Last news in Fakti

2 Септември, 2022 13:55 6 666 80

Русия посочи на Европа изхода от енергийната криза - "Северен поток 2"

  • русия-
  • газ-
  • газпром-
  • северен поток 2-
  • вячеслав володин

След като на 24 февруари Москва започна война срещу Украйна, германското правителство, което преди това подкрепяше проекта "Северен поток 2", прекрати процедурата по сертифициране на газопровода

Русия посочи на Европа изхода от енергийната криза - "Северен поток 2" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Енергийната сигурност на Европа без Русия е невъзможна. Това заяви председателят на руския парламент Вячеслав Володин, цитиран от ТАСС.

В "Телеграм" той предупреди, че европейските лидери трябва да премахнат санкциите и да пуснат "Северен поток 2", в противен случай ще усложнят още повече живота на своите граждани.

Настъпи моментът на истината за ръководителите на европейските държави, отбеляза Володин. Според него те имат два изхода от ситуацията, "която сами са си създали".

"Първо, премахнете нелегитимните санкции срещу страната ни и пуснете "Северен поток 2" или второ, оставете всичко както е, което ще доведе до икономически проблеми и ще усложни още повече живота на гражданите", обобщи председателят на Думата.

Той добави, че миналата година европейските държави са купили 341 милиарда куб. м газ, от които почти 50% е руски тръбен газ.

Санкциите срещу нашата страна доведоха до енергийна криза в европейските държави, които ги инициираха, подчерта Володин. В резултат на това, отбеляза той, френският президент Еманюел Макрон се опита да изглади дилемата с недостига на газ по време на пътуване до Алжир, но не успя да го направи.

Дори ако целият износ на газ по тръбопроводи от Африка, Близкия изток и страните от ОНД бъде пренасочен, Европа няма да може да компенсира 62,8% от обема, доставян преди това от Русия, категоричен бе Володин.

След като на 24 февруари Русия започна война срещу Украйна, германското правителство, което преди това подкрепяше проекта "Северен поток 2", прекрати процедурата по сертифициране на газопровода.

"Северен поток 2" беше построен с цел да бъде заобиколена Украйна при доставките на руски газ. Правителството на предишната канцлерка Ангела Меркел неотклонно се застъпваше за проекта въпреки предупрежденията, че след като той бъде завършен, руският президент Владимир Путин може да започне война срещу Украйна.

На 1 март, седмица след нахлуването на Русия в Украйна, компанията Nord Stream 2 AG - оператор на газопровода "Северен поток 2" фалира, като към момента на фалита единственият акционер в проекта бе руската държавна компания "Газпром".

В края на юли руският президент Владимир Путин заяви, че ако Европа иска природен газ, то трябва да помни, че освен "Северен поток 1", има и "Северен поток 2".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    38 119 Отговор
    Божеее , не е лесно и да си на мястото на Милер , хахахахах !! Те скоро и СП 1 ще отпишат за скрап , той още за СП 2 си мечтае или по-точно шефа му в Кремъл , хахахахахахха !!!

    Коментиран от #13, #14, #15, #64

  • 2 ПОЧНА СЕ....

    36 91 Отговор
    ТЕВ, СОПОЛИ И... МОСКАЛСКИ ЖУЖАЦИ, ПИНДОСИ И ШЛЮХИ
  • 3 Евроренде

    96 13 Отговор
    Кой каквото е надробил, това ще сърба !
  • 4 Смех

    105 16 Отговор
    Тия как гаврят европейците не е реално

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Айде

    33 96 Отговор
    Този блюдолизец се опитва да задава ултиматум на Европа! Тотално изперкване е превзело руския "елит"! Явно нямат представа какво ги чака!

    Коментиран от #19, #66

  • 7 Раню

    34 64 Отговор
    Чакай малко тези санкции нали бяха неработещи нали помагаха на русийката да твори чудеса в двора си сега искали да ги свалят
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Иванушка  🇷🇺

    63 18 Отговор
    "...След като на 24 февруари Москва започна война срещу Украйна..."

    Слаб си Стайков и не вървиш пред острото перо на Джамбазов с кодово име Дъмбо. Той би добавил думичката Непредизвикана пред война, а после би продължил със - След като Руската армия беше разбита под Киев. Колко е била "разбита" е видно и на дечицата, които всеки ден по три пъти на ден ме питат :

    - Тати тати, а днес руснаците на колко украинеца поставиха Двойки ? 😁😁😁😁😁
  • 10 ХА ХА ХА

    68 18 Отговор
    АБЕ ВДИГАЙТЕ ЦЕНАТА НА ГАЗА И ПРОДАВАЙТЕ НА ДЖЕНДЪРЛЯКА ОТ ЕС , ЩЕ СА МНОГО ДОВОЛНИ И УХИЛЕНИ КАТО КИРО - ПРОСТОТО !

    Коментиран от #16, #26

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Колко е лесно

    74 15 Отговор
    да забравят в ЕС всичките си обиди и да продължат да си купуват евтин газ от Русия!
    И ще се къпят и греят пак нормално. И най-важното, ще се спре инфлацията и индустрията им пак ще заработи нормално...
    Украйна ли? Не ми пука за нея.
    До Майдана ФАЩ са вкарали там над 8 милиарда долара, за да ги "превъзпитат" в омраза към всичко руско.
    След Майдана ЕС е превел там над 40 милиарда евро, пак за същото: Да се накарат тези, да забравят, че са руснаци или част от руския свят.
    Кога взеха паричките им беше добре, а сега нещо им се стъжни? Е, то няма начин да участваш в сащиянските игри и да се отървеш сух.
    А сега колко пари и оръжия им дават? Не им мислят доброто.

    Време е ние да се осъзнаем и си подсигурим евтин руски газ. Или искате да мрете от студ и да стане и бензина 30 лева/литър?
    Тези от ЕС са изтрещели, то се вижда. Ама ние защо да мрем с тях?

    Коментиран от #25, #35

  • 13 Някой

    42 13 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Не знам дали усещаш, но руснаците се гаврят със Запада. Ясно е, че това предложение, поне за сега, никой няма да го вземе на сериозно. Но пък, кой знае. След зимата може и да стане.
    При всички случаи "Северен поток" си работи. Просто руснаците го изпозлват, за да паникьосват европейците, и в частност Германия.
    Та, мисли малко, преди да пишеш.
  • 14 Българин

    23 68 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Хахаха милите жалки мужици още не са разбрали че цицането от Европа свърши веднъж и за винаги ! Европа ще си намери газ и нефт - мужиците да му мислят ...

    Коментиран от #42, #76

  • 15 Зимен Гост Морозко

    46 7 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Зимата ще си говорим...

    Коментиран от #29

  • 16 Ааааааааа не !

    51 4 Отговор

    До коментар #10 от "ХА ХА ХА":

    Джендърите от ЕС ще са ухилени , но няма да са доволни !!! Особенно оная ДЕМЕНЦИЯ отвъд океана ще припикава допълнително още няколко пъти !!!!
  • 17 я пак!

    15 61 Отговор
    Това е изхода на Русия, не на Европа! Европа може и ще си намери други начини. Русия е в задънена улица, колкото и да не го признава.
  • 18 Магриб

    22 1 Отговор

    До коментар #5 от "Балалайка":

    И Макрон се оженихме.
  • 19 Някой

    52 6 Отговор

    До коментар #6 от "Айде":

    А дали европейският "елит" има идея какво го чака него, когато хората останат на тъмно и студено? Че и гладни?
    Май се оказва, че силата е втози, който има ресурси. Технологията без ресурс е нищо. Услугите не те топлят и хранят.
    Ще ви узреят главите, но трябва да се напатите преди това.
    А и робското мислене в твоята реплика си личи от километри - кой може да се еб.ава с великите европейци. От които явно имаш много голям респект.
  • 20 гост

    11 59 Отговор
    Само да припомня на "мечтателите" русолюбци тук , дето още си мечтаят , че СП 2 ще бъде платен наполовина с парите на немските фирми !! Милиардите , които дадоха немците , въпреки че заслужават да ги загубят са надеждно обезпечени , щото немците не са луди , колкото и да са алчни !!! Тоест тия пари са дадени като ЗАЕМ на Газпром , а не като акционерно участие в СП 2 , защото иначе щяха да подлежат на санкции !! Тоест Газпром ги дълци във всички случаи , независимо , че СП 2 вече е само скрап !! И понеже след края на полуръста Газпром ще е във фактически фалит , тоест без пари , единственото с което ще може да покрие исковете , които ще са в пъти по-големи от дадените пари заради лихви , закъснения и пропуснати ползи ще са активи , тоест находища и тръбопроводи в самата Раша !!

    Коментиран от #30, #54

  • 21 Предпоследния Марсианец

    19 58 Отговор
    Обратен път за Русия към Европа няма. Путин направи своя избор. Избра да бъдат рашистки орки. Би трябвало на всички да е ясно, че рашисткия орк няма място в Европа.

    Коментиран от #72

  • 22 Българин

    14 29 Отговор

    До коментар #11 от "БАЗЕЛ":

    Не му го казвай че ще получи инфаркт и ще хвърли топа от завист тоя копейкаджия ,като знае че за целия си оставащ живот няма да изкара толкова пари колкото ти изкарваш за месец ... ;)

    Коментиран от #68

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Чакаме

    8 21 Отговор
    Европа да фалира и минимум няколко граждански войни да избухнат...точно както половината минал век комунетата ни убеждаваха : )
  • 25 неееееееее

    19 11 Отговор

    До коментар #12 от "Колко е лесно":

    А бре на тебе и с парен чук не могат да ти набият в канчето, че ЕВТИН ГАЗ ВЕЧЕ НИГДЕ НЯМА!
  • 26 Хи хи хи !

    35 5 Отговор

    До коментар #10 от "ХА ХА ХА":

    Поне джендърите т.е. ( п:::ед;;;ера;;;;;ст:::ите ) няма да чакат газта която са поръчали като нас !!! Тая дето Киро я поръча заедно със Лена във КРАВАРИЯ !!!!!

    Коментиран от #37

  • 27 Дамаджанков

    12 34 Отговор
    Тия от глад умират,държавата им обяви фалит,те за богатата Европа мислят...🤣🤣🤣
  • 28 Радвай се

    36 9 Отговор

    До коментар #11 от "БАЗЕЛ":

    още на добрия доход! Скоро "бежанците" в Европа ще те прегазят на някой пазар с товарна кола, а ако останеш жив след някоя и друга година ще ходиш с чалма на работа!
    Не ти ли е известно, че и швейцарският франк е макулатура? Няма никакво покритие. Скъпите вили около Цюрих са с изкуствено надути цени.
    Падне ли ЕС, пада и Швейцария.

    Коментиран от #32, #33, #39

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Звучи

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Супер и се е видяло че няма нищо невъзможно на този свят така че времето ще покаже останалото ✌️
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 БАЗЕЛ

    6 29 Отговор

    До коментар #28 от "Радвай се":

    Ти швейцарския франк не го мисли - кътай си рублите дето има "покритие" и стават само за тоалетна хартия за външния ти нужник до обора ... :)
  • 33 Чакаме

    10 18 Отговор

    До коментар #28 от "Радвай се":

    Да падне ЕС и САЩ, другари !!!

    Цял живот чакаме...
  • 34 един

    8 23 Отговор
    Европа посочи изходът от кризата - никакъв поток!
  • 35 Иванушка  🇷🇺

    26 5 Отговор

    До коментар #12 от "Колко е лесно":

    "..да забравят в ЕС всичките си обиди.. "

    Пърео ако някой някого е обиждал то само Запада непрекъснато обиждаше, заяждаше и санкционираше Русия с Менторска Риторика и поведение на Господар.
    Колко Европа е "Господар" е видно и на малките дечица, които всеки ден по три пъти на ден ме питат :

    - Тати тати, а днес колко страни стоят на тъмно, студено , не се къпят и нямат като нас ток и топла вода по всяко време и Празниците ? 😁😁😁😁😁

    Коментиран от #50, #52

  • 36 Айде бе...

    10 27 Отговор
    А още преди 25 години ми пееха "Комунизма си отииивааа!". Не е мръднали крачка, погледнете само троловете от които 80% проповядват комунизъм. А може би затова един беше казал, че българите са 80% дебили?
  • 37 Ааааааааа не !

    14 3 Отговор

    До коментар #26 от "Хи хи хи !":

    Кирчо ходи със ЛЕНЧЕТО да и н::::аче;;!ши с:;ърб:::;ел;;а , че я хапели га;;;щи:::те и оня нейния вечер се стряскал и казвал .....напусни залата , и тя отивала във другата стая да си съгласуват как да дърпат ПАРАПЕТА!!!!
  • 38 Антон

    34 7 Отговор
    Евала на руснаците! Ес ни говореха за нечувани, невиждано санкции срешу Русия, но дойдоха нечувани и невиждани времене за жителите на ес. Между другото Русия още не е започнала със санкциите.
    V
    Z

    Коментиран от #41, #60

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 111

    10 3 Отговор
    Само погледнете коментарите ,факти .Явно такива коментари желаете под статиите си.Само каква скръб ,пропити с обиди и простотии .

    Коментиран от #55

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Луд

    19 1 Отговор
    Украйна с кво зарежда тежката си военна техника?
    За газ не питам.
  • 44 нищо общо

    17 3 Отговор

    До коментар #39 от "Перник Столица на България":

    Това нема нищо общо с моя коментар. Даже е чудесно, че т.н. "бежанци" не бягат у нас и в Русия. За какво са ни?
    Нека смачкат Запада, нас какво ни бърка?
    Като оглозгат там всичко, тогава може да се сетят и за нас? Ама до тогава трябва да имаме силна армия...
  • 45 Мишел

    29 6 Отговор
    Енергийната криза в Европа бе предизвикана от спирането на Северен поток 2 .
    С пускането СП2 ще бъде омекотена енергийната криза не само в Европа , а и в света.
    Затова САЩ, основните печеливши от кризата, не разрешават пускането на СП2.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Иво

    9 28 Отговор
    Държава терорист диктува на Европа откъде да купува газ. Но с терористи не се преговаря. Ще минем и без Русия.

    Коментиран от #75

  • 48 Сатана Z

    24 4 Отговор
    Индустриялният капитал на Германия иска СП2,но “зелените фашисти”,които са на власт защитават интересите на финансовия капитал респективно УСА.Ако Немците пуснат СП2 САЩ ще насъскат кучето си Полша срещу Германия,което се случва в момента.Много интересно взе да става след знаковото посещение на Путин в ексклава Какининград.

    Z
  • 49 Баста

    9 13 Отговор
    Шрьодер и Меркел са големите виновници за сегашното положение!
  • 50 Грижата за човека

    8 21 Отговор

    До коментар #35 от "Иванушка  🇷🇺":

    Ванка , те руснаците и газ да имат пак не се къпят.Вярно загрижени са за северен поток, та чрез него искат да освободят и Европа,но нещо номера не минава.Абе ,Ванка спри малко бе.То в Украйна бомбандират,бомбандират па спират. При тебе такова нещо няма.Хонорара ли ти е малък?
  • 51 Злото

    6 20 Отговор
    Империята на злото, не може да казва на Европа какво да прави, а още повече като скоро няма да я има!
  • 52 Напускай

    8 22 Отговор

    До коментар #35 от "Иванушка  🇷🇺":

    Рушляците не са желани в Бг, напусни!

    Коментиран от #57

  • 53 ...

    3 16 Отговор
    и съответно получиха емотикона с 3 пръста с преобладаващ среден от всички европейски страни. Смешници. ГАЗ ИМА... цените са по-големи, но за свободата и независимостта от изнудвачи - цена няма.

    Коментиран от #58

  • 54 Азим

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Бррй, колко си компетентен...
  • 55 Ужасни са

    10 6 Отговор

    До коментар #40 от "111":

    Това са тези,които пишат в подкрепа на укрите.Като ги изтрият започват да заплашват Факти.бг.На няколко пъти видях това.Те и българите заплашват.Ние пък си правим сметки какъв умствен багаж имат...не са българи това и не знаят къде да слагат главните букви.
  • 56 Джордже Балашевич

    5 2 Отговор
    Ясно, точно и обективно! Поздравления за ФАКТИ, усеща се промяната към обективност.
  • 57 Иванушка  🇷🇺

    13 4 Отговор

    До коментар #52 от "Напускай":

    "...Рушляците не са желани в Бг, напусни..."

    Бъркаш руснаците с Украинци, съвсем разбираемо .
    Те и децата ги бъркат и по цял ден три пъти на ден ме питат :

    - Тати тати, тоя чичко като е уж украинец почему
    говорит на руски ? 😀😀😀😀😀

    Коментиран от #63

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 666

    7 16 Отговор

    До коментар #38 от "Антон":

    Русия вече са минало. Колкото и да се напъва Джуджето вече никой иска да си има работа с фашистка държава.

    Коментиран от #62

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Ама

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Айде":

    блюдолизците си ти и господарите ти от обора!
  • 67 пппп

    12 1 Отговор
    В момента в Украйна воюват: Русия и всички европейски държави с всички възможни средства срещу Русия + САЩ ! А когато САЩ без причина нападна Ирак, всички мълчаха?
  • 68 Йее,

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    българина/българката,от Анадола се изходи... Ама тия центове, където ги заработи,ще трябва да ги обръщаш в рубли...
  • 69 Истината

    4 10 Отговор
    Русия никога вече няма да бъде лидер на нефтогазовият пазар за ЕС и никога няма да може да шантажира, че "ще врътне кранчето" ако Европа не изпълни налудните им желания. Руските роби очакват европейските страни една по една да се проснат в краката на Путин, да прекратят подкрепата за Украйна да молят за милост и малко газ за да не мръзнат през зимата. Ще си останат само с очакванията!
  • 70 Бонго

    5 2 Отговор
    ХА ХА ХА ,браво наистина стана смешно, ХА ХА ХА !!! Слава РУСИЯ!!!
  • 71 Копейка - Она утонула!

    3 7 Отговор
    Китайската платежна система Union Pay забранява обслужването на paZки карти !
    Union Pay беше една от страшно малкото достъпни за paZkите платежни системи !
  • 72 Бивш канадец

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Предпоследния Марсианец":

    За Европа към Русия - също. Но не забравяяйъ какво каза Шолц на немците - забравете за енергийния комфорт и евтините суровини от Русия.

    А какво означава това - сети се сам.
  • 73 ………

    3 11 Отговор
    Този нещо се е объркал. Изхода от кризата са терминали за втечнен газ, които в момента се стоят и до 6 месеца голяма част ще са готови. Целият свят без Европа се снабдява по този начин. Корейците и Японците са прости нали, че купуват втечнен газ от Америка за 60 долара/мвч, нищо че са много по-близо до руските находища от Европа и много по-лесно им е да опънат една тръба. Само европейците или по-точно германците бяха налапали въдицата за евтината тръба и плащаха по 50 долара/мвч на руснаците, но за една година си платиха тези 10 долара от евтинията с лихвите. Но вече газохранилищата им са пълни на над 80% и дори без никакъв газ пак ще устискат докато си изградят терминалите за втечнен газ. Затова и последната седмица цените на газа падат рязко. На руснаците още малко им остава да плашат с така дългоочакваната от тях зима, но като мине и тя след половин година какво ще правят не знам.
  • 74 Коча от делиормана

    5 1 Отговор
    Т
    Режи тръбите,и му гледай сеира,зиме иде а каква ще е никои не знае,глад,студ
  • 75 Хммм

    5 3 Отговор

    До коментар #47 от "Иво":

    Без Русия отиваш в каменната ера. Без природни ресурси, газ, нефтп ( а те са в Русия) .... не се сещам да си някъде другаде, освен в каменната ера.
  • 76 Въпрос

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    От къде и на каква цена ?
  • 77 Логика

    1 3 Отговор
    Грешка! Северен поток 2 е само за Германия!!! Ако германското правителство реши, никой не може да му диктува! Германия има шест атомни електроцентрали! Само трябва да ги оставят да работят и тогава няма абсолютно никакво значение, какво е казала Русия!!!

    Коментиран от #80

  • 78 Ени

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "путин хвърля прах и чака":

    Не само че ще клекнат ами и ще се нагъзят!
  • 79 Жулиен Гаков

    1 0 Отговор
    Това е изхода!
  • 80 Дядо Щукар

    0 0 Отговор

    До коментар #77 от "Логика":

    Франция има над 50 АЕЦ, но пак призовават хората да правят икономий.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания