вече не достига капацитет да се справят. Същевременно разрушаването на здравните структури лишава пациентите с хронични заболявания от необходимото лечение, за да оцелеят. Не можем да изоставим тези хора, заяви Ленарчич, цитиран в съобщение на Европейската комисия.

Медицинският евакуационен център ще играе съществена роля за бързото прехвърляне на пациенти към болници в Европа, подчерта еврокомисарят. От създаването на евакуационната програма на ЕС на 11 март, две седмици след началото на руската инвазия, 1143 украински пациенти са били прехвърлени към 18 европейски държави.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Байденко

    8 2 Отговор
    Тези ги разпространяват като зараза.
  • 3 Рошко

    4 0 Отговор
    Е как бе нали контрааруваха, трябваше да е за руснаци не за украинци
  • 4 ЕС изпада в расизъм

    10 2 Отговор
    Защо тези "умни и демократични" управници на ЕС не направиха нищо за иракските деца, убивани и унищожавани от британската и американската армии???
    Как да го разбирам? Украинските деца "струват" много повече за ЕС, отколкото иракските???
    ЕС вече е едно голямо НИЩО! Тези не знаят, какво правят... И позволяват силна цензура, въпреки че това е нарушение на Конституциите на всички страни на този умрял "съюз"! Направо задминаха трагедията на бившата соц -система... И онези се опитваха с цензура, но рухнаха с огромна сила...

    Коментиран от #7, #8

  • 5 волан

    5 0 Отговор
    Хайде и ние-българите да се направим на украинци и да бъдем евакуирани със самолет към други европейски държави.

    Коментиран от #6, #14

  • 6 Българин

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "волан":

    Руските роби откога станахте българи?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Започва се

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "ЕС изпада в расизъм":

    В ЕС няма демокрация. Връщаме се към 1933 година!Щом непрекъснато се изпращат оръжия на неонацистите в Украйна, за каква демокрация да говорим. И на никой не му пука за децата.Ако им пукаше щяха да преговарят, не да наливат масло в огъня.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 123ас

    4 0 Отговор
    Нямам спомен за сирийците да се полагаха такива грижи от солидарните евроатлантици... лицемери
  • 11 Това не отменя

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    нищо. Убити деца, са си убити и ранени, осакатени... Какво значение има, каква е тази война и за какво се води? Или ако войната "не ни харесва", няма да се спасяват децата, пострадали в нея?

    Коментиран от #12

  • 12 Българин

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Това не отменя":

    В Сирия руснаците избиха над 6000 деца. За тях защо не плаща, защо не помогна?

    Коментиран от #13

  • 13 Изглежда само

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Украинците са "велика нация" и за тях ЕС са готови и да мръзнат и да не се къпят и да умрат геройски...
    Другите там, сирийци, палестинци, иракчани, либийци... Кучета ги яли... Абе "страхотно демократичен съюз" са...!
  • 14 Има смисъл

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "волан":

    За много българи, чиито доход на семейството не надвишава 5000 евро месечно...
    Наскоро писаха, че в Хамбург/Германия държавата плащала наем на украинско семейство от 3600 евро месечно. Като прибавиш и по 350 евро месечно за храна на всеки от семейството (4 души), още и медицинска застраховка за 4 души по 300 евро на калпак най-малко месечно, пари за ток, вода, телефони, отопление... Колко прави?
    Е кое българско семейство може да си позволи да харчи такива пари на месец???
    Ние сме в този скапан съюз, но никой не ни признава за хора... Вижте в селата пенсионерите с колко евро живеят? Някои под 200 евро на месец... Е, не е ли по-добре да сме "украинци"???
    Да ми плаща всичко Германия и да си щракам с пръсти? Като ромите... Дай чалга цял ден и будалите немци да работят за мен и децата ми :)!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пан Тадеуш

    0 0 Отговор
    Сешно ги извозвайте в САЩ.Теда ги лекуват.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания